Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
Βαρύς και το 1995 ο απολογισμός

Βαρύς είναι κάθε χρόνο ο απολογισμός των τροχαίων που γίνονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 1995, από τους μήνες Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη, σε 19.066 τροχαία σκοτώθηκαν 1.636 άνθρωποι, τραυματίστηκαν βαριά 2.898 και ελαφρά άλλοι23.025.

Φυσικά, τα στοιχεία αυτά δεν αναφέρουν τα αίτια. Αλλωστε, καμιά αρμόδια υπηρεσία δε θ' αναφερθεί στους δρόμους - καρμανιόλες, στην κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας, στις ελλείψεις πινακίδων κυκλοφορίας και στις αδυναμίες της Τροχαίας. Θέση τους, που εκφράζεται σε κάθε γιορτινή έξοδο, είναι ότι οι βασικές ευθύνες για τα τροχαία ατυχήματα βρίσκονται στον οδηγό. Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί, έτσι, το εξιλαστήριο θύμα και το άλλοθι για να καλύπτουν τις ευθύνες τους. Λησμονούν ότι το περιβάλλον, όπως η κατάσταση των δρόμων και ο εξαντλητικός ρυθμός της σύγχρονης ζωής στις μεγαλουπόλεις, επηρεάζει τη συμπεριφορά του οδηγού.

Πέρα από τον οδηγό, το αυτοκίνητο και το οδικό δίκτυο αποτελούν τους άλλους δυο παράγοντες του τροχαίου ατυχήματος. Πολλοί "ξεχνούν" ότι η συμπεριφορά του οδηγού διαμορφώνεται από το σχεδιασμό, τη διάταξη και την κατασκευή του οδικού δικτύου και ότι αποτελεί κομμάτι του κυκλοφοριακού περιβάλλοντος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον με ανεπαρκή σήμανση, κακό φωτισμό και μέτρια ή κακή κατάσταση του οδοστρώματος, κινείται ο Ελληνας οδηγός. Η προληπτική πολιτική στον τομέα αυτό είναι ελλιπής, τα διπλώματα μοιράζονται με το ...γνωστό τρόπο και ένας περιορισμένος αριθμός τροχονόμων παλεύει για να σώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μήνες με τα περισσότερα τροχαία ήταν πέρσι ο Ιούνης (2.105 - 170 νεκροί), ο Ιούλης (2.444 - 202 νεκροί), ο Αύγουστος (2.253 - 201 νεκροί) και ο Σεπτέμβρης (2.175 - 192 νεκροί).

Επίσης, από τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, προκύπτει ότι τα περισσότερα τροχαία (46%) έγιναν σε συγκρούσεις οχημάτων, ακολουθούν οι εκτροπές (30%) και οι παρασύρσεις πεζών (20%). Το 47% από αυτά έγιναν σε δημοτικές ή κοινοτικές οδούς, το 25% σε επαρχιακούς δρόμους και το 25% στην εθνική οδό. Η απροσεξία των οδηγών προκάλεσε το 30% των ατυχημάτων και η υπερβολική ταχύτητα το 21%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ