Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή το μισθολόγιο των δικαστικών

Το θέμα του μισθολογίου των δικαστικών συζητήθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, όπου εισήχθη το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ. Συγκεκριμένες παρατηρήσεις εκφράστηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ.

Ο Στρατής Κόρακας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας εστίασε τις παρατηρήσεις του στα εξής συγκεκριμένα σημεία:

  • Για το θέμα των επιδομάτων που παίρνουν οι δικαστικοί, σημείωσε ότι "πρέπει αυτά τα επιδόματα να είναι ενσωματωμένα στο βασικό μισθό, ανεξάρτητα αν μπορούσαν να είναι κάπως χαμηλότερα και να ενσωματωθούν. Η μη ενσωμάτωση αυτών των μεγάλων επιδομάτων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει δραστικά τις συντάξεις".
  • Οσον αφορά τους στρατιωτικούς δικαστές, ο Στρ. Κόρακας, αν και επισήμανε συνολικά την αντίθεση του ΚΚΕ με τα στρατοδικεία, σημείωσε ότι οι στρατιωτικοί δικαστές πρέπει να ενταχθούν στο ίδιο μισθολόγιο με τους υπόλοιπους δικαστικούς.
  • Σχετικά με τις συντάξεις των στρατιωτικών δικαστών, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση στις συντάξεις, εφόσον παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν συντάξεις πολλών επιπέδων, λόγω κλιμακίων που "δόθηκαν" τα ενδιάμεσα.
  • Ειδική αναφορά έκανε ο Στρ. Κόρακας στο θέμα του επιδόματος ειδικών συνθηκών που παρέχονταν στους δικαστικούς υπαλλήλους και για το οποίο δεν υπήρξε πρόβλεψη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να χορηγηθεί το επίδομα.

Σχολιάζοντας δε συνολικά το θέμα του μισθολογίου των δικαστικών, επισήμανε πως "το έργο του δικαστή είναι σημαντικότατο και πρέπει ο δικαστικός απερίσπαστα να επιδίδεται στο έργο αυτό, πρέπει να είναι απερίσπαστος από οικονομικής πλευράς", τονίζοντας όμως παράλληλα ότι "η κυβέρνηση εφαρμόζει μια άγρια πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι το μισθολόγιο αυτό, όσο δικαιολογημένο κι αν είναι, θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο πρόκληση προς τους άλλους. Πιστεύουμε ότι ίσως σε αυτή τη φάση θα πρέπει να σταθούμε στα επίπεδα των συνολικών αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις προσφυγές στα δικαστήρια και την κατάληξη που είχαν μετά από αυτές τις προσφυγές".

Εκ μέρους της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Ε. Γιαννόπουλου, οι προτάσεις του ΚΚΕ αντιμετωπίστηκαν αρνητικά, ενώ επισημάνθηκε πως το νομοσχέδιο έχει διοικητικό και όχι οικονομικό χαρακτήρα.

Τροπολογίες

Με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος μετατρέπονται σε χρηματικές οι ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια για το αδίκημα της ακάλυπτης επιταγής και θεωρούνται αμετάκλητες. Οι ποινές θα μπορούν να εξαγοράζονται με 400 ως 1.000 δραχμές τη μέρα, ενώ αρμόδιο να αποφασίσει επ' αυτού είναι το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση. Με άλλη τροπολογία του υπουργού, αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ