Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζεται ο απόηχος της Μαδρίτης

Ο Γερ. Αρσένης απέστειλε στον πρωθυπουργό την επιστολή με τις θέσεις του για το ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν

O απόηχος του κοινού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης συνεχίζει να καθορίζει την πολιτική επικαιρότητα, αλλά κυρίως το ενδοκυβερνητικό πεδίο. Χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης απέστειλε στον πρωθυπουργό την επιστολή που είχε προαναγγείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του, προχωρά σε "εξειδικευμένη και λεπτομερή κριτική των σημείων διαφωνίας του" με τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ,καθώς και στην παρουσίαση "πλαισίου αρχών, πλατφόρμας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με αφορμή την επιστολή Αρσένη - η οποία, αν και είχε προαναγγελθεί, δεν εστάλη στον Θ. Πάγκαλο για λόγους... περιφρούρησης του περιεχομένου - ότι "δε λέει τίποτα περισσότερο" από τα όσα ανέπτυξε ο υπουργός Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, δε θεωρείται ότι συνιστά "πλατφόρμα", χαρακτήριζαν "σεβαστές τις απόψεις" και κατέληγαν ότι δε θέτουν εκτός κυβέρνησης τον Γερ. Αρσένη.

Χτες, παράλληλα, υπήρξε αντίδραση από τον Γ. Καψή στα όσα ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος (περί ανασύνθεσης του οργάνου) και συνεργάτες του πρωθυπουργού στο ΕΓ κατά των "22" (επαφές τους με το κόμμα Σαμαρά). Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για "προσπάθεια εκφοβισμού" από ορισμένους "εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης για την αναβάθμισή τους από την ανυπαρξίαν στην ύπαρξη" από τον πρωθυπουργό, στον οποίο "επιχειρούν εξ αντιδιαστολής να αναγνωρίσουν το παπικό αλάθητο"... Ο Γ. Καψής μιλά για "σφάλματα" της κυβερνητικής πολιτικής στα Ελληνοτουρκικά και ζητά ενημέρωση των βουλευτών από συζήτηση στα όργανα του κόμματος όχι μέσω της "ευτελιστικής για βουλευτές ενημέρωσης διά φερεφώνων"... Οσο για τον Π. Οικονόμου περιορίστηκε σε δηλώσεις του να κάνει λόγο για την ανάγκη συζήτησης και διαλόγου, ενώ ο Μ. Δασκαλάκης μίλησε για "νευρικότητα της πλειοψηφίας" και δήλωσε έτοιμος να τεθεί θέμα ΕΓ στην ΚΕ του κόμματος, εφόσον το επιθυμεί η ηγεσία.

Από την πλευρά της η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα έλεγε χτες ότι τα περί αλλαγής του ΕΓ δε θα έχουν συνέχεια - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - καθώς εκείνο στο οποίο κατατείνει η επιθετική τακτική της είναι ο εντυπωσιασμός και "η κατάδειξη της ηγεμονίας Σημίτη στο κόμμα". Επίθεση η οποία, βέβαια, συνεχίστηκε, καθώς τη σκυτάλη παρέλαβαν βουλευτές, όπως ο Λ. Αποστολίδης, δηλώνοντας ότι οι "22" προκαλούν "τραύματα στην εθνική ομοψυχία"...

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να τερματιστεί η συζήτηση για τις επιφυλάξεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσε ο Κ. Στεφανόπουλος στον Κ. Σημίτη για το κείμενο της Μαδρίτης. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας "παρακαλώ να αφήσουμε την Προεδρία έξω και μακράν" της αντιπαράθεσης, ενώ για μια ακόμα φορά απέκλεισε θέμα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους από τον Κ. Σημίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια ομοφωνία ενόψει (1997-09-18 00:00:00.0)
Απόλυτη πειθαρχία απαιτεί ο Κ. Σημίτης (1997-01-29 00:00:00.0)
Εδραιώνει την κυριαρχία του ο Κ. Σημίτης (1996-07-04 00:00:00.0)
Το "θέμα Πάγκαλου" επίκεντρο της διαμάχης (1996-05-24 00:00:00.0)
Με κάθε μέσο για πόστα και εξουσία (1996-04-24 00:00:00.0)
Ομοθυμία και στην αντιλαϊκή πορεία και στην υποκρισία (1996-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ