ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Παρέμβαση για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Μπροστά στις ευθύνες της, για την αποτροπή των μεθοδεύσεων για νομιμοποίηση, ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, φέρνει την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αφορμή τη νέα μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ζήτησε τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΕΜΠ "πιστεύει ακράδαντα ότι ο δημόσιος χαρακτήρας και η δωρεάν προσφορά της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αποτελούν μια ιστορικά θεμελιωμένη και αδιαφιλονίκητη συνταγματική επιταγή, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και υπό διερεύνηση από κανένα ελληνικό ή διεθνές δικαστήριο. Ως εκ τούτου η Σύγκλητος θεωρεί αδιανόητη την οποιαδήποτε προώθηση προδικαστικών σχετικών ερωτημάτων σε οποιοδήποτε ελληνικό ή διεθνές δικαστήριο και από οποιοδήποτε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό".

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της αποστολής προδικαστικού ερωτήματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναφέρεται: "Η διατύπωση ερωτημάτων όσον αφορά μια σαφέστατη και ιστορικά θεμελιωμένη συνταγματική επιταγή προσβάλλει καίρια όχι μόνο τον τύπο αλλά και την ουσία του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ανοίγει τους δρόμους για άμεση ή έμμεση καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με εξωθεσμική παρέμβαση".

"Σημαντική παρέμβαση"

"Εξόχως σημαντική παρέμβαση στα εκπαιδευτικά μας πράγματα", χαρακτήρισε την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ ο Π. Γεωργιάδης,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας στο "Ρ" τόνισε: "Το ΕΜΠ, ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που έχει συνδέσει την ιστορική του διαδρομή με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες της νεολαίας και του ελληνικού λαού για ψωμί, παιδεία, ελευθερία,τοποθετείται κατά τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν παροχής της Ανώτατης Εκπαίδευσης, υπέρ της τήρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο Δίκαιο, για την περίπτωσή μας το Ευρωπαϊκό".

"Η απόφαση αυτή, τόνισε ο Π. Γεωργιάδης, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους τους επίδοξους καταλυτές και κατακτητές της δημόσιας ανώτατης παιδείας, πως υπάρχει μια αξεπέραστη ιστορική μνήμη, που θα σταθεί αποφασιστικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν παιδείας, πολύ περισσότερο όταν αυτή έχει εξωθεσμικό χαρακτήρα".

Τέλος, πρόσθεσε ότι "από την πλευρά μας θέλουμε να επισημάνουμε ότι στο πανεπιστημιακό και φοιτητικό κίνημα, γενικότερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που θα υπερασπιστούν μια ιστορική κατάκτηση του ελληνικού λαού. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να σταθμίσει και να αναλάβει τις ευθύνες της".

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Ζητάνε το χώρο στο Γουδί

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την παραχώρηση του πάρκου στο Γουδί, έκτασης 960 στρεμμάτων, σε ιδιώτες και τη μελλοντική του τσιμεντοποίηση, δηλώνουν κάτοικοι και Δήμος Ζωγράφου, ζητώντας να παραχωρηθεί στους Δήμους Ζωγράφου και Αθήνας, ώστε να μετατραπεί σε υπερτοπικής σημασίας χώρο πρασίνου.

Κάτοικοι και Δήμος Ζωγράφου έχουν αναστατωθεί μετά από σχέδια που έχουν δημοσιευτεί και λένε ότι ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ συζητάνε την παραχώρηση του χώρου στην ΠΑΕ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, για να κατασκευάσει γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, στη συνεδρίασή του στις 3 Ιούλη, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την άμεση απόδοση του χώρου στους Δήμους Ζωγράφου και Αθήνας, προκειμένου να μετατραπεί σε έναν υπερτοπικού σημασίας πνεύμονα πρασίνου. Ακόμη αποφάσισε να καλέσει όλα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να πάρουν θέση και να διαψεύσουν οποιαδήποτε σχέδια μεταφοράς του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Επίσης διαμαρτύρεται έντονα για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος παραχώρησης του συνόλου της έκτασης στους Δήμους Ζωγράφου και Αθήνας, όπως προβλέπει ο νόμος 732/77. Την παραχώρηση, δηλαδή, του χώρου στους Δήμους Ζωγράφου και Αθήνας. Τέλος, καλεί το λαό του Ζωγράφου, αλλά και των γύρω δήμων να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουν με τους αγώνες οποιαδήποτε σχέδιο καταστροφής του μοναδικού ελεύθερου χώρου πρασίνου για ολόκληρη την Αθήνα.

Την απαίτηση να διαμορφωθεί ο χώρος στο Γουδί σε ενιαίο χώρο - πάρκο πρασίνου σύμφωνα με το νόμο 732/77 ζητάνε με υπογραφές που έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν κάτοικοι του Γουδιού και του Δήμου Ζωγράφου, οι οποίες θα κατατεθούν στα Δημοτικά Συμβούλια Αθήνας, Ζωγράφου και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Οι κάτοικοι, στο κείμενο των υπογραφών, ζητάνε ακόμα να σταματήσει ο τεμαχισμός και η τσιμεντοποίηση των 960 στρεμμάτων του χώρου. Να απομακρυνθεί το στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΡΤ. Τέλος, να γίνει ενιαίος διαδημοτικός οργανισμός διαχείρισης του πάρκου.

Τα αιτήματα των κατοίκων που συλλέγουν υπογραφές στηρίζει και η "Δημοτική Πρωτοβουλία" (ΔΠ) Ζωγράφου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί το λαό της περιοχής να ενεργοποιηθεί και να αγωνιστεί για να γίνει ο χώρος ενιαίο πάρκο πρασίνου. Στην ανακοίνωση, η ΔΠ τονίζει ακόμη ότι είναι ζωτικά αναγκαίο, ο χώρος των 960 στρεμμάτων να γίνει ενιαίο πάρκο ενδοαστικού πρασίνου. "Είναι λαϊκή η προσδοκία και απαίτηση να γίνει ένας δεύτερος εθνικός κήπος. Να συνδυάζει κατά 10% αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και κατά 90% να είναι πνεύμονας πρασίνου, όπως προβλέπει ο νόμος 732/77, ο οποίος τσαλακώνεται και τσαλαπατιέται", επισημαίνει η ΔΠ.

Η ΔΠ καταλήγοντας, στην ανακοίνωση, επισημαίνει ότι "μεγαλόσχημοι παράγοντες προωθούν την τσιμεντοποίηση και τον τεμαχισμό του χώρου, εν μέσω ανταγωνισμών για το ποιος όμιλος επιχειρηματικών συμφερόντων θα επιβληθεί. Κυκλοφορούν "προτάσεις", "σχέδια επί σχεδίων" στις πλάτες της λαϊκής ανάγκης και απαίτησης για πάρκο πρασίνου, πνεύμονα για όλο το Λεκανοπέδιο, ανοιχτό στο λαό, που αγκομαχά στο καυσαέριο και το τσιμέντο. Κυκλοφορούν δημοσιεύματα για γήπεδο, συνεδριακό κέντρο, μέγα - πάρκινγκ, μουσείο μοντέρνας τέχνης, αύξηση συντελεστών δόμησης, για να καλλωπίσουν τα σχέδια τσιμεντοποίησης και την πρακτική του τεμαχισμού, εξαπατώντας εμάς τους κατοίκους".

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Οι πολυθεματικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που φέτος έχει κεντρικό σύνθημα "Εχουμε τα ίδια όνειρα. Εχουμε τον ίδιο εχθρό. Μαζί στην αντεπίθεση", συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες στις γειτονιές της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας είναι οι εξής:

- Σήμερα, Σάββατο,στα Μελίσσια,στο πευκοδάσος (απέναντι από το Δημαρχείο), με θέμα "Πολιτισμός και νεολαία".

- Το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ,στα πλαίσια του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: "Οι αλλαγές στην Παιδεία" σήμερα Σάββατο 19 Ιούλη στις 9 μ.μ. στην παραλία Βόλου.

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, στην οποία θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Το ΝΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ πραγματοποιεί προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα τα ναρκωτικά και αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα, σήμερα Σάββατο 19 Ιούλη το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Αμφιλοχίας.

Θα μιλήσει ο Τίμος Παπανικολάου,μέλος της Επιτροπής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. - Τη Δευτέρα,στην Κηφισιά,στην κεντρική πλατεία (απέναντι από τα "Μακ Ντόναλντς"), με θέμα "Νεολαία και εργασιακά δικαιώματα".

- Την Τρίτη,στη Ν. Ιωνία,με θέμα 14ο ΠΦΝΦ.

- Την Τετάρτη,στη Θεσσαλονίκη,στην πλατεία Ναυαρίνου θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στο 14ο ΠΦΝΦ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Σοφιανό.

ΑΙΓΙΝΑ
Με το ζόρι πυρόλυση;

Σε πειραματόζωα για το συμφέρον γαλλικής κατασκευαστικής εταιρίας επιμένει να μετατρέψει τους Αιγινήτες ο δήμαρχος. Προχτές, στο Δημοτικό Συμβούλιο έφερε για έγκριση την επιλογή της περιοχής "Ανω Βόδι" προκειμένου να κατασκευαστεί το εργοστάσιο πυρόλυσης απορριμμάτων, αν και έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος που προωθεί η γαλλική εταιρία, πρώτον, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο, και δεύτερον, είναι πολύ ακριβότερη από τη μέθοδο που σήμερα χρησιμοποιείται.

Να σημειωθεί ότι στους δημότες της Αίγινας ο κάθε τόνος σκουπιδιών στοιχίζει 6 - 7.000 δρχ., ενώ με την προτεινόμενη "πιλοτική" μέθοδο θα στοιχίζει 20 - 25.000 δρχ. Πέραν του ότι θα χρειαστεί και η "εισαγωγή" σκουπιδιών από άλλα νησιά ώστε να συμπληρωθεί το απαιτούμενο τονάζ για την αποδοτική λειτουργία του συστήματος. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι Δήμοι Σαντορίνης και Μυκόνου έχουν εξετάσει και απορρίψει την προτεινόμενη μέθοδο πυρόλυσης σκουπιδιών.

"Χόρεψε" η Ρόδος

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους της Ρόδου, χωρίς ωστόσο να έχουν προκαλέσει την παραμικρή ζημιά. Η πρώτη σημειώθηκε προχτές στις 4.21 το απόγευμα και ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της Κλίμακας "Ρίχτερ". Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προερχόταν από απόσταση 450 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο τού σεισμού εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ρόδου.

Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 4.45' χτες τα ξημερώματα, είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της Κλίμακας "Ρίχτερ", ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον ίδιο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ρόδου, 10 χιλιόμετρα όμως πιο κοντά στο νησί από τον προηγούμενο. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή με πολλά ρήγματα, ωστόσο προς το παρόν η έξαρση του Εγκέλαδου δεν εμπνέει ανησυχίες.

Με εισιτήριο η διαμονή

Καταργείται η δωρεάν διαμονή των φοιτητών στην κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Χαλκιδική. Το ενοίκιο ορίστηκε στις 100 δραχμές. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι το κατοστάρικο, αλλά το γεγονός πως ανοίγει ο δρόμος και μέσα από αυτήν την "ήπια μορφή" για τη μετατροπή της κατασκήνωσης σε κάμπινγκ ιδιωτών.

Με ανακοίνωσή τους, οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" (ΠΚΣ)Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ πως χρησιμοποιούν παράνομα τη σφραγίδα και το κύρος της ΦΕΑΠΘ, για να μοιράζουν σπιτάκια στην κατασκήνωση, να διαχειρίζονται παράνομα την καντίνα των φοιτητών και να εκπροσωπούν τους φοιτητές στη Διοίκηση της κατασκήνωσης.

Οι ΠΚΣ θυμίζουν πως η κατασκήνωση του ΑΠΘ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση, όπου οι φοιτητές μπορούν και πρέπει να αποδείξουν ότι δημιουργούν και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό. Καλούν τους φοιτητές που περνούν τις διακοπές τους αυτό το διάστημα στην κατασκήνωση να μη δώσουν συγχωροχάρτι στα "κακώς κείμενα", στις προσπάθειες καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων και να δημιουργίας τετελεσμένων. Να διεκδικήσουν εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της κατασκήνωσης, με ενίσχυση από τις κρατικές δαπάνες, αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δωρεάν σίτιση όλες τις μέρες της βδομάδας, πρόσληψη εργαζομένων και άλλου προσωπικού, να περάσει στο πανεπιστήμιο η διαχείριση του μπακάλικου. Τέλος να απαιτήσουν διοικητική επιτροπή, με την ουσιαστική συμμετοχή φοιτητών - εργαζομένων και διαφάνεια στα κονδύλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ