ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 1997
Σελ. /50
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι ΗΠΑ πιέζουν για νέες ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Στην πόλη Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας έγιναν πρόσφατα αλλεπάλληλες συναντήσεις συγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων λατινοαμερικάνικων χωρών και των ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης πρότειναν, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου 34 χωρών, την άμεση δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου για την αμερικανική ήπειρο (Area de Libre Comercio de las Americas - ALCA). Αυτή τη σκέψη την είχε εκφράσει ο Πρόεδρος Κλίντον - χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση - για πρώτη φορά σε μία συνάντηση των Προέδρων της αμερικανικής ηπείρου, το 1994 στο Μαϊάμι. Μετά την επανεκλογή του Κλίντον, οι ΗΠΑ ενέτειναν τις προσπάθειές τους. Οι Πρόεδροι των λατινοαμερικανικών χωρών είχαν ήδη προβλήματα, λόγω της πίεσης που δέχονταν από τις ΗΠΑ να θέσουν σε ισχύ όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα απαραίτητα συμβόλαια. Τώρα ήταν η σειρά των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου να δεχτούν αφόρητη πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ. Εκείνο που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ - με την πραγματοποίηση της σκέψης να δημιουργηθεί μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην αμερικανική ήπειρο - είναι μία αγορά με πληθυσμό περίπου 800.000.000 ανθρώπων, ένα Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ύψους 10 δισ. δολαρίων και ένας τζίρος εξωτερικού εμπορίου ύψους περίπου 3,4 δισ. δολαρίων. Για τα λατινοαμερικανικά κράτη, ιδιαίτερα για τα κράτη - μέλη του MERCOSUR (Κοινή Αγορά Βραζιλίας, Αργεντινής και Ουρουγουάης), προέχει η προστασία της αγοράς τους, που δε θα άντεχε την έφοδο αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ετσι, τα κύρια θέματα των διαπραγματεύσεων παραμένουν η έναρξη της συμφωνίας, η μορφή και το περιεχόμενο της ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Το MERCOSUR είναι μία αγορά με 204.000.000 ανθρώπους πληθυσμό και ένα ΑΕΠ 971 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ενδιαφέρον σε άλλα λατινοαμερικανικά κράτη για το MERCOSUR έχει αυξηθεί. Χώρες του Συμφώνου των Ανδεων έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στο MERCOSUR. Ετσι, το MERCOSUR θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα ισχυρό οικονομικό μπλοκ.

Είναι πολύ βάσιμος ο φόβος των χωρών του MERCOSUR, ότι μία επιδιωκόμενη από τις ΗΠΑ ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα το απορροφούσε και θα το καθιστούσε ανενεργό. Η κατάργηση των δασμολογικών φραγμών θα είχε πολλά πλεονεκτήματα για τα αμερικανικά προϊόντα ή τα προϊόντα της NAFTA (Συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού). Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς τη Βραζιλία έχουν αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, στο δεκαπλάσιο έναντι των εξαγωγών της Βραζιλίας προς τις ΗΠΑ. Στο Μπέλο Οριζόντε υπήρχαν, κατά συνέπεια, έντονες αντιρρήσεις για άμεση εφαρμογή, αν ήταν δυνατόν ήδη το 1998 όπως επιθυμούσαν οι ΗΠΑ, της ALCA. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΠΑ δέχτηκε έντονες κριτικές Βραζιλιανών επιχειρηματιών για τους υψηλούς αμερικανικούς δασμολογικούς φραγμούς.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με κάθε εταίρο. Αντίθετα, οι χώρες του MERCOSUR θέλουν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν μεταξύ των οικονομικών μπλοκ και απορρίπτουν το άμεσο άνοιγμα των αγορών τους, αφού η προτεινόμενη από τις ΗΠΑ αμοιβαιότητα δε θα είχε ως αποτέλεσμα την ίση μεταχείριση. Τελικά, και οι προσπάθειες της γνωστής ως "σιδηράς κυρίας" του αμερικανικού Εξωτερικού Εμπορίου, Τσαρλέν Μπαρσέφσκι, που εκπροσωπούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις, δεν πέτυχαν να μεταπείσουν τις χώρες του MERCOSUR, οι οποίες παρέμειναν αμετανόητες. Αποφασίστηκε, τελικά, οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στην αμερικανική ήπειρο (ALCA) να ξεκινήσουν στη δεύτερη συνάντηση κορυφής των Προέδρων το Μάρτη του 1998, στο Σαντιάγκο της Χιλής, ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι το 2005.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ
Τοπίο απάτητης ερήμου

Οι πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Αρη έφθασαν στον πλανήτη μας επτά περίπου ώρες μετά την επιτυχή προσεδάφιση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου "Παθφάιντερ" στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Οι πρώτες αυτές εικόνες δείχνουν ένα τοπίο γεμάτο πέτρες και βράχους, που μοιάζουν κοφτεροί και έχουν όλων των ειδών τα σχήματα και τα μεγέθη, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες της ΝΑΣΑ προσομοιάζουν το τοπίο, όπως διαγράφεται μέσα από τις πρώτες φωτογραφίες, με μια τεράστια απάτητη έρημο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι μπαταρίες του διαστημοπλοίου είναι φορτισμένες κατά 76%, η θερμοκρασία του ικανοποιητική, οι ηλιακοί του συλλέκτες παράγουν κανονικά ηλεκτρισμό και η επικοινωνία του κυρίως διαστημοπλοίου "Παθφάιντερ" με το ρομπότ "Σοτζούρνερ" είναι ικανοποιητική, όπως ακριβώς είχε προβλεφτεί. Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται ότι προκύπτει είναι το ότι ο ένας από τους αερόσακους που χρησιμοποιήθηκαν για την ομαλή προσεδάφιση του διαστημοπλοίου έχει καλύψει μέρος της βάσης του με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή χρήση της ράμπας όπου προβλέπεται να κινηθεί το ρομπότ "Σοτζούρνερ". Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί τότε οι προοπτικές της αποστολής μειώνονται σημαντικά καθώς δε θα είναι δυνατή η συγκέντρωση πληροφοριών εξαιτίας της δυσκολίας κίνησης του διαστημοπλοίου. Πάντως, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό της ΝΑΣΑ, που πανηγύρισε με ενθουσιασμό την ομαλή προσεδάφιση του "Παθφάιντερ" και την επιτυχημένη έναρξη της αποστολής, υποστήριξε ότι το πρόβλημα του αερόσακου θα μπορέσει να λυθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, ο "Παθφάιντερ" θα συγκεντρώσει, επί ένα μήνα, στοιχεία για την τοπογραφία, τη γεωλογία και την ατμόσφαιρα του Αρη, που φαίνεται ότι δεν είναι τόσο πυκνή όσο υπολογιζόταν καθώς η προσεδάφιση του διαστημοπλοίου έγινε σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν.

Οπως τόνισαν επανειλημμένως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι ειδικοί επιστήμονες της ΝΑΣΑ, ο "Παθφάιντερ" δεν είναι εξοπλισμένος με όργανα που να μπορούν να ανιχνεύσουν δείγματα ή ίχνη ζωής αλλά μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία σε επίπεδο μικροοργανισμών που μπορούν, ύστερα από επισταμένη ανάλυση, να οδηγήσουν σε ορισμένα συμπεράσματα για την πιθανή ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής και σε κάποιες πρώτες υποθέσεις για το είδος των οργανισμών αυτών.

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Συγκρούσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται από χτες το πρωί στην πρωτεύουσα της Καμπότζης ανάμεσα στα στρατεύματα των δύο συνπρωθυπουργών Χου Σεν και πρίγκιπα Νοροντούμ Ρανταρίχντ. Ηχοι από ρουκέτες, όλμους αλλά και αυτόματα όπλα αντηχούσαν στους δρόμους της Πνομ Πενχ καθώς τα στρατεύματα του Χου Σεν εισέβαλαν από τα δυτικά και πολιορκούσαν τα σπίτια και τα στρατόπεδα που ελέγχονται από τους ανθρώπους του Ρανταρίχντ. Ηδη από τις πρώτες πρωινές ώρες το αεροδρόμιο της πόλης είχε κλείσει και το απόγευμα εκδόθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ενα τοπίο διάσπαρτο από πέτρες και βράχους είναι η πρώτη εικόνα που έφτασε στη Γη από την επιφάνεια του "κόκκινου πλανήτη", μετά την επιτυχή προσεδάφιση του "Παθφάιντερ" στην "Κοιλάδα του Αρη"

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

ΗΠΑ

Απαγορευτικές προκλήσεις

Για πρώτη φορά, στα 50 χρόνια ζωής του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στους νέους και στους φοιτητές της χώρας να συμμετάσχουν, επειδή θα πρέπει να μεταβούν στην Κούβα, όπου πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις. Η πρωτοφανής απόφαση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή για την προβολή, τη συγκρότηση και την αποστολή αντιπροσωπείας, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία, στις 10 Ιούλη

Σελίδα 43

ΜΕΞΙΚΟ
Στις κάλπες σήμερα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, οι Μεξικάνοι για να εκλέξουν κυβερνήτες και δημάρχους, αλλά και την πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου της χώρας. Με μήνυμά του προς το μεξικανικό λαό ο Πρόεδρος Ερνέστο Ζεντίγιο, του οποίου το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία επί 68 χρόνια, χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών "μεγάλη δημοκρατική γιορτή" και απηύθυνε έκκληση στα 52 εκατομμύρια των ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκλογές αυτές εκτιμούνται ως ιδιαίτερα κρίσιμες για το Μεξικό και για τον ίδιο τον Ζεντίγιο, καθώς η σύνθεση του Κογκρέσου θα καθορίσει αν θα υπάρξουν αλλαγές ή όχι και στην Προεδρία της χώρας. Από την πλευρά της, η επίσημη μεξικανική αντιπολίτευση κάλεσε το μεξικανικό λαό να πάρει θέση στις εξελίξεις και να εκδηλώσει με την ψήφο την επιθυμία του για αλλαγή της κατάστασης.

Στις κάλπες δεν πρόκειται να προσέλθουν οι αντάρτες Ζαπατίστας, των οποίων ο ηγέτης, κομαντάντε Μάρκος, κάλεσε τους κατοίκους της επαρχίας των Τσιάπας να μποϊκοτάρουν τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία, αλλά και για την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να δώσουν ικανοποιητικές πολιτικές απαντήσεις στα προβλήματα των Μεξικάνων Ινδιάνων, που συνεχίζουν να ζουν μέσα στη φτώχεια.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Κρίσιμη Κυριακή

ΠΟΡΤΝΤΑΟΥΝ.-

Τα χρώματα της βρετανικής σημαίας, κόκκινο, μπλε, άσπρο, κυριαρχούν στην πόλη Πορτντάουν της Βόρειας Ιρλανδίας, με εξαίρεση μόνο τη συνοικία των καθολικών. Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από μεγάλο μέρος των κατοίκων της, τόσο προτεσταντών όσο και καθολικών, που σχημάτισαν ατελείωτες ουρές στις μεγάλες λεωφόρους και στο αεροδρόμιο της πόλης, στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν έγκαιρα, ενώ ο βρετανικός στρατός έχει περικυκλώσει με ισχυρότατες δυνάμεις την περίμετρό της.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι πορεία της μεγαλύτερης οργάνωσης προτεσταντών, οι εναπομείναντες κάτοικοι του Πορτντάουν είχαν, ήδη, οχυρωθεί στα σπίτια τους. Σήμερα το μεσημέρι περισσότερα από 2.000 μέλη της μεγαλύτερης προτεσταντικής οργάνωσης, του "Οραντζ Ορντερ", αναμένεται να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη παρέλασή τους στο κέντρο της πόλης διασχίζοντας και τον κεντρικό δρόμο της καθολικής συνοικίας.

Η μαζική φυγή μεγάλου μέρους των κατοίκων καθώς και η οχύρωση των υπολοίπων στα σπίτια τους με μεγάλες ποσότητες προμηθειών είναι σαφώς δικαιολογημένη, καθώς η πορεία του "Οραντζ Ορντερ" σηματοδοτεί το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων επί σειρά ετών. Μόνο πέρσι η πορεία κατέληξε σε σφοδρές συγκρούσεις προτεσταντών και καθολικών - τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων - οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις μέρες, μετέτρεψαν την πόλη σε ανεξέλεγκτο πεδίο μάχης, στοίχισαν τη ζωή σε 2 ανθρώπους, προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων και ευθύνονται για την πρόκληση υλικών ζημιών ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ