- ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).- Η συμπλήρωση τριών χρόνων από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ, υπακούοντας στις οδηγίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου ντόπιου... - 1996-01-19 00:00:00.0"/> - ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).- Η συμπλήρωση τριών χρόνων από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ, υπακούοντας στις οδηγίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου ντόπιου... - 1996-01-19 00:00:00.0" /> Τρία χρόνια στα "νύχια" της "Καλτσεστρούτσι" | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ
Τρία χρόνια στα "νύχια" της "Καλτσεστρούτσι"
  • Χαμένοι οι εργαζόμενοι και η εθνική οικονομία
  • Ραγδαίες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις
  • Για "μαύρες μέρες", κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η συμπλήρωση τριών χρόνων από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ, υπακούοντας στις οδηγίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ξεπουλούσε στην ιταλική "Καλτσεστρούτσι" το "διαμάντι" της ελληνικής βιομηχανίας - την ΑΓΕΤ -επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση τότε του ΚΚΕ ότι η επαίσχυντη συμφωνία ισοδυναμεί με "εθνικό έγκλημα".

Στους 36 μήνες που πέρασαν, εκατοντάδες εκατομμύρια μπαίνουν στις τσέπες των Ιταλών, μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση πέρασε κατά το ήμισυ σε ξένα χέρια και σε δυο μήνες θα διαπραγματευτεί με την Εθνική Τράπεζα το άλλο μισό, με σοβαρό ενδεχόμενο να αφελληνιστεί πλήρως η ΑΓΕΤ, ενώ αν παραδοθούν και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" - το πιθανότερο - τότε η "Καλτσεστρούτσι" θα ελέγχει το 42% της ελληνικής αγοράς τσιμέντου. Οι εργαζόμενοι όμως και η ελληνική οικονομία, η παραγωγική της βάση, κάθε άλλο παρά ωφελήθηκαν.

Οι Ιταλοί εργοδότες με τη συναίνεση της Εθνικής Τράπεζας - κατά συνέπεια των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ πριν, του ΠΑΣΟΚ τώρα - απ' την αρχή έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους και έβαλαν μπρος την υλοποίησή τους.

Ξεκίνησαν με κάποιο οργανόγραμμα που επικαλούνταν και το οποίο τρία χρόνια μετά οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν, αλλά το βιώνουν με μέτρα όπως: Μείωση του προσωπικού (έγιναν δεκάδες απολύσεις σε θυγατρικές του ομίλου) "οικειοθελείς αποχωρήσεις" με κίνητρα, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνταξιοδοτήσεις χωρίς πρόσληψη προσωπικού για αναπλήρωση, εγκατάσταση εργολάβων, όπου αποχωρούσε μόνιμο προσωπικό, που χρησιμοποιούν αποικιοκρατικές συμβάσεις. Επίσης, εφαρμογή συνταγών της "Λευκής Βίβλου" για την αποκόμιση όσο γίνεται μεγαλύτερων κερδών για τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ, σε όλο τον όμιλο ΑΓΕΤ και ειδικά στις μεγάλες μονάδες, όπως είναι το εργοστάσιο του Αλιβερίου και η ΕΒΙΕΣΚ.

Για "μαύρες μέρες" της "Καλτσεστρούτσι" στην ΑΓΕΤ κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Η επέκταση των εργολαβιών και η αντικατάσταση του αποχωρούντος μόνιμου προσωπικού απ' αυτές, με αποικιοκρατικές συμβάσεις, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργούνται. Ηδη ολόκληρο το τμήμα της ελαφρόπετρας έχει παραδοθεί σε εργολάβο.Πρόσφατα μάλιστα προτείνουν συστήματα αξιολόγησης του προσωπικού με κριτήρια που αποσκοπούν στην παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Εκτός από τα παραπάνω, πρόσφατα αναγγέλθηκε ότι από 1 Φλεβάρη του '96 καταργείται η νυχτερινή βάρδια στην ΕΒΙΕΣΚ (θυγατρική της ΑΓΕΤ), που απασχολεί 70 εργαζόμενους στο Αλιβέρι. Την Τρίτη σε κοινή τους συνεδρίαση τα σωματεία της ΑΓΕΤ Αλιβερίου και ΕΒΙΕΣΚ αποφάσισαν κινητοποιήσεις, αν δεν ανακληθεί η απόφαση.

Παράλληλα η συναινετική τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο της ΑΓΕΤ, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό του και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ σε πρόσφατη σύσκεψη των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για την αποβιομηχάνιση, "εμείς δεν έχουμε προβλήματα και δεν κάνουμε απεργιακές ή άλλου είδους κινητοποιήσεις", τα λέει όλα. Η στάση εξάλλου των συνδικαλιστικών τους στελεχών το 1993 επέτρεψε στην κυβέρνηση της ΝΔ να ολοκληρώσει το έγκλημα χωρίς "να ανοίξει μύτη".

Οι εργαζόμενοι όμως και η χώρα τίποτα δεν έχουν να επωφεληθούν. Μέχρι το Μάρτη του '96, που θα ξανασυζητηθούν οι σχέσεις "Καλτσεστρούτσι" - ΑΓΕΤ - Εθνικής, έχουν το χρόνο να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επάνοδό της στο Δημόσιο.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν τη δράση τους(2005-06-01 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο σε όλο τον Ομιλο(2004-02-17 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις απολύσεις!(2000-06-06 00:00:00.0)
Κέρδη για ποιον;(1997-12-13 00:00:00.0)
Απολύσεις στην ΕΒΙΕΣΚ(1997-09-27 00:00:00.0)
Οι Ιταλοί παζαρεύουν τον πλήρη έλεγχό της(1996-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ