Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Αναγκαία η υποστήριξη στη λιβανική αντίσταση

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με καταμερισμό των εργασιών σε τέσσερα διαφορετικά τραπέζια συζήτησης συνεχίστηκε, χτες, η Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης προς τη Λιβανική Αντίσταση, που διεξάγεται στη Βηρυτό, με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών φιλειρηνικών κινημάτων και κομμάτων, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που εκπροσωπείται από τον ΓΓ του Θανάση Παφίλη, και το ΚΚΕ, από τον Ηλία Λέγγερη, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ.

Τα ΜΜΕ και ο τρόπος παρουσίασης της λιβανικής αντίστασης, ιδιαίτερα μέσα από τις μεθοδεύσεις παραπληροφόρησης που ακολουθήθηκαν από πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως και οι τρόποι ανασυγκρότησης του Λιβάνου, που σε μεγάλο μέρος του είναι πλήρως ισοπεδωμένο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ήταν δύο από τα θέματα που κυριάρχησαν. Επίσης, εκτενώς συζητήθηκαν οι ενδεχόμενες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν διεθνώς, προκειμένου να στηριχτούν οι δυνάμεις της αντίστασης του λιβανικού λαού.

Τέλος, στο τέταρτο τραπέζι συζήτησης αναλύθηκε από τις λιβανικές πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα που συμμετέχουν στη Διάσκεψη η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Επισημάνθηκε η αντιφατικότητα της στάσης της κυβέρνησης Σινιόρα, που από τη μία κατήγγειλε την ισραηλινή επέμβαση και αντέδρασε στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις αρνούμενος να δεχτεί την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ενώ από την άλλη αποδέχεται ως «ενδεχόμενη λύση» την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που έληξε τον πόλεμο, χωρίς να αναγνωρίζει ότι εμπεριέχει τα σπέρματα μιας νέας κρίσης και μιας νέας ισραηλινής εισβολής με πρόσχημα την αυτοάμυνα.

Επιμένοντας στη συνεπή αντι-ιμπεριαλιστική του θέση, το Λιβανέζικο ΚΚ υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να συσταθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στη σύνθεση της οποίας θα αναγνωρίζεται η προσφορά των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην αντίσταση, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για ομαλή πολιτική ζωή μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που μέχρι σήμερα βασίζεται στις θρησκευτικές κοινότητες. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και άλλα κομμουνιστικά κόμματα που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ