Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι εισβολές

Απελευθέρωση «για τα μάτια...» κυβερνητικού αξιωματούχου της «Χαμάς» από το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Απελευθερώθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης της «Χαμάς», μετά από απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου. Ο Νάσερ Σάερ συνελήφθη στις 19 του Αυγούστου και κρατούνταν χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Κρατούμενα παραμένουν άλλα 34 στελέχη της «Χαμάς» (βουλευτές και 4 υπουργοί).

Εξ αυτών, για τους 21 παρατάθηκε η κράτηση μέχρι νεωτέρας, ενώ άλλοι 13 θα παρουσιαστούν σε στρατοδικείο στις 5 του Οκτώβρη. Ο Σάερ επέστρεψε στη Νάμπλους και του απαγορεύτηκε να μετακινηθεί στη Ραμάλα ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό για 2 βδομάδες.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα, στη Ράφα, στη Νότια Γάζα, επλήγη από τον ισραηλινό στρατό σπίτι δύο φορές, που θεωρούνταν αποθήκη όπλων. Οι ένοικοι ειδοποιήθηκαν να το εγκαταλείψουν. Μετά την πρώτη επιδρομή συγκεντρώθηκε κόσμος με αποτέλεσμα από τη δεύτερη επιδρομή να σκοτωθεί ένα 14χρονο κορίτσι και να τραυματιστούν άλλα 13 άτομα, μεταξύ αυτών 7 παιδιά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε διάφορες επιδρομές στη Δυτική Οχθη συνελήφθησαν 19 Παλαιστίνιοι.

Τέλος, η ισραηλινή οργάνωση «B'tselem» χαρακτήρισε, με ανακοίνωση, «εγκλήματα πολέμου» τα ισραηλινά πλήγματα σε πολιτικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είναι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας που υπολειτουργεί ακόμη επηρεάζοντας την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Η οργάνωση ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις επιδρομές και να αναλάβει την ανακατασκευή των υποδομών αυτών.

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός

Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον κατεστραμμένο Λίβανο, κάλεσε την ΕΕ ο πρωθυπουργός της χώρας, Φουάντ Σινιόρα, στην ομιλία του, στους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες, ο Φ. Σινιόρα αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μίας πλήρους, δίκαιης και μόνιμης ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή, τονίζοντας ότι τα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ανταποκρίνονται σε κάτι τέτοιο.

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την πλευρά τους, αναγνώρισαν μεν την καταστροφή του Λιβάνου από τον πόλεμο με το Ισραήλ, δε δίστασαν όμως και να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση εμμέσως πλην σαφώς και στο λιβανικό λαό, αναφερόμενοι στη «Χεζμπολάχ».

  • Αναβλήθηκε, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, η συναυλία αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες βράδυ στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης. Η Παλαιστινιακή Παροικία, το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ, που ήταν διοργανωτές της συναυλίας, σχεδιάζουν την πραγματοποίησή της σε άλλο χώρο, μέσα στο μήνα Νοέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ