ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μάχες και απαγωγές με πρωταγωνιστές μισθοφόρους

Ενταλμα σύλληψης κατά υψηλόβαθμου στελέχους σημαντικής σουνιτικής οργάνωσης ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της ενδοκοινοτικής έντασης

Οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό με τις νέες απαγωγές μισθοφόρων

Associated Press

Οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό με τις νέες απαγωγές μισθοφόρων
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δύο διαδοχικά αιματηρά περιστατικά μεταξύ Ιρακινών ανταρτών ή αστυνομικών και μισθοφόρους ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στο νότιο Ιράκ αποδεικνύουν με το σαφέστερο τρόπο ότι η κατάσταση ακόμη και στον, μέχρι πρότινος, ήρεμο νότο της χώρας έχει οξυνθεί επικίνδυνα. Την ίδια ώρα, η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του γενικού γραμματέα της «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων», του σημαντικότερου οργάνου θρησκευτικής εκπροσώπησης της σουνιτικής κοινότητας, ενέτεινε την ενδοκοινοτική ένταση και σε πολιτικό επίπεδο.

Πέντε μισθοφόροι (4 Αμερικανοί και 1 Αυστριακός) της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας «Crescent Security Group» απήχθησαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στο Σαφουάν, στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, από Ιρακινούς αντάρτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. Μάλιστα, το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» μετέδωσε ότι σημειώθηκε συμπλοκή με τους απαγωγείς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 5 άτομα (μεταξύ αυτών και ο Αυστριακός μισθοφόρος). Αργά χθες, επιβεβαιώθηκε ότι απελευθερώθηκαν 2 μισθοφόροι, ότι ένας τρίτος είναι βαριά τραυματίας και ένας ακόμη νεκρός, χωρίς να διευκρινίζονται οι εθνικότητές τους.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το συγκεκριμένο ανθρωποκυνηγητό, σε έτερη πόλη του νότου, το Ζουμπάιρ, ξεσπούσε μάχη μεταξύ Ιρακινών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ιρακινή αστυνομία σταμάτησε μη στρατιωτικό αυτοκίνητο, που συνόδευε αυτοκινητοπομπή, με την υποψία ότι είχε εισέλθει παράνομα στο Ιράκ. Οι επιβαίνοντες, που φέρονται να ήταν Αμερικανοί και Βρετανοί μισθοφόροι, άνοιξαν πυρ και ακολούθησε συμπλοκή. Σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί, πιθανότατα 1 Αμερικανός μισθοφόρος και τραυματίστηκε 1 Βρετανός συνάδελφός του.

Παράλληλα, κλιμακώνεται η πολιτική ένταση, καθώς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Χάριθ αλ Ντάρι, στελέχους της «Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» για «υποκίνηση θρησκευτικής βίας». «Χαριστική βολή στις προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης» χαρακτήρισε το ένταλμα το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, το Ισλαμικό Ιρακινό Κόμμα, ενώ την άμεση ανάκλησή του ζήτησε ο σουνίτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απειλώντας με παραίτηση. Ορισμένοι σιίτες κυβερνητικοί, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα, δήλωναν άγνοια και ζητούσαν έκτακτες διαβουλεύσεις.

ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Αναγκαία η υποστήριξη στη λιβανική αντίσταση

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με καταμερισμό των εργασιών σε τέσσερα διαφορετικά τραπέζια συζήτησης συνεχίστηκε, χτες, η Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης προς τη Λιβανική Αντίσταση, που διεξάγεται στη Βηρυτό, με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών φιλειρηνικών κινημάτων και κομμάτων, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που εκπροσωπείται από τον ΓΓ του Θανάση Παφίλη, και το ΚΚΕ, από τον Ηλία Λέγγερη, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ.

Τα ΜΜΕ και ο τρόπος παρουσίασης της λιβανικής αντίστασης, ιδιαίτερα μέσα από τις μεθοδεύσεις παραπληροφόρησης που ακολουθήθηκαν από πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως και οι τρόποι ανασυγκρότησης του Λιβάνου, που σε μεγάλο μέρος του είναι πλήρως ισοπεδωμένο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ήταν δύο από τα θέματα που κυριάρχησαν. Επίσης, εκτενώς συζητήθηκαν οι ενδεχόμενες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν διεθνώς, προκειμένου να στηριχτούν οι δυνάμεις της αντίστασης του λιβανικού λαού.

Τέλος, στο τέταρτο τραπέζι συζήτησης αναλύθηκε από τις λιβανικές πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα που συμμετέχουν στη Διάσκεψη η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Επισημάνθηκε η αντιφατικότητα της στάσης της κυβέρνησης Σινιόρα, που από τη μία κατήγγειλε την ισραηλινή επέμβαση και αντέδρασε στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις αρνούμενος να δεχτεί την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ενώ από την άλλη αποδέχεται ως «ενδεχόμενη λύση» την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που έληξε τον πόλεμο, χωρίς να αναγνωρίζει ότι εμπεριέχει τα σπέρματα μιας νέας κρίσης και μιας νέας ισραηλινής εισβολής με πρόσχημα την αυτοάμυνα.

Επιμένοντας στη συνεπή αντι-ιμπεριαλιστική του θέση, το Λιβανέζικο ΚΚ υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να συσταθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στη σύνθεση της οποίας θα αναγνωρίζεται η προσφορά των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην αντίσταση, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για ομαλή πολιτική ζωή μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που μέχρι σήμερα βασίζεται στις θρησκευτικές κοινότητες. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και άλλα κομμουνιστικά κόμματα που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτες θετικές αντιδράσεις στο «νέο σχέδιο»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας στο ισπανο-γαλλο-ιταλικό «ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσιάστηκε, σε γενικές γραμμές, την Πέμπτη από τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Χανίγια μίλησε για «θετικά σημεία», συμπληρώνοντας ότι αναμένεται η επίσημη πρόταση προκειμένου να μελετηθεί. Την «πρωτοβουλία» χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι «μπορεί να προσφέρει στις προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Αντίθετα, αρνητική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής πλευράς. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε ότι για το Ισραήλ «δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία εφόσον δεν προηγήθηκε συνεννόηση με την ισραηλινή κυβέρνηση». Αμεση ήταν η απάντηση της Μαδρίτης. Ισπανοί διπλωμάτες δήλωναν ότι σέβονται τις ισραηλινές επιφυλάξεις, αλλά διαβεβαίωναν ότι το Τελ Αβίβ ήταν ενήμερο για τα βασικά σημεία της πρωτοβουλίας. Επίσης, στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ισπανία, προκειμένου να του παρουσιαστεί το «σχέδιο».

Υπενθυμίζεται ότι το ισπανο-γαλλο-ιταλικό «σχέδιο» προβλέπει, κατ' αρχάς: Αμεση κατάπαυση του πυρός, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανταλλαγή κρατουμένων, ανάπτυξη παρατηρητών στη Γάζα και υψηλόβαθμες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, απηχεί τις θέσεις, που, μέχρι στιγμής, έχει διατυπώσει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, στην πόλη της Γάζας συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται πολύ κοντά. Ο Πρόεδρος Αμπάς διέψευσε τις πληροφορίες που διαρρέονταν ότι απέρριψε την υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού Μουχάμαντ Σμπάιτ για την πρωθυπουργία.

Αντίθετα, εμμέσως, συμφωνούσε με στελέχη της «Χαμάς» ότι για να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, που σημαίνει ότι θα έχουν απελευθερωθεί οι δεκάδες βουλευτές της «Χαμάς» που έχουν συλληφθεί από το καλοκαίρι. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της «Χαμάς» συμπλήρωνε ότι η οργάνωσή του δε θα συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αν δεν αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός. Αργά το βράδυ, η ισλαμική «Τζιχάντ», ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Αμπάς, δήλωνε «έτοιμη» να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες, αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιδρομές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ασκήσεις για «πυρηνική επίθεση»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ασκηση ετοιμότητας για πυρηνική επίθεση στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν χτες μονάδες των δυνάμεων κατοχής της ISAF του ΝΑΤΟ. Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων της ISAF Ντέιβ Τόμας είπε ότι η άσκηση έγινε διότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας», ενώ, σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες χωρών των δυνάμεων κατοχής, οι Ταλιμπάν και η αλ Κάιντα «ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα» σε κάποια από τις επιθέσεις εναντίον του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών ή της δοσιλογικής αστυνομίας (!). Η εξέλιξη σημειώθηκε την ίδια ημέρα που η δοσιλογική κυβέρνηση Καρζάι ανακοίνωνε την ανάπτυξη άλλων 11.000 αστυνομικών στο νότιο Αφγανιστάν.

Παράλληλα χτες, μια νέα καταστροφή έπληξε την επαρχία Χεράτ, η οποία είχε πληγεί από ξηρασία: σφοδρές και ξαφνικές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν 50 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι 100 να αγνοούνται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι πλημμύρες, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, σάρωσαν χωριά πλάι στον ποταμό Μουργκάμπ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στηρίζει την εγκληματική δράση του Ισραήλ

Με μια κυνική απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να αθωώσει το Ισραήλ για τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου κατά την επίθεση στο Λίβανο. Στην απάντησή της, μάλιστα, η Κομισιόν δεν παραλείπει να αναγνωρίσει «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»!

Αυτά προκύπτουν από την απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά «τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο παραδέχτηκε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Πέρετζ, με επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζέικομπ Εντερι».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης, ρωτούσε την Κομισιόν «δεδομένου ότι η χρήση εμπρηστικών όπλων, περιλαμβανομένων των βομβών λευκού φωσφόρου, απαγορεύονται από το τρίτο πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ (1980), καταδικάζει η Επιτροπή την εγκληματική αυτή ενέργεια του ισραηλινού στρατού κατά του λιβανέζικου λαού;».

Ενώ, λοιπόν, η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναινεί και στηρίζει την εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό τη χρήση των εμπρηστικών όπλων.

Στην απάντησή της η ΕΕ δεν παραλείπει να εκφράσει υποκριτικά τη «θλίψη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, σε οποιαδήποτε παράταξη κι αν ανήκουν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ