Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Οδός "Χαρτεργατών" ή "Κεφάλα";

ΟΧΙ στο ξεπούλημα της επιχείρησης και στην επιστροφή της στους επιχειρηματίες, που την καταφέσωσαν, λένε οι εργαζόμενοι. Κοντά τους βρέθηκε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος

Οδός "Χαρτεργατών - Κεφάλα" ονομάζεται το δρομάκι, που οδηγεί στην πύλη της ΣΟΦΤΕΞ.Η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να διαγράψει το "Χαρτεργατών" από την ταμπέλα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύεται την επιστροφή της μεγαλύτερης Χαρτοβιομηχανίας στην οικογένεια Κεφάλα, που τη φέσωσε με 17 δισ. δραχμές! Γι' αυτό και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, που επισκέφτηκε χτες το εργοστάσιο, τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους: "Είναι πρωταρχικό ζήτημα για το συνδικαλιστικό κίνημα να υπερασπίσουμε τη δημόσια περιουσία από το πλιάτσικο που επιχειρούν αυτοί που κατακρεούργησαν την παραγωγική μηχανή της χώρας".

Οι 2.450 εργαζόμενοι στα τρία εργοστάσια της επιχείρησης (Αθήνα, Μεγάλο Πεύκο, Δράμα) έχουν ήδη αποφασίσει να απαιτήσουν την ενίσχυση της επιχείρησης και να αποτρέψουν το ξεπούλημά της έχοντας ισχυρά επιχειρήματα, αφού ακόμα και παρά τις πυρκαγιές, καταφέρνει να είναι κερδοφόρα τα τελευταία εφτά χρόνια καλύπτοντας το 40% της εγχώριας αγοράς και εξάγοντας 15 - 20 χιλ. τόνους χαρτιού ανά έτος, βασισμένη στην καθετοποιημένη παραγωγή της.

"Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσουν τα επενδυτικά προγράμματα", σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Ιμπρης,αναφερόμενος στη ζωτική ανάγκη της επιχείρησης να προχωρήσει σε δυο επενδυτικά προγράμματα ύψους 7 δισ. δραχμών, ώστε να εκσυγχρονίσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή της. Εξάλλου, ιδιώτες χαρτοβιομήχανοι επιδοτούνται σήμερα αδρά σε αντίθεση με τη ΣΟΦΤΕΞ και παρά τη σημαντική και ελπιδοφόρα θέση της στην αγορά. Την Πέμπτη το σωματείο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΑΕ για αυτό το θέμα, ενώ σήμερα θα γίνει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Ο Γ. Μαυρίκος δήλωσε στο "Ρ": "Επιβάλλεται η ανάγκη να παραμείνει η επιχείρηση στην απόλυτη κυριαρχία του δημοσίου και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Η ιδιωτικοποίηση είναι από μόνη της σκάνδαλο. Αν δούμε τι έγινε στην ΑΓΕΤ, στα Ναυπηγεία, στην Πειραϊκή - Πατραϊκή, καταλαβαίνει ο καθένας γιατί το αίτημα να παραμείνει καθ' ολοκληρία η ΣΟΦΤΕΞ στο δημόσιο είναι πρωταρχικό και κυρίαρχο. Παράλληλα, νομίζω πως πρέπει να αναδειχτούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιτρέπουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των κρατικών επιχειρήσεων. Εχουμε, δηλαδή, τη δράση ιδιωτών που παίρνουν μέχρι και 60% επιδότηση, δάνεια και θαλασσοδάνεια, την ίδια ώρα που ο ΟΑΕ αρνείται τέσσερα δισ. δραχμές στη ΣΟΦΤΕΞ, προκειμένου να ξεδιπλώσει τα αναπτυξιακά της προγράμματα, για να διαμορφώσει μια κατάσταση προοπτικής και κερδοφόρου μέλλοντος για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν. Εχουν στόχους και από ό,τι φάνηκε από την περιοδεία που κάναμε, έχουν και διάθεση να παλέψουν. Πρέπει να βάλουν και το ΔΣ και τα συνδικαλιστικά όργανα μπροστά στις ευθύνες τους, προκειμένου σ' αυτή την κατεύθυνση να κινηθούν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο του ξεπουλήματος (2000-01-18 00:00:00.0)
Στόχος, η διάλυση μέσω της ιδιωτικοποίησης (1998-08-02 00:00:00.0)
"Σέρνουν" το χορό των ιδιωτικοποιήσεων (1997-08-17 00:00:00.0)
Ως πότε; (1997-01-17 00:00:00.0)
"Το δις εξαμαρτείν"... (1996-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ