ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι εισβολές

Απελευθέρωση «για τα μάτια...» κυβερνητικού αξιωματούχου της «Χαμάς» από το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Απελευθερώθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης της «Χαμάς», μετά από απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου. Ο Νάσερ Σάερ συνελήφθη στις 19 του Αυγούστου και κρατούνταν χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Κρατούμενα παραμένουν άλλα 34 στελέχη της «Χαμάς» (βουλευτές και 4 υπουργοί).

Εξ αυτών, για τους 21 παρατάθηκε η κράτηση μέχρι νεωτέρας, ενώ άλλοι 13 θα παρουσιαστούν σε στρατοδικείο στις 5 του Οκτώβρη. Ο Σάερ επέστρεψε στη Νάμπλους και του απαγορεύτηκε να μετακινηθεί στη Ραμάλα ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό για 2 βδομάδες.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα, στη Ράφα, στη Νότια Γάζα, επλήγη από τον ισραηλινό στρατό σπίτι δύο φορές, που θεωρούνταν αποθήκη όπλων. Οι ένοικοι ειδοποιήθηκαν να το εγκαταλείψουν. Μετά την πρώτη επιδρομή συγκεντρώθηκε κόσμος με αποτέλεσμα από τη δεύτερη επιδρομή να σκοτωθεί ένα 14χρονο κορίτσι και να τραυματιστούν άλλα 13 άτομα, μεταξύ αυτών 7 παιδιά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε διάφορες επιδρομές στη Δυτική Οχθη συνελήφθησαν 19 Παλαιστίνιοι.

Τέλος, η ισραηλινή οργάνωση «B'tselem» χαρακτήρισε, με ανακοίνωση, «εγκλήματα πολέμου» τα ισραηλινά πλήγματα σε πολιτικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είναι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας που υπολειτουργεί ακόμη επηρεάζοντας την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Η οργάνωση ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις επιδρομές και να αναλάβει την ανακατασκευή των υποδομών αυτών.

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός

Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον κατεστραμμένο Λίβανο, κάλεσε την ΕΕ ο πρωθυπουργός της χώρας, Φουάντ Σινιόρα, στην ομιλία του, στους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες, ο Φ. Σινιόρα αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μίας πλήρους, δίκαιης και μόνιμης ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή, τονίζοντας ότι τα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ανταποκρίνονται σε κάτι τέτοιο.

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την πλευρά τους, αναγνώρισαν μεν την καταστροφή του Λιβάνου από τον πόλεμο με το Ισραήλ, δε δίστασαν όμως και να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση εμμέσως πλην σαφώς και στο λιβανικό λαό, αναφερόμενοι στη «Χεζμπολάχ».

  • Αναβλήθηκε, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, η συναυλία αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες βράδυ στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης. Η Παλαιστινιακή Παροικία, το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ, που ήταν διοργανωτές της συναυλίας, σχεδιάζουν την πραγματοποίησή της σε άλλο χώρο, μέσα στο μήνα Νοέμβρη.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζουν οι βομβιστικές επιθέσεις τις τελευταίες μέρες, που συμπίπτουν με την έναρξη του Ραμαζανιού, υποστήριξε η αμερικανική κατοχική ηγεσία. Χτες, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις σε Βαγδάτη, Κάρμα, Μοσούλη, Κιρκούκ.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία Μπάγια της Βαγδάτης, σε ανοιχτή αγορά, όπου σκοτώθηκαν 5 πολίτες και τραυματίστηκαν 8. Εκτός από έναν αξιωματικό της εγκληματολογικής υπηρεσίας όπως και 2 αξιωματούχους της υπηρεσίας ενέργειας που δολοφονήθηκαν, εντοπίστηκαν, επίσης, τα κακοποιημένα πτώματα άλλων 15 ανθρώπων.

Ο αμερικανικός στρατός, από την άλλη, υποστηρίζει ότι σε επιδρομή σε σπίτι στη Μπαακούμπα σκότωσε 4 «υπόπτους» και τραυμάτισε άλλους 3, υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν και 4 γυναίκες, και τραυματίστηκαν 3, που «χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινη ασπίδα». Διαφορετική άποψη έχει η ιρακινή αστυνομία, πάντως, που μίλησε για το ξεκλήρισμα μιας ολόκληρης οικογένειας, χωρίς εμφανή λόγο.

Στη Βασόρα, οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον ιρακινό στρατό εξαπέλυσαν «ευρεία επιχείρηση», για να «εκκαθαρίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας από τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες», χωρίς να διευκρινίζουν τον ακριβή τρόπο δράσης τους. Για άλλη μια φορά, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι είναι «άγνωστο πότε θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, αφού δεν ξέρει κανείς πότε ο ιρακινός στρατός θα είναι σε θέση να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.- Σε 27ετή ποινή κάθειρξης καταδίκασε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον Σερβοβόσνιο πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο Μόμτσιλο Κράισνικ, κρίνοντάς τον ένοχο για διώξεις, απελάσεις, ανθρωποκτονίες μουσουλμάνων και Κροατών και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τον αθώωσε για την κατηγορία της γενοκτονίας.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Αυτονομιστές σκότωσαν έναν αστυνομικό και τραυμάτισαν άλλους 14 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις στην πρωτεύουσα του υπό ινδικό έλεγχο τμήματος του Κασμίρ. Την Τρίτη, ένας στρατιώτης και δύο αυτονομιστές σκοτώθηκαν σε μάχες στο βόρειο τμήμα του κρατιδίου.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Γκίρισα Πράσαντ Κοϊράλα, θα έχει σήμερα Πέμπτη συνάντηση με τον ηγέτη του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού Πρατσάντα, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και οι μαοϊκοί να συμμετάσχουν στην πολυκομματική κυβέρνηση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκβιασμοί και επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ανατολικό Αφγανιστάν σημείωσαν, σύμφωνα με ένα εξόχως «πονηρό» τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι «οι επιθέσεις των Ταλιμπάν τριπλασιάστηκαν» μετά τη σύναψη της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Πακιστάν και τους φύλαρχους στο Βόρειο Ουαζιριστάν, η οποία υποτίθεται ότι θα είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Αφγανιστάν «ανωνύμως, λόγω της λεπτότητας του θέματος». Η χοντροκοπιά αυτή αποσκοπούσε φυσικά στο να πιεστεί περισσότερο ο «σύμμαχος» των ΗΠΑ δικτάτορας του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, που όλως τυχαίως χτες είχε συνάντηση με τον Αφγανό «ομόλογό του», Χάμιντ Καρζάι, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους.

Στο ίδιο το Αφγανιστάν: Ιταλική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε χτες επίθεση στη Χεράτ με αποτέλεσμα τρεις στρατιώτες και ένας μεταφραστής να τραυματιστούν. Ενώ οι αφγανικές δοσιλογικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «σκότωσαν 25» φερόμενους ως αντικατοχικούς μαχητές στη Χελμάντ.

Ενώ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ρόναλντ Νόιμαν, προέβλεψε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί για (άλλη) μια δεκαετία και πρόσθεσε ότι «δεν πάμε πουθενά», την ώρα που η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το πρώτο βήμα για την έγκριση της χρηματοδότησης των πολέμων του Πενταγώνου με άλλα 70 δισ. δολάρια.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές;

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Μετά τη χτεσινή αποχώρηση του «Αγροτικού Κόμματος» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Πολωνία ολοένα και αυξάνεται. Η απόφαση αυτή του «Αγροτικού Κόμματος» ήρθε μετά τη μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο «TVN» εικόνων, όπου ο Αντάμ Λιπίνσκι, διευθυντής του γραφείου του Πολωνού πρωθυπουργού Γιαροσλάβ Κατσίνσι, ρωτούσε τη βουλευτή Ρενάτα Μπέγκερ του κόμματος «Αυτοάμυνα» τι κυβερνητικό πόστο επιθυμούσε για να υποστηρίξει την κυβέρνηση. Τις ενέργειες αυτές κατήγγειλε αμέσως σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, η «Πλατφόρμα των Πολιτών», ζήτησε χτες την έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

Θυμίζουμε ότι το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» προσπαθεί να βρει κυβερνητικούς συμμάχους, μετά την καθαίρεση του ηγέτη του κόμματος «Αυτοάμυνα», Αντρέι Λέπερ, από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Γεωργίας την περασμένη Παρασκευή, εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με τον προϋπολογισμό και την απόφαση να σταλούν περισσότερα πολωνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

ΙΡΑΝ - ΕΕ
Νέα συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η συνάντηση του εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, με τον διαπραγματευτή και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του ΟΗΕ, Αλί Λαριτζάνι. Το θέμα της συνάντησης δεν ήταν άλλο από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το πακέτο «κινήτρων και αντικινήτρων», που έχουν παρουσιάσει στο Ιράν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία) και Γερμανία, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Η συνάντηση πραγματοποιούνταν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις πριν την έναρξή της. Ο μόνος που μίλησε στα ΜΜΕ ήταν ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξος». Ο Σταϊνμάγιερ δε συμμετείχε στη συνάντηση και διευκρίνισε ότι προφανώς για να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία της, θα πρέπει πρώτα ο Χαβιέ Σολάνα να συνεννοηθεί με τις 6 χώρες για τις ιρανικές θέσεις, πριν αποφασιστεί αν θα υπάρξει επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, διαμήνυε ότι είναι διατεθειμένη να «καθυστερήσει» για κάποιες βδομάδες την προσφυγή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου σκοπεύει να ζητήσει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αν «φανεί προοπτική διαλόγου» στις συζητήσεις Σολάνα - Λαριτζάνι.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
«Επικοινωνιακές» κινήσεις από τη χούντα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Σε αλλαγή ...ονόματος προέβη χθες η χούντα της Ταϊλάνδης: Το στρατιωτικό συμβούλιο για την πολιτική μεταρρύθμιση υπό τη συνταγματική μοναρχία μετονομάστηκε σε στρατιωτικό συμβούλιο για την πολιτική μεταρρύθμιση, διότι «οι ξένοι επενδυτές νόμιζαν ότι τη χούντα τη διοικεί ο βασιλιάς» Μπουμιμπόλ, όπως προσφυώς δήλωσε εκπρόσωπός της. Δεν έπεφταν και πολύ έξω, βέβαια, αλλά η χούντα έχει «πρόβλημα εικόνας». Ετσι, προέβη σε άλλες δύο κινήσεις: Πρώτον, απαγόρευσε στις πόρνες να χορεύουν και να περιτριγυρίζουν τους στρατιώτες στους δρόμους, διότι δεν είναι καλό για το ηθικό του στρατού και, δεύτερον, εγκαινίασε το (έτοιμο) νέο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ