Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ελεγχοι για τις ενδεικτικές τιμές σε νερά, αναψυκτικά

Ελέγχους για να διαπιστωθεί, εάν εφαρμόζεται η αγορανομική διάταξη που προβλέπει την αναγραφή ανώτατης ενδεικτικής τιμής επάνω στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών και των αναψυκτικών, καθώς και εάν την τηρούν οι πωλητές σε ολιγοπωλιακά σημεία διάθεσης, διενεργούν οι αγορανομικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες παραγωγής εμφιαλωμένων νερών, στην πλειοψηφία τους, συμμορφώνονται με τις διατάξεις της αγορανομικής διάταξης. Σε δύο επιχειρήσεις που δε συμμορφώνονταν υποβλήθηκαν μηνύσεις. Σε ό,τι αφορά τους πωλητές αυτών των ειδών σε χώρους, όπου η ενδεικτική τιμή είναι υποχρεωτικά ανώτατη, από 500 σημεία που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις. Οι εφτά από αυτές αφορούσαν πώληση σε υψηλότερη τιμή από την αναγραφόμενη και η μία απόκρυψη προϊόντος. Και για τις οχτώ περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το κλίμα "έντασης" που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από τις σχέσεις βιομηχάνων και σούπερ μάρκετ. Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΓΕΣ καταγγέλλει ότι τα όσα ήρθαν στην επικαιρότητα αυτό τον καιρό αποκαλύπτουν τις προθέσεις ελληνικών και πολυεθνικών συγκροτημάτων να αλώσουν την αγορά και να επιβάλουν δικούς τους όρους στις συναλλαγές, κατάσταση ομηρίας στον αγρότη παραγωγό, λόγω των τιμών που επιβάλλει η ΕΕ και νέο κύμα ανατιμήσεων από Σεπτέμβρη. Επίσης, τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές στην εσωτερική αγορά συμπίπτουν χρονικά με τον καθορισμό θεσμικών τιμών και συναφών μέτρων από την Κοινότητα, που αποτελούν πρόσθετο πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα και δηλώνει την αντίθεσή της στις νέες αποφάσεις για τις τιμές της Κομισιόν που μειώνουν το εισόδημα του Ελληνα παραγωγού. Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ καταγγέλλει την απόπειρα νέου κύκλου κερδοσκοπίας σε βάρος του καταναλωτή και των αγροτών, με άλλοθι την "κόντρα" βιομηχανίας - σούπερ μάρκετ.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ ότι είναι "εκτός τόπου και χρόνου", όταν χρεώνει στη βιομηχανία τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά και όπως το συνηθίζει τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνει την "ανησυχία" του για την επέκταση των σούπερ μάρκετ σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόστιμα για παραβάσεις (2009-08-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-09-23 00:00:00.0)
Φωτιά και οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά (2002-08-20 00:00:00.0)
Οργιο αισχροκέρδιας (2000-07-20 00:00:00.0)
Πρόταση για μείωση τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα (1998-07-28 00:00:00.0)
Ανεφάρμοστες οι αγορανομικές διατάξεις, λέει ο ΣΕΣΜΕ (1998-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ