ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΤΕΡΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
"Μπαλάκι" οι σεισμόπληκτοι

Για επιλεκτικότητα με κομματικά κριτήρια κατηγορεί τους υπαλλήλους Πρόνοιας στην Πάτρα ο αντιπρόεδρος της Πτέρης

Για μη σύννομη αντιμετώπιση των σεισμόπληκτων περιοχών της Αχαϊας καταγγέλλει τους υπαλλήλους του Γραφείου Πρόνοιας στην Πάτρα ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Πτέρης Αχαϊας Θανάσης Λαπαναίτης.

Σε επιστολή του προς κάθε αρμόδιο, ο αντιπρόεδρος της κοινότητας λέει, ότι η υπουργική απόφαση για απόδοση 200.000 δραχμών στους σεισμόπληκτους τονίζει ότι τη δικαιούνται όσοι έχουν σπίτια με κίτρινο (για αναστήλωση) και κόκκινο (κατεδαφιστέα) και μόνο αν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

"Από μας αυτό έχει τηρηθεί με κάθε δυνατή συνέπεια", λέει ο αντιπρόεδρος, "όμως δεν έχει γίνει το ίδιο και στις άλλες κοινότητες, που τυγχάνουν προνομιούχες, είτε γιατί κάποιο κομματικό στέλεχος κατάγεται από εκεί, είτε γιατί ο πρόεδρος παίρνει "άδεια από τη σημαία" για να κάνει ό,τι εκείνος θέλει ξεχνώντας και τις υπουργικές αποφάσεις".

Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον επιστολογράφο, έφερε τους δημότες της κοινότητας, που δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε αντίθεση με τον κοινοτάρχη, ο οποίος δεν τα υπέγραφε. "Στη συνέχεια απευθύνονται στο Γραφείο της Πρόνοιας στην Πάτρα και εκεί τους λένε ότι φταίει ο πρόεδρος, επειδή δε θέλει να τους βοηθήσει. Αυτό βέβαια είναι λάθος, διότι όταν κάποιος δεν έχει πρόβλημα από το σεισμό στο σπίτι του ή δεν είναι μόνιμος κάτοικος της κοινότητάς μας είναι παράνομο ο πρόεδρος να του υπογράψει το αντίθετο". Μάλιστα, οι δημότες απειλούν ότι θα μεταφέρουν σε άλλη κοινότητα τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Ο αντιπρόεδρος πιστεύει ότι τα κριτήρια είναι πολιτικά και παρακαλεί "κάθε υπεύθυνο να μεριμνήσει για το σωστό χειρισμό των διατάξεων ή να μας πουν κι εμάς ό,τι είναι κοινό μυστικό να παρανομούμε όλοι".

Αρνείται η κυβέρνηση να στηρίξει την ΑΓΝΟ

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, απέναντι στους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους

Αρνείται η κυβέρνηση να στηρίξει τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους.

Αυτό προκύπτει από έγγραφη απάντηση του υπουργού Γεωργίας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή. Ο υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι για την ΑΓΝΟ το δημόσιο ανέλαβε χρέη της προς την ΑΤΕ ύψους 1,4 δισ. δραχμές, τη στιγμή που τα χρέη της επιχείρησης έχουν φτάσει τα 21 δισ. δραχμές και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα στήριξής της ώστε να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Ωστόσο, όμως, ο υπουργός Γεωργίας φαίνεται να μην έλαβε υπόψη του την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια για τους συνεταιρισμούς και τις δήθεν ρυθμίσεις για τα χρέη. Ανοιχτό άφησε επίσης ο υπουργός Γεωργίας το πρόβλημα πληρωμής των κτηνοτρόφων, ενώ για το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της επιχείρηση για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη, ο υπουργός Γεωργίας, διαπίστωσε οικονομική αδυναμία της επιχείρησης και αναφέρει πως το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Λαγκαδά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης υπέβαλε μήνυση κατά των υπευθύνων της βιομηχανίας. Ανεξάρτητα, όμως, από όλα αυτά, το ζήτημα είναι ότι η κακή πορεία της ΑΓΝΟ δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων για τους 800 περίπου εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πέλλας, που έχουν συνδέσει άμεσα ή έμμεσα τη μοίρα τους με την εξέλιξη της επιχείρησης και η λήψη άμεσων μέτρων είναι για το λόγο αυτό επιτακτική.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αρχή με κρασί και... μπανάνες

Το κρασί και οι μπανάνες θα είναι τα βασικά θέματα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που γίνεται μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, υπό ιταλική προεδρία.

Το ζήτημα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού, που είχε "παγώσει" εδώ και ένα χρόνο, είναι το πρώτο θέμα που έδειξε ενδιαφέρον η ιταλική προεδρία και το φέρνει στο Συμβούλιο, ώστε να εξεταστεί στις επόμενες συνεδριάσεις του. Ετσι επανέρχονται πάλι οι αρνητικές προτάσεις της Κομισίον σε βάρος των ελληνικών κρασιών με την κατοχύρωση της χρήσης ζάχαρης σε όφελος των βορείων χωρών της ΕΕ κλπ. και της αναμόρφωσης του καθεστώτος στα πλαίσια της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Για τις μπανάνες, το Συμβούλιο θα εξετάσει την τροποποίηση του καθεστώτος εισαγωγών στην ΕΕ, (απλούστευση των διαδικασιών εισαγωγής και αύξηση της δασμολογικής ποσόστωσης) και το θέμα ενδιαφέρει τους μεγαλοεισαγωγείς και τις πολυεθνικές τροφίμων. Οσον αφορά στις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά, αναμένεται να έρθουν προς συζήτηση σε επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική προεδρία θα "κυνηγήσει" και την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου.

Την εισοδηματική πολιτική καταδίκασε η ΟΣΝΙΕ

Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης καταδίκασε ομόφωνα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, στη συνεδρίασή της στις 20 του Δεκέμβρη 1995. Επίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, αποφάσισε να καταγγείλει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σαν το ελάχιστο μέσο διασφάλισης του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας και πρόνοιας.

Τα αιτήματα που τίθενται από την ΟΣΝΙΕ για τη ΣΣΕ 1996 για διαπραγμάτευση,βγήκαν από δύο συσκέψεις μελών των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων της δύναμης της Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων ζητούν: Αυξήσεις 10% από 1.1.1996 επί των βασικών μισθών και από 1.7.1996 επί των διαμορφωμένων βασικών μισθών, 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους πλην των παραϊατρικών. Ακόμη να δοθεί διορθωτικό ποσό 10% του βασικού μισθού σε όσους εργαζόμενους δεν παίρνουν νοσοκομειακό επίδομα, επίδομα παιδιών χωρίς προϋποθέσεις σε όλες τις εργαζόμενες και επίδομα 30% στο νοσηλευτικό προσωπικό και τις καθαρίστριες που εργάζονται σε χώρους εργαστηρίων.

Για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, τονίζει η ΟΣΝΙΕ, θα χρειαστούν αγώνες, ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης και συμμετοχή όλων των εργαζομένων του κλάδου.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Νέα κινητοποίηση για το "δράκο" της ΔΕΗ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από τη Δευτέρα οι κάτοικοι του Κερατσινίου για να ματαιώσουν την κυβερνητική απόφαση να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ που βρίσκεται στην περιοχή.

Τη Δευτέρα ξεκινά η τριήμερη κατάληψη του εργοστασίου από το λαό του Κερατσινίου, με αίτημα το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και την απόδοσή του στον δήμο. Η κατάληψη θα κορυφωθεί την Τετάρτη 24/1, με κλείσιμο των καταστημάτων και αποχή των μαθητών από τα σχολεία. Την ίδια μέρα, στις 6.00 το απόγευμα, θα γίνει ανοιχτεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, ο δήμαρχος Κερατσινίου Γ. Χάσκας δήλωσε ότι θα κάνει απεργία πείνας και τις τρεις μέρες.

Σχετικά με το ζήτημα, η επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου τονίζει στο "Ρ": "Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ο μόνος δρόμος για το λαό του Κερατσινίου είναι ο δρόμος του αγώνα. Πιστεύουμε πως όχι με μεμονωμένες ενέργειες και παθητικές, όπως η απεργία πείνας του δημάρχου, αλλά μόνο με δυναμικές, μαζικές κινητοποιήσεις όλων των φορέων της περιοχής και του λαού μπορεί να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, για επαναλειτουργία του εργοστασίου με φυσικό αέριο". Η επικεφαλής σημειώνει ακόμα ότι αν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει ότι συμπαρίσταται στα προβλήματα του λαού, πρέπει να ανατρέψει την κυβερνητική απόφαση. Μία απόφαση που ο ίδιος είχε πάρει, ως υπουργός Βιομηχανίας, για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι του Κερατσινίου

Να κλείσουν τα σφαγεία ζητούν οι κτηνίατροι

Να κλείσουν τα σφαγεία και εργαστήρια κρέατος που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας, ζητά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ).

Η ΠΕΚΔΥ θεωρεί ότι προέχει η δημόσια υγεία και η υγεία του ζωικού κεφαλαίου και τονίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Επίσης, καλεί τους νομάρχες να υπογράψουν τις εισηγήσεις των νομαρχιακών κτηνιατρικών υπηρεσιών για κλείσιμο σφαγείων και ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες υγειονομικής βελτίωσης σε όσα σφαγεία θέλουν να λειτουργήσουν. Τέλος, η ΠΕΚΔΥ υπογραμμίζει την ανάγκη να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις σε κτηνιάτρους, πράγμα που πρέπει να γίνει άμεσα από το υπουργείο Γεωργίας.

Στα αζήτητα οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις

Στα αζήτητα έμεινε το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης 50.000 αγροτών ηλικίας 55 - 65 ετών, που διατυμπάνιζε από πρόπερσι η κυβέρνηση και το οποίο έθετε ως βασικό όρο την οριστική μεταβίβαση γης σε νέους αγρότες (κοινοτικός Κανονισμός 2079/92).

Από το καλοκαίρι του 1994 μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς, υπήρξαν μόνο 6.100 ενδιαφερόμενοι για 15.000 πρόωρες συντάξεις και έγκριση για ένταξη στο πρόγραμμα πήραν οι 3.200. Από αυτούς, οι 900 για συντάξεις των 75.000 δραχμών και οι 2.300 για 60.000 δραχμές. Επίσης, εκκρεμούν ακόμη 1.000 περίπου αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προένταξης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η απροθυμία των αγροτών για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν δικαιολογημένη, αφού οι περιοριστικοί όροι και τα δήθεν ευεργετήματα λειτούργησαν απαγορευτικά. Το υπουργείο Γεωργίας μπρος στην αποτυχία του προγράμματος ζήτησε από την Κομισιόν την τροποποίηση του ισχύοντος συστήματος, χωρίς ωστόσο να λάβει μέχρι τώρα κάποια απάντηση.

Συνεστίαση της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης

Την πρώτη της συνεστίαση πραγματοποιεί αύριο η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης". Η συνεστίαση θα γίνει στο κέντρο "Θεσσαλονικιά". Πληροφορίες για το γεγονός δίνονται στα τηλέφωνα 286.546 και 286.580.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ