ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Αρχή από το Μόναχο

Σήμερα η κλήρωση όλων των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Ιδια γεύση στην Ευρωλίγκα. Αναβαθμισμένο το Ευρωπαϊκό Κύπελλο

Η... αυλαία της περιόδου '97 - '98 στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ανοίγει σήμερα στο Μόναχο. Στην έδρα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας (ΦΙΜΠΑ) στρέφεται το ενδιαφέρον, αφού θα γίνει η κλήρωση των πέντε ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Ευρωλίγκα ανδρών και γυναικών, Ευρωκύπελλο, Κόρατς ανδρών και Λιλιάνα Ρονκέτι στις γυναίκες) με τη συμμετοχή δεκατριών ελληνικών ομάδων.

Σχεδόν ίδια παραμένει η Ευρωλίγκα, την κορυφή της οποίας κατέκτησε πέρυσι ο Ολυμπιακός. Θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο (όλες) μεταφέροντας τη βαθμολογία τους. Ακολουθούν δύο γύροι νοκ άουτ με το σύστημα "best of three", ώστε ν' αναδειχτεί η τετράδα που θα παλέψει για το τρόπαιο.

Τη θέση του Βελγίου πήρε η Πορτογαλία, ενώ Τουρκία και Ισραήλ αύξησαν τους εκπροσώπους από δύο σε τρεις. Στην κληρωτίδα θα μπουν σήμερα 24 ομάδες με τις 16 να 'χουν συμμετοχή και την περασμένη χρονιά. Εκτός του Ολυμπιακού την Ελλάδα θ' αντιπροσωπεύσει η ΑΕΚ ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια και ο ΠΑΟΚ μετά από 2ετές "διάλειμμα".

Σαφώς αναβαθμισμένο συγκριτικά με την περίοδο '96 - '97 είναι το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Μεταξύ των 48 ομάδων βρίσκονται σημαντικά ονόματα του αθλήματος, όπως ο Παναθηναϊκός, η Καντού, η Στεφανέλ, η Μπανταλόνα, η Βιλερμπάν και άλλες. Οι τρυφιλλοφόροι καθώς και ο Απόλλωνας Πάτρας Θα πάρουν μέρος σ' έναν από τους 8 ομίλους των 6 ομάδων που θα σχηματιστούν. Η πρώτη τετράδα κάθε γκρουπ συνεχίζει. Από αλλεπάλληλα παιχνίδια νοκ άουτ θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού.

Θεωρητικά στο Κύπελλο Κόρατς δύνανται να λάβουν μέρος 200 ομάδες, αφού κάθε χώρα στέλνει 4 εκπροσώπους, όμως στην κληρωτίδα θα μπουν περίπου 120. Οι 32 θα μπουν χωρίς αγώνα σε όμιλο και οι υπόλοιπες θα παλέψουν σε 2 ή 3 (ανάλογα με τον αριθμό των σωματείων) προκριματικούς. Ετσι θα συμπληρωθούν οι 16 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Το ζευγάρι που θα πρωτεύσει σε κάθε γκρουπ προκρίνεται και μέσω των νοκ άουτ συναντήσεων θα βγουν οι ομάδες που σε διπλό τελικό θα διεκδικήσουν το τρόπαιο. Ο κάτοχος του τροπαίου Αρης θα συνοδεύεται από Περιστέρι, Σπόρτιγκ και τον "ρούκι" Παπάγου.

ΒΟΛΕΪ
Δύσκολο ξεκίνημα για Αρη, Ολυμπιακό

Εγινε χτες η κλήρωση της Α1 των ανδρών. Ο Γιουγκοσλάβος Τζούριτς στην ΑΕΚ

Δύσκολο ξεκίνημα για τον πρωταθλητή Αρη και τον κυπελλούχο Ολυμπιακό επιφύλασσε η κληρωτίδα, στη χτεσινή κλήρωση της Α1 των ανδρών που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσ/νίκη.

Ο πρωταθλητής Αρης θα παίξει τρία παιχνίδια εκτός έδρας στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Στη δεύτερη αγωνιστική μάλιστα αντιμετωπίζει στην Αθήνα τον Ολυμπιακό.

Από τη μεριά τους οι "ερυθρόλευκοι" θα βρεθούν στις τρεις πρώτες αγωνιστικές με τις ομάδες της Θεσ/νίκης. Την 1η και 3η αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα για να παίξει με τον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Η δεύτερη του προηγούμενου πρωταθλήματος Ορεστιάδα παίζει δύο ντέρμπι στην έδρα του νωρίς νωρίς με ΠΑΟ στη 2η αγωνιστική και Αρη στην 4η αγωνιστική. Στην 6η κατεβαίνει στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

Οι "πράσινοι" στον α γύρο έχουν δύο ντέρμπι εκτός έδρας με Ορεστιάδα, και Αρη (11η), ενώ υποδέχεται τον Ολυμπιακό την 9η αγωνιστική.

Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής στις 11 Οκτώβρη: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, Εθνικός Αλεξ. - Φιλία, Κομοτηνή - Ορεστιάδα, ΠΑΟ - Κτησιφών, Πανελλήνιος - Αρης, Ηρακλής - Ολυμπιακός.

Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στις 16 Μάη.

  • Μια σπουδαία μετεγγραφή έκανε η ΑΕΚ, που απέκτησε τον διεθνή Γιουγκοσλάβο διαγώνιο Γκιούργκε Τζούριτς. Η συμφωνία προβλέπει αμοιβή 22 εκατ. δρχ. για μονοετές συμβόλαιο.
  • Μια αγωνιστική πριν από την πτώση της αυλαίας το δίδυμο Καραντάσιου - Σφυρή εξασφάλισε τον τίτλο στο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ των γυναικών. Οι Καραντάσιου - Σφυρή κέρδισαν και το πέμπτο τουρνουά που έγινε στην Κουρούτα της Αμαλιάδας. Από σήμερα παίρνουν μέρος στο τουρνουά της Μασσαλίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική γυναικεία ομάδα παίρνει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς - βόλεϊ των ανδρών ο τίτλος θα κριθεί στο τελευταίο τουρνουά στα Χανιά. Στην Αμαλιάδα επικράτησαν οι Τριανταφυλλίδης - Μαυράκης και προηγούνται στη βαθμολογία με 119 β. Δεύτεροι οι Δημητρακάκος - Οικονόμου με 101 β.

ΑΘΗΝΑ 2004
Υπόσχονται κέρδη

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Διεκδίκησης για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Στο ποσό των 450 περίπου δισ. δρχ. σε τρέχουσες τιμές θα ανέλθει το κόστος οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε περίπτωση που οι "Αθάνατοι" της ΔΟΕ προκρίνουν τον επόμενο μήνα τη χώρα μας για τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος το 2004. Οι οικονομικές διαστάσεις της Ολυμπιάδας παρουσιάστηκαν χτες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Διεκδίκησης, κατά την οποία εξέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και εκπρόσωποι των Ολυμπιάδων της Βαρκελώνης και της Ατλάντα.

Οπως υποστήριξε ο καθηγητής Α. Τορτοπίδης - από μέρους της ομάδας που επεξεργάστηκε τα οικονομικά της Ολυμπιάδας του 2004 - η ανάληψη των Αγώνων από την Ελλάδα θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπολογίζονται έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων για το δημόσιο (από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, εξοικονόμηση επιδομάτων ανεργίας κτλ.), 140 εκατ. δολάρια για τον τουρισμό (διανυκτερεύσεις), 550 εκατ. δολάρια για τη βιομηχανία (διαφημίσεις κτλ.) και 390 εκατ. δολάρια για τον κλάδο των κατασκευών (αθλητικές εγκαταστάσεις), καθώς και 1 δισ. δολάρια από την επιτάχυνση των δημοσίων έργων. Η ΕΔΟΑ εκτιμά ότι η διεξαγωγή της Ολυμπιάδας στην Αθήνα θα δημιουργήσει περί τις 130.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως σε τομείς πληροφορικής, τηλεοπτικής παραγωγής, μάνατζμεντ και λογιστικής.

ΑΕΚ
Μάχη για Παντούρου

Οι Πορτογάλοι ζητούν 1,4 εκατ. δολ., ενώ η Ενωση έδινε 800 χιλ. δολ.

Μάχη μέχρις εσχάτων έδινε ως τις πρώτες πρωινές ώρες η αντιπροσωπεία της ΑΕΚ, ώστε ο Νίκας Παντούρου να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Πάντως ως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα για την κυπελλούχο. Η πρώτη συνάντηση όχι μόνο απέβη άκαρπη αλλά οι απαιτήσεις των Πορτογάλων την έκαναν μάλλον απογοητευτική. Ομως ο Αλ. Κούγιας και οι συνεργάτες του ταξίδεψαν στην Ιβηρική χερσόνησο αποφασισμένοι. Ετσι τα μεσάνυχτα για τη χώρα μας (10 στην Πορτογαλία) υπήρχε νέος γύρος συνομιλιών.

Οι εκπρόσωποι της Μπενφίκα απαίτησαν 1 εκατ. 400 χιλ. δολάρια, ενώ οι "κιτρινόμαυροι" έδιναν 800 χιλ. δολ. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν μετεγγραφή του Ρουμάνου παίχτη για τέσσερα χρόνια και όχι για δανεισμό. Η δεύτερη περίπτωση ούτε καν συζητήθηκε. Η διαφορά παρουσιάζεται αρκετά μεγάλη και ελπίδες για σύγκλιση ζήτησης - προσφοράς φαντάζουν πολύ αμυδρές. Πόσο εφικτό θα ήταν στη δεύτερη συνάντηση να πέσουν οι Πορτογάλοι και ν' ανέβει η ΑΕΚ σε σημείο που να επέλθει συμφωνία; Πληροφορίες θέλουν το ύψος της απαίτησης από την Μπενφίκα να σχετίζεται με πρόταση για τον παίχτη από την αγγλική Λιντς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μπάγεβιτς: "Καλύτεροι φέτος"

Η ένταξη του Πίτερ Οφορίκουε στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε τυπικά χτες. Ο 17χρονος Γκανέζος, αφού διευθετήθηκε το πρόβλημα με τη βίζα του, ταξίδεψε στη Γερμανία όπου συνάντησε τα μέλη της νέας του ομάδας. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους πρωταθλητές είναι πενταετές και θα του αποφέρει περίπου 140 εκατ. δρχ.

Ο Μπάγεβιτς, που περιμένει πώς και πώς να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο παίχτης, επισήμανε ότι "πρέπει να δουλέψει σκληρά για να φτάσει τους άλλους σε φυσική κατάσταση. Αν θα είναι έτοιμος θα διεκδικήσει θέση στην 11άδα". Ο νεαρός απ' την πλευρά του εξέφρασε τη σιγουριά ότι όσοι του έδειξαν εμπιστοσύνη δε θα το μετανιώσουν.

Στο μεταξύ ο ελληνοποιημένος τεχνικός είναι απόλυτα ευχαριστημένος απ' την πορεία της προετοιμασίας. Δηλώνει αισιόδοξος, σε σημείο βεβαιότητας, πως στις 13 Αυγούστου (πρώτη συνάντηση για Τσάμπιονς Λιγκ) η ομάδα θα είναι έτοιμη. Αν και υποστηρίζει ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, δεν κρύβει πως περιμένει οι "ερυθρόλευκοι" να είναι καλύτεροι από πέρσι, παραδεχόμενος πως έχει δύο ισάξιες 11άδες.

  • Στο τρίτο του φιλικό ο Ολυμπιακός κέρδισε την Κίκερς Οφεμπαχ (Γ Εθνικής) με 3 - 1. Τα γκολ: Αλεξανδρής, Ιβιτς, Τζόρτζεβιτς. Σήμερα δίνει το τελευταίο του φιλικό στη Γερμανία, με τη Μάινς 05 (Β Εθνικής). Στις προπονήσεις επανέρχεται ο Τ. Μητρόπουλος.
Ανταλλαγές ΠΑΟΚ και Ηρακλή

Ο Κακιούσης στο "δικέφαλο", ο Μαματζιόλας στο "γηραιό"

Ο ένας φεύγει, ο άλλος έρχεται. Η αναφορά γίνεται για τους Κακιούση - Μαματζιόλα και έχει αμφίδρομη ισχύ. Την Κυριακή το απόγευμα ο πρώτος άφησε τον Ηρακλή για τον ΠΑΟΚ και ο δεύτερος τ' αντίθετο. Ο διεθνής πλέι μέικερ ύστερα από 11 χρόνια στον "γηραιό" μετακομίζει στον "δικέφαλο" του βορρά για τα επόμενα (τουλάχιστον) 3 χρόνια έναντι περίπου 300 εκατ. δρχ. Ο Μαματζιόλας μετά από 8 χρόνια στους "ασπρόμαυρους" θα γίνει το "τριάρι" στο Ιβανώφειο έναντι περίπου 200 εκατ. δρχ.

  • Το Περιστέρι ανακοίνωσε χτες την απόκτηση για έναν χρόνο του βελγικής υπηκοότητας Γκρεγκ Ρόμπινσον. Από την άλλη ο Μίκαελ Αντερσεν ήρθε στην Αθήνα τρεις μέρες πριν αρχίσει η προετοιμασία της ΑΕΚ.
  • Ο ΠΑΟ με ανακοίνωσή του διαψεύδει τα δημοσιεύματα για ενδιαφέρον του για τον Ντούσαν Βούκσεβιτς. Για το "πράσινο" ΤΑΚ "οι μετεγγραφές έχουν ολοκληρωθεί".
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Την 8η θέση στο χρυσό στολίσκο (γκρουπ 1), μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 470 που έγινε στο Βέλγιο, κατέκτησαν οι Α. Κοσματόπουλος και Κ. Τριγκώνης. Πρωταθλητές αναδείχτηκαν οι Πορτογάλοι Ρόχα- Μπαρέτο. Οι Ιορ. Πασχαλίδης - Θ. Παχούμας κατέλαβαν την 37η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ στις γυναίκες οι Σ. Μπεκατώρου - Αιμ. Τσουλφά ήρθαν 23ες.

  • Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεότητας, που έγινε στο Μαρόκο, ο Αγγελος Λεμάνης κατέλαβε την 11η θέση (σε 121 αθλητές) στην κατηγορία Λέιζερ Ράντιαλ.
  • Ολοκληρώθηκε το 34ο Ράλι Αιγαίου, που διοργανώνει ο ΠΟΙΑΘ, αλλά οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν για δύο από τις τρεις κατηγορίες. Στην IMS CRUISING, την τελευταία στιγμή, κατατέθηκε ένσταση, η εξέταση της οποίας εκκρεμεί. Στην IMS RACING πρώτευσε το σκάφος PETROGAZ, με κυβερνήτη τον Καίσαρα Ρόντο, ενώ στην ΕΑΘ του ZANTINO - TELESTET, με κυβερνήτη τον Τάκη Στρούντζα.
ΜΟΥΝΤΙΑΛ '98

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής έγινε από χτες τα ξημερώματα το πρώτο φαβορί για πρόκριση στα τελικά του παγκόσμιου κυπέλλου 1998, απότη νοτιοαμερικανική ζώνη. Κέρδισε τη Βενεζουέλα με 2-0 και σε συνδυασμό με την ήττα που γνώρισε η Παραγουάη από τη Χιλή (2-1), πέρασε στην πρώτη θέση του ενιαίου ομίλου.

Στη "μάχη" για την πρόκριση, που θα εξασφαλίσουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του ομίλου, μπήκε δυνατά και η Κολομβία, η οποία νίκησε 1-0 τον Ισημερινό. Για την ίδια διοργάνωση Βολιβία - Ουρουγουάη 1-0. Στη βαθμολογία: Αργεντινή (13 αγ.) 25 βαθμοί, Παραγουάη (12) 23, Κολομβία (13) 21, Χιλή (12) 19, Βολιβία (13) 17, Περού (12) 16, Ισημερινός (13) 15, Ουρουγουάη (12) 14, Βενεζουέλα (13) 3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ