ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσάναμμα της φωτιάς η αστική κουλτούρα

Η πολιτική που χαρίζει δισ. σε πολιτιστικά σκουπίδια - επιλογές της άρχουσας τάξης και κόβει κονδύλια από τη δασοπροστασία είναι ο εμπρηστής του Σέιχ - Σου

Οι εμπρηστές έδρασαν για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό δασοπυρόσβεσης αποδείχτηκαν και στην πράξη και η καταστροφή έγινε. Το Σέιχ - Σου, ο πνεύμονας της Θεσσαλονίκης, που οι αρχές βεβαίωναν ότι είναι το καλύτερα φυλασσόμενο δάσος, δεν υπάρχει πλέον. Τα χειρότερα θα έρθουν με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση.

Η δασοκτόνος πολιτική που ασκείται δεκαετίες τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (βλέπε νομοσχέδιο Τζουμάκα), υπονόμευσε κάθε δυνατότητα προστασίας του μοναδικού πνεύμονα και ταυτόχρονα αντιπλημμυρικής ασπίδας της Θεσσαλονίκης. Εθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ιδιοκτησίες. Στάχτη έγιναν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 15.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή περισσότερο από το 40% της συνολικής έκτασης του Σέιχ - Σου. Εκατοντάδες στρέμματα δάσους και γεωργικών εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά παραδόθηκαν στις φλόγες.

Τις εγκληματικές ελλείψεις ήρθε να συμπληρώσει και η αδυναμία άμεσης δράσης και συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ενδεικτικό αυτής της αδυναμίας είναι ότι εκατοντάδες απλοί πολίτες που έτρεξαν να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς έμειναν αναξιοποίητοι. Οι 30 δασοκομάντος που έφτασαν χτες στις 9 πμ εντάχθηκαν στις δυνάμεις κατάσβεσης μόλις λίγο πριν τη 1 μμ και οι 535 στρατιώτες που τέθηκαν με καθυστέρηση μιας μέρας, χτες το μεσημέρι, στην υπηρεσία του Συντονιστικού Οργάνου ήταν δύσκολο να αξιοποιηθούν.

Δυστυχώς σύμμαχοι στο έργο των εμπρηστών στάθηκαν οι ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ που έπνεαν από το απόγευμα της Κυριακής ως και χτες το βράδυ. Οι πύρινες γλώσσες έθεσαν σε κλοιό τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω δήμους. Την Κυριακή και χτες όλη την ημέρα εμφανίζονταν διαρκώς καινούριες εστίες ή αναζωπυρώνονταν παλιές. Δεκάδες ήταν οι φωτιές και όπως αποδείχτηκε τα 55 συνολικά πυροσβεστικά οχήματα από όλη σχεδόν τη Μακεδονία μαζί με τα οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας (για τον αριθμό των οποίων οι αρμόδιοι απέφευγαν επιμελώς να αναφερθούν) και τα επτά συνολικά αεροπλάνα δεν ήταν αρκετά για να τις σβήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα.

Πρώτα θύματα το Ρετζίκι,το Ασβεστοχώρι,το Ωραιόκαστρο,η Νεοχωρούδα,το Δερβένι και η Λητή.Ακολούθησαν το Πανόραμα,και σχεδόν όλα τα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι της Τούμπας πάλευαν όλη μέρα χτες να σταματήσουν τη φωτιά πάνω από τον περιφερειακό δρόμο και τα κατάφεραν. Νέα μέτωπα προστέθηκαν στη μάχη. Νωρίς το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά στα Κοιμητήρια του Εύοσμου και κατευθυνόταν προς την περιοχή της Νεοχωρούδας. Φωτιά λίγο αργότερα πήρε και το δασύλλιο της Πολίχνης, ενώ προηγουμένως καίγονταν γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής. Τα νέα μικρά μέτωπα έσβησαν και η μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Μελισσοχωρίου τέθηκε υπό έλεγχο.

Κρύβουν τις αιτίες

Για ενδεχόμενο οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έκαναν λόγο χτες το απόγευμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφιανός και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος. Εκτίμηση που απέδωσαν τόσο στις μικροεστίες που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης πριν την πρώτη φωτιά στο Δάσος και απασχόλησαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς και στην ταυτόχρονη εμφάνιση τουλάχιστον τριών εστιών στο Σέιχ - Σου.

Στην επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων τόσο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης καθώς επίσης ο περιφερειάρχης και ο νομάρχης στάθηκαν κυρίως στο έργο των υπηρεσιών μετά την εκδήλωση της φωτιάς και προσπάθησαν να πείσουν ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα. Οι περισσότεροι κάτοικοι όμως καταγγέλλουν ολιγωρία. Μιλούν για εκδήλωση της φωτιάς πριν τις 3.30 το μεσημέρι, ενώ το συντονιστικό όργανο ανακοινώνει εντοπισμό της φωτιάς στις 3.45 και αναγγελία στις 4.10. Η πρώτη κλήση των πυροσβεστικών αεροπλάνων από το δασάρχη έγινε στις 4.20 και το πρώτο αεροπλάνο έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 6.50. Ηδη οι ελπίδες για τον περιορισμό της φωτιάς είχαν χαθεί. Μετά τις 4.30 άρχισε το έργο της πυρόσβεσης από τα 6 οχήματα του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και λίγα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στο έλεος των εμπρηστών

Χωρίς προστασία αποδείχτηκε πως είναι τελικά το "καλύτερα προστατευόμενο δάσος της Ελλάδας", όπως δήλωναν λίγες μέρες πριν αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών. Στη συνέντευξη που δόθηκε χτες, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε ποια είναι η έκταση που έχει στην ευθύνη του το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τι προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό διαθέτει, ώστε να επεμβαίνει έγκαιρα στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και πόσο προσωπικό θα έπρεπε να διαθέτει. Παραδέχτηκε βέβαια ότι υπάρχουν ελλείψεις τις οποίες απέδωσε στη μη αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται από τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων. Λες και προηγούμενα οι απαιτούμενες θέσεις ήταν καλυμμένες.

Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να κρύψουν με κάθε τρόπο την απογύμνωση των δασικών υπηρεσιών και την εγκατάλειψη των δασών του τόπου μας στα χέρια των επιτήδειων κερδοσκόπων. Μια πολιτική που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας, που κατά γενική ομολογία - προκύπτει και από τις καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και επιστημόνων - άνοιξε ολοκληρωτικά το δρόμο για την ολοσχερή καταστροφή των δασών.

Το χρονικό της καταστροφής

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3 και τέταρτο μετά το μεσημέρι της Κυριακής σε διαφορετικά σημεία του δάσους. Τα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς ήρθαν μετά από 3,5 ώρες, όταν το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν ήδη σε πολλά χιλιόμετρα. Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής κινδύνευσε το Ρετζίκι. Η φωτιά άρχισε να καίει τα σπίτια του χωριού και αν δεν άλλαζε η φορά του ανέμου, το Ρετζίκι θα καιγόταν. Φανερό από την πρώτη στιγμή έγινε ότι δεν υπήρχε συντονισμός. Οσοι πολίτες με τα κλαριά στα χέρια έτρεξαν να βοηθήσουν, έγιναν βουβοί θεατές της καταστροφής. Ετσι κι αλλιώς οι φωτιές δεν αντιμετωπίζονταν την ώρα εκείνη με τα απλά μέσα που διέθεταν. Επρεπε να προηγηθούν τα αεροπλάνα και πολλές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, για να έρθει και η σειρά των εθελοντών. Πράγματι, οι φλόγες "πηδούσαν" ακόμη και αντιπυρικές ζώνες 70 μέτρων και ήταν αδύνατο σε κάποιον να πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων. Στις 9 το βράδυ έφυγαν τα τρία αεροσκάφη και από εκείνη την ώρα η φωτιά, έχοντας σχηματίσει ένα μέτωπο 5 χιλιομέτρων, κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της. Γύρω στις 11 εκρήξεις συγκλόνισαν το Σέιχ - Σου και οι αρχές υποστήριξαν ότι οφείλονταν στα καλώδια της ΔΕΗ που καίγονταν, ενώ η Ανατολική Θεσσαλονίκη στο μεταξύ βυθιζόταν στο σκοτάδι. Ηταν τραγική η εικόνα που αντίκρισαν οι Θεσσαλονικείς το πρωί, αλλά θα ακολουθούσε το χειρότερο. Μετά τις 6 το πρωί άρχισαν να κάνουν ρίψεις τα αεροπλάνα και κατόρθωσαν να περιορίσουν σημαντικά το μέτωπο της φωτιάς. Λόγω του ισχυρού πνέοντος ανέμου όμως αναγκάστηκαν να διακόψουν το έργο τους μετά τις 9. Κι ακριβώς από εκείνη την ώρα η φωτιά αναζωπυρώθηκε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε λιγότερο από μία ώρα. Οι μικρές εστίες που υπήρχαν στο δάσος άρχισαν να αναζωπυρώνονται όταν δυνάμωσε ο αέρας. Μέσα σε μισή ώρα πήρε μεγάλες διαστάσεις μία εστία πάνω από το συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών. Πυροσβεστικά οχήματα ήρθαν μετά μία ώρα περίπου κι όταν πλέον ήταν αργά. Καμία από τις επίγειες δυνάμεις δεν υπήρχε στο γύρω χώρο για να επέμβει και να σβήσει τη φωτιά, όταν ακόμα αυτή τις πρωινές ώρες είχε μικρές διαστάσεις. Μεγάλες δυνάμεις στρατού είδαμε το μεσημέρι στο Πανόραμα, όχι όμως και τα ξημερώματα που η παρουσία τους ήταν απαραίτητη για το σβήσιμο των περιορισμένης έκτασης εστιών. Τελικά, αυτό ακριβώς το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε μετά τις 10 το πρωί προς το κέντρο του δάσους και συνέχισε να το καίει μέχρι το βράδυ.

Ανατολικά η φωτιά συνέχισε όλη τη μέρα το καταστροφικό της έργο κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της προς το Χορτιάτη. Η περιοχή του Ελαιώνα, δυτικά του Πανοράματος, καιγόταν ως το βράδυ και οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών. Μετά το μεσημέρι η φωτιά έφθασε στις άκρες του Πανοράματος, σπίτια και μαγαζιά έπαθαν ζημιές και είναι ευτύχημα που δεν υπάρχουν θύματα. Από τη μία ως τις τέσσερις οι φλόγες έζωσαν το Δήμο του Πανοράματος, σπίτια κοντά στο ξενοδοχείο "Νεφέλη", το Ηρώο, η οδός Ιασωνίδου και το Πάρκο Μ. Μερκούρη παραδίνονταν στη φωτιά, χωρίς να υπάρχει την ώρα της εκδήλωσής της καμία πυροσβεστική δύναμη, αν και ο καθένας έβλεπε πού κατευθυνόταν το μέτωπο της πυρκαγιάς και πού θα χτυπούσε. Την ίδια ώρα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης δήλωνε ότι δεν έχει αναγγελθεί επίσημα καμία καταστροφή οικίας.

Μέχρι τη νύχτα μία μεγάλη εστία φωτιάς υπήρχε στη βορειοδυτική πλευρά του Πανοράματος και εκφράζονταν φόβοι για το Ρετζίκι, ενώ ανεξέλεγκτη μαινόταν η φωτιά στο Πανόραμα.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Κινδυνεύει και η Βασιλίτσα

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων έγιναν στάχτη από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Νομό Γρεβενών. Χρειάστηκαν δύο μόνο ώρες για να καταστραφούν πανέμορφες δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, αφού οι άνεμοι ήταν ισχυροί και οι δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να επέμβουν κατασταλτικά. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ως αργά το βράδυ, υπηρεσίες και κάτοικοι βρίσκονταν σε επιφυλακή προκειμένου να αναχαιτίσουν μία από τις φωτιές, αυτήν που πλησιάζει στον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας από τη μεριά της Κόνιτσας και συγκεκριμένα από το Δίστρατο. Ο απολογισμός αυτής της φωτιάς που αφορά το νομό Ιωαννίνων και κινείται σχεδόν κατά μήκος του Αώου ποταμού, ως αργά το βράδυ δεν ήταν ακριβώς γνωστός. Το ΣΔΟ μιλούσε για καμένα 2.000 στρέμματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το μήκος και πλάτος που ορίζουν αυτά τα 2.000 στρέμματα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή ένας τέτοιος προσδιορισμός είναι σημαντικός, αφού αφορά περιοχή φυσικού κάλλους πιο σημαντική κι απ' αυτό ακόμα το φαράγγι του Βίκου. Πρόκειται για περιοχή στην οποία απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα πέρα από αυτήν της υλοτομίας.

Ο πρώτος απολογισμός της Διεύθυνσης Δασών για το νομό Γρεβενών, μιλά για μικρές σχετικά καταστροφές σε δασικές εκτάσεις. Κύρια κάηκαν εκτάσεις με αθέριστα στάρια και σιτοκαλαμιές. Η λαίλαπα της φωτιάς κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες στάβλους, ενώ υπήρξαν απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Δεσκάτης κάηκαν 2.300 στρέμματα από τα οποία τα 1.000 ήταν μέσα στο πευκοδάσος που χρονολογείται από το 1950. Παρανάλωμα του πυρός έγιναν 10 στάβλοι ενώ κάηκαν και 25 ζώα. Ζημιές υπέστησαν και αποθήκες με ζωοτροφές.

Στην περιοχή των Βεντζίων κάηκαν 2.000 στρέμματα δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την Κοινότητα Κέντρου και αμέσως επεκτάθηκε στις κοινοτικές εκτάσεις των Αγαλαίων, της Σαρακίνας, του Παλαιοχωρίου, της Ποντινής και της Ιτέας. Από τη φωτιά απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Το σημαντικότερο πλήγμα όμως δέχτηκαν οι αγρότες, αφού καταστράφηκαν 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Τέλος, 200 στρέμματα παρθένου δάσους κάηκαν στην Κοινότητα Φελίων και 30 στρέμματα πευκοδάσους στη θέση Μηλιάδες της Σαμαρίνας μέσα σε δύσβατη περιοχή.

Πρόσφατη είναι η καταστροφή 3.500 στρεμμάτων πευκοδάσους ανάμεσα στις Κοινότητες Κρανιάς, Πριονίων και Καλλιθέας. Μιλώντας στο "Ρ" ο αναπληρωτής νομάρχης Γρεβενών Χ. Σταμπολίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να επανδρώσει τις υπηρεσίες με προσωπικό και να στηρίξει την περιοχή με μέτρα υποδομής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ολόκληρος ο εθνικός δρυμός της Πίνδου φυλάσσεται από δύο δασοφύλακες.Τέλος, σημείωσε ότι μετά την αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Βασιλίτσας ως πέρασμα από τους λαθρομετανάστες, έχουν πλέον αυξηθεί οι κίνδυνοι εμφάνισης πυρκαγιών κυρίως βέβαια από αμέλεια.

Κάηκαν 150.000 στρέμματα από 56 πυρκαγιές!

Πάνω από 150.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων σε 56 περιοχές 13 νομών της χώρας αντιμετώπισαν την πύρινη λαίλαπα το Σαββατοκύριακο. Μέχρι χτες το βράδυ, εκτός από το Σέιχ Σου και τον Αμάραντο Κόνιτσας, έκαιγε η φωτιά στο Πύλι της Εύβοιας.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε την Κυριακή και ο θεσσαλικός κάμπος από πυρκαγιές που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και γεωργικά μηχανήματα, σε αποθήκες, στάβλους και ποιμνιοστάσια. Οι μεγαλύτερες φωτιές εκδηλώθηκαν στα Φάρσαλα και στον Τύρναβο και μια τρίτη απείλησε σοβαρά τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΦΑΓΕ.

Στα Φάρσαλα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Δομοκό και είχε τρία μέτωπα, κατέκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, καθώς και γεωργικές αποθήκες, στάβλους και ποιμνιοστάσια και μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, ο οδηγός της οποίας έπαθε ελαφρά εγκαύματα. Η φωτιά πέρασε κοντά από τα χωριά Σκοπιά, Δενδροχώρι, Αγιος Αντώνιος, Καλλιθέα, Πλάτανος, Ναρθάκι, Αργυροχώρι,απειλώντας και σπίτια και κινήθηκε προς τον Αλμυρό,καίγοντας και στύλους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Στον Τύρναβο, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτική περιοχή της κοινότητας Δελερίων και στον καταστροφικό διάβα της μέχρι τη Ροδιά και τους Γόννους κατέκαψε πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργειών - ιδιαίτερα δέντρα - τρεις στάβλους, αποθήκες με ζωοτροφές και ποιμνιοστάσια, μέσα στα οποία υπήρχαν πολλά ζώα που κάηκαν.

Μια τρίτη πυρκαγιά στο 6ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Λάρισας - Φαρσάλων, μπήκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΦΑΓΕ, καίγοντας διάφορα εύφλεκτα υλικά και σε κοντινό συνεργείο της Τροχαίας, όπου έκαψε 4 κατασχεμένα αυτοκίνητα και 6 μοτοποδήλατα.

Να σημειώσουμε ότι εδώ και χρόνια έχουν επισημανθεί σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Λάρισας και η άμεση ανάγκη να ιδρυθεί και να λειτουργήσει δεύτερος πυροσβεστικός σταθμός στην περιοχή, όμως οι αρμόδιοι κωφεύουν και δεν παίρνουν κανένα μέτρο.

Εύβοια

Επέστρεψαν χτες στο χωριό Πύλι οι κάτοικοί του, οι οποίοι το είχαν εγκαταλείψει προχτές, όταν κυκλώθηκε από τις φλόγες. Η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή στις 3.30 το μεσημέρι από τρία διαφορετικά σημεία κοντά στο χωριό Μαρκάτες.Γρήγορα επεκτάθηκε και έκαψε 30.000 στρέμματα δάσους. Καταστράφηκε η κατοικία του Γ. Μανιατάκη όπως και 100 κυψέλες, ενώ κάηκαν 200 γιδοπρόβατα. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν πλήξει το νησί, ενώ κάτοικοι και κοινοτάρχες μιλούν για εμπρησμό.

Επίσης καταγγέλλουν την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, αφού τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν στον τόπο της φωτιάς στις 9.30 μ.μ. Χτες βοήθησαν το δύσκολο έργο των πληρωμάτων 12 οχημάτων της Πυροσβεστικής και της Δασικής τρία αεροπλάνα που στη συνέχεια όμως αποχώρησαν. Μέχρι το βράδυ μαίνονταν το ανατολικό μέτωπο προς Μαρκάτες και το νότιο προς Προκόπι.

Κοντά στους πυροπλήκτους βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Οπως δήλωσε ο γραμματέας της ΝΕ Θ. Παππάς: "Για άλλη μια φορά και με μια μεγάλη καθυστέρηση φάνηκε η ανυπαρξία της κρατικής μηχανής. Γίνεται πλέον καθαρό ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των πυρκαγιών με ευχολόγια και σχέδια επί χάρτου. Δε γίνεται χωρίς χρήματα, χωρίς προσλήψεις και χωρίς εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Λόγω των μεγάλων δασικών εκτάσεων που έχει η Εύβοια και λόγω του "μεγάλου ενδιαφέροντος" που δείχνουν διάφορα συμφέροντα, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που σήμερα δεν υπάρχει και κάθε χρόνο εξαγγέλλεται με την πρώτη πυρκαγιά για να ξεχαστεί στη συνέχεια. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις της πολιτείας πρέπει να υπάρξουν για τους δεκάδες ρετσινάδες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους που βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση".

Το απόγευμα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στη Νεοτριβιά.

Φθιώτιδα

Περίπου 14.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών καταστράφηκαν στην περιοχή του Δομοκού ανάμεσα στην Αχλαδιά και στο Πετρωτό.Εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν στην Κολάκα Λοκρίδας κοντά στην Αταλάντη.

Αιτωλοακαρνανία

Σπίτια και αποθήκες του Στρατού απείλησε η πυρκαγιά στη Νεάπολη Τριχωνίδας.Κάηκαν 1.000 στρέμματα ελαιώνων και δασικών εκτάσεων.

Μακεδονία

Περίπου 2.500 στρέμματα με θάμνους και σιτοκαλαμιές κάηκαν στον Μικρόκαμπο Κιλκίς.Χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων κάηκαν στο Λιανοτόπι του Γράμμου και στην περιοχή Γιάρμα της Καστοριάς,στην Ιτέα και στη Σαρακίνα των Γρεβενών,στον Πετρόλοφο και στην Κοιλάδα Κοζάνης.

Χανιά

Δάση και εκτάσεις με θάμνους καταστράφηκαν στο Κακοδίκι.

Ανάφη

Πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργημένων και χορτολιβαδικών εκτάσεων έγιναν στάχτη στο νησί. Πολλά ελαιόδεντρα καταστράφηκαν.

Επίσης έκαιγαν μέχρι το βράδυ οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες το απόγευμα στο Δερβένι Μεγαλόπολης και στο Αχλαδοχώρι Μεσσηνίας.

Προκλητικός ο Τζουμάκας

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μεταθέσει τις ευθύνες στους δασικούς υπαλλήλους επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, μπρος στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Ο υπουργός Γεωργίας σε σχετικές δηλώσεις, αφού ανέφερε ότι πρόκειται περί εμπρησμών, επιχείρησε προκλητικά να φορτώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης στις πλάτες των δασικών υπαλλήλων, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα το εξής αμίμητο: Οτι κανείς δεν εμποδίζει τους δασικούς να οργανωθούν στο χώρο τους. Παράλληλα, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες επιχειρεί να δικαιολογηθεί για τις καταστροφές που έγιναν στο Σέιχ Σου και στις άλλες περιοχές της χώρας, αναφέροντας ότι τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν πολλά και δεν ήταν δυνατή η έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Ειδικότερα για το Σέιχ Σου, ο υπουργός Γεωργίας αρκέστηκε να πει ότι θα εξεταστούν τα αίτια της πυρκαγιάς από την προανάκριση που διενεργείται και ότι με βάση το σχεδιασμό του αντιπυρικού αγώνα για το 1997, το αποκεντρωμένο κλιμάκιο δασοπροστασίας θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουλίου!

Τα άλλα κόμματα

Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απαράδεκτη, όσο και ανεξήγητη βραδύτητα που κινήθηκαν οι δασικές και πυροσβεστικές δυνάμεις για τον άμεσο εντοπισμό της πυρκαγιάς του Σέιχ Σου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός Γεωργίας, σημείωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι υπόλογοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού, διότι διέλυσαν τις δασικές υπηρεσίες και πράγματι παρέδωσαν τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών.

Το ΔΗΚΚΙ, στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα αποκάλυψαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την παντελή έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δασοπροστασίας και καλεί την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία των σταθμών δασοπροστασίας στην περιφέρεια, να προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων της διακομματικής επιτροπής για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και να δεσμευτεί για άμεση αναδάσωση όλων των καμένων περιοχών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ με χτεσινή του δήλωση ανέφερε ότι η καταστροφή του Σέιχ Σου και τα χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους "φωτογραφίζουν την προκλητική ανικανότητα και τις κραυγαλέες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των στελεχών της".

ΚΚΕ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

"Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες τεράστιων καταστροφών από τις πυρκαγιές - εμπρησμούς του δασικού πλούτου της χώρας, η προστασία του οποίου έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα εθνικής σημασίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των προηγούμενων, είναι τεράστιες. Ολα αυτά τα χρόνια έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των κερδοσκόπων γης, των καταπατητών και οικοπεδοφάγων.

Δεν είναι ανεπάρκεια, αδιαφορία ή ανικανότητα των κυβερνήσεων, είναι πολιτική τους επιλογή, για να μπορούν κάθε φορά να εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα αισχροκέρδειας με τη γη.

Χρόνια προβλήματα του ιδιοκτησιακού και του δασικού κτηματολογίου δε λύνονται. Οι ελλείψεις είναι εγκληματικές, το 50% των οργανικών θέσεων στις δασικές υπηρεσίες είναι κενές, υπάρχει μόνο το 1/3 των αναγκαίων οχημάτων και κάθε χρόνο οι δαπάνες για τα δάση μειώνονται. Το 65% των αιτιών των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί και αφορούν δασική γη οικοπεδικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τη χαριστική βολή σήμερα δίνει το νέο νομοσχέδιο για τα δάση, οπλίζοντας το χέρι των εμπρηστών, αφού αποχαρακτηρίζει πάνω από 50 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης, νομιμοποιεί μεγαλοκαταπατητές και οικοπεδοφάγους, ανάβει "πράσινο φως" και για νέους εμπρησμούς όπως το Σέιχ Σου κ.α.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το έγκλημα που προωθείται σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, του οξυγόνου που έχει απομείνει.

Καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς των εργαζομένων, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις οικολογικές οργανώσεις, να αγωνιστούν για την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου.

Η συγκεκριμένη πολιτική για τα δάση δεν είναι ξεκομμένη από το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό και δεν είναι εύκολο να προωθούνται λύσεις σε διάφορα προβλήματα χωρίς τον αγώνα για γενικότερες αλλαγές. Είναι ανάγκη ο λαός να διαμορφώσει το δικό του μέτωπο πάλης κατά των μεγάλων συμφερόντων, για να εμποδίσει χειρότερες εξελίξεις, για να ανοίξει το δρόμο σε ριζικές πολιτικές αλλαγές, που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής και στον τομέα των δασών και γενικότερα, που στο επίκεντρό της θα είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον που ζει, οι σύγχρονες ανάγκες του".

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδασωτέες άμεσα και χωρίς καμιά εξαίρεση

Να κηρυχθούν άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις ως αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις του Σέιχ Σου, καλεί με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

"Οι εμπρηστές "δραστηριοποιήθηκαν" ξανά έχοντας στόχο το οξυγόνο του λαού της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας βιβλική καταστροφή στο μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας", επισημαίνει η ΚΟΘ και υπογραμμίζει:

"Το χέρι των χτεσινών εμπρηστών οπλίστηκε από την αντιδασική πολιτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας. Ειδικά, η σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση δασική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα το νομοσχέδιο Τζουμάκα, ανοίγει διάπλατα πλέον το δρόμο στους αδίστακτους οικοπεδοφάγους, μεγαλοκαταπατητές και κομπιναδόρους, που εμπορεύονται το φυσικό περιβάλλον, το δασικό πλούτο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Η χτεσινή τραγωδία έκανε φανερές τις εγκληματικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες πυρόσβεσης και δασοπροστασίας. Αυτό άλλωστε διαπίστωσε και η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, κατά την ενημέρωση που ζήτησε και είχε από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Αποδείχνεται ότι η ασκούμενη δασική πολιτική είναι καταστροφική για τα δάση και ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ