ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Σε αναζήτηση οικονομικής βοήθειας
  • Ο Νάνο σήμερα στη Ρώμη για διεθνή διάσκεψη περί του "μέλλοντος της Αλβανίας"
  • Το ΔΝΤ "ανυπομονεί" να βοηθήσει...

ΤΙΡΑΝΑ. -

Η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο αποδύεται σε μια αγωνιώδη κούρσα αναζήτησης κεφαλαίων για την "ανοικοδόμηση" της οικονομίας και των κρατικών δομών της χώρας - έχοντας παράλληλα κατά νουν και την "αποκατάσταση της τάξης".

Χτες, εξαμελής αντιπροσωπεία της αλβανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νάνο και τον αντιπρόεδρο Μπασκίμ Φίνο αναχώρησε για τη Ρώμη, όπου (σήμερα) θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη για το "μέλλον της Αλβανίας". Πριν την έναρξη της διάσκεψης, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με Ιταλούς υπουργούς και τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. Τόσο σε αυτήν τη συνάντηση, όσο και στη διάσκεψη, η αλβανική αντιπροσωπεία θα εκθέσει τις ανάγκες της σε βοήθεια, ώστε σε μια δεύτερη διάσκεψη (η οποία αναμένεται για τον Οκτώβρη) να υπάρξουν "απτά" αποτελέσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Πρέλα είπε χθες στα Τίρανα, σύμφωνα με το Reuter, ότι "κύριος σκοπός της επίσκεψης θα είναι η αποκατάσταση της τάξης, η σταθεροποίηση της κατάστασης και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις".

Στο μεταξύ ο ασκών χρέη γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Σιγκεμίτσου Σουγκισάκι, ανέφερε προς σε επιστολή του προς τον Νάνο ότι "το ΔΝΤ εξακολουθεί να ανυπομονεί και να προτίθεται να βοηθήσει την Αλβανία", και πρόσθεσε πως το Ταμείο θα στείλει αποστολή στα Τίρανα στα μέσα Αυγούστου "για να εγκαινιάσει το διάλογο πάνω σε μια πιθανή οικονομική βοήθεια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε υποστήριξη ενός ισχυρού οικονομικού προγράμματος".

Ο Σουγκισάκι περίπου "υπαγόρευσε" το περιεχόμενο ενός τέτοιου προγράμματος: Θα αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για την προώθηση της μακροοικονομικής σταθεροποίησης, την αντιμετώπιση του ζητήματος των πυραμιδικών σχημάτων και την εγκαινίαση δομικών μεταρρυθμίσεων. "Το ΔΝΤ είναι πλήρως προετοιμασμένο να συμβουλεύσει την κυβέρνησή σας σε αυτούς τους τομείς", κατέληξε, χωρίς πάντως να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα.

Ο Νεριτάν Τσέκα προχώρησε χθες, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, σε εκ βάθρων αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών: απομάκρυνε τον επικεφαλής της αστυνομίας, τον διευθυντή των ειδικών δυνάμεων, τον αρχηγό της μεθοριακής δύναμης και τον διευθυντή της υπηρεσίας επιμελητείας. Επίσημη αιτιολογία, η προσπάθεια "αποκατάστασης της τάξης" στη χώρα. Αλλά δεν έλειψαν τα υπονοούμενα από τους Δημοκρατικούς για "ξεκαθάρισμα". Οι καθαιρεθέντες θα αντικατασταθούν από ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, όταν κατέλαβε την εξουσία, το 1992.

ΡΩΣΙΑ
Απειλές Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν απείλησε χτες να αναθεωρήσει τη συμφωνία ενοποίησης της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, με αφορμή τη σύλληψη από τις λευκορωσικές αρχές συνεργείου της ρωσικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γιέλτσιν εξέφρασε την έκπληξη και την αγανάκτησή του για τη σύλληψη των μελών του συνεργείου του τηλεοπτικού δικτύου ΟΡΤ από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας, το περασμένο Σάββατο, με την κατηγορία ότι έκαναν λήψεις και πέρασαν παράνομα τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία. Ζήτησε από τους δημοσιογράφους, που τον επισκέφτηκαν στο θέρετρο Βόλζκι Ιτιος (Κεντρική Ρωσία), όπου βρίσκεται σε διακοπές, να διαβιβάσουν τα λόγια του στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο: "Είμαι αγανακτισμένος για τις ενέργειές σας. Θέλω να εξηγήσετε τι συμβαίνει". Ο Γιέλτσιν εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, πρόσθεσε όμως ότι αν δε συμβεί αυτό, είναι διατεθειμένος να αναθεωρήσει τον Καταστατικό Χάρτη και τις Συμφωνίες της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Από τη μεριά του, ο Λουκασένκο δικαιολόγησε τη Δευτέρα τη σύλληψη του τηλεοπτικού συνεργείου και κατηγόρησε δικαιολογημένα τα ρωσικά ΜΜΕ ότι έχουν αποδυθεί σε πόλεμο εναντίον του. Σημειώνεται ότι το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ πρωτοστατεί στις συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Λευκορώσου Προέδρου, επιθέσεις που έχουν την αφετηρία τους στο Κρεμλίνο. Επομένως, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, η "αγανάκτηση" και οι απειλές του Γιέλτσιν είναι εντελώς αδικαιολόγητες.

Βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, μετέδωσε το ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο μπροστά από το αρχηγείο του οπλαρχηγού Τσετσένων αυτονομιστών Σαλμάν Ραντούγεφ, ο οποίος τον περασμένο χρόνο ήταν επικεφαλής της αιματηρής επιχείρησης σύλληψης ομήρων στο Νταγκεστάν. Δεν έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση, ίσως να πρόκειται και για προβοκάτσια. Ο Ραντούγεφ όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατηγόρησε αμέσως τη Ρωσία.

Από άλλη έκρηξη, που σημειώθηκε την Τρίτη σε τρένο, το οποίο ήταν έτοιμο να αναχωρήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας, Βλαντικαβκάζ (νότια Ρωσία), πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, που μετέδωσε την είδηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Το τρένο είχε προορισμό τη Μόσχα.

ΗΠΑ
Στο έλεος των νερών

ΦΟΡΤ ΚΟΛΙΝΣ - ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ.-

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν επί ώρες στην Πολιτεία του Κολοράντο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκατοντάδες άνθρωποι είναι άστεγοι, δεκάδες αυτοκίνητα και τροχόσπιτα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ αρκετοί πολίτες παγιδεύτηκαν στα ορμητικά νερά. Επισήμως, όμως, οι νεκροί εξαιτίας της θεομηνίας είναι, προς το παρόν, πέντε.

Ανδρες των σωστικών συνεργείων, που κατέφτασαν με ιδιαίτερη δυσκολία στην περιοχή, εργάζονται επί ώρες για να ερευνήσουν εξονυχιστικά τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, ώστε να μπορέσουν, αφ' ενός να βρουν τους αγνοουμένους και αφ' ετέρου να απομακρύνουν τους πολίτες και να βοηθήσουν στα αντιπλημμυρικά έργα. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν γίνει σε πάρκο που σταθμεύουν πολλά τροχόσπιτα, όπου οι άνδρες των σωστικών συνεργείων κάνουν έρευνες από πόρτα σε πόρτα για τον απεγκλωβισμό των ενοίκων. Επίσης, εξαιτίας της κακοκαιρίας εκτροχιάστηκε και μία αμαξοστοιχία, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα. Μεγάλες είναι και οι καταστροφές που συνέβησαν στο πανεπιστήμιο της πολιτείας του Κολοράντο, που έχει την έδρα του στο Φορτ Κόλινς.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός εγκατέστησε δύο κέντρα υποδοχής των θυμάτων της θεομηνίας. Ενώ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Ρόι Ρόμερ, που επιθεώρησε την περιοχή με ελικόπτερο, δήλωσε ότι "είναι πολύ ασυνήθιστο να υπάρχει τέτοιος αριθμός νεκρών σε μία τόσο μικρή γεωγραφική περιοχή". Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι ο αριθμός των θυμάτων δε θα αυξηθεί. Η μετεωρολογική υπηρεσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθούν στην περιοχή και άλλες βροχοπτώσεις.

Η Πολιτεία του Κολοράντο, πάντως, είναι μία από τις περισσότερο τουριστικές περιοχές, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνει κυρίως φυσιοδίφες κατασκηνωτές τουρίστες, που την προτιμούν για την άγρια φυσική της ομορφιά.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

"Βυθισμένες" κάτω από τα νερά του ποταμού Οντερ βρίσκονται ακόμα οι περισσότερες περιοχές κατά μήκος των γερμανοπολωνικών συνόρων, κοντά στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Περίπου 9.000 στρατιώτες αγωνίζονταν ολόκληρη τη νύχτα να ενισχύσουν τα φράγματα σε ένα μήκος 70 χιλιομέτρων στην περιοχή Οντερμπρουχ. Η περιοχή χωρίζεται από τις όχθες του Οντερ με ένα σύστημα φραγμάτων που έχουν κατασκευαστεί πριν 250 χρόνια. Οι αρχές εγκαινίασαν σήμερα πρόγραμμα εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού για την αποφυγή επιδημιών τύφου και ίκτερου. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα μετάσχουν περίπου 5.000 στρατιώτες και εθελοντές, που μετείχαν στο έργο της ενίσχυσης των φραγμάτων.

ΒΟΣΝΙΑ
Η "ασυμβίβαστη" Πλάβσιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Αρνητική απέναντι σε ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση με τη διχασμένη σερβοβοσνιακή ηγεσία ήταν χτες η Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Blic".

"Δεν μπορώ και δε θα δεχτώ τις συμβιβαστικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από τη Γερουσία και τον Μόμτσιλο Κράισνικ (Σέρβος, μέλος της συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας), παρά τις απειλές για τη ζωή μου και τη ζωή του ανιψιού μου", είπε στην εφημερίδα η Πλάβσιτς. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο πρώην ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι "ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από όλες τις αποφάσεις του κυβερνώντος Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)", οι οποίες πρόσφατα είχαν ως συνέπεια την αποπομπή της από την παράταξη.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ δήλωσε χτες στο πρακτορείο WTN, στην Μπάνια Λούκα, ότι η καλύτερη λύση για να ξεπεραστεί ο διχασμός στη "Σερβική Δημοκρατία" είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Νέες απειλές Σολάνα

Σταθερός στις αυστηρές προειδοποιήσεις περί "νέων μέτρων" σε βάρος όσων παραβιάζουν τη Συνθήκη του Ντέιτον ήταν και χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα. Ο γγ του ΝΑΤΟ στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο είπε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δε θα ανεχθεί "καμία πρόκληση ή απειλή" και ότι η μόνη πιθανή εκδοχή για τη Βοσνία "είναι αυτή της ειρήνης".

Οι δηλώσεις αυτές του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνονται συχνά το τελευταίο διάστημα, μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αντιπροσώπων της πολυεθνικής δύναμης στη "Σερβική Δημοκρατία".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εγκρίθηκε η συγχώνευση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε και επίσημα τις ευλογίες της στη συγχώνευση των αμερικανικών γιγάντων αεροναυπηγικής, "Μπόινγκ" και "Μακ Ντόνελ -Ντάγκλας", δίνοντας - προσωρινά τουλάχιστον... - τέλος σε μία επτάμηνη δια-ατλαντική διαφωνία που παρ' ολίγον να σημάνει την έναρξη εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Το επίσημο ΝΑΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συγχώνευση των δύο εταιριών αναμενόταν μετά τις διόλου ευκαταφρόνητες υποχωρήσεις που έκαναν, στο παραπέντε, διευθυντικά στελέχη της ΜΠΟΪΝΓΚ. Στη χτεσινή ανακοίνωση - απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται πως οι Βρυξέλλες θα "επιτηρούν αυστηρά" τη συμμόρφωση της ΜΠΟΪΝΓΚ έναντι των παραχωρήσεων που δεσμεύτηκε να κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕ προειδοποίησε πως θα πάρει "τα κατάλληλα μέτρα" σε βάρος της εταιρίας, υπονοώντας πως ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την κοινοτική νομοθεσία επιβάλλοντας πρόστιμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην ΜΠΟΪΝΓΚ κατ' έτος απώλεια κερδών ύψους 4 δισ. δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ