ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Ολοι στους δρόμους!
  • Συνελεύσεις μαθητών και καταλήψεις σε σχολεία ολόκληρης της χώρας
  • Στην τέταρτη βδομάδα η απεργία των δασκάλων
  • Απεργούν αύριο δημόσιοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί, δεκάδες κλαδικά σωματεία
  • Συγκεντρώσεις αύριο σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Με συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις, οι μαθητές κάνουν δυναμική είσοδο στις κινητοποιήσεις, δίνοντας νέα πνοή στον αγώνα για την Παιδεία και δηλώνοντας: Δεν πάει άλλο με το σημερινό σχολείο!

Μόλις έπεσε το σύνθημα στους μαθητές, η συσσωρευμένη αγανάκτηση χρόνων πήρε τη μορφή δυναμικών κινητοποιήσεων. Από την πρώτη μέρα, χτες, που άρχισε να κυκλοφορεί στα σχολεία το κάλεσμα των Μαθητικών Συντονιστικών για συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις, αμέσως έγινε πράξη: Στα 120 έφτασαν πανελλαδικά τα σχολεία που καταλήφθηκαν από τους μαθητές τους, αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει σήμερα και αύριο.

Οι μαθητές, που καταλαμβάνουν τα σχολεία τους μέχρι και την Πέμπτη, καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τετάρτης σε κάθε πόλη και στην Αθήνα, δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. «Ερχόμαστε ξανά, μαζί με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό», δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν φραγμό στα σημερινά χάλια του σχολείου, αλλά και σ' αυτούς που θέλουν να το κάνουν ακόμα χειρότερο.

Στην Αθήνα, τα Γυμνάσια, Λύκεια, και τα ΤΕΕ - ΕΠΑΛ που βρίσκονταν σε κατάληψη μέχρι χτες το βράδυ έφταναν τα 60 και άλλα 12 σχολεία καταλήφθηκαν στον Πειραιά. Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων στην Πάτρα, που έφταναν συνολικά τα 28, ανάμεσα στα οποία και όλα ανεξαιρέτως τα Λύκεια της πόλης.

Παράλληλα, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί βρίσκονται στην τέταρτη βδομάδα απεργίας. Με 48ωρη απεργία χτες και σήμερα κινητοποιούνται οι καθηγητές, ενώ αύριο Τετάρτη σε απεργία για τα θέματα της Παιδείας προχωρούν δεκάδες εργατικά σωματεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πανεπιστημιακοί, που πήραν την απόφαση μονοήμερης απεργίας σε χτεσινή τους συνεδρίαση και θα επανασυνεδριάσουν, για να καθορίσουν το παραπέρα πρόγραμμα δράσης του κλάδου τους. Σε αγωνιστικές διεργασίες βρίσκονται και οι φοιτητές και σπουδαστές, που δηλώνουν ετοιμότητα για νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων αμέσως μετά το τέλος της διπλής εξεταστικής περιόδου, τις επόμενες βδομάδες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζουν παρά τις πιέσεις

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες οι εκπαιδευτικοί. Με νέο συλλαλητήριο συνεχίζουν αύριο

Σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση αύριο στις 11 π.μ. στα Χαυτεία καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους εκπαιδευτικούς για να να διαδηλώσουν για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ενάντια στα σχέδια πλήρους υποταγής της Παιδείας στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν ορίσει σημείο συνάντησης για το αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Χτες το μεσημέρι, οι απεργοί δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας. Δυναμική ήταν η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με το πανό που απαιτούσε «Εξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές» και με συνθήματα που στρέφονταν κατά της πολιτικής υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, κατά της όξυνσης των ταξικών φραγμών, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μισθούς αξιοπρέπειας και μόνιμη σταθερή δουλιά στους εκπαιδευτικούς. Για μια ακόμα φορά οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης αφού η είσοδος του υπουργείου Παιδείας είχε αποκλειστεί από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν και χρήση χημικών για να απωθήσουν τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους τον αυταρχισμό και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο μαζί με εργαζόμενους και μαθητές.

Συγκέντρωση και πορεία (από την Καμάρα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης), πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αύριο Τετάρτη, το αγωνιστικό ραντεβού για τη Θεσσαλονίκη είναι στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν και στα Γιάννενα δάσκαλοι και φοιτητές με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πρωτοστατούν.

ΚΝΕ
Στην πρώτη γραμμή της πάλης του μαθητικού κινήματος!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για τους μαθητικούς αγώνες

«H KNE απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους μαθητές εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα που τελούν υπό κατάληψη». Με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών στο ξεκίνημά του και καλεί: «Ολοι στους δρόμους, εκεί που κρίνεται το δίκιο!».

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Οργάνωσης τονίζεται:

«Οι μαθητές με την πάλη τους δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το σχολείο που ετοιμάζουν δεν αντέχεται γιατί αντί να μορφώνει εξοντώνει, γιατί κουμάντο σ' αυτό θα κάνουν οι χορηγοί στην πλάτη των θυσιών και των στερήσεων των οικογενειών τους, γιατί αυτό το σχολείο θα 'ναι για τους λίγους.

Την ώρα που συνεχίζονται στην Παιδεία οι κινητοποιήσεις δασκάλων - καθηγητών, η κυβέρνηση κι όσοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική καλά θα κάνουν να ανησυχούν όχι μόνο για το μέγεθος των μαθητικών κινητοποιήσεων που τώρα μόλις φουντώνουν αλλά κι ότι τα αιτήματά τους δείχνουν με τεντωμένο δάκτυλο τον ένοχο, την πολιτική τους.

Οι ίδιοι οι μαθητές, με τις συλλογικές αποφάσεις των 5μελών και 15μελών τους, συσπειρωμένοι στα συντονιστικά αγώνα σχολείων σε κάθε πόλη, αποδεικνύουν στην πράξη ότι αυτή την πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση, μέσω διαλόγου, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν την εγκρίνουν ούτε οι μαθητές.

Η ΚΝΕ στηρίζει και δίνει όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη και τη μαζικοποίηση του μαθητικού κινήματος, στη διεύρυνση της πάλης μαζί με την εργατική τάξη για ενιαία λαϊκή δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Ολα τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης του μαθητικού κινήματος.

Ολοι στους δρόμους, εκεί που κρίνεται το δίκιο!».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Να κουρελιαστούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

«Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση αποκαλύπτουν την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την Παιδεία οι κυβερνητικές πολιτικές, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας των δασκάλων είναι ένας δίκαιος αγώνας. Οι δάσκαλοι πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, συμπαραστάτες, γιατί η Παιδεία είναι ζήτημα που αφορά όλο το λαό». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, χτες, ο υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΑΣ, Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος κάλεσε επίσης:

«Μπροστά στις τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνδυασμούς τους για την πολιτική τους και στο χώρο της Παιδείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα κλιμακώσει το επόμενο διάστημα την επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, μέσα και από την ΤΑ. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την αντιεκπαιδευτική επιδρομή, με το νόμο Αρσένη, τα μαθητοδικεία, τη γιγάντωση της παραπαιδείας και στηρίζει σήμερα την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Να μη δείξουν οι εργαζόμενοι καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΝ που υπηρετώντας τη λογική του ευρωμονόδρομου καλλιεργεί τη συναίνεση και δεν αντιμετωπίζει την ουσία των μέτρων που προωθούνται.

Ως ΝΑΣ καλούμε το λαό να πάρει μαζικά και μαχητικά μέρος στους αγώνες για την Παιδεία, να κουρελιάσει τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Να μετατρέψει την ψήφο του σε δύναμη αντίστασης για την επόμενη μέρα, ψηφίζοντας τη ΝΑΣ και τους αγωνιστικούς συνδυασμούς σε όλους τους δήμους».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην τους αφήσουμε μόνους, είναι πρόβλημα και δικό μας

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, «κλείνοντας» έτσι την περιοδεία της στον Πειραιά, τόνισε αναφερόμενη στα της Παιδείας:

«Οχι μόνο στηρίζουμε τους αγώνες των δασκάλων, των εκπαιδευτικών γενικά, των μαθητών και των μαθητριών, των φοιτητών, των σπουδαστών, αλλά εμείς θεωρούμε ότι κάθε τόπος δουλιάς, κάθε γραφείο, κάθε εργοστάσιο, κάθε γειτονιά, πρέπει να γίνει εστία συζήτησης και κατατόπισης για την ουσία του εκπαιδευτικού προβλήματος. Εστία συμπαράταξης με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Μην τους αφήσουμε μόνους. Είναι δικό μας πρόβλημα, της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Και παρά το ότι έχουμε μπροστά μας τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μην ξεχάσουμε τη συμπαράσταση. Η ψήφος πρέπει να τρομοκρατήσει το δικομματισμό και να είναι τιμωρία στα θέματα της Παιδείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ