ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στους δρόμους για την Παιδεία στις 3 Νοέμβρη

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και σπουδαστές συμμετέχουν στα συλλαλητήρια

Ο αγώνας για μια Παιδεία σε όφελος των πραγματικών σύγχρονων αναγκών του λαού αποτελεί μονόδρομο όσο συνεχίζεται η πολιτική που θέλει την εκπαίδευση ιδιωτικοποιημένη, ταξική και υποταγμένη στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Επόμενος σταθμός για μαθητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενους αποτελούν τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Παρασκευή 3 Νοέμβρη. Για μια ακόμα φορά, θα διεκδικήσουν πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, αύξηση των δαπανών για αυτήν από τον κρατικό προϋπολογισμό, Παιδεία που να μορφώνει όχι να εξοντώνει, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, εμμένει στην πολιτική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο για μια Παιδεία εμπόρευμα, για ένα σχολείο και πανεπιστήμιο μέσα στο οποίο θα αλωνίζουν οι επιχειρήσεις για να καθορίζουν το περιεχόμενο σύμφωνα με τις πρόσκαιρες ανάγκες τους για αύξηση της κερδοφορίας τους.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί τους μαθητές το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούν στις 3 Νοέμβρη, 24ωρη απεργία και συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που για την Αθήνα έχει προγραμματιστεί στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία και στις 9 Νοέμβρη με συλλαλητήρια. Οι καθηγητές συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στις κινητοποιήσεις στις 3 και 9 Νοέμβρη.

Στάση εργασίας στις ίδιες ημερομηνίες, από τις 11.30 το πρωί έως και τη λήξη της βάρδιας, αποφάσισε τελικά χτες και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 3 Νοέμβρη.

Φοιτητές - σπουδαστές

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει επίσης, πάνω από δέκα φοιτητικοί σύλλογοι στην Αθήνα και ακόμα πέντε σπουδαστικοί σύλλογοι.

Από αυτούς, οι σύλλογοι: Μαθηματικού, Πληροφορικής, Γεωπονικής, Παντείου, Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πειραιά, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας, προτάσσουν ως αιτήματα αιχμής των κινητοποιήσεων σε αυτήν τη φάση να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος (να μη συζητηθεί καν η αναθεώρηση) και να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο.

Για τους φοιτητές και σπουδαστές οι τωρινές κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια αυτών που ξετυλίχτηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και είχαν ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση της κυβέρνησης αναφορικά με τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο που πρότεινε για την ανώτατη εκπαίδευση.

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
«Διάλογος» με την ... ατζέντα του κεφαλαίου

Και μόνο το γεγονός ότι εν μέσω κινητοποιήσεων όλων σχεδόν των φορέων της εκπαίδευσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πήραν μια πρωτοβουλία «κοινωνικού διαλόγου» αποτελεί πρόκληση. Είναι σα να λένε: Τώρα ας σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και αντί για μνημόσυνο του αγώνα, ας κάνουμε όλοι μαζί έναν ωραίο «διάλογο»! Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά τώρα να στηρίξουν τους αγώνες (θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει κηρύξει ούτε μια 24ωρη απεργία από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις), αντί να ενισχύσουν την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των κινητοποιήσεων για την Παιδεία, νοιάζονται μόνο για το πώς θα βάλουν ταφόπλακα. Αλλά η ουσία αυτής της «πρωτοβουλίας» δεν έγκειται μόνο στο «προβοκάρισμα» των κινητοποιήσεων.

Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνέταξαν μια επιστολή - κάλεσμα στο «διάλογο» που την αποστέλλουν στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και τους προέδρους της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Μα, αλήθεια, τόσο καιρό - πριν από το καλοκαίρι ακόμα - που η Παιδεία είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, δεν έτυχε οι «φωτισμένες» πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να ακούσουν τις θέσεις των κομμάτων; Τόσες συζητήσεις στη Βουλή, καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών όλων των κομμάτων, αλλά και συγκεκριμένη δράση κάθε κόμματος, κάθε πολιτικού χώρου μέσα στους τόπους δουλιάς... Από όλα αυτά δεν έτυχε να ακούσουν τίποτα οι συνομοσπονδίες; Πρέπει να στηθεί νέο τραπέζι «διαλόγου»;

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ίδιο το κείμενο της επιστολής των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. «...Η έντονη κινητικότητα του κεφαλαίου και της εργασίας αναδεικνύονται σε κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα... Η εκπαίδευση, η διά βίου εκπαίδευση και η κατάρτιση συναρθρώνονται σε μια ολότητα, εντός της οποίας συνυπάρχουν στόχοι (κοινωνικοί και οικονομικοί) ανάπτυξης... Η ανανέωση των πολιτικών για την εκπαίδευση προϋποθέτει... μέτρα και μεταρρυθμίσεις που δεν ακυρώνουν την επιλεγείσα στρατηγική κατεύθυνση»...

Σα να διαβάζεις κείμενο της ΕΕ για την εκπαίδευση! Υμνοι στην «κατάρτιση» και στο «διά βίου» κυνήγι δεξιοτήτων, αναγωγή του στόχου του κεφαλαίου για αύξηση της «κινητικότητας» σε «διακύβευμα» ολόκληρης της κοινωνίας, και το σπουδαιότερο: Μιλάει για στρατηγική κατεύθυνση που δεν πρέπει να ακυρωθεί... Δηλαδή, ζητάνε να συρθεί το κίνημα σε ένα «διάλογο» υπέρ όλων αυτών ενάντια στα οποία διαδηλώνει! Η στρατηγική που υπερασπίζονται η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και η οποία ζητούν να μην ακυρωθεί είναι η στρατηγική της Λισαβόνας, της Μπολόνια, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Κλείνοντας την επιστολή, σημειώνουν ότι «η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ... δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν ούτε για σκοπιμότητες, ούτε "κρυφές ατζέντες" στη διοργάνωση ενός τέτοιου διαλόγου». Θα συμφωνήσουμε. Η σκοπιμότητα του εγχειρήματός τους δεν υποκύπτει σε «μικροκομματικά» συμφέροντα. Εχουν στρατηγικό στόχο την προώθηση των αναδιαρθρώσεων σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα με το αν θα είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά έχουν «κρυφές ατζέντες». Την ατζέντα της ΕΕ, την ατζέντα του κεφαλαίου βάζουν στο «τραπέζι του διαλόγου τους» και αυτήν προωθούν.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αντιδραστική απόφαση για δημιουργία ιδιωτικών σχολείων

Την ίδια στιγμή που οι μαθητικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ενώ μεθαύριο Παρασκευή, διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, η Εκκλησία της Ελλάδος με μια προκλητική απόφαση που «βάζει πλάτες» στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, προχωρά στη δημιουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Συγκεκριμένα, χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας πήρε αυτή την απόφαση μετά από πρόταση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Μάλιστα, η ΔΙΣ συνέστησε επιτροπή για τη διερεύνηση της δυνατότητας να υλοποιηθεί η πιο πάνω πρόταση, αρχικά στη Θεσσαλονίκη. Είναι φανερό ότι με την απόφαση αυτή η Εκκλησία όχι μόνο στηρίζει την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ακόμα μηχανισμό ιδεολογικής προπαγάνδας στον τομέα της εκπαίδευσης. Επιπροσθέτως, εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού για να εξασφαλίσει πελατεία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος ανέφερε «ως φυσικό και επόμενο βήμα, τη δημιουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, δεδομένου ότι η Εκκλησία έχει ήδη παιδικούς σταθμούς». Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η εκκλησία να προχωρήσει και στη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων ενόψει και της αναθεώρησης του άρθρου 16...

ΜΑΝΟΣ - ΕΒΕΡΤ
Τα έβαλαν με τις καταλήψεις...

Σα να μη φτάνει η ανοιχτή υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχέδιο για την ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος, ήρθε και ο - εκλεγμένος με ψήφους του ΠΑΣΟΚ - βουλευτής Στέφανος Μάνος να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, αναλαμβάνοντας να ...φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της γιατί, κατά τον ίδιο, ανέχεται τις καταλήψεις. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο - δήθεν αθώα - ρωτά ο κ. Μάνος αν προβλέπει οτιδήποτε η κείμενη νομοθεσία για τις καταλήψεις, αν προβλέπει γιατί δεν εφαρμόζεται, παίζοντας το γνωστό του ρόλο να πιέζει δηλαδή για εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.

«Οι παρουσιαζόμενες ζημιές στα κατειλημμένα κτίρια αποδίδονται παγίως από τα ΜΜΕ σε αντικοινωνικά στοιχεία που καταφέρνουν (μόνοι αυτοί εκεί όπου όλοι οι άλλοι δεν μπορούν) να παραβιάσουν την κατάληψη με σκοπό να προκαλέσουν ζημίες που θα ενοχοποιήσουν τους καταληψίες!», αναφέρει, ζητώντας επί της ουσίας να μπουκάρει συνοδεία Εισαγγελέα η αστυνομία στα σχολεία.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Μιλτιάδης Εβερτ με Ερώτηση στη Βουλή καλεί την υπουργό Παιδείας, ανάμεσα σε άλλα, να απαντήσει «αν θα αποδοθούν ευθύνες ή κυρώσεις σ' αυτούς που δε φρόντισαν να διαφυλάξουν την περιουσία των δημοσίων σχολείων».

Μην κάνοντας την ελάχιστη αναφορά στο περιεχόμενο του αγώνα των μαθητών και σαν να αποτελούν οι καταλήψεις εκδηλώσεις βανδαλισμού, ο βουλευτής αναφέρεται στις «μεγάλες ζημιές που έλαβαν χώρα στα υπό κατάληψη σχολεία», σημειώνοντας ότι «οι εικόνες αυτές προβλήθηκαν από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς και του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να δυσφημιστεί η χώρα μας διεθνώς»(!).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ