ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Με το φόβο της πλημμύρας

Με το φόβο της πλημμύρας, ζουν Αθηναίοι που μένουν λίγα λεπτά από το κέντρο, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, εξαιτίας των "χειμάρρων" που εμφανίστηκαν εκεί στο πρόσφατο παρελθόν. Οι "χείμαρροι" δημιουργήθηκαν στη διάρκεια δυνατών βροχοπτώσεων, όταν το υπάρχον δίκτυο ομβρίων υδάτων αποδείχτηκε ανίκανο να απορροφήσει τα νερά. Ο κίνδυνος είναι και σήμερα ορατός, καθώς από την πλευρά των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών δεν έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις για να αποτραπούν καταστροφές που θα φέρει μια νέα νεροποντή.

Οι προηγούμενες πλημμύρες στην περιοχή έγιναν τον Οκτώβρη του 1994 και τον Ιούλη του 1995. Κάτοικοι και καταστηματάρχες, ειδικά στην οδό Αχαϊας, βρέθηκαν έρμαια της ορμής των χειμάρρων. Οπως δηλώνει στο "Ρ" η M. Αρνοκούρου,καταστηματάρχης, όλοι περιμένουν την επόμενη πλημμύρα, καθώς τα υπάρχοντα φρεάτια και λίγα είναι και ακαθάριστα. Η ίδια καταγγέλλει ότι με κάθε βροχή κατεβαίνει λάσπη από την περιοχή, όπου εκτελούνται εργασίες του ΜΕΤΡΟ (στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Πανόρμου). Ο Κ. Καφφές,διευθυντής του Γυμνασίου, που βρίσκεται επί της οδού Αχαϊας, υπενθυμίζει ότι τον Ιούλη πλημμύρισαν αίθουσες και υπογραμμίζει ότι το σχολείο αναγκάστηκε να βάλει σίδερα κάτω από τις πόρτες, προκειμένου να εμποδίζει τα νερά.

Ο πρόεδρος του διαμερισματικού συμβουλίου Αλ. Αλεφαντινός αναφέρει ότι τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων δεν ήταν καθαρισμένα, αλλά και ότι έτσι και αλλιώς δε θα επαρκούσαν για να απορροφήσουν το νερό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε και εξαιτίας των παρεμβάσεων που έκανε το ΜΕΤΡΟ στο δίκτυο των αγωγών της περιοχής. Σημειώνει, επίσης, ότι το συμβούλιο του διαμερίσματος εκτίμησε από τις 19/9/95 ότι για την ανακούφιση της περιοχής από τις πλημμύρες, χρειάζεται: Διευθέτηση του φρεατίου στη συμβολή των οδών Πανόρμου - Ριανκούρ (με άμεση αποσυμφόρηση της επιφανειακής ροής). Επανεξέταση των ορίων του χώρου από τον οποίο παραλαμβάνει όμβρια ο αγωγός της Λ. Μπέλου. Καθαρισμός σχαρών από φερτές ύλες. Οσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών για το ΜΕΤΡΟ και επαναφορά στην προηγούμενη μορφή του πάρκου (συμβάλλει στην εκτόνωση της επιφανειακής ροής από Λ. Μπέλου).

Από την πλευρά του, ο Μ. Ρεντούμης,μέλος της Γραμματείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", επισημαίνει ότι, παρά την οξύτητα του προβλήματος, η αντιμετώπισή του από το διαμερισματικό συμβούλιο δεν ήταν ανάλογη. Χρειάζονται, σημείωσε, δυναμικές ενέργειες και όχι απλές επιστολές στους αρμόδιους. Δηλώνει ότι πρέπει να απαιτηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν λύση στο πρόβλημα και, σε ό,τι αφορά τα όσα πρέπει να γίνουν, τονίζει ότι χρειάζεται να κατασκευαστούν νέα φρεάτια ομβρίων, να καθαριστούν τα υπάρχοντα και τα νερά που έρχονται από την περιοχή του ΜΕΤΡΟ να διοχετεύονται σε αγωγούς και να μη ρίχνονται στο δρόμο.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
"Καυτός" Γενάρης για να φύγει ο "δράκος"

"Ξαφνικά" η δημοτική αρχή "ανακάλυψε" τους αγώνες! Από το "σνομπάρισμα" των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, τώρα, αναγκασμένη από τα πράγματα και την εξόφθαλμη κυβερνητική αδιαλλαξία, αποδέχεται τις προτάσεις της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και της μειοψηφίας και προχωρά στη δραστηριοποίηση του κόσμου

"Καυτός" θα είναι ο Γενάρης στο Κερατσίνι. Με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή, έστω και αργοπορημένα, προχωρά σε κινητοποιήσεις για την οριστική απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ, με ενημέρωση των δημοτών, καταλήψεις δρόμων και πολυήμερες καταλήψεις της πύλης του εργοστασίου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 9/1, στις 6 μ.μ. και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμφιάλης "Μελίνα Μερκούρη" (Εμμ. Μπενάκη 70), ο δήμος θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση ενημέρωσης των κατοίκων και των μαζικών φορέων.Την Τετάρτη 10/1 και την ίδια ώρα, θα ακολουθήσει ανάλογη συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής Ευγένειας (Πλάτωνος και Βύρωνος) για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής. Ο κύκλος της ενημέρωσης θα κλείσει την Πέμπτη 11/1 στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ενημέρωση των κατοίκων και των μαζικών φορέων των περιοχών Ταμπουρίων, Αγ. Παντελεήμονα και Αγ. Γεωργίου.

Από κει και πέρα, ο λαός του Κερατσινίου καλείται σε κατάληψη του κόμβου του Σχιστού στις 16/1, τριήμερη κατάληψη της πύλης του εργοστασίου από τις 22/1 - 24/1 με παράλληλο κλείσιμο του Δημαρχείου και των καταστημάτων την τελευταία μέρα της κατάληψης και αποχή των μαθητών απ' τα σχολειά τους. Συγχρόνως, θα επιδιωχτούν συναντήσεις του δήμου με τα πολιτικά κόμματα.

Εκ μέρους του δήμου, δηλώνεται ότι "εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τις πρώτες κινητοποιήσεις, θα υπάρξει συνέχεια μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, που είναι για μας η απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ από το Κερατσίνι".

Αυτός ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων δείχνει και τη σημαντική στροφή που κάνει η δημοτική αρχή στο ζήτημα του εργοστασίου. Είναι αλήθεια άξιο απορίας το γεγονός ότι όταν η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", ένα μήνα πριν, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, καλούσε τη δημοτική αρχή να εγκαταλείψει τη λογική της επιβολής χρονοδιαγραμμάτων προς τη ΔΕΗ για την απομάκρυνση του εργοστασίου και να κατεβάσει τον κόσμο στον δρόμο, ο δήμαρχος δεν ήθελε ούτε να ακούσει για κινητοποιήσεις. Αργησε ακόμη και να δεχτεί τη θέση για τη μη επαναλειτουργία της μονάδας με οποιοδήποτε καύσιμο, δηλαδή με φυσικό αέριο, κάτι που θα μονιμοποιούσε την παρουσία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Και αυτές οι αρνήσεις έρχονταν σε μια στιγμή, που τα συνεργεία των εργολάβων είχαν ήδη μπει στο εργοστάσιο και ξεκινούσαν τις εργασίες μετατροπής της μονάδας, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με φυσικό αέριο!

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι η δημοτική αρχή αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να αποδεχτεί τις θέσεις της "ΔΑΣ" για δύο κατ' αρχήν λόγους: Πρώτο, γιατί η ΔΕΗ δεν έδωσε "δεκάρα" στους "παλικαρισμούς" των χρονοδιαγραμμάτων και δεύτερον γιατί υπήρχαν και αντιδράσεις ακόμη και από συμβούλους της πλειοψηφίας.

Η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και δημοτική σύμβουλος Ελένη Παπαδοπούλου, σε δηλώσεις της στο "Ρ", τόνισε ότι "έστω και αργά η δημοτική αρχή έκανε μια στροφή 180 μοιρών. Οποιαδήποτε ενέργεια, και ειδικά οι αποφάσεις ενεργοποίησης του κερατσινιώτικου λαού σε αγωνιστικές κατευθύνσεις για το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου, εμάς μας βρίσκει σύμφωνους".

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ενα φανάρι για ολόκληρη την περιοχή!

Με ένα φωτεινό σηματοδότη προσπαθούν να βρουν άκρη οδηγοί και πεζοί στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της Πετρούπολης. Το πρωτοφανές αυτό πρόβλημα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ενα φανάρι όλο κι όλο "προσπαθεί" να τα βγάλει πέρα με την κυκλοφορία ενός ολόκληρου Δήμου 58.000 κατοίκων! Πρόκειται για το δήμο της Πετρούπολης, που η κυκλοφοριακή συμφόρηση, γνωστή σε όλο το Λεκανοπέδιο, γίνεται ακόμη χειρότερη με την έλλειψη φαναριών στους δρόμους. Αποτέλεσμα, περισσότερα τροχαία ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα.

Το πρόβλημα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Δ. Κουμπούρης,οι οποίοι τονίζουν ότι "η κατάσταση αυτή παίρνει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις στους οδικούς άξονες, που λειτουργούν σχολικά συγκροτήματα", με προφανείς κινδύνους για τη ζωή των μαθητών.

Ο Δήμος Πετρούπολης έχει υποδείξει με έγγραφό του και με χάρτη που είχε επισυνάψει, όλα τα επικίνδυνα σημεία στα οποία επιβάλλεται η τοποθέτηση φαναριών και διαβάσεων πεζών. Τέτοια σημεία υψηλής επικινδυνότητας βρίσκονται στα σχολεία της λεωφόρου Ανατολικής Ρωμυλίας και Ρήγα Φεραίου, στην οδό Σουλίου και 25ης Μαρτίου, στην Αγ. Δημητρίου και 25ης Μαρτίου και στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα και παρά τις υποσχέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα προχωρήσει σε νέες αυτοψίες, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

"Το υπουργείο αδιαφορεί", τόνισε στο "Ρ" ο δήμαρχος της Πετρούπολης Γ. Γιώγος."Πρέπει κάποτε η πολιτεία να σκύψει για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Η κατάσταση είναι τραγική, κυρίως στους δρόμους όπου λειτουργούν σχολεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών". Οι προσπάθειες που έχει κάνει ο δήμος είναι μεγάλες, χωρίς όμως να έχουν βρει ανταπόκριση".

Το αίτημα για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών, αλλά και διαβάσεων πεζών στους συγκεκριμένους δρόμους, έχει υποβληθεί, εκτός από το δήμο, και από τους κατοίκους, το διδακτικό προσωπικό των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το υπουργείο στην τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών και διαβάσεων πεζών στο δήμο, τι σχεδιασμός υπάρχει από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου και πότε προβλέπεται να λυθεί το οξύτατο αυτό πρόβλημα.

ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ευτυχώς σταμάτησε η βροχή!

Οι κάτοικοι όμως ζουν συνέχεια με το φόβο μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας

Γλίτωσε αυτή τη φορά το Καλοχώρι από το Γαλλικό ποταμό, γιατί σταμάτησε η βροχή! Οι κάτοικοι όμως ζουν συνέχεια με το φόβο και υπό την απειλή μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας, καθώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν προωθούνται σημαντικά έργα προστασίας της κοινότητας. Για να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος από πλημμύρες στην περιοχή χρειάζεται να διευθετηθεί η κοίτη του Γαλλικού ποταμού. Η σχετική μελέτη είναι έτοιμη, δεν υλοποιείται όμως ποτέ από τα αρμόδια υπουργεία και τη νομαρχία.

Η ανησυχία των κατοίκων επιτείνεται και εξαιτίας του φαινομένου της καθίζησης, που, όπως είναι γνωστό, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Καλοχώρι και που είναι αποτέλεσμα της υπεράντλησης νερού από τον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης και βιομηχανίες της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 1950 υπάρχει συνεχής καθίζηση, η οποία φθάνει σε πολλά σημεία τα 2,5 μέτρα, ενώ επίσημη μέτρηση του ΑΠΘ (τμήμα Γεωδαισίας) μιλάει για καθίζηση μέχρι 4,5 εκατοστά το χρόνο.

Στο μεταξύ και χτες ο δρόμος που οδηγεί από το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη ήταν καλυμμένος από τα νερά που έπεσαν την Πρωτοχρονιά.

Επίσης από την υπερχείλιση των νερών στο Δέλτα του Αξιού κινδύνεψαν δύο κτηνοτρόφοι που προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τα ζώα τους από στάβλο στην περιοχή του αναχώματος και της όχθης. Και η ζώνη όπου βρίσκονται κτηνοτροφικές μονάδες δίπλα στον Αξιό έχουν μετατραπεί σε λίμνη από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Κοπή πίτας

Εκδρομή στο Ζευγολατιό Κορινθίας οργανώνει η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" Κερατσινίου, την Κυριακή 14/1. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 10.00 το πρωί. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 4320.086.

Συμβολικό γκρέμισμα του εργοστασίου της ΔΕΗ από τους κατοίκους του Κερατσινιού κατά τη διάρκεια περσινής κινητοποίησης

Από την περσινή κατάληψη της πύλης του εργοστασίου. Οι Κερατσινιώτες επανέρχονται σύντομα

Την απειλή της πλημμύρας αντιμετωπίζουν καθημερινά κάτοικοι των Αμπελοκήπων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ