Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μάχες και απαγωγές με πρωταγωνιστές μισθοφόρους

Ενταλμα σύλληψης κατά υψηλόβαθμου στελέχους σημαντικής σουνιτικής οργάνωσης ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της ενδοκοινοτικής έντασης

Οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό με τις νέες απαγωγές μισθοφόρων

Associated Press

Οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό με τις νέες απαγωγές μισθοφόρων
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δύο διαδοχικά αιματηρά περιστατικά μεταξύ Ιρακινών ανταρτών ή αστυνομικών και μισθοφόρους ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στο νότιο Ιράκ αποδεικνύουν με το σαφέστερο τρόπο ότι η κατάσταση ακόμη και στον, μέχρι πρότινος, ήρεμο νότο της χώρας έχει οξυνθεί επικίνδυνα. Την ίδια ώρα, η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του γενικού γραμματέα της «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων», του σημαντικότερου οργάνου θρησκευτικής εκπροσώπησης της σουνιτικής κοινότητας, ενέτεινε την ενδοκοινοτική ένταση και σε πολιτικό επίπεδο.

Πέντε μισθοφόροι (4 Αμερικανοί και 1 Αυστριακός) της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας «Crescent Security Group» απήχθησαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στο Σαφουάν, στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, από Ιρακινούς αντάρτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. Μάλιστα, το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» μετέδωσε ότι σημειώθηκε συμπλοκή με τους απαγωγείς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 5 άτομα (μεταξύ αυτών και ο Αυστριακός μισθοφόρος). Αργά χθες, επιβεβαιώθηκε ότι απελευθερώθηκαν 2 μισθοφόροι, ότι ένας τρίτος είναι βαριά τραυματίας και ένας ακόμη νεκρός, χωρίς να διευκρινίζονται οι εθνικότητές τους.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το συγκεκριμένο ανθρωποκυνηγητό, σε έτερη πόλη του νότου, το Ζουμπάιρ, ξεσπούσε μάχη μεταξύ Ιρακινών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ιρακινή αστυνομία σταμάτησε μη στρατιωτικό αυτοκίνητο, που συνόδευε αυτοκινητοπομπή, με την υποψία ότι είχε εισέλθει παράνομα στο Ιράκ. Οι επιβαίνοντες, που φέρονται να ήταν Αμερικανοί και Βρετανοί μισθοφόροι, άνοιξαν πυρ και ακολούθησε συμπλοκή. Σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί, πιθανότατα 1 Αμερικανός μισθοφόρος και τραυματίστηκε 1 Βρετανός συνάδελφός του.

Παράλληλα, κλιμακώνεται η πολιτική ένταση, καθώς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Χάριθ αλ Ντάρι, στελέχους της «Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» για «υποκίνηση θρησκευτικής βίας». «Χαριστική βολή στις προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης» χαρακτήρισε το ένταλμα το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, το Ισλαμικό Ιρακινό Κόμμα, ενώ την άμεση ανάκλησή του ζήτησε ο σουνίτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απειλώντας με παραίτηση. Ορισμένοι σιίτες κυβερνητικοί, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα, δήλωναν άγνοια και ζητούσαν έκτακτες διαβουλεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίθεση των ΗΠΑ σε δημοψήφισμα για το Κουρδιστάν(2014-07-05 00:00:00.0)
Προς αναζήτηση νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου δράσης(2014-06-27 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες και σενάρια διαμελισμού με επίκεντρο τα πετρέλαια(2014-06-22 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο με μισθοφόρους(2007-10-10 00:00:00.0)
Αιματηρή κλιμάκωση(2006-01-10 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα(2005-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ