Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΟΧΙ σε δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντά σε αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ και σε επιστολή της Επιτροπής Δημοψηφίσματος
  • Αφήνει ανοιχτό το θέμα για τη Συνθήκη που θα προκύψει από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη

Επιμένει η κυβέρνηση να αρνείται στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφανθεί για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι καθημερινά του ζητά να υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες από την εφαρμογή της. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ και Στρατή Κόρακα,σημειώνει ότι η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1992, όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή τη Συνθήκη, απορρίπτοντας και τότε την πρόταση του ΚΚΕ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη που θα προκύψει από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτό το ενδεχόμενο αφορά μόνο στα αναθεωρημένα άρθρα ή στο σύνολό της.

Με την αναφορά τους οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ έθεταν υπόψη της κυβέρνησης την ανοιχτή επιστολή της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, την οποία απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό στις 12 Δεκέμβρη 1996, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Δουβλίνο.

Στην επιστολή επισημαίνεται σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ότι "επικυρώθηκε το καλοκαίρι του 1992 ερήμην του ελληνικού λαού και παρά το γεγονός ότι σηματοδότησε (εκτός των άλλων) ευθεία εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ανεξέλεγκτα υπερεθνικά όργανα".

Στη συνέχεια η Επιτροπή, αφού σημειώνει ότι τα θέματα που συζητούνται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας, με καταλυτικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων πολιτών, ζητά από τον πρωθυπουργό: "Πρέπει και εσείς να σεβαστείτε το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να πληροφορηθεί επιτέλους ολοκληρωμένα και αντικειμενικά την ουσία της υπογραφείσας Συνθήκης, αλλά και το περιεχόμενο των δρομολογημένων τροποποιήσεών της, ώστε να πει συνολικά τη δική του γνώμη μέσω ενός εθνικού δημοψηφίσματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ