ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Και τώρα ... "αναπτυξιακή λιτότητα"!

Την προσήλωσή τους στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής με "σταθερότητα και συνέπεια", διατύπωσαν χτες όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (παλιά και νεοδιορισθέντα) κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων, όπου δεν έλειψαν και οι καθιερωμένες αιχμές και παράπονα, από εκείνους που δε μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Και όλα αυτά, επενδύθηκαν με τις δηλώσεις της νέας υπερυπουργού - από την ομάδα των "4" - Βάσως Παπανδρέου για... ανάπτυξη, που στην ουσία σημαίνει εντατικοποίηση της λιτότητας.

  • Ο Γ. Παπαντωνίου,που διατήρησε τη θέση του (με κουτσουρεμένες κατά πάσα πιθανότητα αρμοδιότητες) στην τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Ανωμερίτη και τον υφυπουργό Ι. Ανθόπουλου στους νεοδιορισθέντες υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα και Ν. Μπετενιώτη,δήλωσε αισιόδοξος ότι "το νέο σχήμα θα προχωρήσει" και χαρακτήρισε τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα... αναπόφευκτες. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση του για "σταθερότητα και συνέπεια" στην εφαρμογή της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, επικαλούμενος τα δήθεν αποτελέσματα, που είχε μέχρι τώρα και προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί στο εξής η "αναπτυξιακή διάθεση για να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει".
  • Η Βάσω Παπανδρέου,που αναλαμβάνει τα υπουργεία Βιομηχανίας - Ενέργειας και Τεχνολογίας, Εμπορίου και Τουρισμού - τα οποία συγχωνεύτηκανστο νέο υπερυπουργείο "Ανάπτυξης", παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον Αν. Πεπονή επιχείρησε να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Η υπερυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία, την οποία θα δώσει η νέα κυβέρνηση στην "ανάπτυξη", τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη "συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων της, όπως της βιομηχανίας, των δυνάμεων της αγοράς και του εμπορίου, καθώς και του τουρισμού". Ομως, ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καμία παρέκκλιση απ' την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως "το οικονομικό επιτελείο κατά βάση θα είναι το ίδιο και αυτό είναι μια εγγύηση για τη συνέχεια της πορείας μας".Ο Αν. Πεπονής διατύπωσε την άποψη ότι η απομάκρυνση απ' την κυβέρνηση του υφυπουργού Ντ. Βρεττού, "δεν υπήρξε ούτε αξιοκρατική, ούτε δίκαιη η αποτίμηση του έργου του και η συμβουλή του". Παρόμοια πικρία εξέφρασε και ο Ντ. Βρεττός. Ο Αν. Πεπονής προσπάθησε να αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αποδίδοντάς τες στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς, καθώς και στη δυσκαμψία των πιστωτών των επιχειρήσεων που υπάγονται στον ΟΑΕ.
Υπουργείο Οικονομικών

Απ' την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, παραδίδοντας - εμφανώς δυσαρεστημένος - τη "σκυτάλη του" στους Γ. Ανωμερίτη και Γ. Δρυ, συνέστησε στους νέους υφυπουργούς να "συγκρουστούν με τη φοροδιαφυγή" και να "μη χρησιμοποιήσουν μικροκομματικά οφέλη".

  • Η εντονότερη ίσως αντίδραση για τη νέα κυβέρνηση από όλα τα κυβερνητικά στελέχη ανήκει στον τέως υπουργό Τουρισμού Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο - με γραπτή του δήλωσή του - κάνει λόγο για "κατάργηση της αυτοτέλειας του υπουργείου Τουρισμού" και ότι "η απόφαση αυτή βρίσκεται σε απόσταση από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ". Στην τελετή παράδοσης όμως, τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα, με τη νέα υπερυπουργό Β. Παπανδρέου να απαντά στον προκάτοχό της ότι "η δημιουργία του νέου υπουργείου Ανάπτυξης δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση υποβάθμιση της τουριστικής πολιτικής".
  • Πιο φιλικό ήταν το κλίμα της τελετής διαδοχής στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου. Εκεί η υπουργός Β. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι "η δημιουργία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει στόχο να δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας". Απ' την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Ν. Ακριτίδης προέβη σε σύντομο απολογισμό του έργου του, πετώντας όμως και την "μπηχτή" ότι η νέα "υπέρ" υπουργός "πήρε πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη".
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο Γ. Αδαμόπουλος "έκλεψε" την παράσταση

Την προσπάθεια εμφάνισης μιας επίπλαστης ομοψυχίας κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας από τον απερχόμενο υπουργό Στ. Τζουμάκα στον νεοδιορισθέντα Β. Γιαννόπουλο,ματαίωσε η "έκρηξη" του απερχόμενου υφυπουργού Γ. Αδαμόπουλου,καθώς και οι δηλώσεις Γιαννόπουλου για "αποκατάσταση πραγμάτων" στο υπουργείο.

Ο απερχόμενος υφυπουργός, φανερά πικραμένος γιατί "κόπηκε" από το κυβερνητικό σχήμα, έκανε λόγο για "πολιτική ομηρία" του Κ. Σημίτη,"από το πολιτικό παρασκήνιο που αναπτύσσουν κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ που φιγουράριζαν σε ολοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής, σαν πρωταγωνιστές των εξελίξεων", ενώ δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πίστη του στον Α. Παπανδρέου,ευχαριστώντας τον που τον είχε συμπεριλάβει στα δυο τελευταία κυβερνητικά σχήματα...

Αντίθετα, τόσο ο απερχόμενος όσο και ο νυν υπουργός Εργασίας, έκρυψαν τα "μαχαίρια" και επιδόθηκαν σε φιλικές προσφωνήσεις (δεν έλειψαν βέβαια και οι ειρωνικές αιχμές κυρίως από πλευράς Γιαννόπουλου) και "συγχαρητήρια" ο ένας προς τον άλλο, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που όταν ο Στ. Τζουμάκας έκανε λόγο για "δυνατές σχέσεις με τον Γιαννόπουλο", να προκαλέσει τα γέλια όλων των παρευρισκομένων.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Β. Γιαννόπουλος, μετά την αποχώρηση του Σ. Τζουμάκα, εξέφρασε έμμεσα τη δυσφορία του για τις αλλαγές σε ΔΣ των Οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο και σημείωσε πως θα υπάρξει "επαναφορά πραγμάτων και προσώπων στο υπουργείο".Αν και αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, η παρουσία του γνωστού από το "σκάνδαλο Μπολτσή", πρώην προέδρου του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλα και κατά την τελετή και αργότερα, σηματοδότησε τι "επαναφορά" εννοούσε!

Επίσης, σημείωσε πως ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης θα αναλάβει τον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο υφυπουργός Λ. Κανελλόπουλος θα προϊσταται του Κοινωνικού Ταμείου και των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
"Μπηχτές" και... αβρότητες

Με τις μάσκες της "συγκίνησης" και της... "καλής καρδιάς" εμφανίστηκαν χτες η νέα και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Ο ...σταθερός υπουργός του υπερυπουργείου Α. Τσοχατζόπουλος έδωσε το κλίμα της "συγκίνησης", λέγοντας ότι για πρώτη φορά ορκίζεται κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Α. Παπανδρέου και φυσικά δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του. Ανάμεσα στους πανηγυρικούς είπε επίσης, ότι οι ιστορικές εξελίξεις επηρεάζονται απ' ό,τι φάνηκε και από απρόβλεπτα γεγονότα όπως και από τα αντικειμενικά. Αδιευκρίνιστο παραμένει, αν εννοούσε μόνο την ασθένεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ή και τη μη εκλογή του ως διαδόχου πρωθυπουργού...

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Γ. Δασκαλάκης,εμφανώς κατηφής εξαιτίας του υποβιβασμού του δήλωσε ότι ελπίζει πως θα εκτιμηθεί η όποια προσπάθειά του για το θεσμό, "γιατί δώσαμε μάχη να φτάσει εδώ που είναι". Πρόσθεσε ότι "από το '74 που μπήκα στο ΠΑΣΟΚ έχω υπηρετήσει χωρίς διακρίσεις, υπολογισμούς και σκοπιμότητες, με μόνη φιλοδοξία όχι την κατάκτηση της καρέκλας", αλλά την προώθηση της πολιτικής του.

Ο νέοι υφυπουργοί Λ. Παπαδήμας και Γ. Μωραϊτης "ξεχείλισαν" από αβρότητα προς το πρόσωπο του Α. Τσοχατζόπουλου, ενώ ο απερχόμενος Χρ. Καστανίδης αρκέστηκε στις τυπικές "συντροφικές" ευγένειες.

ΥΕΝ
Με τυμπανοκρουσίες

Τη μέχρι τώρα πολιτική του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρα θα συνεχίσει ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,όπως τόνισε ο ίδιος χτες κατά την παραλαβή του υπουργείου, που έγινε με τυμπανοκρουσίες από την μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Τον νέο υπουργό ΕΝ, κατά την άφιξή του, υποδέχτηκε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Μ. Πελοποννήσιος.Παραδίδοντας, ο Γ. Κατσιφάρας είπε ότι νιώθει "ιδιαίτερα ευτυχισμένος", γιατί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανέθεσε αυτή τη βαριά ευθύνη "στον έμπειρο πολιτικό" Κ. Σφυρίου.Ο τελευταίος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Γ. Κατσιφάρα για τη θερμή του υποδοχή και αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό τόνισε ότι πιστεύει πως θα είναι "άξιος" συνεχιστής του Α. Παπανδρέου...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η αγροτιά θα συρρικνωθεί

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας άλλαξε για άλλη μια φορά χτες, ωστόσο όμως η πολιτική υλοποίησης της αντιαγροτικής πολιτικής των Βρυξελλών και της συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Αλλωστε, το ομολόγησε χτες με το δικό του τρόπο και ο νέος υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,κατά την ομιλία του στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του Θ. Στάθη.Ο Στ. Τζουμάκας είπε πως ο αγροτικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί και ένα μέρος του θα απομακρυνθεί από την αγροτική παραγωγή, με βάση την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ. Κατά τ' άλλα στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, τόσο ο απερχόμενος υπουργός, όσο και υφυπουργοί Αλ. Δαμιανίδης και Αλ. Ακριβάκης κινήθηκαν στις ομιλίες τους στα γνωστά "τελετουργικά" πλαίσια, ενώ το ίδιο έκαναν και οι νέοι υφυπουργοί Αλ. Μπαλτάς και Απ. Φωτιάδης.

Πέρα από αυτά, ο νέος υπουργός Γεωργίας σε γραπτή δήλωσή του, την οποία διένειμε στη συνέχεια στον Τύπο, "οριοθετεί" κατ' αρχάς την πολιτική που θα ακολουθήσει με γενικόλογες στρατηγικές επιλογές, τονίζοντας πως η αγροτική πολιτική της χώρας μας δεν έχει το δικαίωμα να διαμορφώνεται ερήμην των διεθνών δεδομένων. Επί του πρακτέου, ο Στ. Τζουμάκας αναφέρει επίσης πως θα συνεχίσει την κυβερνητική δραστηριότητα για θέματα όπως: Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, η πρόωρη συνταξιοδότηση, οι νέοι αγρότες, ο νόμος για τις ΑΣΟ, η ρύθμιση θεμάτων πολιτικής γης, το Εθνικό Κτηματολόγιο, η χρήση της ελληνικής γης και η διαμόρφωση ευνοϊκότερων όρων αγοράς γης από πραγματικούς αγρότες...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Με... φιλοσοφικές προσεγγίσεις

Χωρίς αναφορές στα "πριν" και τα "μελλούμενα", παρά το ότι στο χώρο της υγείας "δοκιμάζονται τα ιδανικά και οι πολιτικές διακηρύξεις" - κατά την έκφραση του Αν. Πεπονή - έγινε η παράδοση στο υπουργείο Υγείας.

Ο Δ. Κρεμαστινός επανέλαβε ότι ανέλαβε καθήκοντα υπουργού μετά από εντολή - "θα 'λεγα παράκληση" πρόσθεσε - του Α. Παπανδρέου. Είπε ότι η εντολή ήταν να γίνει εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και ότι από επιστημονική και τεχνοκρατική άποψη το έργο του έφτασε στο τέλος, αφού το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα έχει προσυπογραφεί απ' την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι είναι στο χέρι της νέας ηγεσίας να το προωθήσει με ή χωρίς νέες τομές. Η μη κατάθεση του νομοσχεδίου, πρόσθεσε, ήταν προσωπική επιλογή και έγινε για λόγους ευθιξίας, τη στιγμή που ο Α. Παπανδρέου ήταν άρρωστος.

Ο Αν. Πεπονής αναλώθηκε περισσότερο στη δυνατότητα, για πρώτη φορά, επιλογής υπουργείου απ' τον Κ. Σημίτη και σε μια φιλοσοφική προσέγγιση της υγείας και της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται τα ιδανικά και οι πολιτικές διακηρύξεις. Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στο νομοσχέδιο που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο προκάτοχός του Δ. Κρεμαστινός.

Απ' τους άλλους απερχόμενους υφυπουργούς μίλησε ο Μ. Σκουλάκης, υφυπουργός Πρόνοιας, που μεταξύ των άλλων παραδέχτηκε ότι πέρασαν "δυο τρία νομοσχεδιάκια μικρά μεν, αλλά σημαντικά".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Νέος υπουργός σε παλιά πολιτική

Είναι γεγονός πως η χτεσινή παράδοση - παραλαβή υπουργείων και στο ΥΠΠΟ απλώς επιβεβαίωσε τη γνωστή λαϊκή ρήση "άλλαξε ο Μανωλιός...". Ωστόσο, ο αποχαιρετισμός του μέχρι χτες υπουργού, Θάνου Μικρούτσικου,και η υποδοχή του νυν, Σταύρου Μπένου,ήταν πλήρης συγκινήσεων.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, στα δύο χρόνια της θητείας του, εφάρμοσε την πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με σημεία αιχμής τη μετατροπή των κρατικών σκηνών σε ΝΠΙΔ και την "αναβάθμιση" του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής σε θέση καθολικών πολιτιστικών καθηκόντων.Χτες, αποχαιρετώντας τους συνεργάτες του στο ΥΠΠΟ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε σύντομα το έργο που έγινε στα δύο χρόνια. Ανάμεσα, όμως, στο βιβλίο, το χορό, τη φωτογραφία, τις ορχήστρες και το ΕΠΔΠ, έλαμψε διά της απουσίας της η αρχαιολογική πολιτική. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο "αγκάθι" για τον νέο υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος έχει μπροστά του την ανάγκη σύνταξης και ψήφισης νέου αρχαιολογικού νόμου,και νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, την υλοποίηση του τριγώνου Βεργίνα - Πέλλα - Δίον,την ολοκλήρωση των έργων στην Ακρόπολη και άλλα πολλά.

Ο Σταύρος Μπένος στη δική του ομιλία δεν προέβη σε εξαγγελίες, παρά μόνο σε υποσχέσεις για το έργο που θα ακολουθήσει και σε ευχαριστίες για τη συνεργασία που είχε με τον Θάνο Μικρούτσικο: "Αποχωρίζομαι αυτή την εμπειρία της συνεργασίας μας, που όμοιά της δεν ξαναγνώρισα".

Παρ' όλα αυτά, ο Στ. Μπένος, όσο ήταν υφυπουργός αποκάλυψε δείγματα των προθέσεών του. Μία από αυτές είναι και η επιβολή του πολιτιστικού φόρου (!) στους δημότες. Ιδωμεν...

ΥΠΕΧΩΔΕ
Ιδια γεύση...

Τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής στο υπουργείο του προδιέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, κατά την τελετή εγκατάστασης του νέου υφυπουργού Μανώλη Λουκάκη, ο οποίος θα αναλάβει έναν ιδιαίτερο ρόλο στον τομέα Δημοσίων Εργων.

Ο Κ. Λαλιώτης δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της νέας κυβέρνησης και του νέου πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, τον οποίο χαρακτήρισε "ικανό, δυναμικό και σύγχρονο", ενώ επανέλαβε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διαχειριστεί μέχρι το 1999 το ποσό των 4,3 τρισ. δρχ. για δημόσια έργα, που τα παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ ως "ατμομηχανή της ανάπτυξης". Πρόσθεσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται έργα συνολικού ύψους 2 τρισ. δρχ. και ότι προς υπογραφή οι συμβάσεις άλλων έργων συνολικού προϋπολογισμού 1 τρισ. δρχ.

Τόσο ο Κ. Λαλιώτης, όσο και Κ. Γείτονας, που αποχωρεί αναλαμβάνοντας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, εξέφρασαν την πικρία τους επειδή στο νέο κυβερνητικό σχήμα δε συμμετέχει ο υφυπουργός Γ. Τσακλίδης.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Μ. Λουκάκης δεν παρέλειψε να κατατάξει τον εαυτό του στους "Γεννηματικούς".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Φεύγουν "όρθιοι και ήρεμοι"

"Για νέα περίοδο ευθύνης" έκανε λόγο ο νέος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χ. Καστανίδης, παραλαμβάνοντας από τον απερχόμενο Ε. Βενιζέλο.

Ο νέος υφυπουργός Γ. Δασκαλάκης, είπε ότι προσωπικά δεν είχε ευνοηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό αλλά "ευνοήθηκε μαζί με όλους από τις αξίες που οραματίστηκε". Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο που τοποθετήθηκε, μάλλον δεν έδειξε ευχαριστημένος, αφού όπως είπε, "το θυμάμαι με αποστροφή από τα συνδικαλιστικά χρόνια που κάναμε απεργίες".

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Κ. Κουλούρης, δήλωσε ότι φεύγει "όρθιος και ήρεμος", τονίζοντας την αφοσίωσή του στον Α. Παπανδρέου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρ. Κοκκινοβασίλης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την τιμή να του αναθέσει καθήκοντα υφυπουργού, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δ. Σαρρή: "Εμείς λόγω της σύντομης θητείας μας δε γράψαμε ιστορία. Είμαστε όμως τυχεροί και θα μας γράψει η ιστορία ως την τελευταία κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ
Πικραμένος ο Σ. Βαλυράκης

Εκρυψε επιμελώς την πικρία του κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο Σ. Βαλυράκης, κάτι όμως που δεν έκαναν ορισμένοι σύμβουλοί του, χτες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Κ. Γείτονα. "Ηρθαμε με αυτοκίνητο και φεύγουμε με τα πόδια", ακούστηκε να λέει με νόημα ένας εξ αυτών, ενώ η θλίψη ήταν εμφανής στα πρόσωπα και πολλών άλλων. Ο απερχόμενος υπουργός πάντως, λίγο πριν φτάσει στο υπουργείο ο Κ. Γείτονας, καλούσε τους δημοσιογράφους στα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου στην οδό Ομήρου στην Αθήνα, χωρίς βέβαια να δίνει κάποια πολιτική διάσταση στην κίνηση αυτή. Μιλώντας στους ανώτατους αξιωματικούς και στους διευθυντές του υπουργείου λίγο αργότερα, παρουσία του Κ. Γείτονα, αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα του υπουργείου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το σύντομο απολογισμό του έργου του κατά το τελευταίο δεκάμηνο. "Αφήνω, είπε, πίσω μου έργο τετραετίας"...

Ο Κ. Γείτονας, τον οποίο είχε διαδεχτεί ως υφυπουργός πριν από 18 μήνες ο Σ. Βαλυράκης, του απάντησε έμμεσα στη συνέχεια ότι το έργο που πράγματι έχει συντελεστεί στα Σώματα Ασφαλείας (προμήθειες τεχνολογικού εξοπλισμού, θεσμικές αλλαγές κλπ.) έχει αναδειχτεί κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κυβερνητικής θητείας. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου ο Κ. Γείτονας δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αν και ανέφερε ότι διαρκής στόχος είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης, οι θεσμικές αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός των τεχνικών μέσων. "Οδηγός μας θα είναι το αίσθημα δικαίου, η απόδοση τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η αξιοκρατία και η διαφάνεια".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κοινότοπες διακηρύξεις

Με κοινότοπες διακηρύξεις περί "νέας φάσης" στη διακυβέρνηση του τόπου, ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου υποδέχτηκε τον νέο υφυπουργό Παιδείας Γ. Πασχαλίδη και αποχαιρέτησε τον στενό του συνεργάτη Φ. Πετσάλνικο,ο οποίος από αναπληρωτής υπουργός προήχθη σε υπουργό Μακεδονίας - Θράκης. Από το υπουργείο αποχώρησε επίσης η υφυπουργός Μαρία Αρσένη.

Φυσικά, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε συνέχιση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής στο χώρο της παιδείας και δήλωσε ότι η παραμονή του στο υπουργείο Παιδείας ήταν και δική του θέληση, καθώς παρότι του έγιναν και άλλες προτάσεις αυτός αποφάσισε να μείνει στο υπουργείο για να υπάρξει "συνέχεια" της ακολουθούμενης πολιτικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ε. Βενιζέλος: Δεν το ήθελα!

Σε κλίμα συναίνεσης και φιλοφρονήσεων έγινε χτες η "αλλαγή βάρδιας" στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Ποττάκης, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, στο μέτρο των δυνατοτήτων του και από οποιαδήποτε θέση και αν βρεθεί, να βοηθήσει για την επιτυχία του έργου της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο νέος υπουργός Ε. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν στις επιλογές του η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. "Θα πρέπει να σας ομολογήσω με κάθε ειλικρίνεια, είπε, ότι τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν την επιδίωξα και δεν την ήθελα, αλλά ήταν μια θέση που δεν μπορούσα λογικώ και πολιτικώ τω τρόπω να αρνηθώ".

Ο Ε. Βενιζέλος εμφανίστηκε θιασώτης της ευρωπαϊκής πολιτικής. "Το υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε, βαρύνεται και με ένα ολόκληρο τομέα της κοινοτικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Είναι προέχων ο ρόλος του στη διαχείριση της κοινής πολιτικής στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων και της Δικαιοσύνης, όπου σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δευτερευόντως με το υπουργείο Εσωτερικών θα φροντίσουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας Ευρώπης των πολιτών, μιας Ευρώπης που σέβεται τις πολιτιστικές της προϋποθέσεις, οι οποίες απαιτούν θεσμικές εγγυήσεις".

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε "κομβικό σημείο" και "σταυρό του μαρτυρίου για τον υπουργό Δικαιοσύνης", όπου ο "ελεύθερος άνθρωπος" εγκλείεται σ' ένα μηχανισμό για να σωφρονιστεί και όχι σ' ένα "μηχανισμό εξόντωσης και εξαθλίωσης".

ΠΑΡΑΛΑΒΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
"ΠΑΣΟΚ έφυγε, ΠΑΣΟΚ ήρθε"

Στη φράση του Α. Τσοχατζόπουλου "κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έφυγε, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήρθε", συνοψίζεται το "πνεύμα" και το κλίμα που επικράτησε χτες κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων. Το κλίμα "ευφορίας" και "νίκης", που καλλιεργούσαν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, δεν μπόρεσε να υποκρύψει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως από τους "ριγμένους" από τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Υπαινικτικές αναφορές και παράπονα εκφράστηκαν από ορισμένους απερχόμενους υπουργούς (Βαλυράκης, Κουλούρης, Αδαμόπουλος, Κοκκινοβασίλης κ. ά.), ενώ άλλοι προτίμησαν να αποχωρήσουν σε κλίμα "ενότητας και ευφορίας".

Κανείς, όμως, ούτε από τους νεοεισερχόμενους στην κυβέρνηση ούτε από τους αποχωρούντες δεν έθεσε θέμα αλλαγής ή μη συνέχειας της πολιτικής που εφαρμόστηκε επί δύο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ιδιες κατευθύνσεις

Τα πρόσωπα μπορεί να άλλαξαν, όμως οι κατευθύνσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως υποστήριξαν ο τέως και ο νυν υπουργός Εξωτερικών, είναι δεδομένες και καθορισμένες από τον Α. Παπανδρέου αλλά και τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στη διεθνή σκηνή. "Τα πράγματα, είπε ο Κ. Παπούλιας, είναι πολύ απλά. Η πολιτική αυτού του υπουργείου δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές προσώπων. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει δεδομένους στόχους και τους υπηρετούμε όλοι όσοι ερχόμαστε εδώ ως υπουργοί".

Από την άλλη πλευρά, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, αφού υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια που κατέβαλε με τον Κ. Παπούλια για "να διαμορφωθεί μια εξωτερική πολιτική, η οποία προσπαθούσε στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίζει στην Ελλάδα μια αξιοπρεπή και αυτόνομη πορεία μέσα στο κοσμογονικό διεθνές γίγνεσθαι", υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική, την οποία ονόμασε "εξωτερική πολιτική του Α. Παπανδρέου", "έχει συνέχεια".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Αλλαγή φρουράς"

Εν μέσω ασπασμών παραδόθηκε το υπουργείο Τύπου από την προηγούμενη στη νέα πολιτική του ηγεσία. Ο Δ. Ρέππας στην πρώτη του ομιλία, από το βήμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξέφρασε την "ευγνωμοσύνη" του προς τον Α. Παπανδρέου και τις ευχαριστίες του προς τον Κ. Σημίτη, που του εμπιστεύτηκε θέση υπουργού, ενώ εξήρε τους προκατόχους του. Ανάλογη στάση τήρησαν και οι απερχόμενοι, Τηλ. Χυτήρης και Ν. Αθανασάκης. Από το γενικότερο κλίμα της ευφορίας και του χιούμορ, στο οποίο διεξήχθη η διαδικασία παραλαβής - παράδοσης δεν έλειψαν βέβαια και ορισμένες αποστροφές με νόημα, όπως εκείνη του Τηλ. Χυτήρη που απευθυνόμενος στον νέο υπουργό Τύπου (ανήκει στην εσωκομματική τάση των"λοχαγών"), είπε: "Εχουμε μια αλλαγή φρουράς. Φεύγουν οι "προεδρικοί" και έρχονται οι "λοχαγοί". Εύχομαι και ταξίαρχος"...

Κ. Παπούλιας - Θ. Πάγκαλος: Δεν είχαν, λέει, ποτέ προβλήματα...

Βάσω Παπανδρέου: Νέα "υπερυπουργός" για την ...ανάπτυξη

Την πολιτική υλοποίησης της αντιαγροτικής πολιτικής των Βρυξελλών καλείται να συνεχίσει ο Στ. Τζουμάκας

Υποσχέσεις ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στο ΥΠΠΟ, έδωσε ο Στ. Μπένος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ