ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απάνθρωπη συμπεριφορά

Τη βάρβαρη εγκατάλειψη Ρώσων ναυτικών, εδώ και εφτά μήνες, σε ελλιμενισμένα πλοία της ΑΝΤΡΙΑΤΙΚ, καταγγέλλουν μαζικοί φορείς της Κεφαλονιάς

Την "απάνθρωπη, αντισυμβατική και βάρβαρη" συμπεριφορά της εταιρίας "Αντριάτικ Τάγκερς Σίπιγκ",που εκπροσωπείται από τον εφοπλιστή Π. Ζησιμάτο,η οποία έχει εγκαταλείψει κυριολεκτικά στο έλεος των κατοίκων του νησιού εδώ και εφτά μήνες (!) 15 Ρώσους ναυτικούς,καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης,η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών.

Στην καταγγελία τους οι φορείς του νομού αναφέρουν ότι η εταιρία έχει εγκαταλείψει τους Ρώσους ναυτικούς σε πέντε ελλιμενισμένα πλοία της στο λιμάνι του Αργοστολίου.Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι ναυτικοί έτρωγαν στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου και στην Ανωτέρα Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού.Τελευταία, ύστερα από παρέμβαση φορέων του νησιού και του Λιμεναρχείου, η εταιρία χορηγεί ένα μικρό ποσό για τη συντήρησή τους που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο που προβλέπεται για την τροφοδοσία!

Σύμφωνα με την καταγγελία των ίδιων των Ρώσων ναυτικών, η ιδιοκτήτρια εταιρία τούς οφείλει μέχρι σήμερα ποσό μεγαλύτερο των 100.000 δολαρίων!Επειδή η εταιρία με τη συμπεριφορά της παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, την εργατική νομοθεσία και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, οι φορείς των νησιών, όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους, απαιτούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία (Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας) την άμεση λύση του προβλήματος. Δηλαδή, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και τα εισιτήρια για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. "Να στερήσετε, καταλήγουν, από τον Π. Ζησιμάτο τη δυνατότητα σύστασης ναυτιλιακής εταιρίας στη χώρα μας, την οποία εξευτελίζει και προσβάλλει, ενώ απολαμβάνει των προνομίων που παρέχει. Να τηρήσετε τις από το νόμο διεθνείς συμβάσεις, προβλέψεις και προϋποθέσεις για τα πλοία διαχείρισης της "Αντριάτικ Τάγκερς Σίπιγκ",εξασφαλίζοντας, εκτός της εξόφλησης των οφειλών προς τους εργαζόμενους, την υγεία και την ασφάλεια τους που τίθενται σε κίνδυνο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ναυτικός λαός των νησιών μας και οι φορείς του δε θα ανεχθούν άλλο τον ελλιμενισμό των συγκεκριμένων και άλλων πλοίων της εταιρίας".

ΑΓΕΤ
Τρία χρόνια στα "νύχια" της "Καλτσεστρούτσι"
  • Χαμένοι οι εργαζόμενοι και η εθνική οικονομία
  • Ραγδαίες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις
  • Για "μαύρες μέρες", κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η συμπλήρωση τριών χρόνων από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ, υπακούοντας στις οδηγίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ξεπουλούσε στην ιταλική "Καλτσεστρούτσι" το "διαμάντι" της ελληνικής βιομηχανίας - την ΑΓΕΤ -επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση τότε του ΚΚΕ ότι η επαίσχυντη συμφωνία ισοδυναμεί με "εθνικό έγκλημα".

Στους 36 μήνες που πέρασαν, εκατοντάδες εκατομμύρια μπαίνουν στις τσέπες των Ιταλών, μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση πέρασε κατά το ήμισυ σε ξένα χέρια και σε δυο μήνες θα διαπραγματευτεί με την Εθνική Τράπεζα το άλλο μισό, με σοβαρό ενδεχόμενο να αφελληνιστεί πλήρως η ΑΓΕΤ, ενώ αν παραδοθούν και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" - το πιθανότερο - τότε η "Καλτσεστρούτσι" θα ελέγχει το 42% της ελληνικής αγοράς τσιμέντου. Οι εργαζόμενοι όμως και η ελληνική οικονομία, η παραγωγική της βάση, κάθε άλλο παρά ωφελήθηκαν.

Οι Ιταλοί εργοδότες με τη συναίνεση της Εθνικής Τράπεζας - κατά συνέπεια των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ πριν, του ΠΑΣΟΚ τώρα - απ' την αρχή έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους και έβαλαν μπρος την υλοποίησή τους.

Ξεκίνησαν με κάποιο οργανόγραμμα που επικαλούνταν και το οποίο τρία χρόνια μετά οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν, αλλά το βιώνουν με μέτρα όπως: Μείωση του προσωπικού (έγιναν δεκάδες απολύσεις σε θυγατρικές του ομίλου) "οικειοθελείς αποχωρήσεις" με κίνητρα, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνταξιοδοτήσεις χωρίς πρόσληψη προσωπικού για αναπλήρωση, εγκατάσταση εργολάβων, όπου αποχωρούσε μόνιμο προσωπικό, που χρησιμοποιούν αποικιοκρατικές συμβάσεις. Επίσης, εφαρμογή συνταγών της "Λευκής Βίβλου" για την αποκόμιση όσο γίνεται μεγαλύτερων κερδών για τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ, σε όλο τον όμιλο ΑΓΕΤ και ειδικά στις μεγάλες μονάδες, όπως είναι το εργοστάσιο του Αλιβερίου και η ΕΒΙΕΣΚ.

Για "μαύρες μέρες" της "Καλτσεστρούτσι" στην ΑΓΕΤ κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Η επέκταση των εργολαβιών και η αντικατάσταση του αποχωρούντος μόνιμου προσωπικού απ' αυτές, με αποικιοκρατικές συμβάσεις, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργούνται. Ηδη ολόκληρο το τμήμα της ελαφρόπετρας έχει παραδοθεί σε εργολάβο.Πρόσφατα μάλιστα προτείνουν συστήματα αξιολόγησης του προσωπικού με κριτήρια που αποσκοπούν στην παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Εκτός από τα παραπάνω, πρόσφατα αναγγέλθηκε ότι από 1 Φλεβάρη του '96 καταργείται η νυχτερινή βάρδια στην ΕΒΙΕΣΚ (θυγατρική της ΑΓΕΤ), που απασχολεί 70 εργαζόμενους στο Αλιβέρι. Την Τρίτη σε κοινή τους συνεδρίαση τα σωματεία της ΑΓΕΤ Αλιβερίου και ΕΒΙΕΣΚ αποφάσισαν κινητοποιήσεις, αν δεν ανακληθεί η απόφαση.

Παράλληλα η συναινετική τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο της ΑΓΕΤ, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό του και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ σε πρόσφατη σύσκεψη των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για την αποβιομηχάνιση, "εμείς δεν έχουμε προβλήματα και δεν κάνουμε απεργιακές ή άλλου είδους κινητοποιήσεις", τα λέει όλα. Η στάση εξάλλου των συνδικαλιστικών τους στελεχών το 1993 επέτρεψε στην κυβέρνηση της ΝΔ να ολοκληρώσει το έγκλημα χωρίς "να ανοίξει μύτη".

Οι εργαζόμενοι όμως και η χώρα τίποτα δεν έχουν να επωφεληθούν. Μέχρι το Μάρτη του '96, που θα ξανασυζητηθούν οι σχέσεις "Καλτσεστρούτσι" - ΑΓΕΤ - Εθνικής, έχουν το χρόνο να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επάνοδό της στο Δημόσιο.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Συνάντηση για Υγιεινή και Ασφάλεια

Συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας θα επιδιώξει η ΓΣΕΕ για να συζητήσει σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και τη συστηματική καταγραφή και πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών. Για αυτά τα δυο θέματα, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ συναντήθηκαν και με τον διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμό,ο οποίος ζήτησε τη συμβολή της ΓΣΕΕ για συστηματικότερο και ουσιαστικότερο διάλογο.

Μετατάξεις από την ΕΤΒΑ

Η διαδικασία μετάταξης στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των μη μόνιμων υπαλλήλων της ΕΤΒΑ,που απομακρύνονται από αυτή σύμφωνα με πρόσφατο νόμο για την "εξυγίανσή" της, καθορίστηκε με υπουργική απόφαση. Να σημειωθεί ότι οι 180 περίπου μη μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΤΒΑ είχαν κάνει μακρόχρονο αγώνα για να μην απολυθούν, όπως ήταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης.

Η απόφαση ορίζει ότι οι μετατάξεις πρέπει να γίνουν μέχρι τις 21 Μάη. Οι μετατασσόμενοι θα καταλαμβάνουν θέσεις με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, σε ειδικότητες και κατηγορίες με βάση τα τυπικά προσόντα τους και την εξειδίκευση που απέκτησαν τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Αν ο εργαζόμενος επιθυμεί μετάταξη σε διαφορετική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από αυτή του τόπου που υπηρετεί μέχρι σήμερα, πρέπει να υποβάλει αίτηση μέχρι τις 29 του Φλεβάρη, η οποία θα διαβιβαστεί από την ΕΤΒΑ στην υπηρεσία που επέλεξε. Επίσης η ΕΤΒΑ θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης να υποβάλει στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταστάσεις με τα τυπικά προσόντα των εργαζομένων προς μετάταξη.

Διαγωνισμός για την Πρωτομαγιά

Διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση της αφίσας της Πρωτομαγιάς 1996 προκηρύσσει η ΓΣΕΕ μεταξύ εργαζομένων - καλλιτεχνών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που προγραμματίζει για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Οι διαγωνιζόμενοι εργαζόμενοι πρέπει να παραδώσουν τα έργα τους μέχρι την Παρασκευή 29 Μάρτη στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Τα έργα πρέπει να είναι ανώνυμα (διαστάσεων τουλάχιστον 30 επί 40 χωρίς αναγραφή συνθήματος) και πρέπει να δίνονται μέσα σε φάκελο αντίγραφα (π.χ. φωτοτυπία) με το όνομα και το βιογραφικό του καλλιτέχνη. Επίσης, ο αριθμός των έργων δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο για κάθε συμμετοχή.

Τα έργα θα κριθούν από μεικτή επιτροπή προσωπικοτήτων του εικαστικού χώρου και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, η οποία θα βραβεύσει τις τρεις καλύτερες αφίσες.

Το πρώτο βραβείο είναι 150 χιλ. δραχμές και η εκτύπωση του έργου ως κεντρικής αφίσας της ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά.

Το δεύτερο βραβείο είναι 100 χιλ. δραχμές και το τρίτο βραβείο είναι 50 χιλ. δραχμές. Ολα τα έργα θα εκτεθούν στο Πεδίο του Αρεως, που είναι ο χώρος εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.

Δεν άντεξε τόση απανθρωπιά

Τριαντατετράχρονος πέθανε, τρεις μέρες μετά την απόλυσή του από το σούπερ μάρκετ ΑΛΙΜΕΝΤΑ

Ηταν παραμονή Πρωτοχρονιάς όταν ο 34χρονος Π. Ρούσσος απολύθηκε από το σούπερ μάρκετ Αλιμέντα.Τρεις μέρες μετά ο άτυχος εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή, μη αντέχοντας και αυτό το χτύπημα, αφού πριν λίγα χρόνια είχε χάσει τον αδερφό του που του άφησε τέσσερα παιδιά, τα οποία ανέθρεφε μαζί με τα δύο δικά του!

Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε οκτώ χρόνια οδηγός στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ. Την Παρασκευή πριν την Πρωτοχρονιά γυρνώντας στο σπίτι του στη Σαλαμίνα, τον περίμενε η απόλυσή του! Τρεις μέρες μετά επισκέφθηκε τους συναδέλφους του για να τους "αποχαιρετίσει" - όπως είπε - και λίγο αργότερα η αστυνομία τον βρήκε νεκρό στο αυτοκίνητό του.

Η "ανθρωπιά" της εταιρίας δεν έχει όρια. Μετά το θάνατό του πρότεινε στους εργαζόμενους να οργανώσουν πάρτι και μέρος των κερδών να το διαθέσουν στη γυναίκα του. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την πρόκληση και κατάφεραν μόνοι τους, με τη συνδρομή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων να μαζέψουν ένα σεβαστό ποσό για την οικογένειά του.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων τονίζεται: "Καταγγέλλουμε τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα της εργοδοσίας του εμπορίου που δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Π. Βαμβακάς μας είπε: "Οι "κοινωνικοί μας εταίροι" αποδεικνύονται αδίστακτοι μπροστά στις πιο απάνθρωπες ενέργειες. Δυστυχώς ο συνάδελφος δεν άντεξε τα προβλήματα και την αχαριστία του εργοδότη και είχε αυτή την κατάληξη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ