ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Και μετά τον τριήμερο αποκλεισμό, τι;

Της Ελένης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Η πολύχρονη και πολύμορφη εμπειρία όλων όσων ασχολούνται με το μαζικό κίνημα έχει αποδείξει ότι η λύση ενός προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί με το συνεχή, συνεπή, μαζικό και επίμονο αγώνα των ενδιαφερομένων.

Ο Δήμος Κερατσινίου τα τελευταία 5 χρόνια είχε σταματήσει κάθε αγώνα για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ. Αγώνα, που είχε ξεκινήσει από το 1979, όταν οι κομμουνιστές είχαν τη διοίκηση του δήμου.

Η συνειδητή αδράνεια των τελευταίων χρόνων, αλλά και οι ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις τόσο της τελευταίας δημοτικής αρχής, με δήμαρχο τον κ. Σαράφογλου, όσο και της σημερινής, με δήμαρχο τον κ. Χάσκα, έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην ήδη ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του εργοστασίου με φυσικό αέριο.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ) κατήγγειλε επανειλημμένα την απόφαση αυτή, απαιτώντας από την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής να σταματήσει το διάλογο και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό αγώνα με τους φορείς και το λαό ενάντια στην επαναλειτουργία.

Η ΔΑΣ πρωτοστάτησε μαζί με τις άλλες δημοτικές κινήσεις της μειοψηφίας στον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων της πόλης ενάντια στο εργοστάσιο.

Η υπεύθυνη αυτή στάση μας δεν ξεκινούσε από αντιπολιτευτικούς προς τη διοίκηση του δήμου λόγους, αλλά από τα πραγματικά αρνητικά γεγονότα που δημιουργούνται με την επαναλειτουργία του εργοστασίου, που επί 15 χρόνια παραμένει κλειστό.

Κάτω από την πίεση αυτή, αλλά και τις αντιστάσεις δημοτικών συμβούλων και της πλειοψηφίας, ο κ. Χάσκας υποχρεώθηκε να ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναλειτουργία, γιατί σαφώς δε θέλει να χρεωθεί ο ίδιος, αμαχητί, μια απόφαση της κυβέρνησής του, που τον εκθέτει στο λαό του Κερατσινίου, όταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα έγραφε: "Μη επαναλειτουργία της ΔΕΗ με οποιοδήποτε καύσιμο".

Βεβαίως, οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις - κλείσιμο κόμβου Σχιστού, τριήμερος αποκλεισμός εισόδου του εργοστασίου - ήταν μόνο "συμβολικές". Γιατί, τα αυτοκίνητα έφευγαν από διεξόδους που έμεναν ανοιχτές, γιατί οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι εγκαταστημένοι εργολάβοι "μετατροπής των μονάδων" έμπαιναν ανενόχλητοι μέσα στο εργοστάσιο. Και όσο οι κινητοποιήσεις του δήμου δε δημιουργούν πρόβλημα, κυβέρνηση και ΔΕΗ προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Ενταση των κινητοποιήσεων

Στο έκτακτο, ανοιχτό, Δημοτικό Συμβούλιο, 24/1, μετά τον τριήμερο αποκλεισμό, η ΔΑΣ με τις προτάσεις της έδωσε το στίγμα των παραπέρα εξελίξεων. Τόνισε πως δεν μπορούν οι από εδώ και πέρα αγώνες του δήμου να είναι συμβολικοί. Πρέπει να προχωρήσουμε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ. Να ξεσκεπάσουμε, με βάση υπαρκτά στοιχεία, το ασύμφορο για την εθνική οικονομία της επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Η έλλειψη ενεργειακής πολιτικής, 20 χρόνια τώρα, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν μπορεί να βαρύνει το Κερατσίνι.

Η ανικανότητα υποδοχής του φυσικού αερίου από τους φυσικούς του αποδέκτες - βιομηχανία, βιοτεχνία και οικιακή κατανάλωση - δεν μπορεί να το στρέψει στη μοναδική χρήση στον τομέα της ενέργειας και την επαναλειτουργία του ΑΗΣΑΓ.

"Ο εύλογος χρόνος ενημέρωσης της υπουργού", που ανέφερε ο κ. Χάσκας, δεν μπορεί να ξεπερνάει τη μία βδομάδα. Στο διάστημα αυτό δεν πρέπει να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, αλλά αντίθετα να ενταθούν με:

- Καταπάτηση χώρων της ΔΕΗ, που δε χρησιμοποιούνται πια, όπως π. χ. χώρος καζανιών πάνω από το εργοστάσιο, ο οποίος μπορεί να δεντροφυτευτεί.

- Πορεία με τους κατοίκους προς τη Νομαρχία Πειραιά. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση.

- Πορεία προς το υπουργείο Ανάπτυξης (Βιομηχανίας).

- Αίτημα προς όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά να πάρουν αποφάσεις, για να δείξουμε πως δεν είναι θέμα μόνο του Κερατσινίου.

- Το ίδιο να γίνει με όλους τους φορείς του Πειραιά, Εργατικό Κέντρο, Ιατρικό Σύλλογο, Δικηγορικό, Εμπορικό, Συνδικάτα, κλπ.

- Μάζεμα υπογραφών στο κείμενο της Συντονιστικής.

Οι πιο πάνω θέσεις της ΔΑΣ έγιναν αποδεκτές από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, αλλά και της πλειοψηφίας, όπως και από τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν παρόντες, καθώς και από το πλήθος των δημοτών που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η αποδοχή, αλλά η εκτέλεση των πιο πάνω προτάσεων και άλλων προτάσεων που έγιναν ή θα γίνουν.

Η μόνη λύση

Σήμερα το Κερατσίνι για πολλοστή φορά είναι στην επικαιρότητα, έγινε πρωτοσέλιδο, όπως και δυο μήνες πριν με τη Συντονιστική Επιτροπή.

Αυτόν τον κόσμο δεν έχουμε δικαίωμα να τον ξανακλείσουμε στο σπίτι του αδιάφορο θεατή των όποιων εξελίξεων.

Κύριε δήμαρχε του Κερατσινίου, ο λαός σάς έδωσε ένα μάθημα. Εκμεταλλευθείτε το. Περιμένει το επόμενο βήμα και ρωτάει: "Και μετά το τριήμερο, τι;".

Αυτή την απάντηση ήσασταν υποχρεωμένοι, σαν πλειοψηφία, να τη δώσετε στις 24/1, αλλά δεν το κάνατε.

Οποιαδήποτε αναστολή των κινητοποιήσεων θα βαρύνει εσάς. Οποιαδήποτε αναμονή απάντησης από την υπουργό, χωρίς ενεργοποίηση των δημοτών μας, θα είναι αρνητική για ένα αισιόδοξο τέλος του αγώνα μας.

Επαναλαμβάνουμε πως μόνο ο συνεχής και μαζικός αγώνας μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Και τώρα ο επιθετικός αγώνας, όχι πια παθητικές μορφές και προσωπικές (π. χ. απεργία πείνα δημάρχου "συμβολική").

Εμείς σε αυτή τη λογική θα βρεθούμε μπροστά, όπως μπροστά θα βρεθούμε με το μαζικό κίνημα, εάν εσείς δε συμφωνήσετε σε αυτή μας την πρόταση.

Οι καιροί ου μενετοί. Τίποτε θετικό μην περιμένετε από μια κυβέρνηση, της οποίας ο πρωθυπουργός ήταν πρωτεργάτης της πρότασης επαναλειτουργίας του ΑΗΣΑΓ και το κόμμα που εκπροσωπεί τη συμπεριλάμβανε στο προεκλογικό του πρόγραμμα το 1993.

Με στόχο μας τη συνέχιση του αγώνα, χωρίς αναστολές, ας δώσουμε ρωμαλέα απάντηση με ένα μαζικό, λαϊκό κίνημα.

Είναι η μόνη λύση για να μην αποδειχτούν αναποτελεσματικοί οι πολύχρονοι αγώνες του λαού μας, είναι η μόνη λύση για την τελική ΝΙΚΗ.

* Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου, επικεφαλής της ΔΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ
Ενα διαρκές σκάνδαλο

Το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία εκείνα, που αποδεικνύουν ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες γίνεται μια συστηματική αφαίμαξη των δημόσιων ταμείων, μόνο και μόνο για να κάνουν το κέφι τους μεγιστάνες σαν τον Χρ. Λαμπράκη. Ζητάει, επίσης, επανεξέταση της απόφασης για το Μουσείο Ε. Γουλανδρή

Την τεράστια ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σχετικά με το διαρκές σκάνδαλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τονίζει το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του στη Βουλή. Σε άλλη ερώτηση, επίσης, εντοπίζονται τα τεράστια προβλήματα, που εγκυμονεί η κατασκευή ιδιωτικού Μουσείου από τους Γουλανδρήδες στο κέντρο της Αθήνας και σε χώρο που χαρίστηκε στο Ιδρυμά τους από το δημόσιο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας,με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, τονίζουν ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο. Σημειώνουν ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαθέσει γι' αυτό έναν πακτωλό από δισ., κυβερνήσεις που υποστηρίζουν μόνιμα ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια, όταν γίνεται λόγος για την κάλυψη των οξύτατων κοινωνικών αναγκών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αυτή η τεράστια επένδυση του δημοσίου έχει τεθεί στη διάθεση ορισμένων ιδιωτών και πρώτα από όλα του μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοσυγκροτηματάρχη του Τύπου και των ΜΜΕ, για την εξυπηρέτηση στενών ιδιοτελών συμφερόντων.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πόσα χρήματα διέθεσαν ελληνικό κράτος και ιδιώτες από το 1956 μέχρι σήμερα για τη διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του Μεγάρου. Πόσα χρήματα διέθεσαν κάθε χρόνο μέχρι σήμερα κράτος και ιδιώτες για τη μισθοδοσία του προσωπικού και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του, στο σύνολό του ή σε επιμέρους δραστηριότητές του. Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί στο Μέγαρο, με οποιαδήποτε αιτιολογία, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πόσα ήταν κοινοτική και πόσα ελληνική συμμετοχή, καθώς και πόσα από την τελευταία ήταν του δημοσίου και πόσα ιδιωτών.

Με τη δεύτερη ερώτηση, που αφορά το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, τονίζουν ότι σε μία περιοχή που έχουν συσσωρευτεί πολλές δραστηριότητες και χρειάζεται αποσυμφόρηση, καταστρέφεται ένας χώρος πρασίνου για την κατασκευή ενός Μουσείου, που θα μπορούσε να κατασκευαστεί αλλού και χωρίς προβλήματα. Αναφέρουν, μάλιστα, την αντίδραση των κατοίκων και την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας, η οποία ζητά το Μουσείο να κατασκευαστεί, όχι στη Ρηγίλλης, αλλά σε άλλη περιοχή και κατά προτεραιότητα στη Δυτική Αθήνα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη θέση της. Ποια θα είναι τα έργα που περιλαμβάνει η συλλογή του Ιδρύματος που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο (όπου και αν αυτό γίνει) και σε ποιον θα ανήκει η κυριότητά τους. Με ποιες διαδικασίες και από ποιους επιλεγμένα θα είναι τα έργα, που θα συμπληρώσουν τώρα ή στο μέλλον το Μουσείο. Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας του και πώς η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι η κάλυψή του θα γίνεται από το Ιδρυμα στο διηνεκές.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εγγυήσεις ζητά ο πληροφοριοδότης

Ερμητικά κλειστά κρατούν τα στόματά τους οι αξιωματούχοι της κρατικής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για τις κινήσεις των αξιωματικών, που ορίστηκαν από τον υπουργό Κ. Γείτονα,να χειριστούν με απόλυτη προτεραιότητα και άκρα μυστικότητα τον αλλοδαπό, ο οποίος υποστηρίζει ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για τη "17 Νοέμβρη".

Η διαρροή της σχετικής πληροφορίας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν ακύρωσε την ήδη ειλημμένη απόφαση για την εξέταση του συγκεκριμένου προσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πρόσωπο βρίσκεται στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο επίδοξος πληροφοριοδότης είναι αραβικής καταγωγής και ζητά από τις ελληνικές αρχές σε πρώτη φάση να τον διευκολύνουν με την καταβολή 4.000 δολαρίων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, χρειάζεται για τη μετάβασή του στο Λίβανο της Μέσης Ανατολής. Ο μυστηριώδης συνεργάτης της "17Ν" φέρεται να είναι αποφασισμένος να μιλήσει μόνο εφόσον του εξασφαλιστεί η ασφαλής παραμονή στο Λίβανο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έδωσε το πράσινο φως για την αναχώρηση κλιμακίου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, το οποίο εφοδιάστηκε ήδη και με ικανό χρηματικό ποσό, κατόπιν εγκρίσεως της επιτροπής διαχείρισης μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Να σημειώσουμε πάντως ότι και κατά το παρελθόν έχουν εμφανιστεί διάφοροι επίδοξοι πληροφοριοδότες, κυρίως ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα επιζητούσαν τη συνεργασία των διωκτικών αρχών μόνο και μόνο για να διευκολύνουν τη θέση τους.

Η περίπτωση του Αραβα πληροφοριοδότη αναμένεται όμως να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ και στη χώρα μας κάτι φαίνεται να κινείται, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της ομάδας του διαβόητου τρομοκράτη Κάρλος.

Μ. Σ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
Εξαρτημένη αδιαφορία

Η πλειοψηφία του ΝΣ Αχα'ϊας αρνήθηκε να συζητήσει τις προτάσεις της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αχα'ϊας, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια

Τακτική υποβάθμισης του πολιτικού ρόλου του Νομαρχιακού Συμβουλίου ακολουθεί η πλειοψηφία του ΝΣ Αχαϊας, με την άρνηση του νομάρχη, Σ. Σερέτη - Αθανασόπουλου να συζητήσει τα θέματα της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και των επιπτώσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που είχαν προταθεί από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" του νομού.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Αχαϊας, Β. Ασπρούλιας και Κ. Μπάτσικας,είχαν καταθέσει σχέδιο απόφασης, που έθετε το ΝΣ ενάντια στην αποστολή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και της ελληνικής συμμετοχής σε αυτά, στα πλαίσια της επιβολής της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Επίσης, πρότειναν στο ΝΣ να πάρει απόφαση υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ενόψει της αναθεώρησής της προς το συντηρητικότερο.

Ωστόσο, ο νομάρχης είχε άλλη γνώμη και με παρέμβασή του η συζήτηση μετατέθηκε για άλλη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι στα δύο αυτά θέματα είχε δοθεί ο χαρακτήρας του επείγοντος από τη ΝΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι σύμβουλοι της "ΝΑΣ" Αχαϊας υπογραμμίζουν και τη στάση των άλλων παρατάξεων, "που όχι μόνο συμφώνησαν να μησυζητηθούν τα θέματα, αλλά και ισχυρίστηκαν, όπως ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, ότι θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν αφορούν το Νομαρχιακό Συμβούλιο"!

"Η ΝΑΣ, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα επιμείνει για την οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στην πολιτική της υποταγής στις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΝΑΤΟ, ΕΕ). Πολιτική που στηρίζουν με τη δική τους πολιτική και πρακτική, τόσο η πλειοψηφία του ΝΣ Αχαϊας, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, όσο και οι παρατάξεις της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ"".

"Αυτό αποδεικνύει η κοινή στάση τους στην υποβάθμιση του πολιτικού ρόλου του ΝΣ, στην από κοινού στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης με την υπονόμευση και ευνουχισμό των αγώνων των εργαζομένων, της αγροτιάς και των συνταξιούχων", καταλήγει η ΝΑΣ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Σε... πρόγραμμα στασιμότητας η "εξυγίανση"

Σε πλήρη στασιμότητα βρίσκονται τα πάντα στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα και επισημαίνουν ότι με αυτή την πολιτική, η εταιρία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και στρώνεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση.

Παράλληλα, τονίζουν ότι τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο της διοίκησης της "Ολυμπιακής" έχει μπει και η συμμετοχή των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόσχημα ότι αποτελούν τροχοπέδη στη λήψη αποφάσεων!

Η ΟΣΠΑ, με χτεσινή της ανακοίνωση, καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΟΑ Ρ. Δογάνη για διοικητική ανικανότητα, για άσκηση συγκεντρωτικής εξουσίας με "ομάδα ημετέρων" και για μια σειρά άλλες μεθοδεύσεις, που υπονομεύουν την πορεία του εθνικού αερομεταφορέα. Επίσης, καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της ΟΑ επιδιώκει την απομάκρυνση των δυο εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, αλλά και την αλλαγή άλλων μελών, "που δημιουργούν αντιθέσεις στην υλοποίηση των σκοπών του".

Σημειώνεται, πάντως, ότι η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για τη σημερινή εικόνα της ΟΑ σε πρόσωπα και σε προσωπικούς χειρισμούς, χωρίς να αναφέρει λέξη για τις ευθύνες της κυβέρνησης, που πέραν όλων των άλλων διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά με το αποκαλούμενο "πρόγραμμα εξυγίανσης" εκτός από κάποιες "μικροπαρεκκλίσεις", που δεν είναι, όμως, ανησυχητικές!

Ο Ρ. Δογάνης εμφανίζεται να μη δίνει σημασία στις καταγγελίες των εργαζομένων και εκφράζει την αισιοδοξία ότι σε 2-3 βδομάδες θα εξασφαλιστεί το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δεύτερη δόση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 23 δισ. δραχμών.

Στον ύπνο χάθηκε τ' όνειρο

Ο Σωτήρης Σπύρου, από το Κουψ της Αλβανίας, πήρε μαζί του το αδελφάκι του, τον Αποστόλη και τον φίλο του Τζιοβάνι και, πριν λίγα χρόνια, έφτασαν - ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, καθ' οδόν - στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Νέες Καρυές της Λάρισας κι ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες.

Η εκμετάλλευση σκληρή, λίγα τα λεφτά, τις περισσότερες φορές νηστικοί, πάντα, σχεδόν, κυνηγημένοι. Εκαναν, όμως, υπομονή: Να μαζέψουν λίγα λεφτουδάκια και να γυρίσουν στην πατρίδα. Να ξεκινήσουν εκεί μια νέα ζωή, να φτιάξουν οικογένεια, να προκόψουν.

***

Ομως τ' όνειρο των τριών παλικαριών χάθηκε μέσα στον ύπνο τους. Οι δυο - ο 22χρονος Σωτήρης και ο 20χρονος Τζιοβάνι - βρέθηκαν νεκροί στα κρεβάτια τους, μέσα σε αποθήκη του αγροτικού συνεταιρισμού του χωριού. Ο καπνός της ξυλόσομπας, που άναψαν για να ζεσταθούν και η οποία δεν είχε μπουριά, τους δηλητηρίασε. Κι ο 16χρονος Αποστόλης χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.

Η τραγική μοίρα των τριών νεαρών δεν απασχόλησε, όσο θα 'πρεπε, τα ΜΜΕ. Κάποιοι - οι, ευτυχώς, λίγοι, που διαπνέονται από ρατσιστικά αισθήματα και ταυτίζουν τους λαθρομετανάστες με το έγκλημα - ίσως σκέφτηκαν: "Αυτή η μοίρα ταιριάζει στους Αλβανούς". Ποιος ν' ακούσει τους κατοίκους των Νέων Καρυών, που επιμένουν ότι "ήταν καλά παιδιά, δεν πείραξαν ποτέ κανένα";

***

Στο Κουψ της Αλβανίας, οι μάνες του Σωτήρη και του Τζιοβάνι περιμένουν τα φέρετρα των γιων τους. Ποιος να τις παρηγορήσει; Ο Μπερίσα, που εξαναγκάζει τα παιδιά της Αλβανίας να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, ή οι δικοί μας κυβερνώντες, που τους αφήνουν να πάνε σαν το "σκυλί στ' αμπέλι";

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Το έγκλημα συνεχίζεται

Τη νέα επίθεση στα εναπομείναντα δέντρα του Πάρκου Ελευθερίας, που αποκάλυψε χτες ο "Ρ", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

"Η εγκληματική προσβολή του περιβάλλοντος και της ιστορικής μνήμης συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα στο Πάρκο Ελευθερίας από τον κ. Χ. Λαμπράκη και τους φίλους του", αναφέρει η Επιτροπή, και συνεχίζει:

"Περιέφραξαν και τον υπόλοιπο χώρο που τους παραχωρήθηκε στο Πάρκο και με τα αλυσοπρίονά τους κατέκοψαν και τα τελευταία δέντρα που ήταν και τα πιο υψηλόκορμα και πυκνά του Πάρκου. Η ηλικία τους είναι πάνω από πενήντα χρόνια".

Η Επιτροπή θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή της κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο δίνεται η άδεια να μετατραπεί ένας κοινόχρηστος χώρος πράσινου, σε συνεδριακό χώρο.

"Οι ευκάλυπτοι, τα πεύκα, οι ελιές και τα κυπαρίσσια που έκοψαν οι άνθρωποι του κ. Λαμπράκη, είναι σίγουρο πως θα μας εκδικηθούν όλους. Το έγκλημα κατά της πόλης είναι διαρκές και ασυγχώρητο. Ας περισώσουμε ό,τι μπορεί ακόμη να σωθεί. Ας μιλήσουμε!", καταλήγει η Επιτροπή.

Μόνος και αβοήθητος πέθανε χτες τα μεσάνυχτα μέσα στο φτωχικό του ο 80χρονος Σπύρος Φίλιος. Από τη θερμάστρα που χρησιμοποιούσε για να ζεσταθεί, άρπαξαν φωτιά τα γύρω ρούχα και έπιπλα με αποτέλεσμα να βρεί το θάνατο από τις αναθυμιάσεις. Ο 80χρονος ζούσε μόνος τους στον Ταύρο (Πόντου 15).

Νεκρός βρέθηκε χτες, μέσα στο αυτοκίνητό του, ο οδηγός του ΟΑΣΑ Ηλίας Ποτουρίδης, 54 χρόνων. Το ΙΧ του ήταν σταθμευμένο στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει η Αστυνομία, ο θάνατός του πρέπει να οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Τ. Χριστοδουλάκης, διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ, γιατί πριν βρεθεί στο ΙΧ του ο Η. Ποτουρίδης (ηταν μέτοχος των πρώην ΣΕΠ) είχε διαπληκτιστεί με τον τεχνίτη Α. Αντωνιάδη που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εμπρησμών αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αποφασίστηκε να ενταθούν οι περιπολίες στην Αθήνα ώστε να προλαμβάνονται αυτές οι ενέργειες. Χτες οι άγνωστοι εμπρηστές έβαλαν φωτιά σε άλλα έξι αυτοκίνητα.

Ξανάπιασαν δουλιά οι μπουλντόζες του Λαμπράκη. Αυτή τη φορά, όμως, χωρίς αντίσταση. Και τα δέντρα, ως γνωστόν, δεν μπορούν ν' αντιδράσουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ