Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχρεώνονται να παραδεχτούν αλήθειες...

Τα "οράματα" για εσωτερική κατανάλωση και οι φρούδες ελπίδες για το λαμπρό μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού στα πλαίσια της ΕΕ, παραχωρούν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα, που κάθε άλλο παρά είναι ρόδινη. Αποκαλυπτικά ήταν προχτές όσα σχετικά ειπώθηκαν στη συνεδρίαση ευρωπαϊκών υποθέσεων, όπου, με θέμα τη διάσκεψη του Δουβλίνου, εισηγήσεις έκαναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και οι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Π. Αυγερινός και Γ. Αναστασόπουλος. Η εισήγηση του υπουργού ήταν περισσότερο ενημερωτική, ενώ αντίθετα ο Π. Αυγερινός προχώρησε σε κρίσεις για την πορεία της ΕΕ άκρως ενδιαφέρουσες. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "η πολιτική ενοποίησης της ΕΕ έχει υποχωρήσει ή επί του παρόντος δε συζητιέται, αμφισβητείται, αμφισβητείται η ομοσπονδιακή λογική, αναβιώνει η λογική του κράτους - έθνους". Συνεχίζοντας την παράθεση αυτών του των εκτιμήσεων ο Π. Αυγερινός σημείωσε πως δε γνωρίζει πόσο δύσκολο ήταν ό,τι επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα για την ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά ό,τι επιτεύχθηκε ήταν κατορθωτό. "Από δω και πέρα - είπε - αρχίζουν τα δύσκολα. Αγγίζουμε το σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Για τα επόμενα δύο χρόνια ό,τι γίνεται έξω θα περάσει στα εθνικά κοινοβούλια. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι η κύρωση της αναθεωρημένης συνθήκης και των διευρύνσεων. Θα περάσουν δεκαετίες, ίσως και γενιές, για να φτάσουμε στην ΕΕ". Αναφερόμενος στο ζήτημα της λεγόμενης ενισχυμένης συνεργασίας ή ευελιξίας που συζητείται στην ΕΕ, ο ομιλητής σημείωσε πως η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι αρνητική. "Θεσμοθέτηση ευελιξίας, είπε, σημαίνει πολιτικές έξω από τα θεσμοθετημένα όργανα της ΕΕ".

Μιλώντας για το τελευταίο ζήτημα, ο Γ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι η ιδέα της ενισχυμένης συνεργασίας κερδίζει έδαφος, θα διανύσει την πορεία της και τείνει να αναδειχτεί το πρόβλημα των προβλημάτων της Διακυβερνητικής. Στη συζήτηση του θέματος παρενέβη και η βουλευτίνα του ΣΥΝ, η οποία εξέφρασε γιατί προωθείται στα πλαίσια της ΕΕ η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων.

Η Επιτροπή της Βουλής θα ξανασυνεδριάσει στις 7/2, οπότε θα γίνει συζήτηση πάνω στα παραπάνω ζητήματα και θα υπάρξουν τοποθετήσεις των βουλευτών. Επίσης, σε αυτή τη συνεδρίαση η επιτροπή θα ασχοληθεί και με ζητήματα της λειτουργίας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ