Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Απόλυτη πειθαρχία απαιτεί ο Κ. Σημίτης
  • Απαγορεύει ο πρωθυπουργός σε βουλευτές και στελέχη να δημοσιοποιούν τις διαφορετικές απόψεις τους, έστω και σε δευτερεύοντα ζητήματα!
  • Εντείνεται η διαμάχη για το χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής

Απόλυτη πειθαρχία στην κυβερνητική πολιτική και στράτευση για την επιβολή της, ζητά πλέον ο πρωθυπουργός από βουλευτές και κομματικά στελέχη, από τα οποία ουσιαστικά απαγορεύει τις δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες διαφοροποιούνται με τις κυβερνητικές επιλογές, έστω και σε "δευτερεύοντα" θέματα.

Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος επιχειρεί να απομονώσει πολιτικά και να εξουδετερώσει τους εκφραστές του λεγόμενου "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ", προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίηση των "νέων προτάσεων" που έχει επεξεργαστεί για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αποδοχή των αμερικανικών προτάσεων και πρωτοβουλιών.

Οι προθέσεις του Κ. Σημίτη έγιναν φανερές κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με 25 περίπου βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις" όμως "πρέπει να υπάρχει αυτοπειθαρχία" από βουλευτές και στελέχη. Διευκρινίζοντας τι εννοεί πρόσθεσε: "Πολλές φορές ενώ λαμβάνονται θετικές αποφάσεις και προωθείται μια σωστή πολιτική, εντούτοις επικυριαρχούν κάποια δευτερεύοντα σημεία ή κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις. Ετσι διαμορφώνεται μια γκρίζα καθημερινή πραγματικότητα, η οποία επισκιάζει το έργο μας. Πρέπει, τόνισε, να αλλάξουμε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα και να της δώσουμε άλλο χρωματισμό".

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και καθυστερήσεις όσον αφορά εξαγγελίες και αποφάσεις. Γι' αυτό ζήτησε να κατακτηθεί μια νέα συλλογικότητα στο κόμμα και την κυβέρνηση, ενώ επικαλούμενος τη γνωστή φράση του Φρ. Μιτεράν "δώστε χρόνο στο χρόνο", ζήτησε περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ασκήθηκε κριτική για τη συμπεριφορά των υπουργών, ζήτησαν να μην αιφνιδιάζονται και να υπάρχει συνεννόηση εκ των προτέρων. Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις υποστήριξαν τη "μοναδική και σωστή" κυβερνητική πολιτική, αλλά επισήμαναν την ανάγκη "να υπάρξουν εύστοχοι και προσεκτικοί χειρισμοί απέναντι στην επιδιωκόμενη ένταση από το ΚΚΕ και τη ΝΔ" (!).

Παράλληλα, οξύνεται η διαμάχη που ξέσπασε προχτές στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η πλευρά των υποστηρικτών των "νέων προτάσεων" εντείνει την επίθεσή της στους εκφραστές των λεγόμενων "υπερπατριωτών" του ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας σε αυτή τη φάση στον Γερ. Αρσένη, οι οποίοι αμύνονται υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής παραμένει ίδια από το 1993 και άρα δε βρίσκονται "εκτός γραμμής".

Ο Θ. Πάγκαλος απάντησε χτες δημόσια στον Γερ. Αρσένη, για τα όσα είπε στη συνεδρίαση του ΕΓ, με δήλωσή του στον "Αντέννα". "Δε θέλω, είπε, να σχολιάσω τον κ. Αρσένη σε οτιδήποτε λέει. Δεν είναι δικό μου θέμα να επιβάλω τάξη στους υπουργούς, υποθέτω ο πρωθυπουργός θα εκτίμησε τη δήλωση του κ. Αρσένη, δεόντως". Ταυτόχρονα επέκρινε τη φράση του Γερ. Αρσένη ότι "δεν υπάρχουν αδύναμα κράτη, υπάρχουν μόνο αδύναμοι ηγέτες", φράση που είχε ειπωθεί στην επίσκεψή του στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Γερ. Αρσένης δήλωσε (στον "Φλας") ότι παραμένει σταθερός στις απόψεις του, ενώ στο πλευρό του τάχθηκαν με δηλώσεις τους τα μέλη του ΕΓ Π. Οικονόμου και Μ. Δασκαλάκης.

Σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στη χτεσινή "Καθημερινή" οι εκσυγχρονιστές της κυβέρνησης Σημίτη έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα ισοδυναμεί με μια ποιοτικά σημαντική στροφή στην εξωτερική πολιτική. Ομως οι προτάσεις αυτές δεν παρουσιάζονται δημόσια γιατί "το κλίμα στο κυβερνών κόμμα δεν κρίνεται ώριμο για την προώθησή τους", επισημαίνοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει "κλίμα τρομοκρατίας και πατριωτικού παροξυσμού" (!).

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ