ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζεται ο απόηχος της Μαδρίτης

Ο Γερ. Αρσένης απέστειλε στον πρωθυπουργό την επιστολή με τις θέσεις του για το ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν

O απόηχος του κοινού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης συνεχίζει να καθορίζει την πολιτική επικαιρότητα, αλλά κυρίως το ενδοκυβερνητικό πεδίο. Χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης απέστειλε στον πρωθυπουργό την επιστολή που είχε προαναγγείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του, προχωρά σε "εξειδικευμένη και λεπτομερή κριτική των σημείων διαφωνίας του" με τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ,καθώς και στην παρουσίαση "πλαισίου αρχών, πλατφόρμας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με αφορμή την επιστολή Αρσένη - η οποία, αν και είχε προαναγγελθεί, δεν εστάλη στον Θ. Πάγκαλο για λόγους... περιφρούρησης του περιεχομένου - ότι "δε λέει τίποτα περισσότερο" από τα όσα ανέπτυξε ο υπουργός Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, δε θεωρείται ότι συνιστά "πλατφόρμα", χαρακτήριζαν "σεβαστές τις απόψεις" και κατέληγαν ότι δε θέτουν εκτός κυβέρνησης τον Γερ. Αρσένη.

Χτες, παράλληλα, υπήρξε αντίδραση από τον Γ. Καψή στα όσα ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος (περί ανασύνθεσης του οργάνου) και συνεργάτες του πρωθυπουργού στο ΕΓ κατά των "22" (επαφές τους με το κόμμα Σαμαρά). Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για "προσπάθεια εκφοβισμού" από ορισμένους "εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης για την αναβάθμισή τους από την ανυπαρξίαν στην ύπαρξη" από τον πρωθυπουργό, στον οποίο "επιχειρούν εξ αντιδιαστολής να αναγνωρίσουν το παπικό αλάθητο"... Ο Γ. Καψής μιλά για "σφάλματα" της κυβερνητικής πολιτικής στα Ελληνοτουρκικά και ζητά ενημέρωση των βουλευτών από συζήτηση στα όργανα του κόμματος όχι μέσω της "ευτελιστικής για βουλευτές ενημέρωσης διά φερεφώνων"... Οσο για τον Π. Οικονόμου περιορίστηκε σε δηλώσεις του να κάνει λόγο για την ανάγκη συζήτησης και διαλόγου, ενώ ο Μ. Δασκαλάκης μίλησε για "νευρικότητα της πλειοψηφίας" και δήλωσε έτοιμος να τεθεί θέμα ΕΓ στην ΚΕ του κόμματος, εφόσον το επιθυμεί η ηγεσία.

Από την πλευρά της η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα έλεγε χτες ότι τα περί αλλαγής του ΕΓ δε θα έχουν συνέχεια - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - καθώς εκείνο στο οποίο κατατείνει η επιθετική τακτική της είναι ο εντυπωσιασμός και "η κατάδειξη της ηγεμονίας Σημίτη στο κόμμα". Επίθεση η οποία, βέβαια, συνεχίστηκε, καθώς τη σκυτάλη παρέλαβαν βουλευτές, όπως ο Λ. Αποστολίδης, δηλώνοντας ότι οι "22" προκαλούν "τραύματα στην εθνική ομοψυχία"...

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να τερματιστεί η συζήτηση για τις επιφυλάξεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσε ο Κ. Στεφανόπουλος στον Κ. Σημίτη για το κείμενο της Μαδρίτης. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας "παρακαλώ να αφήσουμε την Προεδρία έξω και μακράν" της αντιπαράθεσης, ενώ για μια ακόμα φορά απέκλεισε θέμα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους από τον Κ. Σημίτη.

Στη Βουλή το μισθολόγιο των δικαστικών

Το θέμα του μισθολογίου των δικαστικών συζητήθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, όπου εισήχθη το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ. Συγκεκριμένες παρατηρήσεις εκφράστηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ.

Ο Στρατής Κόρακας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας εστίασε τις παρατηρήσεις του στα εξής συγκεκριμένα σημεία:

  • Για το θέμα των επιδομάτων που παίρνουν οι δικαστικοί, σημείωσε ότι "πρέπει αυτά τα επιδόματα να είναι ενσωματωμένα στο βασικό μισθό, ανεξάρτητα αν μπορούσαν να είναι κάπως χαμηλότερα και να ενσωματωθούν. Η μη ενσωμάτωση αυτών των μεγάλων επιδομάτων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει δραστικά τις συντάξεις".
  • Οσον αφορά τους στρατιωτικούς δικαστές, ο Στρ. Κόρακας, αν και επισήμανε συνολικά την αντίθεση του ΚΚΕ με τα στρατοδικεία, σημείωσε ότι οι στρατιωτικοί δικαστές πρέπει να ενταχθούν στο ίδιο μισθολόγιο με τους υπόλοιπους δικαστικούς.
  • Σχετικά με τις συντάξεις των στρατιωτικών δικαστών, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση στις συντάξεις, εφόσον παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν συντάξεις πολλών επιπέδων, λόγω κλιμακίων που "δόθηκαν" τα ενδιάμεσα.
  • Ειδική αναφορά έκανε ο Στρ. Κόρακας στο θέμα του επιδόματος ειδικών συνθηκών που παρέχονταν στους δικαστικούς υπαλλήλους και για το οποίο δεν υπήρξε πρόβλεψη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να χορηγηθεί το επίδομα.

Σχολιάζοντας δε συνολικά το θέμα του μισθολογίου των δικαστικών, επισήμανε πως "το έργο του δικαστή είναι σημαντικότατο και πρέπει ο δικαστικός απερίσπαστα να επιδίδεται στο έργο αυτό, πρέπει να είναι απερίσπαστος από οικονομικής πλευράς", τονίζοντας όμως παράλληλα ότι "η κυβέρνηση εφαρμόζει μια άγρια πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι το μισθολόγιο αυτό, όσο δικαιολογημένο κι αν είναι, θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο πρόκληση προς τους άλλους. Πιστεύουμε ότι ίσως σε αυτή τη φάση θα πρέπει να σταθούμε στα επίπεδα των συνολικών αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις προσφυγές στα δικαστήρια και την κατάληξη που είχαν μετά από αυτές τις προσφυγές".

Εκ μέρους της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Ε. Γιαννόπουλου, οι προτάσεις του ΚΚΕ αντιμετωπίστηκαν αρνητικά, ενώ επισημάνθηκε πως το νομοσχέδιο έχει διοικητικό και όχι οικονομικό χαρακτήρα.

Τροπολογίες

Με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος μετατρέπονται σε χρηματικές οι ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια για το αδίκημα της ακάλυπτης επιταγής και θεωρούνται αμετάκλητες. Οι ποινές θα μπορούν να εξαγοράζονται με 400 ως 1.000 δραχμές τη μέρα, ενώ αρμόδιο να αποφασίσει επ' αυτού είναι το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση. Με άλλη τροπολογία του υπουργού, αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πέρασε ... ελέω ΣΥΝ

Από τη σιγουριά της ...απουσίας του από το 1ο Θερινό Τμήμα της Βουλής, καταγγέλλει ο Πιπεργιάς

Κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους, μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανοχή του ΣΥΝ, ψηφίστηκε χτες στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για την εγκατάσταση βιομηχανικών επιχειρήσεων, που περιλάμβανε και άρθρα σχετικά με την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσω της δημιουργίας θυγατρικών εταιριών της από ιδιώτες. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και το σύνολο των άρθρων του. Από την ψηφοφορία, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου απουσίασαν 10 κυβερνητικοί βουλευτές (και 3 της ΝΔ). Τελικά, βρέθηκαν 44 ψήφοι υπέρ και 40 κατά. Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα έκριναν οι 3 ψήφοι του ΣΥΝ, αφού οι βουλευτές του ψήφισαν "παρών".

Αντίθετος αν ...συμμετείχε

Για μεθοδεύσεις που οδηγούν στη "σαλαμοποίηση" της ΔΕΗ και, κατά συνέπεια, στην "εξυπηρέτηση σχεδίων ιδιωτικών συμφερόντων", κατηγορεί - εμμέσως πλην σαφώς - την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς.Με αφορμή τις δύο τροπολογίες (με βάση τις οποίες η ΔΕΗ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρίες και να συμμετέχει η ίδια σε εταιρίες με συναφείς δραστηριότητες), που κατατέθηκαν ξαφνικά στη Βουλή από την υπουργό Ανάπτυξης και προκάλεσαν μπαράζ αντιδράσεων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς δημοσιοποίησε χτες γραπτή δήλωσή του, με την οποία:

  • Μέμφεται την κυβέρνηση ότι με τις επίμαχες τροπολογίες, που αφορούν στη ΔΕΗ, "είναι δυνατόν να υπάρξει "σαλαμοποίηση" των σκοπών και των στρατηγικών σχεδίων της επιχείρησης, με τελικό αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των σχεδίων ιδιωτικών συμφερόντων, που, όπως προέκυψε από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, δεν αποκλείεται και η πλειοψηφική συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών".
  • Δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος, με το να περάσει η ΔΕΗ ή οι θυγατρικές της επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων και πως αν συμμετείχε στις εργασίες του Θερινού Τμήματος της Βουλής ..."θα καταψήφιζε" τις επίμαχες τροπολογίες.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΣΡ ΓΙΑ "ΑΝΤΕΝΝΑ"
Συντηρούν τη φιλολογία για "φίμωση"

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να παρελαύνουν από τα δελτία ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ, συντηρώντας τη φιλολογία για "φίμωση" και για μη ύπαρξη κανόνων δεοντολογίας. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας,χτες, σχολίασε τις αντιδράσεις μιλώντας για "άγνοια", από πάρα πολλούς που σχολιάζουν το "σχετικό νομικό πλαίσιο". Ο Δ. Ρέππας μίλησε για την ύπαρξη του νόμου και για τους κώδικες δεοντολογίας που ισχύουν και είχαν συνταχθεί από το πρώτο ΕΣΡ, όταν πρόεδρος ήταν ο Π. Δαγτόγλου.

Στο μεταξύ, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Παύλος Σαρλής, Ευθύμιος Χριστοδούλου και Στέλιος Αργυρός κατέθεσαν χτες Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση σαν "σκόπιμη και μονόπλευρη ενέργεια" και ζητούν από την αρμόδια επιτροπή να "λάβει μέτρα". Το παράπονό τους, στην ουσία, είναι ότι επιβλήθηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ η γνωστή ποινή, τη στιγμή που το "δημοσιογραφικό παράπτωμα εδώ και πολλά χρόνια τελείται καθημερινά, από δεκάδες σταθμούς που παρουσιάζουν παρεμφερή τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς τιμωρία".

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι η στάση των δύο πρώην προέδρων της (Β. Κοραχάη και Δ. Μαθιόπουλο) να αποδοκιμάσουν μια θετική απόφαση του ΕΣΡ, αποδεικνύει τις ευθύνες που επωμίστηκε στο παρελθόν η Ενωση Συντακτών, "αποδεχόμενη την παγίωση ενός ανώμαλου τηλεοπτικού καθεστώτος"."Δεν έχουμε πρόθεση να συνεχίσουμε να επωμιζόμαστε αυτές τις ευθύνες", δηλώνει ο πρόεδρός της. Στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ