Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με αμετάβλητο επιτόκιο τα νέα ομόλογα

Βαρόμετρο για την πορεία του πληθωρισμού θα αποτελέσουν τα επιτόκια που θα προσφερθούν την Τρίτη στη δημοπρασία των ομολόγων

Αμετάβλητο στο 9,6% παραμένει το ονομαστικό επιτόκιο των επταετών ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, που θα διαθέσει στις τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών με τη μέθοδο της δημοπρασίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το προς διάθεση ποσό ορίζεται σε 125 δισ. δρχ. με αρχικό επιτόκιο για τον πρώτο χρόνο 10,4%, δηλαδή ίσο με το επιτόκιο βάσης 9,4% (8,9% μετά φόρων) πλέον περιθωρίου 0,8 της μονάδας. Για τις επόμενες τοκοφόρους περιόδους και μέχρι τη λήξη των ομολόγων, το επιτόκιό τους θα είναι ίσο με το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων πλέον του παραπάνω περιθωρίου.

Σχολιάζοντας τη νέα δημοπρασία, τραπεζικοί κύκλοι τη χαρακτήριζαν "κρίσιμη" για το υπουργείο Οικονομικών, από την άποψη των μικρών πιθανοτήτων αισθητής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, άρα και της αντίστοιχης δυνατότητας περιορισμού των τόκων εξυπηρέτησης χρέους.

Τα "δύσκολα", όμως, θα έρθουν στο τελευταίο τετράμηνο του 1997, που το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των κρατικών ελλειμμάτων, πάνω από 5 τρισ. δραχμές. Μόνο το Σεπτέμβρη, οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 2 τρισ. δρχ.

Στήριγμα στο δημόσιο παρέσχε πάντως η Τράπεζα της Ελλάδας, αφού έδωσε σήμα για μείωση των - ανταγωνιστικών των κρατικών τίτλων - διατραπεζικών επιτοκίων, μειώνοντας από χτες τα δικά της επιτόκια παρέμβασης κατά τρία δέκατα της μονάδας.

  • Με κοινή απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου,επιτρέπεται η μετατροπή όλων ανεξαιρέτως των φυσικών τίτλων που εκδίδονται από το δημόσιο σε άυλους (λογιστική μορφή).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ