ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Από τις προχτεσινές εκδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
Από τις προχτεσινές εκδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
Μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Δανίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Προχτές, έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που παίρνει πίσω κεκτημένα των εργαζομένων. Η δεξιά κυβέρνηση, με την απόλυτη συμφωνία της αντιπολίτευσης, δηλαδή της σοσιαλδημοκρατίας, ψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάσει του οποίου, σταματάει κάθε μορφή χρηματοδότησης, από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι νομαρχίες και οι δήμοι προχωρούν σε επιβολή μεγάλων φόρων στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, αφού για τους μεγαλοεισοδηματίες έχει ψηφιστεί ειδική ρύθμιση, που τους προστατεύει από πρόσθετους φόρους. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς πρόνοιας. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι στη δεκαετία του '70 και '80, δηλαδή όσο χρειαζόταν η αντιπαράθεση με τις σοσιαλιστικές χώρες, παρείχαν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, είναι σήμερα σε άθλια κατάσταση.

Με τον καινούριο νόμο, βρήκαν πάτημα πολλοί δήμοι να κάνουν μαζικές απολύσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι σταθμοί να λειτουργήσουν. Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιήθηκαν, και τα περισσότερα κενά συμπληρώνονται με επινοικίαση εργατικού δυναμικού από ιδιωτικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι, έχουν τέτοιο φόρτο εργασίας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Παράλληλα, το επίπεδο των μισθών είναι εξευτελιστικό.

Βέβαια, η πλειοψηφία των Δανών πολιτών δεν είναι αθώα, αφού πριν μόλις 10 μήνες στις δημοτικές εκλογές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους ψήφισαν αυτά τα δύο κόμματα.

Μάλιστα, πολύς λόγος και πολύ μελάνι ξοδεύτηκε για να παρουσιαστεί σαν νίκη του λαϊκού κινήματος, η εκλογή στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, και στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη Ααρχους, σοσιαλδημοκρατών δημάρχων.

Αυτοί, όμως, οι σοσιαλδημοκράτες δήμαρχοι, συμφώνησαν όπως και το κόμμα τους με την πολιτική περικοπών της κυβέρνησης, και σήμερα βάζουν σε εφαρμογή τα απάνθρωπα αυτά μέτρα.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
Ελληνας μετανάστης στη Δανία

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόωρες εκλογές καθυστερούν την έκθεση Αχτισαάρι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα αποτελέσματα των πιθανών πρόωρων σερβικών γενικών εκλογών θα περιμένει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι, προτού υποβάλει την έκθεση με τις προτάσεις του για το τελικό καθεστώς του προτεκτοράτου. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο ίδιος θεωρώντας ως σχεδόν βέβαιη την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει τα περισσότερα απ' τα μέλη της εξαμελούς «Ομάδας Επαφής» για καθορισμό του καθεστώτος της επαρχίας «ως το τέλος του χρόνου».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Αχτισαάρι ανέβαλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του (επρόκειτο να δοθεί το Νοέμβρη) επειδή χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θεωρούν πως η πιθανή «ανεξαρτητοποίηση» του προτεκτοράτου θα προκαλέσει την άνοδο του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος» του Σέσελι στην εξουσία...

Το ίδιο 24ωρο στο Κοσσυφοπέδιο, οι δυνάμεις της KFOR βρήκαν και κατέσχεσαν σε δάσος 400 κιλά εκρηκτικών, ναρκών, χειροβομβίδων και πυρομαχικών. Πριν μία βδομάδα είχαν κατασχέσει τουλάχιστον έξι κιβώτια με δεκάδες ρουκέτες..

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Ελεύθεροι είναι οι 25 Νιγηριανοί υπάλληλοι της «Shell» που απήχθησαν στη διάρκεια επίθεσης 70 περίπου ενόπλων του «Κοινού Επαναστατικού Συμβουλίου», το οποίο δραστηριοποιείται ενάντια στην ασυδοσία των πετρελαϊκών εταιρειών στο Δέλτα του Νίγηρα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Ο 59χρονος Αμερικανός Ρότζερ Κόρνμπεργκ τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας για την έρευνά του σχετικά με τον τρόπο αντιγραφής γενετικών πληροφοριών από τα κύτταρα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Τη «γρήγορη και σθεναρή» απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της επικείμενης βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής ζήτησε χτες ο Ιάπωνας πρέσβης στον ΟΗΕ Κέντζο Οσίμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) «έχει εγκαταλείψει την τρομοκρατία και έχει θέσει τέλος στις ένοπλες δραστηριότητες για να αφοσιωθεί οριστικά και αμετάκλητα στον πολιτικό στίβο», βάσει της 12ης έκθεσης των τεσσάρων διεθνών εμπειρογνωμόνων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Επιτήρησης (IMC) της εκεχειρίας, που δημοσιοποιείται μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του διαλόγου για το μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Τουλάχιστον 12.000 κρατούμενοι σε 28 φυλακές της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας της Αργεντινής πραγματοποιούν απεργία πείνας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης και περίθαλψης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πογκρόμ συλλήψεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεπερνούν τις 150 οι συλλήψεις δημοσιογράφων εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών της Αριστεράς, ηγετικών στελεχών και μελών συνδικάτων, κοινωνικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων, κλπ. στην Τουρκία από τις 8 του Σεπτέμβρη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι η Φικέν Γιουκσεντάγ, στέλεχος του αντιπολεμικού κινήματος και του (νόμιμου) κόμματος ESP, οι δημοσιογράφοι Χαλίλ Ντιντς, Οντέρ Ονέρ, Οζγκιέ Κελεκτζί, Σονγκιούλ Ακμπαϊ, Γιλμάζ Κορούκ, Ιλντεν Ντιρινί, Καντίρ Ακτάς, η πρόεδρος του συνδικάτου των κλωστοϋφαντουργών Tekstil-Sen, Αϊσέ Γιετέρ, και ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των λιμενεργατών Limter-Is.

Στο μεταξύ, τα δυτικά - και ειδικά τα ιταλικά - ΜΜΕ ασχολούνταν χτες επισταμένως με την αεροπειρατεία ενός Τούρκου χριστιανού αρνητή στράτευσης σε αεροσκάφος της THY προχτές, οι επιβάτες του οποίου μετέβησαν στην Τουρκία. Οι ιταλικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη κατά του 28χρονου Χακάν Εκιντζί, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Την ενέργεια επέκριναν φορείς των αντιρρησιών συνείδησης στην Τουρκία - που φυλακίζονται όταν αρνούνται να υπηρετήσουν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Επιλέγοντας στρατόπεδα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

«Εχασα γιατί δεν κέρδισα», ήταν το σχόλιο του χαμογελαστού προέδρου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Πράγματι, όλοι στο εκλογικό επιτελείο του «Λούλα» επιθυμούσαν να τελειώσουν με τις εκλογές την περασμένη Κυριακή...

Πάντως, τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων δίνουν προβάδισμα στον πρόεδρο ενόψει του β' γύρου: ο «Λούλα» συγκεντρώνει 52%, έναντι 48% του Σοσιαλδημοκράτη Ζεράλντο Αλκμίν. Ωστόσο, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν. Ηδη αρκετοί υποψήφιοι με την κεντροδεξιά έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Αλκμίν. Αναμενόμενο. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του «Μετώπου της Αριστεράς». Η υποψήφιά του για την προεδρία, Ελοΐζα Ελένα, πρώην στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, που αποχώρησε με άλλα στελέχη «διαφωνώντας για το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της κυβέρνησης Λούλα», δήλωσε, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα»: «Μη μου ζητάτε να τον υποστηρίξω». Στην κοινή συνεδρίαση του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος (PCB) και του Κόμματος των Ουμανιστών αποφασίστηκε να «μην στηριχτεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική». Τέλος, άλλες δυνάμεις του «Μετώπου της Αριστεράς» δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τον Αλκμίν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ατέρμονος ξεριζωμός

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον 80 έως 90.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τους τελευταίους μήνες λόγω των σφοδρών μαχών στο Νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι 15.000 οικογένειες που εκτοπίστηκαν προστίθενται σε άλλους 116.000 ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από τις συγκρούσεις των τελευταίων ετών και τους συνολικά 200.000 που έχουν εκτοπιστεί στις επαρχίες Κανταχάρ, Χελμάντ και Ουρουζγκάν. Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο πρώην διπλωμάτης Ρόμπερτ Τζόρνταν καλούσε χτες να υπάρξει «πολιτική λύση» στο Αφγανιστάν - δηλαδή, μια διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν - μία ημέρα αφότου την ίδια πρόταση έκανε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μπιλ Φριστ, ο οποίος συγκέντρωσε πυρά ομαδόν από διάφορες πλευρές στις ΗΠΑ. Μια πακιστανική εφημερίδα, η «The News», συμπέρανε χτες πως η κυβέρνηση Μπους «υιοθετεί την πολιτική Μουσάραφ».

Στο μεταξύ στο Βανκούβερ το υπουργείο Αμύνης ανακοίνωνε ότι ήταν Καναδοί οι δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας πως άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Ο επίσημος κυβερνητικός απολογισμός από το 2001 κάνει λόγο για 39 νεκρούς Καναδούς στρατιωτικούς στην επίθεση και την κατοχή του Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ