ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 1997
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Παιδούλες στην πορνεία

"Η δημιουργία και η αύξηση υπηρεσιών άτυπης, ελαστικής εργασίας έχει συντελέσει και στην αύξηση περιπτώσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και πορνείας. Η διάδοση της πορνείας, ιδιαίτερα κοριτσιών που προέρχονται από το εξωτερικό, έχει άμεση σχέση με τη φτώχεια και την ανάπτυξη υπηρεσιών άμεσου κέρδους, με την αύξηση των δικτύων ψυχαγωγίας και μεταφοράς γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη".

Τα παραπάνω επισήμανε ο κοινωνιολόγος Ι. Ψημένος σε εκδήλωση που έγινε με θέμα "Η σεξουαλική εκμετάλλευση του παιδιού ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα" και οργάνωσαν το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Μιλώντας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων Αλβανίδων και βασισμένος στα στοιχεία μιας έρευνας που έκανε,ο κοινωνιολόγος ανέφερε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνεντεύξεις τριάντα ανήλικων Αλβανίδων που εκδίδονταν:

Οι περισσότερες ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν εργασία ή απήχθησαν. Είναι γνωστό ότι μερικές από τις κοπέλες που εκβιάζονται ώστε να συναινέσουν και να γίνουν πόρνες, κλείνονται σ' ένα δωμάτιο χωρίς φαϊ και νερό και τους απαγορεύουν να πάνε στην τουαλέτα. Περιορίζονται σε γκέτο που χρησιμεύουν σαν άσυλα ανθρώπων χωρίς δικαιώματα, που είναι διαθέσιμοι για κάθε εκμετάλλευση - και χωρίς καμιά προστασία... Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος γι' αυτές τις κοπέλες, δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, βρίσκονται κάτω από το διαρκή έλεγχο των σωματεμπόρων. Τους απαγορεύεται ότιδήποτε μπορεί να αφήσει υποψίες πως μπορεί να ξεφύγουν. Το κέντρο της Αθήνας έχει μοιραστεί σε περιφέρειες. Δικαίωμα μετακίνησης έχουν μόνο τις απογευματινές ώρες, κυκλοφορούν χωρίς κανένα επίσημο χαρτί, είκοσι - τριάντα μαζί, τις μεταφέρουν στους οίκους ανοχής σαν πρόβατα. Τις άλλες ώρες δεν τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα. Υποπτες κινήσεις γίνονται κάθε μέρα απέναντι από το παλιό δημαρχείο της Αθήνας αλλά είναι σαν να μην έχουν υποπέσει σε καμιά αντίληψη. "Δεν είδα κανένα νάιτ κλαμπ στο κέντρο της Αθήνας που να μην έχει πορνεία" τόνισε χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

- Είναι άγνωστη η τύχη των κοριτσιών αυτών όταν ξεπερνούν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας και μεταφέρονται αλλού - στην επαρχία ή στην εθνική οδό - γιατί δε θεωρούνται πια "καλές" για το κέντρο της Αθήνας! Εδώ έχουν συγκεκριμένο χρόνο ύπαρξης.

- Η εργασία τους είναι συνυφασμένη με την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες, όχι γιατί το θέλουν οι ίδιες οι ανήλικες, αλλά γιατί δεν υπάρχει καμία διέξοδος.

Ο κοινωνιολόγος πρότεινε ορισμένα μέτρα που θα έπρεπε να πάρουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς: Κέντρα υποδοχής ανηλίκων και ενηλίκων μεταναστών, επανεκπαίδευσής τους, έλεγχος των γραφείων - πρακτορείων ευρέσεως εργασίας για τους αλλοδαπούς, επέκταση των νόμων προστασίας των παιδιών σ' όλα τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν είναι Ελληνόπουλα. Η αστυνομία να μη συλλαμβάνει τις κοπελίτσες που εκδίδονται, αλλά να τις τακτοποιεί σε κοινωνικούς οργανισμούς και σε συνέχεια να συλλαμβάνει αυτούς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη διακίνησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρθηκε στη δημόσια συζήτηση από τον κοινωνιολόγο Γρ. Λάζο, "οι "τιμές" για ανήλικα κορίτσια 13 - 14 χρόνων είναι 25 - 80.000 δρχ., ενώ για παιδιά κάτω από τα 12 φθάνουν τις πενήντα με εκατόν πενήντα χιλιάδες δραχμές. Οι νεόπλουτοι είναι οι βασικοί τροφοδότες της πελατείας. Οι προαγωγοί προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να καλλιεργήσουν την "ποικιλία", καλλιεργούν ή δημιουργούν ανάγκες οι ίδιοι"."Πραγματικά, μόνο ένα μέρος από αυτούς είναι πραγματικά ανώμαλοι, υπογράμμισε και η καθηγήτρια εγκληματολογίας Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. Οι υπόλοιποι επηρεάζονται από τη μόδα και τους πειρασμούς, τα περιοδικά, την τηλεόραση και το "Ιντερνέτ". Η παιδική πορνεία ανθεί σε ορισμένα μέρη της Αθήνας π. χ. στην πλατεία Κουμουνδούρου και θα μπορούσε να καταγράψει περιστατικά το αστυνομικό Τμήμα. Αλλά δεν έχει οργανωθεί συστηματική έρευνα και είναι αμφίβολο αν η αστυνομία έχει μπει σε κάποιο κλαμπ όπου γίνεται πορνεία".

Για τα κενά στην εκπαίδευση, μίλησε η παιδαγωγός και συγγραφέας Δήμητρα Πέτρου που έδωσε έμφαση στα πρότυπα με τα οποία μεγαλώνουν οι νέοι, στα ερεθίσματα που έχουν όχι μόνο από την οικογένειά τους αλλά και από το κοινωνικό περιβάλλον. "Δυστυχώς τα παιδιά που έχουν σωστή αγωγή είναι μειοψηφία" παρατήρησε, για να καταλήξει ότι η πορνεία είναι αλληλένδετη με τα ναρκωτικά που κάνουν θραύση ακόμα και σε παιδιά "εύπορων και ευυπόληπτων οικογενειών".

Κι άλλα βάρη στην οικογένεια;

Πολλές - και ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες - οι προτάσεις στο συνέδριο για την οικογένεια και εφηβεία, που έγινε τελευταία από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών και των Νέων. Οργανωτές: Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Η "Αρσις", το Κέντρο Μέριμνας Οικογενείας και Παιδιού, η οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά". Βασική διαπίστωση του συνεδρίου: Χρειάζεται να δημιουργηθούν θεσμοί που θα βοηθήσουν ώστε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Μερικές από τις προτάσεις: Δημιουργία Κέντρου νομικής στήριξης των ανηλίκων. Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων που αφορούν το Παιδί. Δημιουργία υπουργείου ή υφυπουργείου για τη Νεότητα. Συνεργασία του Δημοσίου με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Να υπάρξει πρωτοβάθμια φροντίδα στην κοινότητα, το δήμο, τη συνοικία. Προσχολική φροντίδα για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων. Προσαρμογή των προγραμμάτων στις ανάγκες των παιδιών. Πρόληψη αρνητικών καταστάσεων, που είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Καλύτερη προετοιμασία της οικογένειας και αναγκαία στήριξη από το κράτος. Πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες (βελτίωση ικανοτήτων, δημιουργία δυνατοτήτων για απασχόληση). Πρόγραμμα για παιδιά με αποκλίνουσα συμπεριφορά, ώστε να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και να έχουν εμπειρίες διαφορετικές από αυτές που έχουν δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Ακούστηκαν και άλλες προτάσεις, όπως δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Ανήλικη Νεότητα. Κι ακόμα δίπλα στο συνήγορο του πολίτη (που θα έχει τέσσερις βοηθούς) ένας που να έχει αρμοδιότητα για τα παιδιά. Εντονο στη διάρκεια του συνεδρίου πρόβαλε το φάσμα της ανεργίας των νέων, έντονα φάνηκε και η τάση να φορτωθεί στην οικογένεια - βλέπε μητέρα - ό,τι θέλει να ξεφορτωθεί το κράτος.

Ομως η οικογένεια, όπως υπογραμμίστηκε, όχι μόνο δεν είναι έτοιμη για τους ρόλους που ήδη έχει, όχι μόνο δε στηρίζεται στο έργο της, αλλά αποδυναμώνεται, αφού ανάμεσα σε άλλα το κράτος κάνει συνεχείς περικοπές κονδυλίων και υποβαθμίζει κρατικούς οργανισμούς και ιδρύματα όπως ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας και το ΠΙΚΠΑ, ώστε μια μέρα - μάλλον σύντομα - να ιδιωτικοποιηθούν: Χαρακτηριστικό το σχόλιο και τα ερωτήματα που ακούστηκαν από το ακροατήριο: Γιατί άραγε να δημιουργηθούν καινούριοι φορείς, ενώ υπάρχουν ήδη φορείς που είναι κατακερματισμένοι και αν συντονιστούν θα παίξουν σημαντικό ρόλο; (Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας λ. χ. ή το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού). Ηδη χρειάζεται επιμόρφωση και στελέχωση των διάφορων υπηρεσιών που τώρα λειτουργούν, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Ομως προσλήψεις, όπως είναι γνωστό, δε γίνονται... Ουσιαστικά, η πρόνοια καταργείται!

Δεν... πειράζει. Το έργο της θα αναλάβουν, όπως τον παλιό καλό καιρό, οι γυναίκες στις φτωχές οικογένειες, ή... τα αναμορφωτήρια. Δοκιμασμένες λύσεις!

Επιμέλεια:

Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αρνείται να δώσει τη σύνταξη στους χήρους!

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως το κράτος δυσανασχετεί, ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που πρόκειται να εφαρμόσει την ισότητα προς τα πάνω και να δώσει στους πολίτες, ενώ σπεύδει να εφαρμόσει τους νόμους όταν πρόκειται να πάρει χρήματα εφαρμόζοντας την ισότητα προς τα κάτω: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να δώσει τη σύνταξη που δικαιούνται οι άντρες χήροι γυναικών δημόσιων υπαλλήλων, με το άλλοθι ότι ο νόμος δεν έχει ακόμα αλλάξει. Κι όμως, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί, δεν έχει το δικαίωμα το Γενικό Λογιστήριο να μη δίνει τη σύνταξη στους ενδιαφερόμενους, αφού υπάρχει σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όχι μόνο η χήρα του δημόσιου υπαλλήλου, αλλά και ο χήρος δικαιούται να πάρει τη σύνταξη της συζύγου του με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τη γυναίκα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο άλλαξε τη νομολογία του σύμφωνα με τα ισχύοντα, όχι μόνο στο κοινοτικό δίκαιο, αλλά προσαρμοζόμενο στο Ελληνικό Σύνταγμα και εφαρμόζοντας το άρθρο 4 παράγραφος 2 που καθιερώνει την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Ετσι, η άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου είναι όχι μόνο παράνομη, αλλά και αντισυνταγματική. Αν οι δικαιούχοι προσφύγουν στο δικαστήριο δεν υπάρχει περίπτωση να μη δικαιωθούν - μόνο που θα υποστούν την ταλαιπωρία...

Οπως, δε, γνωρίζουν οι περισσότεροι, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, ακολούθησε η ΔΕΗ που είναι μεν δημόσια επιχείρηση, αλλά Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ο σύζυγος γυναίκας υπαλλήλου της ΔΕΗ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, διεκδικώντας τη σύνταξη της συντρόφου του που πέθανε και η δικηγόρος του απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το δικαστήριο απάντησε ότι ο άντρας δικαιούται τη σύνταξη της γυναίκας του, αφού η σύνταξη είναι συνέχεια της αμοιβής και το άρθρο 119 της Συνθήκης της Ρώμης προβλέπει την ισότητα αμοιβής. Μετά απ' αυτό άλλαξε τη νομολογία του και το ΙΚΑ, πρόσφατα τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας.

Ας ελπίσουμε ότι το ΙΚΑ δε θα μιμηθεί το Γενικό Λογιστήριο: Οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι φτωχοί άνθρωποι, που δε γνωρίζουν ούτε τους νόμους, ούτε είναι εύκολο γι' αυτούς να πληρώνουν δικηγόρους. Και εκφράζουμε αυτή την επιφύλαξη, γιατί όπως μας πληροφορούν μια προσαύξηση που δικαιούνται σύμφωνα με την αρχή της ισότητας οι γυναίκες συνταξιούχοι - όπως και οι άντρες - που ο σύντροφός τους δεν εργάζεται - δεν την παίρνουν - παρά το νόμο!

"Σαν να έστρωνε φύλλο για τυρόπιτα"

"Ενας συνηθισμένος άνθρωπος, μια γυναίκα 42 ετών, που χτες το πρωί θα μπορούσε να είχε βγει από το σπίτι της για να πάει στη λαϊκή. Μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες, που άνοιξε το τσαντάκι της για να βγάλει όπλο και να το χειριστεί με τέτοια ευκολία σαν να έστρωνε φύλο για τυρόπιτα".

Ετσι αρχίζει το ρεπορτάζ για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη από τη φερόμενη σαν ύποπτη 42χρονη (που τη στιγμή αυτή που γράφουμε καταζητείται). Το κείμενο, που δημοσιεύτηκε σε απογευματινή εφημερίδα, φέρει την υπογραφή δύο ανδρών ρεπόρτερ. Προσέξατε με τι μαεστρία δίνεται η ουσία της είδησης μέσα σε λίγες γραμμές, δίνοντας συγχρόνως την εικόνα της φιλήσυχης, κλασικής νοικοκυράς με τις τέσσερις λέξεις "Λαϊκή" "φύλλο για τυρόπιτα". Σε ποιο αρσενικό δολοφόνο θα έκαναν τέτοιο "στόλισμα";

Κι όμως, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η ύποπτη είναι έμπορος - πουλούσε παλιές εικόνες - ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους ασχολείται και με διαφημιστικά προϊόντα (αυτά στο τέλος του ρεπορτάζ).

"Ψύλλοι στ' άχυρα" θα πείτε. "Σημασία έχει η ζωντάνια της εικόνας". Κι όμως... Φαίνεται ότι τα πρότυπα - που μεγαλώνουν μαζί μας - βρίσκονται πια μέσα στο αίμα μας. Η γυναίκα είναι πρώτ' απ' όλα νοικοκυρά, πάει και τέλειωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ