ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανοίγουν οι πρώτες παλαιστινιακές κάλπες
  • Ψηφίζουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι υπό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της παλαιστινιακής αστυνομίας και του ισραηλινού στρατού
  • Κρούσματα βίας και αυταρχισμού, μια μέρα πριν από την ψηφοφορία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές. Παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε"προληπτικά" τη Δυτική Οχθη και ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε εκατοστό της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Παρά τα έκτακτα μέτρα δεν έλειψαν τα επεισόδια τόσο στη Ραμάλα, μεταξύ Παλαιστινίων, όσο και στην Τζενίν, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Η τεταμένη ατμόσφαιρα οξύνεται ακόμα περισσότερα από τις δεκάδες καταγγελίες για αυταρχισμό και βιαιότητα της παλαιστινιακής αρχής και αστυνομίας.

Σήμερα το πρωί, στις 5 ώρα Ελλάδας, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες "δημοκρατικές" παλαιστινιακές εκλογές. Στην ψηφοφορία αναμένεται να πάρει μέρος, περίπου, το 80% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Δυτικής Οχθης και της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.013.235.

Οι Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν δύο φορές, μία για τα μέλη του 88μελούς συμβουλίου και μία για τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής, θέση που αναμένεται να κατακτήσει χωρίς καμία δυσκολία ο Γιάσερ Αραφάτ.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για ηρεμία, δεν έλειψαν τα επεισόδια, χτες, τελευταία μέρα πριν την εκλογική αναμέτρηση. Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε, περίπου, 100 οπαδούς της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" και Παλαιστινίους αστυνομικούς στη Ραμάλα. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της τοπικής αστυνομίας διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης, τις τελευταίες αυτές μέρες, για "προληπτικούς" λόγους. Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους διαλύσουν χρησιμοποιώντας τα γκλομπς τους.

Επιδρομή, όμως, πραγματοποίησε η παλαιστινιακή αστυνομία και στο μοναδικό τηλεοπτικό σταθμό των αυτόνομων περιοχών, που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας και διοικείται από έναν Ισραηλινό και μία ομάδα Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Ο Ισραηλινός διευθυντής του σταθμού, ο οποίος είναι η μοναδική οδός μετάδοσης τηλεοπτικού υλικού από τη Δυτική Οχθη προς τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή αστυνομία, οπλισμένη με αυτόματα όπλα, κατέσχεσε εξοπλισμό αξίας 200.000 δολαρίων και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του σταθμού.

Αυτά τα περιστατικά αποτελούν απλώς ένα μικρό δείγμα του αυταρχισμού και των βιαιοπραγιών της αυτόνομης παλαιστινιακής αρχής, υποστηρίζουν οι παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκπρόσωπός τους συναντήθηκε, χτες, με τον επικεφαλής των 600 διεθνών παρατηρητών, Τζίμι Κάρτερ, πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, στον οποίο κατέθεσε σειρά καταγγελιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έκλεισε τα σύνορά του με τη Δυτική Οχθη και ανέπτυξε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη την ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επιθέσεων ακροδεξιών Εβραίων. Ενταση έχει, ήδη, δημιουργηθεί, αφού χτες Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 3 Παλαιστινίους έξω από την πόλη Τζενίν. Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ανακοινωθέν, το οποίο επιβεβαιώθηκε από παλαιστινιακές πηγές, οι 3 Παλαιστίνιοι δε σταμάτησαν σε μπλόκο έξω από την πόλη Τζενίν και άνοιξαν πυρ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών. Οι ίδιες, πάντα, πηγές υποστηρίζουν ότι οι 3 Παλαιστίνιοι ήταν μέλη τηςοργάνωσης "Χαμάς".

Οι πρώτες παλαιστινιακές εκλογές, που χαρακτηρίστηκαν από τον Γιάσερ Αραφάτ ως θεμελιώδες βήμα προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, υποστηρίζουν πολλοί, να πείσουν τους Παλαιστινίους ότι η ώρα της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού του ανθρώπου έχει φθάσει. Αλλωστε, πολλά δεινά της ισραηλινής κατοχής συνεχίζουν να βασανίζουν τον παλαιστινιακό λαό υπό το καθεστώς της "αυτονομίας".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εδωσε πίσω την εντολή ο Ερμπακάν

Δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το αδιέξοδο του νικητή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, Νετσμεντίν Ερμπακάν, έγινε απολύτως σαφές χτες. Και ο επικεφαλής του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας αποδείχτηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Πράγμα, που έγινε χτες, όπως αναμενόταν, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα του νέου Κοινοβουλίου απέρριψαν την πρόταση του Ερμπακάν για συμμαχία, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Αργότερα χτες, ο Ντεμιρέλ κάλεσε την αρχηγό του Κόμματος του Ορθού Δρόμου και υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ, στο προεδρικό μέγαρο για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να της επιδώσει την εντολή.

Αλλά η Τσιλέρ δεν πρόκειται να βρει το δρόμο της στρωμένο με ρόδα. Και αυτό γιατί ο ηγέτης του - τρίτου τη τάξει στη Βουλή - Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με το κόμμα της, αν τα στελέχη του επιμείνουν να επανακαταλάβει την πρωθυπουργία η Τσιλέρ.

Το Κόμμα του Ορθού Δρόμου κατέχει 135 έδρες στη Βουλή και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας 132. Για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία (276), θα χρειαστεί η σύμπραξη και τρίτου κόμματος. Από το ποιος θα είναι αυτός ο τρίτος εταίρος θα εξαρτηθούν πολλά...

Δημοσιογράφοι

Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το τουρκικό Συμβούλιο Τύπου χτες περιγράφουν την επικινδυνότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Τουρκία: Το 1995, δύο εκδότες και ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν σε ένοπλες επιθέσεις ή βομβιστικές εκρήξεις, ένας δημοσιογράφος πέθανε στα χέρια της Αστυνομίας, τέσσερις δημοσιογράφοι απήχθησαν από αντάρτες του ΡΚΚ και σαράντα συνελήφθησαν από τις αρχές ασφαλείας. Από τους συλληφθέντες, 22 εξακολουθούν να βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δικαστήρια κρατικής ασφαλείας κατέσχεσαν 13 έντυπα, σχεδόν στο σύνολό τους αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης.

ΒΟΣΝΙΑ
Εναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής αιχμαλώτων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τελικά η "τιμή" ενός όρου της συνθήκης του Ντέιτον "διασώθηκε", αφού, όπως φαίνεται, έστω και στο παρά πέντε..., διευθετήθηκε το ζήτημα της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στις μέχρι πρότινος εμπόλεμες πλευρές της Βοσνίας. Η βοσνιακή κυβέρνηση προχώρησε στις ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου με τους Σερβοβόσνιους, υποχωρώντας στις πιέσεις του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και στη διαβεβαίωση του τελευταίου ότι οι Σερβοβόσνιοι θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της τύχης χιλιάδων μουσουλμάνων...

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που φέρει και την ευθύνη της διοργάνωσης των απελευθερώσεων αιχμαλώτων πολέμου, ανακοίνωσε ότι μέχρι νωρίς χτες το βράδυ απελευθερώθηκαν 68 μουσουλμάνοι από τις φυλακές Κούλα της Λουκαβίτσα. Σερβοβοσνιακές πηγές ανακοίνωσαν ότι περίπου 90 Σέρβοι αφέθηκαν ελεύθεροι από μουσουλμανικές και κροατικές φυλακές. Τα ακριβή στοιχεία για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στη βοσνιακή κυβέρνηση και τους Σερβοβόσνιους δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πάντως, ανεπίσημες πηγές διαβεβαίωναν ότι μέσα στο περασμένο 24ωρο επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι συνολικά 250 αιχμάλωτοι πολέμου. Οπως είναι γνωστό, η συνθήκη του Ντέιτον έθετε την 19η Γενάρη, μεταξύ άλλων, ως την τελευταία προθεσμία για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ και των τριών πρώην εμπόλεμων πλευρών, κάτι που μέχρι το βράδυ της Πέμπτης φαινόταν μάλλον απίθανο.

Εξάλλου, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, διαβεβαίωσε ότι τα πρώην εμπόλεμα μέρη στη Βοσνία ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από τις γραμμές του μετώπου. Ο τελευταίος, μάλιστα, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι είναι ικανοποιητικό το πνεύμα συνεργασίας που έδειξαν όλες οι πλευρές. Την ίδια στιγμή, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφερόμενος στη συνθήκη του Ντέιτον, εξέφραζε στο Σαράγεβο την πεποίθηση ότι "η ανάπτυξη των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία χωρίς κανένα σοβαρό επεισόδιο". Πάντως, λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, άνδρες του ΝΑΤΟ, με τεθωρακισμένα οχήματα στάλθηκαν στο βοσνιακό χωριό Γκόρνια Κόπριβνα, όπου νωρίτερα μία ομάδα ένοπλων Μουτζαχεντίν εκφόβισε μία περίπολο Καναδών στρατιωτών. Οπως είπε στο "Ρόιτερ" ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Σόου, το βράδυ της Πέμπτης ένα καναδικό όχημα της IFOR κυκλώθηκε από ένοπλους ισλαμιστές "που συμπεριφέρθηκαν με απειλητικό τρόπο, αναγκάζοντας τους Καναδούς να υποχωρήσουν για να μη δημιουργηθεί επεισόδιο".

Θύματα του εμφυλίου πολέμου που ανάμεσα στις άλλες συνέπειες αφήνει

Θύματα του εμφυλίου πολέμου που ανάμεσα στις άλλες συνέπειες αφήνει χιλιάδες χωρίς καθαρό νερό. Οι γυναίκες της φωτογραφίας πάσχουν από χολέρα

"Βράζει" το ηφαίστειο στο Μπουρούντι

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Μπουρούντι, όπου όλα δείχνουν την επανέναρξη βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στις αφρικανικές φυλές, Χούτου και Τούτσι. Εκπρόσωποι υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και διπλωμάτες ανακοίνωσαν, ότι μέσα στο τελευταίο 48ωρο έχασαν τη ζωή τους πέντε χωρικοί και έγιναν στάχτη τα σπίτια άλλων 70, είτε από εκρήξεις βομβών, είτε από επιθέσεις ανταρτών με χειροβομβίδες.

"Το βουνό των πτωμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τι αλήθεια περιμένει η διεθνής κοινότητα για να αντιδράσει; Ολα μπορεί να εκραγούν από λεπτό σε λεπτό, με συνέπειες και θανάτους που θα συγκρίνονται μόνον με την πρόσφατη τραγωδία στη Ρουάντα", επισήμανε σε δηλώσεις του ο ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πάουλο Πινέιρο.

Σύμφωνα με όσα είπαν σε μέλη οργανώσεων αρωγής πρόσφυγες από το Μπουρούντι, που αναζητούσαν καταφύγιο στο Ζαϊρ, οι φυλετικές συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές στις βορειοδυτικές επαρχίες και στα χωριά, όπου πολλοί χωρικοί (μέλη της φυλής των Χούτου) έχουν τεθεί στο στόχαστρο ένοπλων ανταρτών της φυλής των Τούτσι. Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει ήδη την πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στους παρακείμενους λόφους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ