Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διπλωματική δραστηριότητα στο "τρίγωνο"

"Ειδικοί αντιπρόσωποι" και "απεσταλμένοι" σπεύδουν για μια ακόμη φορά στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εντονη δραστηριότητα με σκοπό την άρση του σημερινού αδιεξόδου αναλαμβάνουν αυτή τη βδομάδα στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα ο μόνιμος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σιουγκ Τζιου και ο απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Πριμακόφ.

Σήμερα φθάνει στην Κύπρο ο Χαν Σιουγκ Τζιου ο οποίος μεταφέρει επιστολές του νέου γενικού γραμματέα Αναν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ενόψει της περιοδείας του σε Κύπρο, Αθήνα και Αγκυρα ο Χαν είχε προχτές στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αναν και τον αναπληρωτή ΓΓ Γκούλντι με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την αποστολή του. Στη Νέα Υόρκη είχε επίσης συναντήσεις με τους Αμερικανούς διπλωμάτες Κάρι Κάβανο και Ρίτσαρντ Μπίτι, καθώς και με τον πρέσβη της Ολλανδίας του οποίου η χώρα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Χαν μετά τη συνάντησή του με τον Κάβανο είπε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης αναγνωρίζει ότι τα πρόσφατα γεγονότα δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, όχι όμως,σε βαθμό που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Στη Λευκωσία ο Χαν θα συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντενκτάς, με τον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ Γκούσταβ Φεϊσέλ και θα παραστεί επίσης σε γεύμα το οποίο θα παραθέσει ο Γκούσταβ Φεϊσέλ και στο οποίο θα παρακαθήσουν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών. Μετά την Κύπρο ο Χαν θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα συνοδευόμενος από τον Φεϊσέλ.

Περιοδεία για το Κυπριακό άρχισε από προχτές, με πρώτο σταθμό την Αγκυρα, και ο επικεφαλής της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Σκοπός της περιοδείας του Τσιζόφ, που συνοδεύεται από τον βοηθό του πρέσβη Ορλόφ, είναι η προετοιμασία της επίσκεψης στην Κύπρο του ενός από τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αλεξάντερ Αβτεγιεφ ή του Νικολάι Αφανασιέφσκι σ' ένα περίπου μήνα. Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στη σοβιετική πρεσβεία στη Λευκωσία, θα μεταφέρει τις ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό σε συνάρτηση με την προθυμία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας να συμβάλει στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Μοράτοφ δήλωσε χτες ότι έφθασε ο καιρός για να ξεκινήσει ενεργά η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η χώρα του, είπε, δραστηριοποιείται εντονότερα προς αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό το λόγο θα βρίσκεται σύντομα στην Κύπρο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Πριμακόφ.

Στο μεταξύ, στην περιοχή του Ακάμα Βρετανοί στρατιώτες συνέχισαν και χτες τις ασκήσεις τους παρά την αντίδραση όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά ολόκληρου του λαού. Η άσκηση άρχισε προχτές με καθυστέρηση πολλών ωρών λόγω της παρεμβολής μεγάλου αριθμού περιβαλλοντιστών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Κασουλίδης δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα από τις ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα και βρίσκεται σε επαφή για να περιοριστούν οι ζημιές ή οι ασκήσεις να διεξάγονται αλλού.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του βουλευτή Μάριου Ματσάκη ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να βρίσκεται, με δύο άλλα άτομα, στο πεδίο βολής μέσα στον Ακάμα.

Το θέμα των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Σπ. Κυπριανού και του υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη. Ο Σπ. Κυπριανού δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει στο θέμα του Ακάμα και εξέφρασε ανησυχία για τα γεγονότα στην περιοχή και πρόσθεσε ότι μέχρι το μεσημέρι χτες είχαν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τον βουλευτή του κόμματός του Μάριο Ματσάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τουρκία κλιμακώνει και με γεωτρήσεις στα βόρεια της Κύπρου (2018-10-30 00:00:00.0)
Πολυήμερη στρατιωτική άσκηση στο Ικόνιο (2018-07-03 00:00:00.0)
Συναντήσεις εν μέσω τουρκικών προκλήσεων (2014-02-28 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν οι πιέσεις για υδρογονάνθρακες και Κυπριακό (2013-04-10 00:00:00.0)
Μερίδιο στο κοίτασμα διεκδικεί η «Delek» (2011-10-26 00:00:00.0)
Χωρίς αποτέλεσμα; (1997-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ