ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΣΕ
Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τους μαχητές και τις μαχήτριές του

Οι εν ζωή μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και οι οικογένειες όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα τους, είναι τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, την Κυριακή 10/12, στις 12 το μεσημέρι, στον Περισσό. «Στο πρόσωπό σας θέλει να αναδείξει την ένδοξη και ηρωική αυτή σελίδα της ιστορίας του Κόμματός μας, το μεγαλείο και την προσφορά όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών του ΔΣΕ, στον αγώνα για μια λαοκρατούμενη και σοσιαλιστική Ελλάδα», τονίζει η ΚΕ στην πρόσκλησή της. Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στο πλαίσιό της θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου, όπως και σύγχρονες φωτογραφίες από τον Γράμμο που απεικονίζουν «αποτυπώματα» της πορείας και δράσης του ΔΣΕ, καθώς και τμήματα του πολεμικού εξοπλισμού των μαχητών που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τα πεδία όπου διεξήχθησαν οι μάχες. Ακόμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση, το οποίο θα περιέχει και αποσπάσματα κινηματογράφησης και εικόνων εκείνης της ιστορικής περιόδου από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ, που προβάλλονται για πρώτη φορά.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΜΠΛΕΡ
Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

Ταύτιση θέσεων όσον αφορά τη στρατηγική στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας διαπιστώθηκε στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τ. Μπλερ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη 45λεπτη συνάντηση που έγινε χθες στο Λονδίνο, ο Ελληνας πρωθυπουργός δε διαφοροποιήθηκε πουθενά από τον Βρετανό ομόλογό του, γεγονός τουλάχιστον ανησυχητικό, με δεδομένο ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι ο «ατζέντης» της Αγκυρας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το στίγμα το έδωσε ο Τ. Μπλερ, δηλώνοντας ότι «η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα μοιράζονται το στρατηγικό όραμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας. Είναι σημαντικό και για την ΕΕ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ο Τ. Μπλερ δήλωσε ευθέως ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική ατμόσφαιρα και ένα διαφορετικό κλίμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να επιλυθούν τα επίμαχα ζητήματα, ώστε και η Τουρκία να προχωρήσει μπροστά και οι όροι της ΕΕ να εφαρμοστούν», είπε.

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη γνωστή θέση πως «υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτή θα υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ΕΕ και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της». Απέφυγε, βέβαια, να τοποθετηθεί στο ζήτημα των κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δε θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η ακριβής αντίδραση της ΕΕ είναι θέμα συνεργασίας και συναντίληψης με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους», είπε.

Επίσης, συζητήθηκε και το Κυπριακό, για το οποίο ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και να είναι προσεκτικά προετοιμασμένη».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα της ΕΕ, σημειώνοντας πως «για την Ελλάδα, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ευημερία και οι σχέσεις καλής γειτονίας σε αυτή την περιοχή, που είναι η άμεση γειτονιά μας, αποτελούν στρατηγικό στόχο».

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ευπρόσδεκτο από Αγκυρα το «τελεσίγραφο»...

Με χαρακτηριστική άνεση υποδέχτηκε η κυβέρνηση Ερντογάν το «τελεσίγραφο» της Φινλανδικής Προεδρίας, εμφανιζόμενη μάλιστα πανέτοιμη να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες τρεις βδομάδες.

Εχοντας δεδομένη τη στήριξη των ισχυρών προστατών της, που με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν περίπου διασφαλίσει από τις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σοβαρή επίπτωση στην ενταξιακή πορεία της, η Τουρκία συνεχίζει την επίδειξη αδιαλλαξίας.

«Ο κ. Γκιουλ θα πάει στο Ελσίνκι συνοδευόμενος από τεχνοκράτες, γραφειοκράτες και διπλωμάτες. Αν μας τεθούν πράγματα τα οποία είναι για μας απαράδεκτα, δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα. Είναι γνωστά όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν, μετά από σύσκεψη που είχε χθες με τους υπουργούς Εξωτερικών Α. Γκιουλ και Επικρατείας, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωνε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την πρόθεση της Αγκυρας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο χρονικό διάστημα που καθόρισε η ΕΕ δεν είναι αισιόδοξα. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και εξωτερικές παρεμβάσεις στα κράτη - μέλη της Ενωσης όσον αφορά τη θέση που θα τηρήσουν στο θέμα της Τουρκίας, εννοώντας προφανώς τις πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ που έχουν ήδη εκφραστεί επανειλημμένα.

Περισσότερο αναλυτικός για την τακτική της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ο Α. Γκιουλ. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Προεδρία της ΕΕ απλώς περιμένει από την Αγκυρα να αποδεχτεί ή να αρνηθεί την πρόταση που έχει διατυπωθεί, είπε: «Αυτές οι δουλιές δε γίνονται με το να καθορίζεις προθεσμίες ή με εκβιασμούς. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Ο κ. Γκιουλ επισήμανε ότι η Αγκυρα περιμένει από την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. «Συνεπώς συνεχίζονται οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα έχουμε χρόνο», συμπλήρωσε.

Εκδήλωση μνήμης

Η Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, τιμώντας τη μνήμη του Αντώνη Αντύπα, που «έφυγε» ξαφνικά και απρόσμενα από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, πραγματοποιεί εκδήλωση αύριο, Πέμπτη 23 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΤΕ, Αμερικής 10.

Αύριο η απόφαση για τον Τζαβέντ Ασλάμ

Μέχρι αύριο, Πέμπτη 23 Νοέμβρη, αναμένεται η δικαστική απόφαση για το αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα Τζαβέντ Ασλάμ, να αντικατασταθεί η τωρινή, προσωρινή του κράτηση, από άλλους όρους και να αποφυλακιστεί, ωσότου εκδικαστεί η αίτηση έκδοσής του στο Πακιστάν κατ' εκτέλεση εντάλματος της Ιντερπόλ.

Χτες εκδικάστηκε η αίτησή του για άρση της προσωρινής κράτησής του. Στη δίκη παρέστη εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγγελος Ρεμπής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Κίνησης στον κρατούμενο. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι Αλ. Αλαβάνος, πρόεδρος του ΣΥΝ και Γ.Α. Μαγγάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η δίωξή του είναι καθαρά πολιτική και βασίζεται σε μία αόριστη καταγγελία αντιπάλου του στις εκλογές για το προεδρείο της εδώ πακιστανικής παροικίας. Υπενθυμίζεται, ότι σε παλαιότερη ανάλογη κατηγορία, η οποία εκδικάστηκε προ μηνών, ο Τζ. Ασλάμ αθωώθηκε.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Καταγγέλλει προσπάθεια σπίλωσής του

Για «νέα προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του» έκανε λόγο χτες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του με αφορμή τα όσα σχετικά με το πρόσωπό του προβλήθηκαν από την τηλεοπτική εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και αφορούσαν στην επαγγελματική του πορεία ως δικηγόρου. Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» φιλοξενήθηκε πρώην γραμματέας του Αλαφούζου, η οποία ισχυρίστηκε ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Ν. Κωνσταντόπουλος επισκεπτόταν συχνά το γραφείο του εργοδότη της και έπειτα από κάθε τέτοια επίσκεψη ο Αλαφούζος της ζητούσε να πιστώσει το λογαριασμό του με διάφορα ποσά. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιμένει ότι τα ποσά αφορούσαν αμοιβές για νομικές υπηρεσίες.

Κατά τις χτεσινές του δηλώσεις, ο Ν. Κωνσταντόπουλος υπερασπίστηκε την επαγγελματική του διαδρομή ως «απολύτως διαφανή που δεν μπορεί να την αμαυρώσει κανένας λασπολόγος» και έθεσε το ερώτημα: «Μετά από αυτή την εξόφθαλμη, κακοστημένη, συκοφαντική επίθεση προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Τελικώς ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά;. Ποιος κινεί και για ποιο σκοπό αυτή τη θλιβερή μαριονέτα;».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αλλά και στο ΕΣΡ «για τις βάναυσες και ύπουλες προσβολές που δέχτηκα, μέσω της τηλεόρασης του ALTER και των σκηνοθετημένων εκπομπών "Ζούγκλα" και "Κίτρινος Τύπος"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ