Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στα όρια του 1994

Η κυβέρνηση έκοψε το 25% του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται καν στοιχειώδεις ανάγκες

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το κλείσιμο, για μια μέρα, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το "πετσόκομμα" του προϋπολογισμού της Νομαρχίας Εύβοιας, προτείνει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.Η πρόταση κατατέθηκε μετά την καταδικαστική για τη Νομαρχία Εύβοιας απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που "προχωρά" στη μείωση του λειτουργικού προϋπολογισμού της Νομαρχίας. Συγκεκριμένα, ο λειτουργικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο "ψαλιδίστηκε" από το υπουργείο Οικονομικών κατά ένα τέταρτο ή κατά ποσοστό 25%, δηλαδή κατά δυόμισι δισεκατομμύρια δραχμές.

Πιο αναλυτικά, ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε ψηφίσει προϋπολογισμό 10 δισεκατομμύρια περίπου δραχμές για τις ανάγκες του - εκτός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) - θα πάρει τελικά το ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, με αποτέλεσμα να παίρνει κονδύλια ανάλογα με αυτά του 1994 και να οδηγείται η νομαρχία σε αδιέξοδο. Αρκεί να πούμε ότι μόνο για την κάλυψη του ελλείμματος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας - που θεωρείται από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά - θα χρειαστούν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Μεγάλο κονδύλι απαιτείται και για τους πρόσθετους μισθούς των 91 υπαλλήλων που θα προσληφθούν μέσα στο χρόνο και θα στελεχώσουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για τους μισθούς άλλων υπαλλήλων, καθώς και για άλλες ανάγκες.

"Εμπαιγμό, κοροϊδία και υποβάθμιση του θεσμού, που οδηγούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από τα πρώτα της βήματα σε θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα από την κυβέρνηση", θεωρεί η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και ο εκλεγμένος σύμβουλος Δ. Ραχιώτης την πράξη του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης "που θέλει την Αυτοδιοίκηση, ως ένα διαχειριστικό όργανο της δικής της πολιτικής, χωρίς δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης".

Η ΝΑΣ, συνεχίζει η ανακοίνωση, πιστεύει ότι μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς είναι η λύση. Καλεί τις άλλες παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" και ΝΔ) να αντιταχθούν στη λογική του προγράμματος και να μην αποδεχτούν παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, που ενδεχομένως επεκταθούν και στο ΠΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ