ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διάσπαση με "Δούρειο Ιππο" τις Ομάδες Παραγωγών

Σύσκεψη υπονομευτική - διασπαστική κατά του συνεταιριστικού κινήματος και για την προώθηση των Ομάδων Παραγωγών στα πλαίσια του νέου αντιδραστικού καθεστώτος της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οπωροκηπευτικών που εφαρμόζεται από φέτος, οργανώνει σήμερα το υπουργείο Γεωργίας με αντικείμενο: "Οργανώσεις Παραγωγών - Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών - Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και συμβατότητα εθνικού και κοινωνικού πλαισίου, βάσει της αναθεώρησης της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών".

Οπως αναφέρει, ωστόσο, σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, στη σύσκεψη αυτή θα εξεταστεί και "η ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ώστε να αξιοποιήσουν κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το νέο αναθεωρημένο θεσμικό καθεστώς και τις προβλεπόμενες μέσω αυτού κοινοτικές ενισχύσεις".

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του υπουργείου καλεί μια σύσκεψη από υπηρεσιακούς παράγοντες και λογής άσχετους με τους συνεταιρισμούς και βεβαίως επιχειρηματικούς ιδιωτικούς φορείς εξαγωγέων, εμπόρων - μεταποιητών κλπ., που αντιπαλεύουν το συνεταιριστικό κίνημα, και επιχειρεί να προωθήσει την εφαρμογή των όσων η κυβέρνηση Σημίτη προανήγγειλε κατά των συνεταιρισμών στη γνωστή πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τόσο χοντροκομμένη και ωμή η παρέμβαση της κυβέρνησης, που αναγκάζει ακόμα και την "κυβερνητική" διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να καταγγέλλει ανοιχτά ότι "η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα επιχειρηθεί διάσπαση του Συνεταιριστικού Κινήματος! Γι' αυτό, αναφέρεται, διαχωρίζει - η Συνομοσπονδία - τη θέση της και καλεί το υπουργείο Γεωργίας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του"...

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για "άκαιρη χρονική στιγμή της συγκέντρωσης" και σημειώνει ότι έγινε επιλεκτική πρόσκληση για συμμετοχή στη σύσκεψη "με κριτήρια που δεν κατανοούμε". Η επιλογή της σύνθεσης της σύσκεψης είναι μεθοδευμένη και "ανομοιογενής, ακατάλληλη για μια τέτοια σύσκεψη που ξεπερνά τα όρια μια απλής ενημερωτικής σύσκεψης, γιατί θέτει βασικά θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του Συνεταιριστικού Κινήματος", επισημαίνει η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οπως είναι γνωστό, οι Ομάδες Παραγωγών θεσμοθετήθηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών, για να υλοποιούν την κοιναγορίτικη αντιαγροτική πολιτική και θα εισπράττουν, φυσικά, τις όποιες κοινοτικές ενισχύσεις σε αντίθεση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που αποκλείονται, ουσιαστικά. Αυτήν, ακριβώς, την κατεύθυνση επιχειρεί να υλοποιήσει, τώρα, η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να οργανώσει Ομάδες Παραγωγών, στις οποίες κουμάντο θα κάνουν οι μεγαλοαγρότες, βιομήχανοι, εξαγωγείς, έμποροι και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ενώ εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Κι αυτό παρόλο που οι περισσότερες συνεταιριστικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια είχαν μετατραπεί σε Ομάδες Παραγωγών και θα μπορούσαν ναπαίξουν αποφασιστικό ρόλο, αν υποστηρίζονταν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή τους για τη στήριξη της παραγωγής, τη μεταποίηση και διάθεση της αγροτικής παραγωγής.

Ωστόσο, άλλες είναι οι επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τις προωθεί. Γι' αυτό, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ανύπαρκτη η τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στους συνεταιρισμούς σχετικά με τη σύνταξη και υποβολή Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Η ΕΕ και η κυβέρνηση θέλουν "καθαρόαιμες" Κοιναγορίτικες Ομάδες Παραγωγών, γι' αυτό και προωθούν τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Η φιλοκυβερνητική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ "θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας των ΟΠ μέσα στα πλαίσια των συνεταιριστικών οργανώσεων για τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών", όπως υποστηρίζει.

ΠΕΡΑΜΑ
Εκ περιφοράς η μαγείρισσα

Κωμικοτραγικές καταστάσεις για να καλυφθεί η γύμνια της κυβέρνησης στο θέμα της κάλυψης των κενών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Κωμικοτραγικές καταστάσεις σε βάρος παιδιών, γονιών και εργαζομένων διαδραματίζονται στους τέσσερις Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) Περάματος. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις, παρά μόνο αποσπάσεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι Σταθμοί να υπολειτουργούν. Η πολιτεία επιχειρεί να καλύψει τα κενά εκ των ενόντων, για να παραδώσει στη συνέχεια και αυτούς τους Σταθμούς ουσιαστικά "γυμνούς" στο δήμο.

Συγκεκριμένα, υπάρχει απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πειραιά, από την υπηρεσία Εσωτερικών, που λέει ότι θα αποσπώνται υπάλληλοι από τους τρεις Σταθμούς καθημερινά "εναλλάξ και εκ περιτροπής", για να καλυφθεί η θέση της μαγείρισσας, στον τέταρτο Σταθμό, η οποία απουσιάζει με αναρρωτική άδεια διαρκείας από 1.12.1995 και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτηθεί!

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στον Κρατικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Περάματος. Οι διευθύντριες των πέντε Σταθμών απέστειλαν καταγγελία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά (Υπηρεσία Εσωτερικών) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νηπιαγωγών, όπου κάνουν λόγο για υποβάθμιση του θεσμού των ΚΠΣ και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις προσωπικού. Η κατάσταση που επικρατεί στους πέντε Σταθμούς και περιγράφουν στην καταγγελία έχει ως εξής:

  • Στον Α ΚΠΣ υπάρχουν εφτά οργανικές θέσεις, από τις οποίες είναι μόνον τρεις καλυμμένες: μία θέση νηπιαγωγού που εκτελεί και χρέη διευθύντριας, μία θέση διαχειρίστριας και μία καθαρίστριας. Μέχρι τις 30 Νοέμβρη 1995 υπήρχε και μαγείρισσα, που απουσιάζει με αναρρωτική άδεια διαρκείας μετά από ατύχημα που υπέστη.
  • Στον Β ΚΠΣ επίσης υπάρχουν εφτά οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόνον οι τρεις: μία θέση νηπιαγωγού που εκτελεί και χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, μία θέση καθαρίστριας που εκτελεί χρέη μαγείρισσας και μία θέση καθαρίστριας, η οποία έχει αποσπαστεί από Νοσοκομείο.
  • Τα ίδια ισχύουν και για τον Γ ΚΠΣ. Υπάρχουν εφτά οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένες μόνον τρεις, της νηπιαγωγού που είναι αποσπασμένη από τον Δ ΚΠΣ Περάματος και εκτελεί και χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, της καθαρίστριας και της μαγείρισσας.
  • Στον Δ ΚΠΣ υπάρχουν έξι οργανικές θέσεις, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι τρεις, της νηπιαγωγού που - όπως και στους άλλους τρεις Σταθμούς - εκτελεί χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, της καθαρίστριας και της μαγείρισσας.
Στον Κρατικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Περάματος επικρατεί η ίδια κατάσταση - από πλευράς αριθμού εργαζομένων - παρότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς εκεί φιλοξενούνται βρέφη, νήπια και όχι παιδιά. Η διαφορά με τους άλλους Σταθμούς είναι ότι σ' αυτόν και οι τρεις εργαζόμενες έχουν αποσπαστεί από Παιδικούς Σταθμούς του Πειραιά. Ειδικότερα: ο Βρεφονηπιακός Σταθμός έχει δέκα οργανικές θέσεις, από τις οποίες καλύπτονται "προσωρινά" οι εξής τρεις: μία θέση νηπιαγωγού, αποσπασμένη από τον Α ΚΠΣ Κερατσινίου, η οποία εκτελεί χρέη διευθύντριας και διαχειρίστριας, μία θέση καθαρίστριας, αποσπασμένη από τον Ε ΚΠΣ Πειραιά, που εκτελεί χρέη μαγείρισσας και μία θέση καθαρίστριας, από σπασμένη από τον Β ΚΠΣ Νίκαιας. Στη Μεσσήνη

Κτιριακό είναι κυρίως το πρόβλημα που υπάρχει στον Κρατικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Μεσσήνης. Οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο Σταθμό καταγγέλλουν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο, ανήλιαγο, ενώ η υγρασία είναι ανυπόφορη. Δε διαθέτει αυλή ή κήπο για να παίζουν τα παιδιά, ο χώρος στον οποίο περνούν τη μέρα τους τα παιδιά είναι πολύ μικρός: Δεν αντιστοιχεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε κάθε παιδί. Ακόμη, καταγγέλλουν ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλά μαρμάρινα σκαλιά, που γλιστρούν, χωρίς να έχουν προστατευτικές μπάρες.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Πρόβλημα ύδρευσης

"Φαίνεται πως η Κορινθία είναι καταδικασμένη να έχει νερό μόνο σε περίπτωση πλημμύρας όπως τον περασμένο χειμώνα", ισχυρίζονται πικρόχολα πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Αιτία είναι το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του νομού με εντονότερα χαρακτηριστικά στην Κόρινθο και το Κιάτο. Το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί αν παίρνονταν η πολιτική απόφαση για έργα ύδρευσης και εγκιβωτισμού των όμβριων υδάτων. Ομως, η κυβέρνηση και οι τοπικοί παράγοντες χρόνια τώρα προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα εκ των ενόντων, για να καλύψουν την αδράνεια και την πειθαρχία τους στις εντολές της ΕΕ, η οποία δε διατίθεται να χρηματοδοτήσει υδροδοτικά έργα και απαγορεύει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Ετσι εξαγγέλλονται συνεχώς έργα για ύδρευση της Κορίνθου και του Κιάτου από τα ύδατα του ορεινού όγκου της Κορινθίας. Αυτή, όμως, η "λύση" προσκρούει στην άρνηση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, που φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ξήρανση της περιοχής τους, καθώς τα νερά εκεί μετά βίας φθάνουν - όπως λένε - για να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων. Ετσι, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μια σειρά τοπικιστικού χαρακτήρα προβλήματα, τα οποία έντεχνα συντηρούν οι αρμόδιοι, για να αποκρύπτουν τις δικές τους ευθύνες.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Νεμέας, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους κόμματα και φορείς. Από τη σύσκεψη απουσίασαν οι πρώτοι υπεύθυνοι της κατάστασης: οι Κορίνθιοι βουλευτές Γ. Ποτάκης και Σ. Δήμας, οι οποίοι διατέλεσαν υπουργοί Γεωργίας, και οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού. Παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Κορινθίας Αγγελος Μανωλάκης και πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων. Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη συγκράτησης των όμβριων υδάτων το χειμώνα και εγκιβωτισμού της Στυμφαλίας. Εγινε αναφορά στην απαγόρευση της ΕΕ για έργα ύδρευσης. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία ενός υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος πρότεινε "να βαφτίσουμε τα έργα "περιβαλλοντικά", όπως οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι, ώστε να αναγκαστεί η ΕΕ να τα χρηματοδοτήσει". Στη σύσκεψη επιχειρήθηκε από κυβερνητικούς φορείς να πειστούν οι Νεμεάτες να επιτρέψουν την υδροδότηση των πόλεων από την ορεινή Κορινθία. Μάλιστα, ο Νομάρχης Κορινθίας προσφέρθηκε να διοργανώσει συλλαλητήριο (προφανώς ανάλογο με εκείνα τα συλλαλητήρια χειροκροτητών της κυβερνητικής πολιτικής που έγιναν μετά τις πλημμύρες). Αν και κάποιοι πρότειναν την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, έως ότου να γνωματεύσουν οι επιστήμονες του υπουργείου για την επάρκεια των νερών της ορεινής Κορινθίας, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά και να απαιτήσεικατασκευή έργων ύδρευσης που να καλύπτουν τις ανάγκες όλου του νομού. Για το σκοπό αυτό προσανατολίζεται στη διοργάνωση παγκορινθιακού αγωνιστικού συλλαλητηρίου.

Το ΚΚΕ

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Χρόνια ακούμε μεγαλόστομες υποσχέσεις από τους Κορίνθιους υπουργούς και βουλευτές, ότι λύνεται το πρόβλημα του νερού. Ομως μέχρι σήμερα ζούμε τη δραματική έλλειψη νερού για ύδρευση και άρδευση σε πολλές περιοχές του νομού.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία έργα εξασφάλισης επαρκούς και καλής ποιότητας νερού για τις ανάγκες των κατοίκων όλου του νομού. Γιατί πειθάρχησαν στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μη χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα, ούτε από εθνικούς, ούτε από κοινοτικούς πόρους, στα πλαίσια της μείωσης της αγροτικής παραγωγής.

Η ΝΕ του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζε με τις παρεμβάσεις της ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού θα λυνόταν με την κατασκευή κατάλληλων έργων στην ορεινή Κορινθία. Τα έργα αυτά βέβαια απαιτούσαν την ανάλογη χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και παρά την αντίθετη άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν συμβιβαστεί με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και τις αντίστοιχες αρνήσεις της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων, έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες απέναντι στο λαό. Αρκέστηκαν σε μια ευκαιριακή διαχείριση του λιγοστού νερού, εξάντλησαν τη δραστηριότητά τους σε ανούσιες ημερίδες, δε διεκδίκησαν τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων ζωής για το νομό.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες, σήμερα που οξύνθηκε το πρόβλημα, τροφοδοτούν τις τοπικιστικές διενέξεις, μεταθέτοντας τις δικές τους ευθύνες και παίζοντας στις πλάτες των ορεινών και πεδινών κατοίκων του νομού.

Η ΝΕ του ΚΚΕ θεωρεί το νερό σαν πρώτιστο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, όμως αυτοί που είχαν την πολιτική εξουσία και ευθύνη να το διαχειριστούν για το κοινό καλό, ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. Ο κορινθιακός λαός έχει καταλάβει ότι όσο συνεχίζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, το πρόβλημα του νερού στο νομό, όχι μόνο δε θα λυθεί, αλλά θα οξυνθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Καλεί τους κατοίκους των ορεινών και πεδινών περιοχών, τις κοινότητες, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ενώσεις, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους λοιπούς φορείς, να απαιτήσουν με τη λαϊκή κινητοποίηση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ και κατά παράβαση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης και άρδευσης, που θα δώσουν ανάσα ζωής και ανάπτυξης σ' όλες τις περιοχές του νομού".

ΑΓ. ΑΝΝΑ ΗΛΕΙΑΣ
Εκσυγχρονισμός χωρίς γιατρό

Τρία χρόνια πριν το 2000, Ελληνες πολίτες στερούνται το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη, εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Αννας στην Ηλεία Γιώργος Μαρκόπουλος,οι κάτοικοι μιας ευρύτερης περιοχής - κυρίως οι ηλικιωμένοι - αντιμετωπίζουν πρόβλημα περίθαλψης λόγω της έλλειψης αγροτικού γιατρού στο αγροτικό ιατρείο Γουμέρου. Στην επιστολή του προς τον περιφερειακό διευθυντή Ηλείας και τους βουλευτές του νομού ο Γ. Μαρκόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά:

"Εδώ και τέσσερις μήνες το αγροτικό ιατρείο Γουμέρου παραμένει κλειστό λόγω της έλλειψης αγροτικού γιατρού, με αποτέλεσμα οι κοινότητες Αγίας Αννας, Πεύκης, Κλινδιάς και, φυσικά, του Γουμέρου να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία αναγκάζονται να αναζητούν γιατρό - τουλάχιστο για την εγγραφή φαρμάκων - σε άλλα αγροτικά ιατρεία της περιοχής ή ακόμα και στον Πύργο. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν ληφθεί υπ' όψη η δυσκινησία των ηλικιωμένων.

Είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε άνθρωποι ίδιας κατηγορίας με όλους τους άλλους όπως είμαστε βέβαιοι - και απορούμε με αυτό - ότι το "κράτος πρόνοιας" επιμένει να μας θεωρεί ανθρώπους άλλης κατηγορίας. Είμαστε ακόμα βέβαιοι ότι το αυτί της "εκσυγχρονισμένης κρατικής μέριμνας" δεν ιδρώνει με αυτά τα "μελό". Διερωτόμαστε όμως, αν, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", ενόψει του 2000 πρέπει να "εκσυγχρονιστούμε" και χωρίς γιατρό".

Να περιμένουν, άραγε, οι κάτοικοι της περιοχής πως κάποιοι γραφειοκράτες θα συγκινηθούν από το πρόβλημά τους ή, στα πλαίσια της "εκσυγχρονιστικής" αντίληψης για αποψίλωση της ελληνικής υπαίθρου, θα αφήσουν τη βιολογική φθορά να "λύσει" το ζήτημα;

Παραμένει εφιάλτης για την κυβέρνηση και τα αφεντικά της το οργανωμένο συνεταιριστικό κίνημα, που, παρά τις όποιες αδυναμίες του, κατορθώνει να συσπειρώνει τους αγρότες και ενίοτε να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στο δρόμο

Νερό υπάρχει. Μόνο που πρέπει να πλημμυρίσουν τα ποτάμια, για να φτάσει στην Κόρινθο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ