ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Απειλεί με «λοκ άουτ» η πρόεδρος του ιδρύματος

Τη δόξα του εισαγγελέα της Θεσσαλονίκης ζήλεψε η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Χαρά Αθανασάκη, και με έγγραφό της καθορίζει ότι η κατάληψη ως μορφή πάλης συνιστά παραβίαση του ασύλου, στην οποία η ίδια θα απαντήσει με «λοκ άουτ» (!), δηλαδή κλείσιμο του ιδρύματος, λες και πρόκειται για τσιφλίκι της!

Επί της ουσίας η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης επιθυμεί να καταγράψει την προσφορά της στη συνολικότερη επιχείρηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και να συμβάλει στο να περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ετσι, λοιπόν, η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης αναλαμβάνοντας ρόλο εκπροσώπου και υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής, με σκοπό την πολιτική και ιδεολογική τρομοκράτηση φοιτητών και καθηγητών, με έγγραφό της προς το προσωπικό και τους φοιτητές του ιδρύματος επιδίδεται σε μια προσπάθεια πρόληψης, δήθεν, της τυχόν κατάληψης του ΤΕΙ.

Με το έγγραφό της αντιγράφει επί της ουσίας - και μάλιστα ως κακέκτυπο - την αντιδραστική βολταιρική άποψη περί «ελευθερίας» για να ισχυριστεί ότι οι καταλήψεις, στο βαθμό που στερούν έστω και από ένα φοιτητή ή και έναν καθηγητή το δικαίωμα στην παρακολούθηση μαθημάτων και στην εργασία, δε νομιμοποιούνται από καμιά πλειοψηφία Γενικής Συνέλευσης! Επιχειρεί, δηλαδή, να καταργήσει ως και κλασικές για την αστική νομιμότητα αρχές, όπως αυτή της πλειοψηφίας που αποφασίζει.

Χαρακτηρίζει «αυθαίρετες» τις όποιες αποφάσεις πάρει η Γενική Συνέλευση και με τον ισχυρισμό ότι βρίσκονται «εκτός αρμοδιότητας» προαναγγέλλει ότι θα τις θεωρήσει «παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου», το οποίο, κατά τ' άλλα, δηλώνει ότι όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε.

Το έγγραφο της προέδρου του ΤΕΙ Κρήτης αποτελεί πραγματική πρόκληση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αγωνιστικών κινητοποιήσεων συνολικά στο χώρο της Παιδείας και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με το προωθούμενο νέο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, χέρι χέρι με το ΠΑΣΟΚ.

Οι σπουδαστές, πάντως, διαβεβαιώνουν την κ. Αθανασάκη ότι δεν τρομοκρατούνται από τέτοιου είδους επιθέσεις και μέτρα που μπορεί να παίρνονται κατά διαστήματα από διάφορους εκπροσώπους του συστήματος. Με τους αγώνες και την πάλη τους, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, απαντούν και θα απαντήσουν στην πολιτική που θέλει να καταργήσει το δικαίωμα στη μόρφωση, να βάλει φραγμούς στην ελεύθερη ιδεολογικοπολιτική δράση μέσα ή έξω από τα πανεπιστήμια και τις σχολές.

«Η αναπλήρωση δεν είναι ποσοτική υπόθεση»

Τις προτάσεις της για την αναπλήρωση των βασικών γνωστικών αντικειμένων καταθέτει η ΑΣΓΜΕ

Την ανησυχία της εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας για την όλη συζήτηση γύρω από την αναπλήρωση της ύλης μετά τις έξι βδομάδες απεργίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Καταλαβαίνουμε πως δε συζητούν για το τι θα μάθουν τα παιδιά, αλλά πώς προσχηματικά θα πει το υπουργείο Παιδείας πως δε χάθηκαν μαθήματα», τονίζουν οι γονείς, δηλώνοντας «έχουμε πικρή πείρα, και χωρίς απεργία, σ' όλες τις βαθμίδες, για το πώς τρέχει η "διδακτέα ύλη" και τι αφήνει πίσω της».

Η ΑΣΓΜΕ εκφράζει την αντίθεσή της στα σχέδια του υπουργείου να επιβάλει υπερωρίες και μάθημα στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα και θυμίζει ότι στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς το υπουργείο έβαλε να «διδαχτούν» οι μικροί μαθητές επιπλέον ύλη μαθηματικών άλλης μιας τάξης σε ένα μήνα(! ), με τα νέα βιβλία.

«Αν το ΥΠΕΠΘ θέλει να επιστρέψει τα χρήματα της απεργίας στους δασκάλους, δε χρειάζεται να το κάνει κάτω από το μανδύα της δήθεν αναπλήρωσης με υπερωρίες και αργίες, σε βάρος των μικρών παιδιών και της λειτουργίας του σχολείου», αναφέρει η ΑΣΓΜΕ, τονίζοντας ότι «η αναπλήρωση δεν είναι ποσοτική υπόθεση, δεν υπάρχει θέμα αναπλήρωσης όλων των ωρών, όλων των μαθημάτων, από τα τεχνικά ως τη γυμναστική!», σημειώνει και τονίζει ότι «αυτό που επιβάλλεται είναι η αναπλήρωση των βασικών γνωστικών αντικειμένων».

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εβδομαδιαίο τρίωρο της ευέλικτης ζώνης, στο οποίο η ΑΣΓΜΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της και «να συνυπολογιστούν οι δυσκολίες από τα ακατάλληλα βιβλία που εισάγονται φέτος και να αντιμετωπιστούν οι βλαβερές επιπτώσεις τους στα παιδιά και τις οικογένειες, με αξιολόγηση και αναδιάταξη της ύλης».

Ζητά να συνεδριάσουν σ' όλα τα σχολεία τα Σχολικά Συμβούλια και να συζητήσουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και να συνεργαστούν στενά οι δάσκαλοι με τους γονείς κάθε τμήματος, σ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους τους μαθητές.


Λυκειάρχης σε ρόλο οπερατέρ

Τη σκυτάλη στη λήψη φωτογραφιών στα σχολεία παίρνουν οι λυκειάρχες! Το ερώτημα είναι, τι θα τις κάνουν τις φωτογραφίες;

Ο λόγος για περιστατικό που έλαβε χώρα την Κυριακή στην κατάληψη του 1ου και του 3ου Λυκείου Χολαργού. Οι μαθητές που βρίσκονταν στην κατάληψη και ένας μόλις απόφοιτος του ενός Λυκείου, που είχε πάει για να δηλώσει τη συμπαράστασή του στους χτεσινούς συμμαθητές του, δέχτηκαν μιαν απρόκλητη επίθεση από τον λυκειάρχη του 1ου Λυκείου Χολαργού, γνωστού συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ στους καθηγητές και μέλους του ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ. Ο λυκειάρχης, συνοδευόμενος από δήθεν «αγανακτισμένους γονείς», όχι μόνο κυνήγησε τους μαθητές προκειμένου να λήξει η κατάληψη, αλλά τους φωτογράφιζε με κάμερα που είχε φέρει μαζί του!

Το χειρότερο έγινε στη συνέχεια. Οπως καταγγέλλουν γραπτά οι ίδιοι οι μαθητές, μαινόμενος ο λυκειάρχης δεν αρκέστηκε στο να φωτογραφίζει τα πρόσωπά τους, αλλά ενίσχυσε με τη στάση του και έναν από τους δήθεν «αγανακτισμένους», όχι μόνο να ασκήσει βια στον απόφοιτο συμμαθητή τους, αλλά και να τον αναγκάσει να κρατά το πρόσωπό του ψηλά για να τον φωτογραφίσει καθαρά ο λυκειάρχης!

Ομολογούμε πως δεν είχαμε σκεφτεί ότι το κεφαλοκλείδωμα συμπεριλαμβάνεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, ούτε βέβαια η φωτογράφιση του μαθητή σα να πρόκειται για σεσημασμένο κακοποιό. Να τον χαίρονται και το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κουτσίκου τον «αδάμαντα»...

Χέρι βοήθειας στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων

Χέρι βοήθειας στην προώθηση του νέου νόμου - πλαίσιο και των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία δίνει το «Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) που με έρευνά του έρχεται να προσφέρει «επιστημονικό» περίβλημα στην κυβερνητική πολιτική και επιχειρηματολογία. Η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Ελλάδα στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον» επικροτεί τις προτάσεις του προσχεδίου για το νέο νόμο - πλαίσιο, σε ορισμένα σημεία διαφοροποιείται και κάνει και δικές του πιο... προωθημένες προτάσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ, τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις τις παρουσιάζει ως μονόδρομο.

Ενδεικτικά, προτείνει μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών χορηγών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επαναλαμβάνει τα περί ανάγκης «αυτοτέλειας» των ιδρυμάτων από τις φοιτητικές παρατάξεις ενώ καταλήγει στην ανάγκη διαχείρισης των οικονομικών των πανεπιστημίων από μάνατζερ.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα ίδρυμα γνωστό για τον προσανατολισμό του στην πολιτική της ΕΕ, ενώ αντιπρόεδρός του είναι ο Θ. Βερέμης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας το οποίο διαμόρφωσε το προσχέδιο για το νέο νόμο - πλαίσιο...

Θυμήθηκε τα 5μελή η κυβέρνηση

για να αποτρέψει τη συμμετοχή μαθητών στα σημερινά συλλαλητήρια

Λυτούς και δεμένους έχει βάλει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή των μαθητών στα σημερινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Ετσι μετά τους «αγανακτισμένους» γονείς που πίεζαν για σπάσιμο των καταλήψεων, χτες μπήκαν μπροστά οι διευθυντές των σχολείων. Την ώρα που η μία μετά την άλλη οι μαθητικές κοινότητες έπαιρναν απόφαση για αποχή από το μάθημα - όπου οι απεργοσπάστες θα επέμεναν να γίνει μάθημα - και συμμετοχή στα συλλαλητήρια, συντονίζοντας το βήμα τους με τους δασκάλους που απεργούν και τους καθηγητές που κάνουν στάση εργασίας, μια σειρά διευθυντές σχολείων ανακοίνωσαν ότι την ώρα των συλλαλητηρίων θα γίνουν οι εκλογές για τα 5μελή μαθητικά συμβούλια!

Φτηνό το κόλπο, όταν οι ίδιοι διευθυντές τις προηγούμενες μέρες αρνούνταν να ορίσουν χρόνο για την εκλογή των 5μελών, όπως φτηνή είναι και η επανεμφάνιση του μαθητικού της ΝΔ (ΜΑΚΙ) σε διάφορα σχολεία, που ενώ μέχρι χτες ήταν ενάντια στον αγώνα των μαθητών, ξάφνου ανακάλυψε ότι η σημερινή μέρα είναι και η μόνη πρόσφορη για να γίνουν οι εκλογές για τα 5μελή...

Οι αγωνιζόμενοι μαθητές έκαναν καθαρό ότι με κάθε πρόσφορο τρόπο και στις εκλογές θα πάρουν μέρος με τους όρους που οι ίδιοι επιθυμούν και τη συνέχεια του αγώνα τους θα διασφαλίσουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ