ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Ξέσπασμα κτηνοτρόφων

Προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο για τις 15 Γενάρη, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Χανίων - Ηρακλείου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 15 Γενάρη οι κτηνοτρόφοι των Χανίων μετά από μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν, στο τέλος της περασμένης βδομάδας.

Οι κτηνοτρόφοι των Χανίων συγκεντρώθηκαν έξω από την πόλη και από κει με τα αγροτικά αυτοκίνητα πήγαν με φάλαγγα στο κτίριο της νομαρχίας Χανίων, όπου άδειασαν γάλα και έσφαξαν πρόβατα και κατσίκες, εκφράζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους για την καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που έχει οδηγήσει την κτηνοτροφία σε αδιέξοδο. Στα αιτήματα που έθεσαν στον νομάρχη Χανίων απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία και ενίσχυση της κτηνοτροφίας πριν οδηγηθεί σε πραγματικό αφανισμό. Ζήτησαν απαγόρευση των ανεξέλεγκτων και αθρόων εισαγωγών κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων και, μαζί με την πάταξη της νοθείας που γίνεται στα γαλακτοκομικά, την προστασία της περίφημης κρητικής γραβιέρας.Επίσης, ζήτησαν μέτρα για τη μείωση της τιμής των ζωοτροφών. Ωστόσο, ο νομάρχης δε δεσμεύτηκε για τίποτα συγκεκριμένο, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να συνεδριάσουν επιτόπου και να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα τους με το νέο συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη,οπότε και σκοπεύουν να κλείσουν τον εθνικό δρόμο.

Τα προβλήματα ωστόσο έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και σε πολλούς νομούς της χώρας οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αγωνιστική κινητικότητα, όπως στην Ηπειρο, όπου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δυναμικά συλλαλητήρια για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας.

"Ασπιρίνες" από το υπουργείο Γεωργίας

Κι ενώ η κτηνοτροφία της χώρας εκπέμπει σήμα κινδύνου, από το υπουργείο Γεωργίας προωθούνται απλά κάποιες διοικητικές κυρώσεις με απόφαση του εκάστοτε υπουργού για όσους παράγουν και διαθέτουν νοθευμένα τυριά και ειδικότερα φέτα. Οπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας, Αλ. Ακριβάκης, σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία στην οποία θα προβλέπεται μέχρι και κλείσιμο των τυροκομείων και των καταστημάτων που παρανομούν, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα γίνονται. Την ίδια ώρα τα αποθέματα της απούλητης φέτας αυτή την περίοδο είναι γύρω στους 30.000 τόνους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στα όρια του 1994

Η κυβέρνηση έκοψε το 25% του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται καν στοιχειώδεις ανάγκες

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το κλείσιμο, για μια μέρα, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το "πετσόκομμα" του προϋπολογισμού της Νομαρχίας Εύβοιας, προτείνει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.Η πρόταση κατατέθηκε μετά την καταδικαστική για τη Νομαρχία Εύβοιας απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που "προχωρά" στη μείωση του λειτουργικού προϋπολογισμού της Νομαρχίας. Συγκεκριμένα, ο λειτουργικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο "ψαλιδίστηκε" από το υπουργείο Οικονομικών κατά ένα τέταρτο ή κατά ποσοστό 25%, δηλαδή κατά δυόμισι δισεκατομμύρια δραχμές.

Πιο αναλυτικά, ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε ψηφίσει προϋπολογισμό 10 δισεκατομμύρια περίπου δραχμές για τις ανάγκες του - εκτός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) - θα πάρει τελικά το ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, με αποτέλεσμα να παίρνει κονδύλια ανάλογα με αυτά του 1994 και να οδηγείται η νομαρχία σε αδιέξοδο. Αρκεί να πούμε ότι μόνο για την κάλυψη του ελλείμματος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας - που θεωρείται από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά - θα χρειαστούν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Μεγάλο κονδύλι απαιτείται και για τους πρόσθετους μισθούς των 91 υπαλλήλων που θα προσληφθούν μέσα στο χρόνο και θα στελεχώσουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για τους μισθούς άλλων υπαλλήλων, καθώς και για άλλες ανάγκες.

"Εμπαιγμό, κοροϊδία και υποβάθμιση του θεσμού, που οδηγούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από τα πρώτα της βήματα σε θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα από την κυβέρνηση", θεωρεί η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και ο εκλεγμένος σύμβουλος Δ. Ραχιώτης την πράξη του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης "που θέλει την Αυτοδιοίκηση, ως ένα διαχειριστικό όργανο της δικής της πολιτικής, χωρίς δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης".

Η ΝΑΣ, συνεχίζει η ανακοίνωση, πιστεύει ότι μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς είναι η λύση. Καλεί τις άλλες παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" και ΝΔ) να αντιταχθούν στη λογική του προγράμματος και να μην αποδεχτούν παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, που ενδεχομένως επεκταθούν και στο ΠΔΕ.

ΙΧΘΥΕΜΠΟΡΟΙ
Δεν εμπιστεύονται τον Αβραμόπουλο

Σε σύγκρουση οδηγούνται οι ιχθυέμποροι της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας. Ο Δήμος Αθηναίων θέλει να ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου της αγοράς που στεγάζει τους εμπόρους. Αρνείται όμως να τους εγγυηθεί ότι θα επιστρέψουν στο κτίριο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, ότι τα ενοίκια δε θα αυξηθούνκαι ότι δε θα καθυστερήσει η εκτέλεση του έργου. Το γεγονός ότι ο δήμαρχος δε δεσμεύεται για τα παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα την άρνηση των ιχθυεμπόρων να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του δήμου έχει καταστρώσει εδώ και μήνες τα σχέδια, τα οποία προβλέπουν ότι οι σχετικές εργασίες θα διαρκέσουν 34 μήνες. Σύμφωνα με τα σχέδια, το έργο θα γίνει τμηματικά. Δηλαδή η αγορά θα χωριστεί σε 4 μέρη και κάθε 8 μήνες θα ολοκληρώνονται οι εργασίες σε ένα μέρος και τα συνεργεία θα αρχίζουν να δουλεύουν στο επόμενο.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετοί έμποροι θα πρέπει να διακόπτουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους. Ο δήμος προβλέπει για αυτούς την εγκατάστασή τους στο αίθριο της "Βαρβακείου" μέχρι να είναι έτοιμο, το δικό τους τμήμα. Στο αίθριο υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης 15 συνολικά εμπόρων. Η στέγασή τους θα γίνει σε προκατασκευασμένα παραπήγματα με διαστάσεις 3,20μ πλάτος και 5μ μήκος.

Οι ιχθυέμποροι όμως αντιδρούν με τις μεθοδεύσεις του δήμου και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών, αν πρώτα δεν τους δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις. Οπως δήλωσε στον "Ρ" ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Σπύρος Κοράκης,οι έμποροι ζητούν να τους εγγυηθεί εγγράφως ο δήμαρχος ότι θα επιστρέψουν στην αγορά μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες. Σημείωσε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος τους έχει διαβεβαιώσει προφορικά για αυτό, τόνισε όμως ότι χρειάζεται και γραπτή διαβεβαίωση, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος απομάκρυνσής τους από το κτίριο. Ο πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα ότι ο δήμος πρέπει να τους διαβεβαιώσει γραπτώς και για το ότι τα μισθώματα, που καταβάλλουν, δε θα αυξηθούν και ότι οι εργασίες δε θα παραταθούν πέρα από τους 34 μήνες. Δήλωσε τέλος, ότι αν ο δήμος δεν τους εγγυηθεί για τα παραπάνω, οι ιχθυέμποροι δεν πρόκειται να δεχτούν να εγκαταλείψουν την αγορά, για να γίνει το έργο.

ΚΗΦΙΣΟΣ
Επικίνδυνες "λύσεις" για τα τοξικά

Τοξικά απόβλητα, που προέρχονται από τις ασύδοτες βιομηχανίες του Ελαιώνα, ρυπαίνουν τον κόλπο του Σαρωνικού. Οι λύσεις που προτείνονται, όμως, από "ειδικούς περιβαλλοντολόγους" προετοιμάζουν ένα μεγαλύτερο έγκλημα. Ανακοίνωση - καταγγελία του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Κηφισός εξακολουθεί να μεταφέρει καθημερινά και να ρίχνει στο Σαρωνικό υγρά τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών. Νέες εστίες ρύπανσης εντοπίστηκαν πρόσφατα, από ένα συμπτωματικό συμβάν, στις εκατοντάδες βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες που εδρεύουν κατά μήκος του Ελαιώνα, κύρια στα βαφεία και τα βυρσοδεψεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι παρωχημένης τεχνολογίας.

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τονίζει ότι "το περιστατικό αυτό, που αποτελεί εκδήλωση ενός καθημερινού φαινομένου, αναδεικνύει ξανά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που επιμένει να αδιαφορεί, όπως και όλοι οι προκάτοχοί της, στην επίλυση ενός τόσου σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος, όπως είναι η ασφαλής διαχείριση των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, στερεών και υγρών".

Ιδιαίτερες ευθύνες επιρρίπτει η ανακοίνωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, "που με την τακτική των ημιμέτρων, υποχωρώντας στα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα που λυμαίνονται τον Ελαιώνα, διατηρεί, ουσιαστικά, την υπάρχουσα κατάσταση". Οι αποδείξεις είναι χειροπιαστές, "αφού ούτε προωθεί τη μετεγκατάσταση των ρυπαινουσών μονάδων σε οργανωμένους χώρους με ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων τους, ούτε υιοθετεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Συνδέσμου των ΟΤΑ του Ελαιώνα".

Το ΚΚΕ καταγγέλλει "ως ιδιαίτερα επικίνδυνες τις προβαλλόμενες θέσεις "ειδικών περιβαλλοντολόγων" που, προκειμένου να συγκαλύψουν το διαρκές αυτό έγκλημα, καλούν την ΕΥΔΑΠ να παρανομήσει ευθέως, δεχόμενη στο αποχετευτικό της δίκτυο τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητα, που και η πιο καθυστερημένη νομοθεσία τα θεωρεί ακατάλληλα για τέτοια διάθεση".

Οι προτεινόμενες υπουργικές "λύσεις" ανοίγουν το δρόμο "στη γενίκευση ενός φαινομένου που και τώρα υπάρχει", ενώ "θα συνιστούσε ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα κατά του Σαρωνικού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ρυπαντικού φορτίου θα κατέληγε άμεσα και πάλι στον κόλπο, το υπόλοιπο θα ρύπαινε τα υπόγεια νερά των περιοχών όπου εναποτίθεται η λάσπη του κέντρου επεξεργασίας της Ψυττάλειας, ενώ θα έβαζε σε κίνδυνο και την ίδια τη λειτουργία της εγκατάστασης και πολύ περισσότερο, μελλοντικά, τη λειτουργία της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων".

Ωστόσο, τονίζεται ότι υπάρχουν λύσεις που "κατ' επανάληψη έχουν παρουσιαστεί απ' τους πιο έγκυρους επιστημονικούς φορείς της χώρας και διεκδικούνται με κάθε ευκαιρία από το μαζικό κίνημα και την αγωνιζόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Αυτό που δεν υπάρχει, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι "η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους". "Πρέπει, τονίζεται, να αναπτυχθεί συντονισμένα η πάλη και η πίεση του μαζικού λαϊκού κινήματος, της μαχόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων".

ΟΓΑ
Με το ζόρι στο ερείπιο

Περίεργη επιμονή της Μ. Κυπριωτάκη για αγορά ενός ερειπίου, που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΟΓΑ. Καταγγελίες από τους εργαζόμενους

Τη διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) καταγγέλλουν τα ΔΣ των συλλόγων εργαζομένων στον Οργανισμό με αφορμή τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις της για την αγορά ενός άχρηστου κτιρίου στα Κάτω Πατήσια (Κληρονόμων Σιδέρη), με χρήματα από την πρόσθετη ασφάλιση των αγροτών και το οποίο προορίζεται να στεγάσει τις υπηρεσίες του ΟΓΑ.

Η καταγγελία των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΓΑ, η οποία διαβιβάστηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνοδεύεται και από εξώδικο δήλωση. Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται πως η διοίκηση του ΟΓΑ μεθοδεύει σκανδαλωδώς την αγορά του ερειπωμένου κτιρίου (στεγάζονταν τα γραφεία της πρώην ΕΑΣ), παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες επιτροπές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) το χαρακτήρισαν "κέλυφος με σημαντικές φθορές) και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της προς τα ΔΣ των συλλόγων των εργαζόμενων. Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, η διοικητής και πρόεδρος του ΔΣ του ΟΓΑ Μ. Κυπριωτάκη,χωρίς να ειδοποιήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων - μελών του ΔΣ, επισκέφτηκε πρόσφατα (3/1) το παραπάνω ακίνητο μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ. Την ίδια μέρα, στη συνεδρίαση του ΔΣ που ακολούθησε, εισηγήθηκε την αγορά του κτιρίου με απευθείας διαπραγμάτευση του τιμήματος με τους ιδιοκτήτες. Οι σύλλογοι των εργαζομένων στον ΟΓΑ καλούν τη διοικητή και τον υποδιοικητή του ΟΓΑ να παραιτηθούν αμέσως και ζητούν την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να αποτραπεί η αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου.

Εντείνονται οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων μπρος στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ