ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Οδός "Χαρτεργατών" ή "Κεφάλα";

ΟΧΙ στο ξεπούλημα της επιχείρησης και στην επιστροφή της στους επιχειρηματίες, που την καταφέσωσαν, λένε οι εργαζόμενοι. Κοντά τους βρέθηκε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος

Οδός "Χαρτεργατών - Κεφάλα" ονομάζεται το δρομάκι, που οδηγεί στην πύλη της ΣΟΦΤΕΞ.Η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να διαγράψει το "Χαρτεργατών" από την ταμπέλα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύεται την επιστροφή της μεγαλύτερης Χαρτοβιομηχανίας στην οικογένεια Κεφάλα, που τη φέσωσε με 17 δισ. δραχμές! Γι' αυτό και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, που επισκέφτηκε χτες το εργοστάσιο, τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους: "Είναι πρωταρχικό ζήτημα για το συνδικαλιστικό κίνημα να υπερασπίσουμε τη δημόσια περιουσία από το πλιάτσικο που επιχειρούν αυτοί που κατακρεούργησαν την παραγωγική μηχανή της χώρας".

Οι 2.450 εργαζόμενοι στα τρία εργοστάσια της επιχείρησης (Αθήνα, Μεγάλο Πεύκο, Δράμα) έχουν ήδη αποφασίσει να απαιτήσουν την ενίσχυση της επιχείρησης και να αποτρέψουν το ξεπούλημά της έχοντας ισχυρά επιχειρήματα, αφού ακόμα και παρά τις πυρκαγιές, καταφέρνει να είναι κερδοφόρα τα τελευταία εφτά χρόνια καλύπτοντας το 40% της εγχώριας αγοράς και εξάγοντας 15 - 20 χιλ. τόνους χαρτιού ανά έτος, βασισμένη στην καθετοποιημένη παραγωγή της.

"Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσουν τα επενδυτικά προγράμματα", σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Ιμπρης,αναφερόμενος στη ζωτική ανάγκη της επιχείρησης να προχωρήσει σε δυο επενδυτικά προγράμματα ύψους 7 δισ. δραχμών, ώστε να εκσυγχρονίσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή της. Εξάλλου, ιδιώτες χαρτοβιομήχανοι επιδοτούνται σήμερα αδρά σε αντίθεση με τη ΣΟΦΤΕΞ και παρά τη σημαντική και ελπιδοφόρα θέση της στην αγορά. Την Πέμπτη το σωματείο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΑΕ για αυτό το θέμα, ενώ σήμερα θα γίνει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Ο Γ. Μαυρίκος δήλωσε στο "Ρ": "Επιβάλλεται η ανάγκη να παραμείνει η επιχείρηση στην απόλυτη κυριαρχία του δημοσίου και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Η ιδιωτικοποίηση είναι από μόνη της σκάνδαλο. Αν δούμε τι έγινε στην ΑΓΕΤ, στα Ναυπηγεία, στην Πειραϊκή - Πατραϊκή, καταλαβαίνει ο καθένας γιατί το αίτημα να παραμείνει καθ' ολοκληρία η ΣΟΦΤΕΞ στο δημόσιο είναι πρωταρχικό και κυρίαρχο. Παράλληλα, νομίζω πως πρέπει να αναδειχτούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιτρέπουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των κρατικών επιχειρήσεων. Εχουμε, δηλαδή, τη δράση ιδιωτών που παίρνουν μέχρι και 60% επιδότηση, δάνεια και θαλασσοδάνεια, την ίδια ώρα που ο ΟΑΕ αρνείται τέσσερα δισ. δραχμές στη ΣΟΦΤΕΞ, προκειμένου να ξεδιπλώσει τα αναπτυξιακά της προγράμματα, για να διαμορφώσει μια κατάσταση προοπτικής και κερδοφόρου μέλλοντος για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν. Εχουν στόχους και από ό,τι φάνηκε από την περιοδεία που κάναμε, έχουν και διάθεση να παλέψουν. Πρέπει να βάλουν και το ΔΣ και τα συνδικαλιστικά όργανα μπροστά στις ευθύνες τους, προκειμένου σ' αυτή την κατεύθυνση να κινηθούν".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Βάζουν μπροστά τις απολύσεις

Από σήμερα αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση ή "οικειοθελή αποχώρηση". Στην επιχείρηση ανήκει ο τελευταίος λόγος για το ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν...

Την υλοποίηση των ομαδικών απολύσεων και του νομοσχεδίου --έκτρωμα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προωθεί η κυβέρνηση. Με ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της εταιρίας, Ι. Κολλινιάτη,που κυκλοφόρησε χτες στους εργαζόμενους, ξεκινούν επίσημα από σήμερα οι διαδικασίες απομάκρυνσης 600 εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι που θέλουν να περιληφθούν στις ρυθμίσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση ή "οικειοθελή αποχώρηση", μπορούν να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις από σήμερα και μέχρι τις 28 Γενάρη, ενώ οι αιτήσεις μετάταξης θα παραλαμβάνονται από τις 31 Μάρτη και ως τις 30 Απρίλη. Οσον αφορά στη ρύθμιση περί πρόωρης συνταξιοδότησης, μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής όσοι εργαζόμενοι διαθέτουν τουλάχιστον 4.500 ένσημα και είναι 54 χρονών και άνω. Μάλιστα στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν, αλλά θα συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις αργότερα, πάντα μέσα στο '96.

Την τελική απόφαση, ωστόσο, για το ποιοι θα "αποχωρήσουν" έχει η διοίκηση της εταιρίας, αφού - όπως αναφέρεται - "η επιλογή τους γίνεται από την εταιρία με κριτήρια μεταξύ άλλων τις ανάγκες της και την ορθολογική διάρθρωση του προσωπικού που θα παραμείνει".

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στις ρυθμίσεις αυτές (πρόωρη συνταξιοδότηση, "οικειοθελή" αποχώρηση, μετάταξη) δε συμπεριλαμβάνονται όσοι συμπληρώνουν κανονικά τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης. Δημιουργούνται έτσι εύλογα ερωτηματικά για το αν αυτοί που θα πάρουν κανονικά σύνταξη, περιλαμβάνονται στην κατά 600 άτομα μείωση προσωπικού που απαιτεί ο νόμος. Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένο ότι - σύμφωνα με εκτιμήσεις - θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα περίπου 350 εργαζόμενοι, τότε ουσιαστικά έχουμε μείωση του προσωπικού κατά 950 άτομα σε πρώτη φάση και με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει και για τη λειτουργία του Ναυπηγείου.

"Αγιάζουν" τα ύδατα, καταδικάζουν τον Πειραιά

Ανακοινώσεις μοίρασαν στην τελετή των Θεοφανίων οι άνεργοι της Ζώνης

Στους δρόμους, μοιράζοντας ανακοινώσεις στους παράγοντες και στους απλούς πολίτες, βρέθηκαν ξανά οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης την ημέρα των Θεοφανίων στον Α. Σπυρίδωνα στον Πειραιά, όπου έγινε η τελετή των Θεοφανίων.

Τα σωματεία, αναφερόμενα στη στάση κυβερνητικών στελεχών, σημειώνουν: "Οταν με τη δική τους πολιτική στάση οδηγούν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στη διάλυση, στέλνοντας τους 8.000 εργαζόμενους στην ανεργία, όταν ως "πιστοί υπηρέτες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ διαλύουν τα ναυπηγεία της χώρας και στέλνουν τα ελληνικά πλοία να κατασκευάζονται και να επισκευάζονται στα ναυπηγεία της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Τουρκίας, δεν μπορεί αυτοί οι κύριοι να έρχονται στον Πειραιά για τον αγιασμό των υδάτων...".

"Εμείς, οι εργαζόμενοι της Ζώνης - τονίζεται τέλος - συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία μας, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι με τον αγώνα μας δε θα επιτρέψουμε η πόλη μας να μετατραπεί σε Λαύριο, θα αποκαλύψουμε στους εργαζόμενους τα "λαϊκά χριστιανικά προσωπεία" τους. Καλούμε κάθε εργαζόμενο της πόλης μας, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να αντισταθούν στην πολιτική των ξενόδουλων κυβερνήσεων και των υπηρετών του κεφαλαίου".

"Θαλπωρή" με Λευκή Βίβλο...

Εφτάωρο με μείωση αποδοχών επέβαλε στο προσωπικό ο οίκος ευγηρίας "Θαλπωρή"! Και απολύσεις χωρίς αποζημίωση!

Εργασιακές σχέσεις τύπου "Φολκσβάγκεν", αποφάσισε να εφαρμόσει η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας "Θαλπωρή" στην Πεύκη, Αντ. Νικόλη, η οποία μείωσε σε εφτά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών!Δύο εργαζόμενες που αντέδρασαν, απολύθηκαν χωρίς να αποζημιωθούν!

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αντεργατική αυτή τακτική και τονίζει: "Μπροστά στη δίψα για κέρδη η εν λόγω ιδιοκτήτρια δε διστάζει σε τίποτα προκειμένου να εφαρμόσει τις διατάξεις της Λευκής Βίβλου. Η κατάσταση αυτή συνθέτει τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε πολλούς οίκους ευγηρίας, χώροι ευαίσθητοι, που στέκονται με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων. Οι ενέργειες των "φιλάνθρωπων" ιδιοκτητών τής "αγοράς παροχής υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους", καλύπτονται από την αδιαφορία των υπό διάλυση Επιθεωρήσεων Εργασίας, αλλά και την ίδιας της κυβέρνησης".

Το μοντέλο της "Φολκσβάγκεν" ακολουθούν τελευταία ολοένα και περισσότερα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα περίπου μήνα, η διοίκηση του "Υγεία" ανάγκασε τους εργαζόμενους στο τμήμα φυσιοθεραπείας να υπογράψουν συμφωνητικό μείωσης των ωρών εργασίας με μείωση των αποδοχών, κάτω από την απειλή της απόλυσης.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Προς "επικίνδυνες" απολύσεις

Την απόλυση τουλάχιστον 15 εργαζομένων, από τους 66 που συνολικά απασχολούνται στο τμήμα παραγωγής, σχεδιάζει η επιχείρηση "Εταιρία Πετρελαίων Β. Αιγαίου ΕΠΕ",όπως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στο σωματείο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκέμβρη.

Από το '85 που ξεκίνησε η λειτουργία της επιχείρησης, στο τμήμα παραγωγής απασχολούνταν 66 άτομα, κατανεμημένα σε 5 βάρδιες των 12 ατόμων η κάθε μία και έναν εργοδηγό, ενώ υπήρχε ένας εργοδηγός εφεδρικός για όλες. Με το πρόσχημα του περιορισμού των εργασιών, λόγω μείωσης παραγωγής, η εταιρία - όπως ανακοίνωσε στο σωματείο - επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό του προσωπικού, σε λιγότερο από 10 άτομα σε κάθε βάρδια.

Το Σωματείο Εργαζομένων NAPC, "Ο Πρίνος",σε εξώδικο που απέστειλε στην εταιρία και που κοινοποιείται στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο υπουργείο Βιομηχανίας, διαμαρτύρεται για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να την αποδεχτεί. Η επιχειρούμενη - όπως σημειώνει - μονομερής τροποποίηση των εργασιακών όρων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά και γενικότερα για την περιοχή και το περιβάλλον.

Αλληλεγγύη

Με αφορμή τις μέρες των γιορτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προσέφερε στο αντίστοιχο Συνδικάτο Κοζάνης το ποσό των 500 χιλιάδων δρχ., τα οποία και διανεμήθηκαν σε 10 οικογένειες σεισμοπαθών. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τη διοίκηση του Συνδικάτου Αθήνας για την οικονομική ενίσχυση, τονίζοντας πως "αποτελεί έκφραση πραγματικής ταξικής αλληλεγγύης".

Ο Γ. Μαυρίκος με εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ