ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πλώρη" για την εκποίηση 52 ΔΕΚΟ!

Πιθανά τη Δευτέρα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο! Αμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ και ανάληψη δράσης, ζητάνε τα στελέχη της ΕΣΑΚ στην ΕΕ της Συνομοσπονδίας. Αντίθετη και η ΑΔΕΔΥ

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση 52 επιχειρήσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες - πιθανότατα τη Δευτέρα - νομοσχέδιο, με ψευδεπίγραφο τίτλο "Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", που μετατρέπει τις δημόσιες επιχειρήσεις σε ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρίες.Την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη ΓΣΕΕ στην κατεύθυνση της οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο, ζητούν τα μέλη της ΕΣΑΚ στην Εκτελεστική της Συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, με Προεδρικά Διατάγματα (! ) που θα εκδοθούν μετά από κοινή πρόταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του εποπτεύοντος την εκάστοτε επιχείρηση υπουργού και σε διάστημα έξι μηνών, μετατρέπονται οι παρακάτω επιχειρήσεις σε "ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρίες που λειτουργούν με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας". Σε αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα θα καθορίζεται και "το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο"! Μάλιστα το άρθρο 7, όπου καθορίζεται η σύνθεση του διοικητικού συμβούλιου της "πολυμετοχικής" πλέον εταιρίας, αναφέρει ανάμεσα στ' άλλα πως στη σύνθεσή του, "εκπροσωπούνται και οι μέτοχοι της μειοψηφίας". Στο άρθρο 8, αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των νέων εταιριών θα καταρτίσουν νέους κανονισμούς προσωπικού και οργανογράμματα, ενώ καθιερώνεται και η σύνδεση μισθού παραγωγικότητας!Ιδιαίτερος ρόλος επιφυλάσσεται στο γνωστό όργανο "κοινωνικής συναίνεσης", την ΟΚΕ, που δικαιούται να "υποδεικνύει" ένα μέλος του ΔΣ της πολυμετοχικής εταιρίας, ενώ θα υπάρχουν και δυο εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης.

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ζητούν - με επιστολή τους - τρεις ΕΣΑΚίτες, μέλη της ΕΕ της Συνομοσπονδίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο.

Πρόκειται για τους Γ. Μαυρίκο, γ. γραμματέα, Ζ. Σώκου, μέλος του προεδρείου και Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής,που σημειώνουν στην επιστολή: "Προτείνουμε την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής, αρχικά, για να συζητήσει, να απορρίψει το νομοσχέδιο και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων. Να συζητήσει επίσης τις ευθύνες των συνδικαλιστικών στελεχών που στα πλαίσια της περιβόητης ΟΚΕ συμφώνησαν για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου".

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι: Η μετατροπή όλων αυτών των επιχειρήσεων και οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες, που ενιαία και καθολικά σπρώχνονται γρήγορα στην ιδιωτικοποίηση και στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας. Μετατρέπονται σε "υπηρέτες" και εστίες ασύδοτης κερδοσκοπίας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αναιρείται ο όποιος κοινωνικός χαρακτήρας και ρόλος τους με πολύπλευρες συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Υπονομεύεται η δυνατότητά τους για στήριξη μιας πορείας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Λεηλατούνται κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές. Σταδιακά μετατρέπει τις "κατασκευαστικές" ΔΕΚΟ σε αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις.

  • Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με τη μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε ανώνυμες εταιρίες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.Με στόχο τη συνεργασία και τον συντονισμό της δράσης με τις οργανώσεις - μέλη της, που αφορούν οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η Εκτελεστική Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει σύσκεψη, την Τρίτη 16 Γενάρη, στις 9 το πρωί στα γραφεία της.
Κάλεσμα αντίστασης στη λιτότητα

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα καταδικάζει την αντεργατική πολιτική

"Εμπαιγμό αισχίστου είδους", χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα,σε ανακοίνωσή τους, την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ, με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης του σωματείου, καταγγέλλεται ο προϋπολογισμός σαν αντιλαϊκός, αντιαναπτυξιακός και λιτότητας.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που"συνεχίζουν το ίδιο βιολί, χύνοντας κάθε φορά κροκοδείλια δάκρυα για τα δίκια των εργαζομένων, τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, η εθνική περιουσία ξεπουλιέται και οι πλάτες των εργαζομένων φορτώνονται συνεχώς νέα βάρη".

Ευθύνες, όμως, επιρρίπτονται και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι οποίες "προτείνουν συμβιβασμό και διάλογο, όταν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν χάσει μέχρι στιγμής το 35% του εισοδήματός τους".

Τέλος, στην ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να "βρίσκονται σε διαρκή αντίσταση και πάλη για να ανατραπεί αυτός η πολιτική, να καταδικάσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, για να οργανωθεί καλύτερα η αντίσταση ενάντια στην πολιτική λιτότητας σε όλους τους τομείς".

Αλληλεγγύη από τους οικοδόμους Καματερού

Ευαισθητοποιημένο από το δράμα του βοσνιακού λαού, κυρίως των παιδιών και σε ένδειξη αλληλεγγύης, το Συνδικάτο Οικοδόμων - Παράρτημα Καματερού συγκέντρωσε, σαν πρώτη δόση οικονομικής ενίσχυσης, το ποσό των 650.000 δραχμών. Η διοίκηση του παραρτήματος, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί όλους τους οικοδόμους της περιοχής που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά της και υπογραμμίζει πως στόχος της είναι να ξεπεραστεί το 1.000.000 δραχμές. "Είμαστε βέβαιοι - τονίζει - ότι θα το πετύχουμε, γιατί οι οικοδόμοι του Καματερού, παρ' όλη την ανεργία που τους "χτυπά" και που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ξέρουν ότι το χειρότερο κακό για τον άνθρωπο είναι ο πόλεμος και αυτό που έχει τη δύναμη να τον σταματήσει είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ".

Να ποιες είναι οι επιχειρήσεις

Οι δημόσιες επιχειρήσεις που αφορά το νομοσχέδιο - όπως αναγράφονται στο άρθρο 1 - είναι: ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου), ΔΕΗ, ΔΕΘ, ΔΕΠ, ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), ΔΕΠ - ΕΚΥ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου Ερευνα - Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων), ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας), ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φωταερίου), ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΘΕΛ, ΕΟΚ (Εθνικός Οργανισμός Καπνού), ΕΚΟ, ΕΛΔΑ, ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης), ΕΛΤΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΟΠ (Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας), ΕΟΤ, ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), Εργατική Εστία, ΕΡΤ, ΕΤΜΟΑ (Ειδικό Ταμείο Μόνιμων Οδοστρωμάτων Αθηνών), ΕΥΔΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών), ΙΚΑ, ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών), ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου), ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης), ΝΑΤ, ΟΑΕΔ, ΟΑΘ (Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), ΟΑΣΑ, ΟΓΑ, ΟΔΔΥ, ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος), ΟΕΔΒ, ΟΕΚ, ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης), ΟΛΠ, Ολυμπιακή Αεροπλοϊα, Ολυμπιακή Αεροπορία, Ολυμπιακή Τουριστική, ΟΠΑΠ, ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), Οργανισμός Βάμβακος, ΟΣΕ, ΟΣΚ, ΟΤΕ, ΟΥΘ (Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης), ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας).

Ειδικά στους Οργανισμούς ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠ, ΟΕΚ, ΟΣΚ, ΚΕΔ και ΔΕΠΟΣ, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 2.

Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και λεηλασία των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιχειρείται, με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Σύσκεψη σωματείων συγκαλεί το ΕΚ Πειραιά

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), πραγματοποιεί σύσκεψη τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 6μ.μ. και καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων -μελών του να συμμετάσχουν προκειμένου να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα μιας σειράς προτεινόμενων κινητοποιήσεων, όπως δίωρη στάση εργασίας, συλλαλητήριο κλπ.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠ τονίζει: "Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα και να παλέψουμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους, έτσι συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με όλα τα σωματεία -μέλη μας, τα οποία καλούμε να προγραμματίσουν συγκεντρώσεις και περιοδείες στους χώρους εργασίας".

Μερικά από τα κύρια αιτήματα που προβάλλει και διεκδικεί το ΕΚΠ είναι και τα εξής: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα εξασφαλίζουν πραγματικές αυξήσεις και θα προστατεύουν το εισόδημα των εργαζομένων, μείωση των ωρών εργασίας στις 35 εβδομαδιαία χωρίς μείωση των αποδοχών, επέκταση του θεσμούγιατρού εργασίας, προστασία των ανέργων, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, επανασύνδεση των κατωτέρων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη κλπ.

Πέφτουν οι αιτήσεις "βροχή"

Για 170 θέσεις εργασίας στο πρώην συγκρότημα Σκαλιστήρη έγιναν 1.500 αιτήσεις μέσα σε πέντε μέρες και έπεται συνέχεια!

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Οτι το Μαντούδι και η γύρω περιοχή αποτελούν θύλακα ανεργίας με τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά, από το 1991 που έκλεισαν τα δύο μεταλλεία, συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη" και "πρώην Παπαστρατής", καθώς και η μονάδα συντήρησης "Μαρ - Μέταλ" που απασχολούσαν συνολικά 3.700 εργαζόμενους, είναι καταγραμμένο σε όλες τις στατιστικές.

Την προηγούμενη Δευτέρα ο εν αναμονή νέος ιδιώτης αγοραστής του συγκροτήματος "πρώην Σκαλιστήρη", αφεντικό της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, Βαρβούτης,με ανακοίνωση που έστειλε στις κοινότητες, καλούσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από 1.500 αιτήσεις, ενώ την επόμενη βδομάδα έπεται συνέχεια. Και τούτο για 170 μόνο θέσεις εργασίας που προβλέπεται από τη συμφωνία ξεπουλήματος που υπέγραψε η κυβέρνηση και ο ΟΑΕ και που τη Δευτέρα προωθείται στη Δουλή για επικύρωση.

Να σημειωθεί, ωστόσο, για μια ακόμα φορά, ότι το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη", τα μεταλλεία "πρώην Παπαστρατή", με τα εκατομμύρια τόνους επιφανειακά και υπόγεια κοιτάσματα, αποτελούν ανεκτίμητη περιουσία του δημοσίου, του ελληνικού λαού και δεν μπορούν από καμία κυβέρνηση να παραδίνονται βορά στη ληστρική εκμετάλλευση και κερδοσκοπία, των κάθε λογής αεριτζήδων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι πράξεις της κυβέρνησης και του πολύχρωμου δικομματισμού δεν είναι μόνο πολιτικά καταδικαστέες, αλλά και ποινικά διερευνητέες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ