ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς αύξηση φορολογικών συντελεστών;

Στην αλλαγή των πινάκων με τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ότι έχουν αρχίσει οι προεργασίες για αναζήτηση πηγών άντλησης πρόσθετων φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε προς τους προϊσταμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χ. Αλαμάνος, το υπουργείο προτίθεται να προβεί σε πλήρη αναμόρφωση των ισχυόντων πινάκων μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους, που εφαρμόζονται για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων. Αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να αποσταλούν και στοιχεία για επαγγέλματα για τα οποία σήμερα δεν έχει προβλεφτεί συντελεστής καθαρού κέρδους.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μεγάλη μείωση 3% το Μάη

Μεγάλη μείωση 3% παρουσίασε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Μάη, ενώ το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1997, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής του 1980! Είναι εμφανές ότι η τάση συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα της οικονομίας, αποτέλεσμα της πρόσδεσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της εγκατάλειψης εφαρμογής κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, αναμένεται να συνεχιστεί, με δραματικές συνέπειες στην απασχόληση, την ανεργία και το εθνικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σε 11 από τους 20 συνολικά κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας ο δείκτης παραγωγής είναι κάτω από τα επίπεδα βάσης του 1980! Στους κλάδους αυτούς περιλαμβάνονται τα είδη διατροφής, η παραγωγή καπνού, των υφαντικών ειδών, τα είδη υπόδησης - ενδυμασίας, η παραγωγή ξύλου φελλού, των επίπλων, οι εκτυπώσεις - εκδόσεις, του δέρματος κλπ. Η παραγωγή δέρματος μάλιστα παρουσιάζει το χαμηλότερο δείκτη παραγωγής απ' όλους τους κλάδους με 41,9 έναντι 59,3 τον Μάη του 1994.

Αντίθετα οι κλάδοι των χημικών προϊόντων, τα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, η παραγωγή των βασικών μεταλλουργικών προϊόντων, των μηχανών και συσκευών (εκτός των ηλεκτρικών), οι ηλεκτρικές μηχανές - συσκευές καθώς και οι διάφορες βιομηχανίες, τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν μία αξιόλογη αύξηση της παραγωγής τους. Αύξηση όμως η οποία δεν ήταν αρκετή να αντιστρέψει την εικόνα στασιμότητας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική βιομηχανία ως σύνολο. Η παραγωγή χαρτιού αποτελεί μία ιδιόμορφη περίπτωση, καθώς ο σχετικός δείκτης παραγωγής είναι σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο βάσης (με επίπεδο βάσης το 100 το Μάη ο δείκτης παραγωγής χάρτου ήταν 136,7), σε σχέση όμως με την παραγωγή της τελευταίας τετραετίας παρουσιάζει σημαντική μείωση καθώς τον Μάη του 1994 ο δείκτης παραγωγής ήταν 163.

Από τη δυναμική των επιμέρους κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας, προκύπτει μία διφυής εικόνα. Πολλοί παραδοσιακοί κλάδοι, ο κορμός της παλιάς βιομηχανίας της χώρας, παρουσιάζουν τάσεις συρρίκνωσης, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξαν ευάλωτες στον ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές κυρίως εταιρίες. Αντίθετα οι κλάδοι οι οποίοι αύξησαν την παραγωγής τους, έδειξαν να προσαρμόζονται ευκολότερα στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που διαμορφώθηκαν μετά το 1992 με την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και συνόρων. Το κοινό χαρακτηριστικό των κλάδων αυτών, είναι ο σημαντικός έλεγχός τους από το ξένο κεφάλαιο.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με αμετάβλητο επιτόκιο τα νέα ομόλογα

Βαρόμετρο για την πορεία του πληθωρισμού θα αποτελέσουν τα επιτόκια που θα προσφερθούν την Τρίτη στη δημοπρασία των ομολόγων

Αμετάβλητο στο 9,6% παραμένει το ονομαστικό επιτόκιο των επταετών ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, που θα διαθέσει στις τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών με τη μέθοδο της δημοπρασίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το προς διάθεση ποσό ορίζεται σε 125 δισ. δρχ. με αρχικό επιτόκιο για τον πρώτο χρόνο 10,4%, δηλαδή ίσο με το επιτόκιο βάσης 9,4% (8,9% μετά φόρων) πλέον περιθωρίου 0,8 της μονάδας. Για τις επόμενες τοκοφόρους περιόδους και μέχρι τη λήξη των ομολόγων, το επιτόκιό τους θα είναι ίσο με το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων πλέον του παραπάνω περιθωρίου.

Σχολιάζοντας τη νέα δημοπρασία, τραπεζικοί κύκλοι τη χαρακτήριζαν "κρίσιμη" για το υπουργείο Οικονομικών, από την άποψη των μικρών πιθανοτήτων αισθητής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, άρα και της αντίστοιχης δυνατότητας περιορισμού των τόκων εξυπηρέτησης χρέους.

Τα "δύσκολα", όμως, θα έρθουν στο τελευταίο τετράμηνο του 1997, που το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των κρατικών ελλειμμάτων, πάνω από 5 τρισ. δραχμές. Μόνο το Σεπτέμβρη, οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 2 τρισ. δρχ.

Στήριγμα στο δημόσιο παρέσχε πάντως η Τράπεζα της Ελλάδας, αφού έδωσε σήμα για μείωση των - ανταγωνιστικών των κρατικών τίτλων - διατραπεζικών επιτοκίων, μειώνοντας από χτες τα δικά της επιτόκια παρέμβασης κατά τρία δέκατα της μονάδας.

  • Με κοινή απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου,επιτρέπεται η μετατροπή όλων ανεξαιρέτως των φυσικών τίτλων που εκδίδονται από το δημόσιο σε άυλους (λογιστική μορφή).
ΑΓΟΡΑ
Ελεγχοι για τις ενδεικτικές τιμές σε νερά, αναψυκτικά

Ελέγχους για να διαπιστωθεί, εάν εφαρμόζεται η αγορανομική διάταξη που προβλέπει την αναγραφή ανώτατης ενδεικτικής τιμής επάνω στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών και των αναψυκτικών, καθώς και εάν την τηρούν οι πωλητές σε ολιγοπωλιακά σημεία διάθεσης, διενεργούν οι αγορανομικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες παραγωγής εμφιαλωμένων νερών, στην πλειοψηφία τους, συμμορφώνονται με τις διατάξεις της αγορανομικής διάταξης. Σε δύο επιχειρήσεις που δε συμμορφώνονταν υποβλήθηκαν μηνύσεις. Σε ό,τι αφορά τους πωλητές αυτών των ειδών σε χώρους, όπου η ενδεικτική τιμή είναι υποχρεωτικά ανώτατη, από 500 σημεία που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις. Οι εφτά από αυτές αφορούσαν πώληση σε υψηλότερη τιμή από την αναγραφόμενη και η μία απόκρυψη προϊόντος. Και για τις οχτώ περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το κλίμα "έντασης" που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από τις σχέσεις βιομηχάνων και σούπερ μάρκετ. Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΓΕΣ καταγγέλλει ότι τα όσα ήρθαν στην επικαιρότητα αυτό τον καιρό αποκαλύπτουν τις προθέσεις ελληνικών και πολυεθνικών συγκροτημάτων να αλώσουν την αγορά και να επιβάλουν δικούς τους όρους στις συναλλαγές, κατάσταση ομηρίας στον αγρότη παραγωγό, λόγω των τιμών που επιβάλλει η ΕΕ και νέο κύμα ανατιμήσεων από Σεπτέμβρη. Επίσης, τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές στην εσωτερική αγορά συμπίπτουν χρονικά με τον καθορισμό θεσμικών τιμών και συναφών μέτρων από την Κοινότητα, που αποτελούν πρόσθετο πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα και δηλώνει την αντίθεσή της στις νέες αποφάσεις για τις τιμές της Κομισιόν που μειώνουν το εισόδημα του Ελληνα παραγωγού. Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ καταγγέλλει την απόπειρα νέου κύκλου κερδοσκοπίας σε βάρος του καταναλωτή και των αγροτών, με άλλοθι την "κόντρα" βιομηχανίας - σούπερ μάρκετ.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ ότι είναι "εκτός τόπου και χρόνου", όταν χρεώνει στη βιομηχανία τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά και όπως το συνηθίζει τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνει την "ανησυχία" του για την επέκταση των σούπερ μάρκετ σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Συνεργασία για την προώθηση των τραπεζικών προϊόντων και τη διάθεση στεγαστικών δανείων σύναψε η Κτηματική Τράπεζα με την Εθνική Ασφαλιστική, που ανήκουν αμφότερες στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Κτηματική προχωρά σε μια νέα μορφή προώθησης πωλήσεων και ανοίγει νέες προοπτικές στη διάθεση στεγαστικών δανείων, αφού θα διαθέτει τα τραπεζικά της προϊόντα από το δίκτυο των 100 υποκαταστημάτων και των 190 γραφείων της... Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία και καλύπτει ασφαλιστικά πάνω από 1 εκατομμύριο Ελληνες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (1): Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 21,3% (συνολικά 5.244 τεμάχια) και του μεριδίου αγοράς της από 5,2% σε 6,4% πέτυχε το πρώτο εξάμηνο του 1996 η εισαγωγική εταιρία "Σφακιανάκης", που αντιπροσωπεύει μεταξύ άλλων στη χώρα μας τα οχήματα της γνωστής ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας "SUZUKI". Το ίδιο διάστημα, ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε σε 21 δισ. δρχ. και τα καθαρά κέρδη σε 2,87 δισ. δρχ., ενώ τα προϋπολογισθέντα ποσά για ολόκληρο το 1997 ήταν αντίστοιχα 32,5 δισ. δρχ. και 4,1 δισ. δρχ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Μεταστεγάστηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Κορωπί Αττικής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κατάστημα στεγάζεται τώρα σε νεόδμητο κτίριο επί της Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Κορωπί.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (2): Από 29 Ιούλη μέχρι και 1 Αυγούστου θα διαρκέσει η δημόσια εγγραφή της εταιρίας πληροφορικής "SYSWARE" για την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου. Η εταιρία, θυγατρική της "ALTEC", θα εκδώσει 300.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές στην τιμή των 1.900 δρχ. ανά μετοχή. Το σύνολο των μετοχών μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο θα ανέλθει σε 2.300.000 κοινές ονομαστικές μετοχές.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πραγματοποιήθηκε χτες στη Σαλαμίνα με πρωτοβουλία του τουριστικού συλλόγου "Salamis Bridge Club" και παρουσία του γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλά ειδική εκδήλωση, κατά την οποία αναπτύχθηκαν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Στην εκδήλωση επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της Σαλαμίνας και θα τονώσουν την εμπορική κίνηση προς όφελος της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ