ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Πόσους «σταυρούς» βάζουμε στα ψηφοδέλτια

Μέσα στις επόμενες μέρες αναρτώνται οι καταστάσεις με τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζει ο καθένας

Eurokinissi

Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η σταυροδοσία στους δήμους και στις νομαρχίες καθορίζεται ως εξής:

Στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΕΝΑ) και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) με 37μελή συμβούλια και άνω, ο ψηφοφόρος βάζει από 1 μέχρι και 4 σταυρούς. Πρόκειται για τις ΕΝΑ Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και τις ΝΑ Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηρακλείου, Ανατολικής Αττικής, Σερρών, Μαγνησίας, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στις ΝΑ με 31μελή συμβούλια βάζουμε από 1 μέχρι και 3 σταυρούς. Πρόκειται για τις ΝΑ Κοζάνης, Ιωαννίνων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Χανίων, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας.

Στις ΝΑ με 21μελή και 25μελή συμβούλια από 1 μέχρι και 2 σταυρούς. Πρόκειται για τις ΝΑ Κιλκίς, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Λακωνίας, Σάμου, Χίου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ημαθίας, Βοιωτίας, Πέλλας, Αρκαδίας, Πιερίας, Λέσβου, Καρδίτσας, Αργολίδας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Κερκύρας.

Στους δήμους

Οσοι ψηφίζουν για τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς βάζουν από 1 μέχρι και 3 σταυρούς. Για όλους τους υπόλοιπους Δήμους από 1 μέχρι και 2 σταυρούς.

Για τα Δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς από 1 μέχρι και 3 σταυρούς. Για τα Δημοτικά διαμερίσματα Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαρισαίων από 1 μέχρι και 2 σταυρούς.

Στους Δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.

Σε όλες τις Κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Στις Κοινότητες που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο πάρεδρο.

Στον υποψήφιο Πρόεδρο της ΕΝΑ, Νομάρχη, Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας δε σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δε συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Ψηφοδέλτιο που δεν έχει κανένα σταυρό προτίμησης ή περισσότερους από όσους προβλέπονται, είναι έγκυρο και λογαριάζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ψηφίζουμε στο δήμο που είμαστε γραμμένοι

Διευκρινίζεται ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κάθε εκλογέας ψηφίζει μόνο στον δήμο ή κοινότητα που είναι εγγεγραμμένος. Δεν ισχύουν δηλαδή οι διατάξεις των βουλευτικών εκλογών περί ετεροδημοτών, που προβλέπουν τη δυνατότητα αυτών να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους στρατιωτικούς, το προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι δεν ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν αλλά μόνο στο δήμο ή στην κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναρτηθούν και από τους δήμους της χώρας, οι καταστάσεις με τα καταστήματα ψηφοφορίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σκανδαλώδης προβολή του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ

Καταγγελία στο ΕΣΡ του υποψηφίου δημάρχου με την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», Στέλιου Ορφανού

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Στέλιος Ορφανός
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Στέλιος Ορφανός
Την άρνηση του δημάρχου Ηρακλείου, υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουράκη, να αντιπαρατεθεί δημόσια για τα έργα και το πρόγραμμά του μαζί με όλους τους συνυποψηφίους του, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» και ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Στέλιος Ορφανός. Η υπεροψία του κ. Κουράκη, σημείωσε ο Στ. Ορφανός, αποδεικνύει πως η γνωστή αποκρουστική αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ, που αποδοκιμάστηκε πριν δύο χρόνια, είναι παρούσα εδώ στο Ηράκλειο. Αλαζονεία, που βοηθά η στάση της ΝΔ, στάση που επιβεβαιώνει την άτυπη συμμαχία των μηχανισμών και την ταυτότητα πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

Ο Στέλιος Ορφανός αναφέρει πως «στην πραγματικότητα ο Γ. Κουράκης, αρνούμενος να συζητήσει με τους συνυποψηφίους του, προσπαθεί να αποφύγει την αλήθεια που κρύβεται στο γεγονός ότι ο Γ. Κουράκης τίποτα δε διεκδίκησε, σε τίποτα δε βρήκε αντίσταση, ούτε χρειάστηκε να συγκρουστεί ποτέ με την κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και σε τίποτα δε χρειάστηκε να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους. Κι αυτό, ενώ διαχειρίστηκε χρήματα των εργαζομένων με τρόπο που ωφελήθηκαν πέντε - δέκα επιχειρήσεις, ενώ οι πολλοί, οι εργαζόμενοι ζημιώθηκαν. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, ο Γ. Κουράκης και ολόκληρος ο συνδυασμός του, των επιχειρηματιών και των εργατοπατέρων, πιστά υπηρετούν όλα τα χρόνια», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», Στέλιος Ορφανός, ο οποίος ξεκαθάρισε:

«Εμείς, ως συνδυασμός, εντείνουμε περισσότερο τη δουλιά μας με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, μπροστά στην κεντρική μας συγκέντρωση την επόμενη Τρίτη. Δε θα παραιτηθούμε ταυτόχρονα ούτε κατά μία κεραία από τα δικαιώματά μας για ισότιμη προβολή από τα ΜΜΕ. Αυτό το νόημα έχει και η καταγγελία που υποβάλαμε σήμερα στο ΕΣΡ για την τηλεόραση του ΚΡΗΤΗ ΤV. Κι αυτό, γιατί παραβιάζει την υποχρέωσή του για ισότιμη προβολή των τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων Ηρακλείου, σε βάρος του υποψηφίου της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου", προβάλλοντας σκανδαλωδώς τον δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Με αισιοδοξία στην τελική ευθεία

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας» Τυρνάβου, με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Κιτσίδη, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικής ενίσχυσης του συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές. Στην ομιλία του, ο Χρ. Κιτσίδης τόνισε ότι με την υπερψήφιση της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας» ο δήμος μπορεί και πρέπει να γίνει διεκδικητής λύσεων στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και υπερασπιστής των συμφερόντων και των αγώνων του.

Αναφερόμενος στον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, σημείωσε ότι αυτός είναι έντονος, καθώς η λαϊκή ψήφος θα χρησιμοποιηθεί, ξανά, όπως συνέβη και στο παρελθόν, για να επιδοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπληρωματικό μηχανισμό έκφρασης εκείνων των πολιτικών αλλαγών που στόχο έχουν το λαϊκό εισόδημα, την απασχόληση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τη μικρομεσαία αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Μια πολιτική που στόχο έχει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού και της νεολαίας, αλλά και τη δρομολόγηση όλων εκείνων των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης που μετατρέπουν δήμους και νομαρχίες σε μηχανισμούς στήριξης και υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ.

Κι αφού σημείωσε ότι «η σημερινή Δημοτική Αρχή, εγκλωβισμένη σε μια αντίληψη που θέλει το δήμο διαχειριστή, επέδειξε ανικανότητα για έναν στοιχειώδη προγραμματισμό έργων», υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο με την ψήφο τους να εκλέξουν μια Δημοτική Αρχή που δε θα είναι υποταγμένη στην εκάστοτε κυβέρνηση και τη λογική της ΕΕ, αλλά αγωνιστική, με ριζοσπαστική αντίληψη για το θεσμό, που θα διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του δήμου και για γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

ΝΑΣ ΑΧΑΪΑΣ - ΔΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
«Παιδεία που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει»

Την «αποβολή» όσων στηρίζουν τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη να αγωνιστούν για μια Παιδεία που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, κάλεσαν τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές, ο Στάθης Κεραμιδάς, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ Αχαΐας και ο Κώστας Πελετίδης, υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας με τη «ΔΑΣ Πάτρα Μπροστά», κατά τη διάρκεια περιοδείας τους χτες στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Σε συνάντηση που είχαν με τον πρύτανη κ. Κουμπιά και τον αντιπρύτανη κ. Ραβάνη, συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία, ιδιαίτερα μετά την προώθηση της ιδιωτικοποίησής της και της διάσπασης του ενιαίου σχολικού προγράμματος. Μάλιστα, όπως τόνισαν τα δύο στελέχη της πρυτανείας, με αυτή την πολιτική που προωθείται επιτυγχάνεται φραγμός στη γνώση μαθητών και φοιτητών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης.

Αποτύπωμα αυτής της πολιτικής, επισήμανε ο Στ. Κεραμιδάς, αποτελεί και το γεγονός, για παράδειγμα, ότι φέτος στα Ζαρουχλέικα (εργατοσυνοικία της Πάτρας), το ποσοστό των αποτυχόντων στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι 52% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Καστρίτσι είναι 17%. Στη συνέχεια, περιόδευσαν στα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, του Βιολογικού και του Μαθηματικού, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ