Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΗΣΙΑ ΤΟΝΓΚΑ
Στρατιωτικός νόμος και ... υπόσχεση εκλογών

Τα κυβερνητικά κτίρια πυρπόλησαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας δημοκρατικές ελευθερίες

Associated Press

Τα κυβερνητικά κτίρια πυρπόλησαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας δημοκρατικές ελευθερίες
ΝΟΥΚΟΥΑΛΟΦΑ.- Στρατιωτικό νόμο και κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» επέβαλε χτες στα Νησιά Τόνγκα του νότιου Ειρηνικού (με συνολικά 100 χιλιάδες κατοίκους) ο βασιλιάς Γεώργιος Τούπου Ε`, μετά την προχτεσινή εξέγερση χιλιάδων νεαρών που ξεχύθηκαν στους δρόμους και πολιόρκησαν Βουλή και πρωθυπουργικό μέγαρο, απαιτώντας δημοκρατία και ελευθερία από την, εδώ και δεκαετίες, καταδυνάστευση της χώρας από την κλίκα των «αριστοκρατών». Παρά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, την απαγόρευση κυκλοφορίας για τουλάχιστον ένα 48ωρο, ο μονάρχης Γεώργιος υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών: εκλογές το 2008 και άμεση εκλογή της πλειοψηφίας των βουλευτών που έως σήμερα διορίζονταν από τον ίδιο και την «αριστοκρατία»...

Στη διάρκεια της εξέγερσης σημειώθηκαν λεηλασίες σε δεκάδες επιχειρήσεις - όπως οι εταιρείες ηλεκτρισμού «Σόουρ Λάιν» και τηλεπικοινωνιών «Τονφόν», που ιδιοποιήθηκαν πριν δύο μήνες με το που ανέβηκε στο θρόνο ο μονάρχης μετά το θάνατο του πατέρα του - και καταστήματα. Ολες οι επιχειρήσεις ανήκαν στο βασιλιά Γεώργιο Τούπου, στο διορισμένο πρωθυπουργό Φελκέτι Σεβέλε και στην κλίκα των «ευγενών». Χτες, ανακοινώθηκε ότι καταστράφηκε από πυρκαγιές ή λεηλασίες το 75% των εμπορικών κέντρων και επιχειρήσεων της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα και πως μέσα στα αποκαΐδια βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα οκτώ ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός Σεβέλε ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και απέρριψε (επί του παρόντος) τις προσφορές Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας για άμεση στρατιωτική επέμβαση στο νησιωτικό κρατίδιο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου. Τους διαμήνυσε, ωστόσο, να έχουν έτοιμα σχέδια επέμβασης και αποστολής τουλάχιστον 150 στρατιωτών και αστυνομικών, σε περίπτωση κλιμάκωσης της εξέγερσης που καταλάγιασε μετά την υπόσχεση του βασιλιά για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ