ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σταθερά στο πλευρό της TVX "GOLD" η κυβέρνηση

Να διευκρινίσει τα αδιευκρίνιστα, επιχειρεί με χτεσινή ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

Τη λογική "η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα" επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει την εμμονή της στην παράδοση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού στη Χαλκιδική στην καναδική εταιρία TVX "GOLD", πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι μελέτες περιβάλλοντος και χωροθέτησης. Με χτεσινή ανακοίνωση από το γραφείο της υφυπουργού επιχειρείται να απαντηθούν οι αντιδράσεις τοπικών και άλλων φορέων για τη δημιουργία της μονάδας. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάνει λόγο για... "αήθη" τρόπο και "ατεκμηρίωτη" επιχειρηματολογία από τη μεριά διαφόρων φορέων, οι οποίοι όπως υποστηρίζει αποσκοπούν στο να "κλονιστεί η αξιοπιστία των φορέων της μελέτης", δηλαδή του ΙΓΜΕ - που να θυμίσουμε ότι είναι σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα ορυκτού πλούτου και γεωλογικής πολιτικής - και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι μετά την παρουσίαση της πρώτης φάσης και τη δημοσιοποίηση της πλήρους μελέτης η φάση αυτή έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αναφέρεται ότι οι φορείς της μελέτης θα εκδίδουν μηνιαίες ενδιάμεσες εκθέσεις, που θα εμφανίζουν την πρόοδο του έργου και θα δημοσιοποιούνται.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, σύμφωνα με το υπουργείο, τα οποία προγραμματίζεται να υποβληθούν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, θα αποτελέσουν τη βάση για την προέγκριση χωροθέτησης της μονάδας από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η διαδικασία αυτή, αναφέρεται, θα προωθηθεί και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης "προειδοποιεί" όποιους αντιδρούν στην πολιτική του ότι "οποιαδήποτε απόπειρα βίαιης παρεμπόδισης του έργου των μελετητών δεν είναι μόνο καταπάτηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, αλλά και παραβίαση του νόμου".

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Εμποροι και καταναλωτές να ανατρέψουν τα ολιγοπώλια

Η αντιδικία μεταξύ ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και βιομηχάνων τροφίμων, όπως αναδείχτηκε το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές, στην παραπλάνηση των καταναλωτών, στον αφελληνισμό της αγοράς, στη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά, στην αιχμαλωσία των εργαζομένων μέσω του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου "Ο Ερμής", υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος των εμπόρων.

H διοίκηση του "Ερμή" επισημαίνει, επίσης, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης είναι βέβαιο πως το μόνο που μπορεί να προσδοκά κανείς είναι δημόσια μεν κάποια φαρισαϊκή δήλωση και αφανώς συστάσεις στα δικά της παιδιά να "χαμηλώσουν τους τόνους" για να ξεχαστεί το θέμα. Οσο για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καταγγέλλει ο Σύλλογος, έχοντας γνώση της ανακοίνωσής της, που μόνο αυτή ισχυρίζεται ότι όλα σχεδόν είναι εντάξει, ισορροπημένα, με αμοιβαία κατανόηση και συνιστά στην κυβέρνηση να μην ασχοληθεί με το θέμα, δεν μπορούν οι έμποροι να ελπίζουν σε τίποτα με τη σημερινή διοίκηση και τη νοοτροπία που τη διακατέχει. Γι' αυτό, οι έμποροι έχουν καθήκον, τονίζει, να εργαστούν για την ανατροπή της.

Τέλος, το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου υπογραμμίζει ότι μόνο μέσα από την καθολική αντίδραση του εμπορικού κόσμου, των μικρών οικογενειακών ελληνικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΟΝΣΟΥΜ"
Να αποδοθούν ευθύνες για το σκάνδαλο της Χαλκίδας

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το σκάνδαλο του συνεταιρισμού "Καταναλωτής Κονσούμ" κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής, απευθυνόμενοι στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, Γ. Παπαντωνίου,Ε. Γιαννόπουλο και Μ. Παπαϊωάννου αντίστοιχα. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Το σκάνδαλο του καταναλωτικού συνεταιρισμού "Καταναλωτής Κονσούμ" που ξέσπασε εδώ και καιρό στη Χαλκίδα, έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως πιστωτικός οργανισμός κατά παράνομο τρόπο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά ανεξήγητο τρόπο περιήλθε σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα 700 καταθέτες να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους, που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 1,3 δισ. δρχ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους 120 εργαζόμενους που διεκδικούν δεδουλευμένα ύψους 70 εκατ. δραχμών και καταθέσεις περίπου 200 εκατ. δρχ. Επίσης, καταθέσεις έχουν αρκετά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Στο μεταξύ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η επιχείρηση, που λειτουργεί σήμερα 9 καταστήματα, οδηγείται στο κλείσιμο ή το ξεπούλημα σε ιδιώτες. Λύση που να ικανοποιεί εργαζόμενους και καταθέτες δε φαίνεται να βρίσκεται.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν και τι ενέργειες θα κάνουν ούτως ώστε: Παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα να λειτουργήσουν και τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας; Να επιστραφούν τα χρήματα στους καταθέτες και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα ή οφειλόμενα (καταθέσεις εν αγνοία τους) στους εργαζόμενους της επιχείρησης; Να επιστραφούν τα χρήματα στα σωματεία και στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας; Να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ενέχονται σ' αυτό το σκάνδαλο; Εχει ερευνηθεί αν υπάρχει παρόμοιο ζήτημα και σε επιχειρήσεις του "Καταναλωτή" σε άλλες πόλεις και νομούς, και αν ναι, τι προκύπτει;".

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Ο Κ. Σημίτης θα συζητήσει σήμερα, με τους υπουργούς και υφυπουργούς των οικονομικών υπουργείων και άλλους οικονομικούς του συμβούλους, τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων για το υπόλοιπο του 1997 και τις κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής για το 1998, ενώ η Επιτροπή Σπράου ετοιμάζεται να κοινοποιήσει τη δεύτερη έκθεσή της

Οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους επόμενους μήνες και το ενδεχόμενο να εμπλουτιστεί η οικονομική πολιτική με νέες δέσμες μέτρων λιτότητας, πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή πρωινή σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γ. Παπαντωνίου, καθώς το 1998 θεωρείται "κρίσιμο έτος" για όσους πασχίζουν να εξασφαλίσουν εισιτήριο για το τρένο που θα τους οδηγήσει στον αντιλαϊκό μονόδρομο του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες, που συγκέντρωσε η εφημερίδα μας, ενόψει της σημερινής σύσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός με το οικονομικό του επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι γενικές κατευθύνσεις και η χάραξη της οικονομικής πολιτικής, που επίσημα είναι στην αρμοδιότητα του συντονιστικού υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το τελευταίο διάστημα τελούν υπό τη σκιά των "σοφών" της περιβόητης Επιτροπής Σπράου, η οποία χτες το βράδυ επίσης συνεδρίαζε.

Οπως ήδη έχει ανακοινώσει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, καθηγητής Γ. Σπράος,το αργότερο μέχρι τέλος του Οκτώβρη του 1997, πρόκειται να παρουσιάσει άλλες 7 εκθέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για τα δημόσια έσοδα, τις δαπάνες, την υγεία, τις συντάξεις, τα μεγάλα έργα κλπ. Παρεμβάσεις, τις οποίες οι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι, όχι τόσο για το περιεχόμενό τους, αλλά περισσότερο γιατί διαβλέπουν τη δημιουργία ενός σκιώδους, παράλληλου πολιτικού - οικονομικού καθοδηγητικού κέντρου, η λειτουργία του οποίου επισκιάζει και περιθωριοποιεί το δικό τους ρόλο.

Στη διαμάχη αυτή μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός τηρεί στάση "ουδετερότητας", κάτι βέβαια που ενοχλεί το θιγόμενο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι επίσημα μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του δεν έχουν πάρει θέση στις προτάσεις της πρώτης έκθεσης Σπράου, για την εισοδηματική πολιτική του 1998-99 (πρότεινε το "πάγωμα" των αυξήσεων σε μισθούς - συντάξεις) και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 10%. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον φαίνεται να το εξυπηρετεί η συντήρηση στην επικαιρότητα των προτάσεων και της λειτουργίας της Επιτροπής Σπράου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Επιτροπή Σπράου ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεσή της για τα δημόσια έσοδα, την οποία παράγοντες της επιτροπής κρίνουν σαν τη σημαντικότερη ίσως από τις εκθέσεις που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν.

Στη σημερινή υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μία ανασκόπηση της οικονομικής πολιτικής για το 1997, από τον Σεπτέμβρη μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το έναυσμα πρόκειται να το δώσει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης με την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου και θα επαναβεβαιώσει την προσήλωση της κυβέρνησής του στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, μετά το "πετυχημένο" δεύτερο πείραμα του ΟΤΕ, είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης Σημίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Αύξηση επιτοκίων από Xiosbank και Citibank

Σε αναπροσαρμογές επιτοκίων οδηγεί ορισμένες μικρές τράπεζες η διαφαινόμενη σταθεροποίηση του πληθωρισμού κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με τη νευρικότητα που επικρατεί τελευταία στη διατραπεζική αγορά. Ετσι χτες:

  • Η Xiosbank ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων του καταθετικού λογαριασμού "Χίος Αλμα" κατά μισή μονάδα, προσφέροντας τώρα ονομαστική απόδοση 10% (8,9% μετά φόρων και ανατοκισμών) για ποσά πάνω από 2 εκατ. δρχ.
  • Η Citibank ανακοίνωσε αύξηση των βασικών επιτοκίων για κεφάλαια κίνησης και για δάνεια της κατηγορίας "ελεύθερων διαθεσίμων" κατά 3/4 της μονάδας (νέα ονομαστικά επιτόκια 16,5% και 16,75% αντίστοιχα). Επίσης, το νέο βασικό επιτόκιο επαγγελματικής πίστης διαμορφώνεται σε 16,75% (από 16,25%).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ