Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Ο Κ. Σημίτης θα συζητήσει σήμερα, με τους υπουργούς και υφυπουργούς των οικονομικών υπουργείων και άλλους οικονομικούς του συμβούλους, τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων για το υπόλοιπο του 1997 και τις κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής για το 1998, ενώ η Επιτροπή Σπράου ετοιμάζεται να κοινοποιήσει τη δεύτερη έκθεσή της

Οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους επόμενους μήνες και το ενδεχόμενο να εμπλουτιστεί η οικονομική πολιτική με νέες δέσμες μέτρων λιτότητας, πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή πρωινή σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γ. Παπαντωνίου, καθώς το 1998 θεωρείται "κρίσιμο έτος" για όσους πασχίζουν να εξασφαλίσουν εισιτήριο για το τρένο που θα τους οδηγήσει στον αντιλαϊκό μονόδρομο του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες, που συγκέντρωσε η εφημερίδα μας, ενόψει της σημερινής σύσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός με το οικονομικό του επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι γενικές κατευθύνσεις και η χάραξη της οικονομικής πολιτικής, που επίσημα είναι στην αρμοδιότητα του συντονιστικού υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το τελευταίο διάστημα τελούν υπό τη σκιά των "σοφών" της περιβόητης Επιτροπής Σπράου, η οποία χτες το βράδυ επίσης συνεδρίαζε.

Οπως ήδη έχει ανακοινώσει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, καθηγητής Γ. Σπράος,το αργότερο μέχρι τέλος του Οκτώβρη του 1997, πρόκειται να παρουσιάσει άλλες 7 εκθέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για τα δημόσια έσοδα, τις δαπάνες, την υγεία, τις συντάξεις, τα μεγάλα έργα κλπ. Παρεμβάσεις, τις οποίες οι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι, όχι τόσο για το περιεχόμενό τους, αλλά περισσότερο γιατί διαβλέπουν τη δημιουργία ενός σκιώδους, παράλληλου πολιτικού - οικονομικού καθοδηγητικού κέντρου, η λειτουργία του οποίου επισκιάζει και περιθωριοποιεί το δικό τους ρόλο.

Στη διαμάχη αυτή μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός τηρεί στάση "ουδετερότητας", κάτι βέβαια που ενοχλεί το θιγόμενο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι επίσημα μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του δεν έχουν πάρει θέση στις προτάσεις της πρώτης έκθεσης Σπράου, για την εισοδηματική πολιτική του 1998-99 (πρότεινε το "πάγωμα" των αυξήσεων σε μισθούς - συντάξεις) και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 10%. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον φαίνεται να το εξυπηρετεί η συντήρηση στην επικαιρότητα των προτάσεων και της λειτουργίας της Επιτροπής Σπράου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Επιτροπή Σπράου ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεσή της για τα δημόσια έσοδα, την οποία παράγοντες της επιτροπής κρίνουν σαν τη σημαντικότερη ίσως από τις εκθέσεις που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν.

Στη σημερινή υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μία ανασκόπηση της οικονομικής πολιτικής για το 1997, από τον Σεπτέμβρη μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το έναυσμα πρόκειται να το δώσει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης με την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου και θα επαναβεβαιώσει την προσήλωση της κυβέρνησής του στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, μετά το "πετυχημένο" δεύτερο πείραμα του ΟΤΕ, είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης Σημίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμασίες για ΔΕΘ - εκλογές (2003-07-22 00:00:00.0)
Κάθε βδομάδα και δυο - τρεις εκθέσεις λιτότητας (1997-09-17 00:00:00.0)
Ο "μίστερ λιτότητα" (1997-06-29 00:00:00.0)
Μαέστροι της απάτης (1997-06-27 00:00:00.0)
Οι προτάσεις Σπράου ξεπέρασαν ακόμη και τις θέσεις του ΣΕΒ! (1997-06-22 00:00:00.0)
Πρόκριμα για αντιλαϊκή επίθεση μακράς διάρκειας (1996-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ