Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Προγράμματα με αντιλαϊκό καρμπόν

Οι προτάσεις των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Τα προγράμματά τους για τη Δημαρχία της Αθήνας το αποδεικνύουν περίτρανα

Το ...ενσταντανέ Κ. Σκανδαλίδη - Ν. Κακλαμάνη είναι από εκδήλωση του ΕΒΕΑ. Εκεί όπου αμφότεροι δήλωσαν αντίθετοι στις διαδηλώσεις
Το ...ενσταντανέ Κ. Σκανδαλίδη - Ν. Κακλαμάνη είναι από εκδήλωση του ΕΒΕΑ. Εκεί όπου αμφότεροι δήλωσαν αντίθετοι στις διαδηλώσεις
Οπου κι αν τους ψάξεις, θα βρεις ίδιες θέσεις, ίδιες κεντρικές πολιτικές επιλογές, ίδιες κατευθύνσεις. Πιθανότατα να διαφωνούν ως προς τον αριθμό των κάδων απορριμμάτων που θα τοποθετήσουν στην Αθήνα ή σε κάποια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου που λένε ότι θα προσθέσουν στην πόλη.

Ωστόσο, και οι δύο υποψήφιοι, ο Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ και ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ, ταυτίζονται απόλυτα στην κεντρική πολιτική που εξυπηρετούν. Αλλωστε, ως υπουργοί Υγείας της ΝΔ ο ένας, Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ ο έτερος υλοποίησαν και εφάρμοσαν την ίδια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει τα κοινά σημεία των προγραμμάτων των δύο υποψηφίων. Μάλιστα, είναι σε τέτοιο βαθμό πανομοιότυπα, που σε ορισμένα σημεία χρησιμοποιούν ακόμη και τις ίδιες λέξεις. Θέματα, όπως η «επιχειρηματικότητα», η ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, η προώθηση της συνεργασίας με τους επιχειρηματίες μέσω των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η ακόμα παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, είναι ορισμένα από τα επίμαχα σημεία που ταυτίζονται.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν είναι ένας... τυχαίος δήμος. Είναι ο βασικός δήμος - πιλότος, στον οποίο πρώτα εκεί εφαρμόζεται η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε αυτή είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Εκεί εφαρμόζεται η φορομπηχτική πολιτική. Η αστυνόμευση. Η υλοποίηση της μερικής απασχόλησης. Εκεί πρώτα εφαρμόζεται η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Η προώθηση της επιχειρηματικής δράσης. Και, φυσικά, τα προγράμματα των δύο υποψηφίων δεν ήρθαν από... τον ουρανό.

Ιδιες πολιτικές κατευθύνσεις είχαν και οι προκάτοχοί τους, η Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ) και ο Χρ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ). Ιδιες κατευθύνσεις που σε τελική ανάλυση απορρέουν από τα προγράμματα των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Αθήνα, πόλη-επιχείρηση

Το κύριο στοιχείο των προγραμμάτων τόσο του Νικ. Κακλαμάνη, όσο και του Κ. Σκανδαλίδη, είναι η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Η μετατροπή της Αθήνας σε πόλη όπου θα επενδύουν οι μεγάλες πολυεθνικές. Η προώθηση των Συμπράξεων του δήμου με το μεγάλο κεφάλαιο, σε όλα τα επίπεδα. Αναλυτικά:

  • Νικ. Κακλαμάνης: «Υλοποιούμε το στόχο μας κινητοποιώντας, ενισχύοντας και κατευθύνοντας νέους ανθρώπους να αναπτύξουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Διευκολύνοντας την υγιή λειτουργία των επιχειρήσεων σε σταθερό περιβάλλον με τη συνεργασία του δήμου. Προσελκύοντας επιχειρήσεις από το διεθνή χώρο». Και σε άλλο σημείο: «Δημιουργούμε νέες οργανωμένες περιοχές για τη στέγαση επιχειρήσεων».
  • Κ. Σκανδαλίδης: «Ο δήμος χωροθετεί και κατασκευάζει εντός των ορίων του, σε συνεργασία με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις, "Μπίζνες Σέντερ" και "Χρηματοπιστωτικό Κέντρο" ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Παράλληλα, δημιουργεί δέσμη ισχυρών κινήτρων, με στόχο την προσέλκυση επιχειρηματικών σχημάτων και συγκροτεί πρότυπη μονάδα μιας στάσης για τη διοικητική υποβοήθησή τους». Και σε άλλο σημείο: «Επανασχεδιασμός των χρήσεων γης με τη δημιουργία ζωνών μεγάλων επενδύσεων και οικονομικής δραστηριότητας στο Λεκανοπέδιο».

Δηλαδή, και οι δύο κάνουν ξεκάθαρο ένα πράγμα: Θα προωθήσουν την επιχειρηματικότητα, την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και, φυσικά, όπως κατά καιρούς έχουν ξεκαθαρίσει και οι δύο, θα προωθήσουν τις Συμπράξεις του δήμου με ιδιώτες, σε κάθε ζήτημα.

  • Δε φοβάμαι κανενός είδους Σύμπραξη, είχε πει ο Κ. Σκανδαλίδης.
  • Οχι μόνο δε θα αρνηθώ τη συνεργασία με τους ιδιώτες, αλλά θα την επιδιώξω, ο Νικ. Κακλαμάνης.

Φυσικά, το δρόμο σε αυτή την υπόθεση άνοιξε η σημερινή διοίκηση (ΝΔ), με την αγαστή στήριξη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, εκχωρώντας 220 στρέμματα στο Βοτανικό, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για να έχει μια Ανώνυμη Εταιρία, όχι μόνο έτοιμες εγκαταστάσεις, αλλά και εμπορικές και επιχειρηματικές χρήσεις...

Αντίθετοι στις διαδηλώσεις

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους θερμούς εναγκαλισμούς των δύο, όταν βρέθηκαν στην «ημερίδα» του Εμπορικού Συλλόγου με θέμα τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Φυσικά, και οι δύο συμμερίζονται τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου για να γίνονται οι διαδηλώσεις σε... μια λωρίδα, για να μετατραπεί η Αθήνα σε... ησυχαστήριο.

  • Ο Νικ. Κακλαμάνης έχει πει πως θα τεθεί επικεφαλής για την εξάλειψη των προβλημάτων από τις διαδηλώσεις.
  • Ο Κ. Σκανδαλίδης έχει πει ότι «βεβαίως και υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει, οι διαδηλώσεις απλώς το επιτείνουν».
Κατασταλτικοί μηχανισμοί

Μπορεί η σημερινή διοίκηση του δήμου, της Ντ. Μπακογιάννη, με τη συμφωνία της παράταξης του Χρ. Παπουτσή, να υπερπενταπλασίασε τους δημοτικούς αστυνομικούς, μπορεί να ίδρυσε τους χαφιέδικους μηχανισμούς, τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, όμως οι ανθυποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέλουν και άλλα τέτοια μέτρα:

  • Νικ. Κακλαμάνης: «Αυξάνουμε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατά 50% εντός της επόμενης τετραετίας. Επανακαθορίζουμε το ρόλο και την αποστολή της, με έμφαση σε δράσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την πρόληψη της παραβατικότητας σε ευαίσθητες περιοχές της πόλης».
  • Κ. Σκανδαλίδης: «Δημιουργούμε πραγματικά ασφαλείς γειτονιές, ενισχύοντας την ανθρώπινη λειτουργία της πόλης, αναπτύσσοντας μακροπρόθεσμα τις κατάλληλες προϋποθέσεις: μια δημοτική αστυνομία άξια να αναλάβει την αστική αστυνόμευση και λειτουργία της πόλης». Και παρακάτω: «Η σύσταση Συμβουλίου για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας και Διαμερισματικών Συμβουλίων Παραβατικότητας Νέων...».
Απασχολησιμότητα... για όλους

Και οι δύο είναι υπέρμαχοι της υλοποίησης των προγραμμάτων που προωθούν τη μερική απασχόληση, τη μισή δουλιά, τη μισή ζωή για τους εργαζόμενους. Και, φυσικά, είναι υπέρ της «διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσης», ώστε οι εργαζόμενοι να μετατρέπονται σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που θα αξιοποιείται από τους εκάστοτε επιχειρηματίες.

  • Νικ. Κακλαμάνης: «Σχεδιάζουμε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, συνδεδεμένα με τις προτεραιότητες και τους στόχους οικονομικής ανάπτυξης που θέτει η πόλη». «Προωθούμε την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπογεωγραφία κάθε περιοχής και τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές». «Οργανώνουμε προγράμματα για την κατάρτιση και εκπαίδευση των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων σε ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει ανάγκη από τις επιχειρήσεις».
  • Κ. Σκανδαλίδης: «Ως δημοτική αρχή της πρωτεύουσας, προτείνουμε στους φορείς και στις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης ένα νέο αναπτυξιακό σύμφωνο, για την "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θεσμών εργασίας, τη διάχυση της ευημερίας στο σύνολο του πληθυσμού». «Απλοποιημένες διαδικασίες έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γρήγορη και διαφανής χρηματοδότηση. Χαμηλή φορολόγηση και χαμηλά ποσοστά παρακράτησης κερδών. Σε αντιστάθμισμα: Ενίσχυση απασχόλησης».
Κατάρτιση και όχι Παιδεία

Οι δύο υποψήφιοι, με διαφορετικό τρόπο, προωθούν την ίδια πολιτική και για την Παιδεία. Της διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσης, με την ανάληψη από την Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων, διασπώντας παραπέρα το ενιαίο του χαρακτήρα της. Είναι υπέρ της διά βίου κατάρτισης. Οσα καταγγέλλουν στις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές, ότι δηλαδή παίρνουν πτυχία χωρίς αξία, ενώ ζητούν πτυχία για δουλιά και όχι για κορνίζες, οι δύο υποψήφιοι το προωθούν.

Συγκεκριμένα:

  • Νικ. Κακλαμάνης: «Επενδύουμε στο μέλλον - στηρίζουμε τη γνώση. Υλοποιούμε το στόχο μας ενισχύοντας τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του δήμου τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες που το έχουν ανάγκη».
  • Κ. Σκανδαλίδης: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας, στη διά βίου εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση». «Ο Δήμος ανοίγει το Σχολείο στην τοπική κοινωνία. Συνδέει το περιεχόμενο σπουδών με τις ανάγκες της κοινωνίας, στηρίζοντας προγράμματα (...) καλλιέργειας επιχειρηματικού πνεύματος».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για ποιον;(2008-02-26 00:00:00.0)
Μαθήματα... δημοτικού μάνατζμεντ(2008-02-22 00:00:00.0)
Με «όραμα» την πόλη των επιχειρηματιών(2006-10-26 00:00:00.0)
Οσα έκαναν καθρέφτης για όσα θα κάνουν(2006-10-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-09-22 00:00:00.0)
Θέλει Αθήνα... ΑΕ(2006-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ