Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτες θετικές αντιδράσεις στο «νέο σχέδιο»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας στο ισπανο-γαλλο-ιταλικό «ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσιάστηκε, σε γενικές γραμμές, την Πέμπτη από τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Χανίγια μίλησε για «θετικά σημεία», συμπληρώνοντας ότι αναμένεται η επίσημη πρόταση προκειμένου να μελετηθεί. Την «πρωτοβουλία» χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι «μπορεί να προσφέρει στις προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Αντίθετα, αρνητική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής πλευράς. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε ότι για το Ισραήλ «δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία εφόσον δεν προηγήθηκε συνεννόηση με την ισραηλινή κυβέρνηση». Αμεση ήταν η απάντηση της Μαδρίτης. Ισπανοί διπλωμάτες δήλωναν ότι σέβονται τις ισραηλινές επιφυλάξεις, αλλά διαβεβαίωναν ότι το Τελ Αβίβ ήταν ενήμερο για τα βασικά σημεία της πρωτοβουλίας. Επίσης, στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ισπανία, προκειμένου να του παρουσιαστεί το «σχέδιο».

Υπενθυμίζεται ότι το ισπανο-γαλλο-ιταλικό «σχέδιο» προβλέπει, κατ' αρχάς: Αμεση κατάπαυση του πυρός, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανταλλαγή κρατουμένων, ανάπτυξη παρατηρητών στη Γάζα και υψηλόβαθμες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, απηχεί τις θέσεις, που, μέχρι στιγμής, έχει διατυπώσει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, στην πόλη της Γάζας συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται πολύ κοντά. Ο Πρόεδρος Αμπάς διέψευσε τις πληροφορίες που διαρρέονταν ότι απέρριψε την υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού Μουχάμαντ Σμπάιτ για την πρωθυπουργία.

Αντίθετα, εμμέσως, συμφωνούσε με στελέχη της «Χαμάς» ότι για να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, που σημαίνει ότι θα έχουν απελευθερωθεί οι δεκάδες βουλευτές της «Χαμάς» που έχουν συλληφθεί από το καλοκαίρι. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της «Χαμάς» συμπλήρωνε ότι η οργάνωσή του δε θα συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αν δεν αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός. Αργά το βράδυ, η ισλαμική «Τζιχάντ», ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Αμπάς, δήλωνε «έτοιμη» να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες, αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιδρομές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσημα πρωθυπουργός ο Ράμι Χαμντάλα(2014-05-30 00:00:00.0)
«Διαθέσεις συμφιλίωσης» λόγω των διαδηλώσεων(2011-03-17 00:00:00.0)
Σήμερα η ψηφοφορία για τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση(2007-03-17 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί(2006-12-16 00:00:00.0)
Ισπανο-γαλλο-ιταλική είσοδος στην «παρτίδα»(2006-11-17 00:00:00.0)
Επιμένει προκλητικά και απειλεί το Ισραήλ(2004-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ