Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χάρτες με εθνικιστικό - σοβινιστικό δηλητήριο

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, καθιστά κρατική υπόθεση την κατασκευή χαρτών εθνικιστικής - σοβινιστικής προπαγάνδας

Κρατική υπόθεση επιχειρεί να καταστήσει η κυβέρνηση την προβολή και διάδοση μέσω χαρτών του εθνικισμού και του σοβινισμού. Συγκεκριμένα με νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, συστήνεται Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο πέραν των άλλων θα έχει ως σκοπό ούτε λίγο - ούτε πολύ το δηλητηριασμό των συνειδήσεων του ελληνικού λαού - και ιδιαίτερα της νεολαίας - με τον εθνικισμό και το σοβινισμό ο οποίος θα προωθείται μέσω χαρτών που θα κατασκευάζει. Ακόμη, στόχος του ιδρύματος θα είναι να εξαγάγει αυτού του είδους την προπαγάνδα και στο εξωτερικό. "Εχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια - σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου - ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι χάρτες στη διαμόρφωση "γεωγραφικών συνειδήσεων", αλλά και οι ανάγκες που έχει η χώρα μας σ' ό,τι αφορά το λεγόμενο χαρτογραφικό εξοπλισμό, στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, αλλά και της διεθνούς παρουσίας μας. Από επιστημονικές μελέτες και έρευνες που έγιναν και από την πραγματοποίηση συναντήσεων και συνεδρίων, υπογραμμίζεται το γεγονός των κενών που έχουν οι νέοι μας σήμερα, για τον εθνικό γεωγραφικό χώρο και επισημαίνεται η αναγκαιότητα των αυξημένων αναγκών "χαρτογραφικής παρέμβασης" σε ξένους οργανισμούς, στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και σε άλλα σημαντικά κέντρα".

Υστερα από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι το επόμενο βήμα - εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή - είναι να πλημμυρίσει η χώρα και το εξωτερικό, να γεμίσουν τα σχολεία και οι χώροι, όπου βρίσκεται και κινείται η νεολαία, με χάρτες που θα απεικονίζουν τις "χαμένες πατρίδες", την "Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο Ηπείρων", την "αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου" και όλα τα συναφή. Για να μη μένει δε καμιά αμφιβολία, ότι περί αυτού πρόκειται, παραπέμπουμε και πάλι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου στην οποία εξηγείται ως εξής η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του υπό σύσταση Εθνικού Κέντρου Χαρτών. "Ορίζεται - γράφει η εισηγητική έκθεση - έδρα του ιδρύματος η Θεσσαλονίκη για προφανείς εθνικούς λόγους, αλλά και επειδή διαπιστώνεται η ύπαρξη στο χώρο αυτό της απαραίτητης τεχνογνωσίας και επιστημονικής υποστήριξης. Εξάλλου είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της περιοχής προέρχεται από "χαμένες γεωγραφίες"" (σ.σ. Βλέπε: "χαμένες πατρίδες")!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ