Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στο "ντούκου" η υπόθεση των συμβάσεων

Με το μάτι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, η πλειοψηφία της διοίκησης της ομοσπονδίας αποφεύγει οποιαδήποτε ουσιαστική δράση για τη διεκδίκηση των κλαδικών αιτημάτων

Στο "ντούκου" πέρασε προχθές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων το κρισιμότατο ζήτημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που απασχολεί τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, με ευθύνη της πλειοψηφίας, που έχουν συγκροτήσει στα πλαίσια της διοίκησης της οργάνωσης ΠΑΣΚΕ και "ΣΥΝ". Δυο και πάνω ώρες σπαταλήθηκαν σε μια ανούσια... κόντρα για το ποιος θα είναι ο εισηγητής στο "στρογγυλό τραπέζι" ομοσπονδίας - εργοδοτών, που θα γίνει το Σάββατο, ενώ για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων αφιερώθηκε μόνο μισή ώρα και αυτή μετά από πίεση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ ήταν να πραγματοποιηθούν μια σειρά από περιοδείες, συσκέψεις με τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και στο μέτρο του δυνατού συλλαλητήρια κατά τόπους και άλλες κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων. Η απάντηση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και του "ΣΥΝ" ήταν ότι ναι μεν συμφωνούν με την πρόταση, αλλά πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και ότι η πολιτική κατάσταση δεν ευνοεί τέτοιου είδους ενέργειες, παρότι στην ολομέλεια της διοίκησης στις 14 Δεκέμβρη, είχαν δεσμευτεί ότι μετά τις γιορτές θα εξέταζαν το θέμα αναλυτικά.

Ετσι, ενώ γενικά τα στελέχη των δυο παρατάξεων παραδέχονται ότι οι απώλειες στα εισοδήματα των εργαζομένων συνεχώς αυξάνονται, ότι η κατάσταση στον κλάδο κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί, δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την ευθύνη της αποφασιστικής διεκδίκησης ικανοποιητικών συμβάσεων. Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, είναι το ότι δεν έχουν καν καθοριστεί τα ποσοστά των αυξήσεων που θα διεκδικηθούν, ενώ στο γενικό πλαίσιο που αποφάσισαν κάνουν λόγο γενικά για αυξήσεις που θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις. Επίσης, δεν αναφέρονται καθόλου στην ανάγκη επαναφοράς της ΑΤΑ, ενώ καθορίζουν ανώτατο επιτρεπτό όριο μερικής απασχόλησης στο 15% των θέσεων εργασίας και ελάχιστο χρόνο μερικής απασχόλησης 4 ώρες την ημέρα, 20 την εβδομάδα!

Ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ τόνισε μιλώντας στο "Ρ": "Εμείς προτείναμε, όσον αφορά στα σημαντικότερα αιτήματα, αυξήσεις που να καλύπτουν τις εισοδηματικές απώλειες, θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ, κατάργηση του ωρομισθίου, 35ωρο - 5ήμερο. Θεωρούμε ότι για να επιτευχθεί η υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων πρέπει από τώρα να προετοιμάσουμε το έδαφος για αυτό προτείναμε ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο δυστυχώς δεν έγινε δεκτό, πάμε "ξυπόλυτοι στα αγκάθια".

Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου οι μειώσεις μισθών (2013-08-27 00:00:00.0)
Ν' ακυρωθεί η κλαδική σύμβαση που μειώνει τους μισθούς (2012-09-29 00:00:00.0)
ΟΤΟΕ: Απλώς διετή... (1997-01-22 00:00:00.0)
Αδιέξοδο από την ΠΑΣΚΕ (1996-12-05 00:00:00.0)
Αδράνεια και αδιαφορία (1996-04-10 00:00:00.0)
"Καίνε" λιτότητα και ωρομίσθιο (1996-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ