Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Πόσους «σταυρούς» βάζουμε στα ψηφοδέλτια

Μέσα στις επόμενες μέρες αναρτώνται οι καταστάσεις με τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζει ο καθένας

Eurokinissi

Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η σταυροδοσία στους δήμους και στις νομαρχίες καθορίζεται ως εξής:

Στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΕΝΑ) και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) με 37μελή συμβούλια και άνω, ο ψηφοφόρος βάζει από 1 μέχρι και 4 σταυρούς. Πρόκειται για τις ΕΝΑ Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και τις ΝΑ Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηρακλείου, Ανατολικής Αττικής, Σερρών, Μαγνησίας, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στις ΝΑ με 31μελή συμβούλια βάζουμε από 1 μέχρι και 3 σταυρούς. Πρόκειται για τις ΝΑ Κοζάνης, Ιωαννίνων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Χανίων, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας.

Στις ΝΑ με 21μελή και 25μελή συμβούλια από 1 μέχρι και 2 σταυρούς. Πρόκειται για τις ΝΑ Κιλκίς, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Λακωνίας, Σάμου, Χίου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ημαθίας, Βοιωτίας, Πέλλας, Αρκαδίας, Πιερίας, Λέσβου, Καρδίτσας, Αργολίδας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Κερκύρας.

Στους δήμους

Οσοι ψηφίζουν για τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς βάζουν από 1 μέχρι και 3 σταυρούς. Για όλους τους υπόλοιπους Δήμους από 1 μέχρι και 2 σταυρούς.

Για τα Δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς από 1 μέχρι και 3 σταυρούς. Για τα Δημοτικά διαμερίσματα Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαρισαίων από 1 μέχρι και 2 σταυρούς.

Στους Δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.

Σε όλες τις Κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Στις Κοινότητες που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο πάρεδρο.

Στον υποψήφιο Πρόεδρο της ΕΝΑ, Νομάρχη, Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας δε σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δε συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Ψηφοδέλτιο που δεν έχει κανένα σταυρό προτίμησης ή περισσότερους από όσους προβλέπονται, είναι έγκυρο και λογαριάζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ψηφίζουμε στο δήμο που είμαστε γραμμένοι

Διευκρινίζεται ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κάθε εκλογέας ψηφίζει μόνο στον δήμο ή κοινότητα που είναι εγγεγραμμένος. Δεν ισχύουν δηλαδή οι διατάξεις των βουλευτικών εκλογών περί ετεροδημοτών, που προβλέπουν τη δυνατότητα αυτών να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους στρατιωτικούς, το προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι δεν ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν αλλά μόνο στο δήμο ή στην κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναρτηθούν και από τους δήμους της χώρας, οι καταστάσεις με τα καταστήματα ψηφοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ