ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 1997
Σελ. /54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ για δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών

Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης στην Ευρώπη και την ανάληψη κοινής δράσης ενάντια στα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης αποτέλεσε η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης που χτες το βράδυ ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα προκύπτει όχι μόνο από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης από 13 και πλέον χώρες, αλλά και από τις ίδιες αποφάσεις της διάσκεψης για συντονισμό των δραστηριοτήτων των φιλειρηνικών κινημάτων για ανάληψη κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ που απηύθυνε ο γγ Θ. Παφίλης για συντονισμό, δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών συνάντησε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Να σημειωθεί ότι η διάσκεψη αυτή, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ, είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία μετά την ανάθεση σε αυτήν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης. Οι αντιπρόσωποι αναμένεται να πάρουν μέρος στη σημερινή Μαραθώνια Πορεία, ενώ αύριο θα συνέλθει στην Αθήνα σε πρώτη συνεδρίαση η νέα εκτελεστική επιτροπή του ΠΣΕ.

Η απόκρουση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ που προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου του, αλλά και των ορίων του ήταν στο επίκεντρο του προβληματισμού και των προτάσεων των ομιλητών. Κατατέθηκαν προτάσεις για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμό των κινημάτων ειρήνης σε αυτή την κατεύθυνση. Ενας από τους στόχους που τέθηκαν είναι η ανάπτυξη κινήματος σε κάθε χώρα, που θα απευθύνεται στο αντίστοιχο εθνικό κοινοβούλιο με αίτημα τη μη επικύρωση εισόδου νέων χωρών στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, τονίστηκε ο κίνδυνος που ανακύπτει από τη διατήρηση και ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου στην Ευρώπη. Επίσης, τονίστηκε και μια άλλη πλευρά της διεύρυνσης του ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτή που αφορά το ρόλο του ως διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού. Ο κίνδυνος αυτός, σημειώθηκε, δεν αφορά μόνο το φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και το συνδικαλιστικό και γενικότερα. Το παράδειγμα της Αλβανίας και της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης είναι χαρακτηριστικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους τονίστηκε, χρειάζεται πλατιά ενημέρωση των πολιτών των συνδικαλιστικών επιστημονικών οργανώσεων, όλων των φορέων.

Θ. Παφίλης: "Υπό κηδεμονία οι λαοί"

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το αντικείμενο της εισήγησης του γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλη.Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, όπως τόνισε ο ομιλητής, "το ΝΑΤΟ μπορεί να επεμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου το ίδιο εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη".Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. "Η ανθρωπότητα, οι διεθνείς εξελίξεις, οι χώρες και οι λαοί τίθενται υπό την "κηδεμονία" και την επιτήρηση του ΝΑΤΟ".Και ο Θ. Παφίλης συμπλήρωσε λέγοντας ότι αυτή η προοπτική προωθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και κυρίως την υποδούλωση και άλλων χωρών, τον περιορισμό της κυριαρχίας τους, την υποταγή τους τελικά στις μεγάλες δυνάμεις.

Ο αγώνας ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με βάση αυτά τα δεδομένα, σημείωσε ο Θ. Παφίλης, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης που συγκροτεί το ΝΑΤΟ σαν βασικό εργαλείο προώθησης της νέας στρατηγικής του."Στόχος, είπε, της συγκρότησής τους είναι η δημιουργία ενός πανίσχυρου στρατού στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ ο οποίος θα επιβάλει τη θέληση των μεγάλων δυνάμεων και με στρατιωτικά μέσα". Εδώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της συγκρότησης τέτοιας δύναμης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη μετατροπή των εθνικών στρατών σε μισθοφορικούς που προωθείται μεθοδικά σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ομως, η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει και την ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο θα εξαπλωθεί και στις χώρες της Αν. Ευρώπης που θα ενταχθούν προσεχώς στο ΝΑΤΟ, αναβιώνοντας έτσι μια νέα έκδοση του πυρηνικού εφιάλτη.Στην Ευρώπη είπε, οι ΗΠΑ διαθέτουν 300 πυρηνικές βόμβες, μέρος των οποίων βρίσκονται και στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα μεταξύ των αεροσκαφών που θα αγοράσει θα περιλαμβάνεται και αριθμός τέτοιου τύπου που να μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα.

Τα θέματα αυτά, είπε ο Θ. Παφίλης, δίνουν και το περιεχόμενο του αγώνα για την ειρήνη."Στην Ευρώπη και στον κόσμο, τόνισε, με βάση τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, δεν μπορεί να αναζητηθεί λύση που να εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Αντίθετα, αυτοί είναι οι κύριοι εχθροί μιας τέτοιας προοπτικής. Επομένως, η στάση του φιλειρηνικού κινήματος και των φιλειρηνικών οργανώσεων απέναντι σ' αυτό το πρόβλημα είναι θεμελιακό θέμα και από τη Διάσκεψή μας θα πρέπει να βγει μήνυμα της αποφασιστικής καταδίκης των σχεδίων του και κινητοποίησης των λαών γι' αυτό το σκοπό".Αυτή η επισήμανση, όπως είπε, γίνεται γιατί βρισκόμαστε μπροστά στην προοπτική πιο αρνητικών εξελίξεων, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή που προετοιμάζεται σαν ένα καινούριο πεδίο εφαρμογής των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων".

Απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ τόνισε: "Η ΕΕΔΥΕ έχοντας αυτό το σημαντικό ρόλο που μας αναθέσατε, τον ρόλο του συντονιστή της Ευρώπης, σας καλεί να δυναμώσετε τον αγώνα σας, να ενημερώσετε τους λαούς των χωρών σας, ώστε στο δίλημμα της εποχής υποταγή στη βαρβαρότητα ή αντίσταση και ανατροπή της να απαντήσουν με το δυνάμωμα του φιλειρηνικού αγώνα και την αντίσταση".Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Διάσκεψης θα δημοσιευτούν στο "Ρ" της Τρίτης.

Ολη η Ελλάδα στο πόδι

Οι φίλοι της ειρήνης βρίσκονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα στο πόδι. Ταυτόχρονα με τη Μαραθώνια Πορεία πραγματοποιούνται κεντρικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια. Από τη Σούδα της Κρήτης, που είναι το πολεμικό ορμητήριο του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, μέχρι το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας.

Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου στέλνουν σήμερα το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα.

Η πορεία θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη,στην Πλατεία Αρεως, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιείται κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες, οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

Πούλμαν για την Κερασίτσα δρομολογεί η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας. Το πούλμαν θα αναχωρήσει αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί μπροστά από το Δημαρχείο Λουτρακίου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 28589, 23628. Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει σήμερα μεγάλη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας, και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του, το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας πραγματοποιεί σήμερα πορεία ειρήνης από τη Φαλάνη μέχρι τη Λάρισα.Αιχμή της κινητοποίησης η μη εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα.

Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει στις 5 μ.μ. από την κεντρική πλατεία με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ.

Η εκδήλωση στη Φαλάνη (κεντρική πλατεία) θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ.,ενώ η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.

Ενδιάμεσα στις 7.30 μ.μ. θα σταματήσει στο χωριό Γιάννουλη, απ' όπου θα αναχωρήσει στις 8 μ.μ.

Στη Λάρισα θα φτάσει στις 9.15 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα γίνει εκδήλωση με ομιλία του Γ. Μπαλασούλη,προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.Η αναχώρηση από τα Χανιά θα γίνει στις 4 μ.μ. από την πλατεία Αγοράς.

Στη Σούδα θα καταλήξει ένα πραγματικό καραβάνι της ειρήνης, που θα ξεκινήσει από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Το πρόγραμμα της παγκρήτιας κινητοποίησης έχει ως εξής:

- 9.30 π. μ.Αφιξη πούλμαν της Επιτροπής Ειρήνης Λασηθίου στο Ηράκλειο (Καπετανάκιο).

- 10 π.μ. Αναχώρηση πούλμαν Λασηθίου - Ηρακλείου για Ρέθυμνο (Καπετανάκιο).

- 11.15 π.μ. - 12.30 μ.μ.Στάση στο Ρέθυμνο (Αγνωστο Στρατιώτη).

- 12.30 μ.μ.Αναχώρηση για Γεωργιούπολη.

- 1 μ.μ. - 3.15 μ.μ. Στάση στη Γεωργιούπολη για φαγητό.

- 3.15 μ.μ.Αναχώρηση πούλμαν Ηρακλείου - Ρεθύμνου - Λασηθίου για Χανιά.

- 4 μ.μ. Στάση - συνάντηση με Χανιώτες στην πλατεία Αγοράς των Χανίων, αναχώρηση πούλμαν και των τεσσάρων νομών για τη βάση της Σούδας. - 4.45 μ.μ. - 6.30 μ.μ.Αποκλεισμός της βάσης της Σούδας (ομιλίες, χαιρετισμοί κλπ.).

- 6.30 μ.μ. Αναχώρηση από Σούδα και επιστροφή στα Χανιά.

- 7.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ.Συλλαλητήριο - συναυλία στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

- 8.30 μ.μ.Αναχώρηση επιστροφής για Ρέθυμνο - Ηράκλειο - Λασήθι.

Περικύκλωση του Αραξου

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν σήμερα φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο:

- 3 μ.μ. Αναχώρηση από την πλατεία Γεωργίου με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα.

- 4 μ.μ. Αφιξη στη βάση.

- 5.30 μ.μ. Αναχώρηση από Αραξο.

- 6 μ.μ. Στάση στην κεντρική πλατεία της Κάτω Αχαγιάς.

- 6.45 μ.μ. Αναχώρηση από Κ. Αχαγιά.

- 7.15 μ.μ. Στάση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών.

- 7.30 μ.μ. Αναχώρηση από τις Ιτιές.

- 7.45 μ.μ. Εκκίνηση πεζοπορίας από το εργοστάσιο της ΑΒΕΞ και, μέσω Ανθείας και Λεωφόρου Πράτσικα, τερματισμός στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών στην Πάτρα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία Ειρήνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξει στη βάση του Αραξου.

Τις εκδηλώσεις ειρήνης στην Πάτρα συμπληρώνει η διοργάνωση Αγώνα Δρόμου Ειρήνης.Οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 7.15 μ.μ. και μέσω των οδών Πατρών - Πύργου και Παπαφλέσσα θα τερματίσουν στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ για δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών

Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης στην Ευρώπη και την ανάληψη κοινής δράσης ενάντια στα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης αποτέλεσε η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης που χτες το βράδυ ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα προκύπτει όχι μόνο από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης από 13 και πλέον χώρες, αλλά και από τις ίδιες αποφάσεις της διάσκεψης για συντονισμό των δραστηριοτήτων των φιλειρηνικών κινημάτων για ανάληψη κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ που απηύθυνε ο γγ Θ. Παφίλης για συντονισμό, δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών συνάντησε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Να σημειωθεί ότι η διάσκεψη αυτή, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ, είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία μετά την ανάθεση σε αυτήν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης. Οι αντιπρόσωποι αναμένεται να πάρουν μέρος στη σημερινή Μαραθώνια Πορεία, ενώ αύριο θα συνέλθει στην Αθήνα σε πρώτη συνεδρίαση η νέα εκτελεστική επιτροπή του ΠΣΕ.

Η απόκρουση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ που προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου του, αλλά και των ορίων του ήταν στο επίκεντρο του προβληματισμού και των προτάσεων των ομιλητών. Κατατέθηκαν προτάσεις για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμό των κινημάτων ειρήνης σε αυτή την κατεύθυνση. Ενας από τους στόχους που τέθηκαν είναι η ανάπτυξη κινήματος σε κάθε χώρα, που θα απευθύνεται στο αντίστοιχο εθνικό κοινοβούλιο με αίτημα τη μη επικύρωση εισόδου νέων χωρών στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, τονίστηκε ο κίνδυνος που ανακύπτει από τη διατήρηση και ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου στην Ευρώπη. Επίσης, τονίστηκε και μια άλλη πλευρά της διεύρυνσης του ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτή που αφορά το ρόλο του ως διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού. Ο κίνδυνος αυτός, σημειώθηκε, δεν αφορά μόνο το φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και το συνδικαλιστικό και γενικότερα. Το παράδειγμα της Αλβανίας και της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης είναι χαρακτηριστικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους τονίστηκε, χρειάζεται πλατιά ενημέρωση των πολιτών των συνδικαλιστικών επιστημονικών οργανώσεων, όλων των φορέων.

Θ. Παφίλης: "Υπό κηδεμονία οι λαοί"

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το αντικείμενο της εισήγησης του γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλη.Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, όπως τόνισε ο ομιλητής, "το ΝΑΤΟ μπορεί να επεμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου το ίδιο εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη".Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. "Η ανθρωπότητα, οι διεθνείς εξελίξεις, οι χώρες και οι λαοί τίθενται υπό την "κηδεμονία" και την επιτήρηση του ΝΑΤΟ".Και ο Θ. Παφίλης συμπλήρωσε λέγοντας ότι αυτή η προοπτική προωθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και κυρίως την υποδούλωση και άλλων χωρών, τον περιορισμό της κυριαρχίας τους, την υποταγή τους τελικά στις μεγάλες δυνάμεις.

Ο αγώνας ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με βάση αυτά τα δεδομένα, σημείωσε ο Θ. Παφίλης, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης που συγκροτεί το ΝΑΤΟ σαν βασικό εργαλείο προώθησης της νέας στρατηγικής του."Στόχος, είπε, της συγκρότησής τους είναι η δημιουργία ενός πανίσχυρου στρατού στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ ο οποίος θα επιβάλει τη θέληση των μεγάλων δυνάμεων και με στρατιωτικά μέσα". Εδώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της συγκρότησης τέτοιας δύναμης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη μετατροπή των εθνικών στρατών σε μισθοφορικούς που προωθείται μεθοδικά σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ομως, η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει και την ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο θα εξαπλωθεί και στις χώρες της Αν. Ευρώπης που θα ενταχθούν προσεχώς στο ΝΑΤΟ, αναβιώνοντας έτσι μια νέα έκδοση του πυρηνικού εφιάλτη.Στην Ευρώπη είπε, οι ΗΠΑ διαθέτουν 300 πυρηνικές βόμβες, μέρος των οποίων βρίσκονται και στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα μεταξύ των αεροσκαφών που θα αγοράσει θα περιλαμβάνεται και αριθμός τέτοιου τύπου που να μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα.

Τα θέματα αυτά, είπε ο Θ. Παφίλης, δίνουν και το περιεχόμενο του αγώνα για την ειρήνη."Στην Ευρώπη και στον κόσμο, τόνισε, με βάση τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, δεν μπορεί να αναζητηθεί λύση που να εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Αντίθετα, αυτοί είναι οι κύριοι εχθροί μιας τέτοιας προοπτικής. Επομένως, η στάση του φιλειρηνικού κινήματος και των φιλειρηνικών οργανώσεων απέναντι σ' αυτό το πρόβλημα είναι θεμελιακό θέμα και από τη Διάσκεψή μας θα πρέπει να βγει μήνυμα της αποφασιστικής καταδίκης των σχεδίων του και κινητοποίησης των λαών γι' αυτό το σκοπό".Αυτή η επισήμανση, όπως είπε, γίνεται γιατί βρισκόμαστε μπροστά στην προοπτική πιο αρνητικών εξελίξεων, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή που προετοιμάζεται σαν ένα καινούριο πεδίο εφαρμογής των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων".

Απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ τόνισε: "Η ΕΕΔΥΕ έχοντας αυτό το σημαντικό ρόλο που μας αναθέσατε, τον ρόλο του συντονιστή της Ευρώπης, σας καλεί να δυναμώσετε τον αγώνα σας, να ενημερώσετε τους λαούς των χωρών σας, ώστε στο δίλημμα της εποχής υποταγή στη βαρβαρότητα ή αντίσταση και ανατροπή της να απαντήσουν με το δυνάμωμα του φιλειρηνικού αγώνα και την αντίσταση".Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Διάσκεψης θα δημοσιευτούν στο "Ρ" της Τρίτης.

Ολη η Ελλάδα στο πόδι

Οι φίλοι της ειρήνης βρίσκονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα στο πόδι. Ταυτόχρονα με τη Μαραθώνια Πορεία πραγματοποιούνται κεντρικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια. Από τη Σούδα της Κρήτης, που είναι το πολεμικό ορμητήριο του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, μέχρι το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας.

Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου στέλνουν σήμερα το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα.

Η πορεία θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη,στην Πλατεία Αρεως, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιείται κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες, οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

Πούλμαν για την Κερασίτσα δρομολογεί η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας. Το πούλμαν θα αναχωρήσει αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί μπροστά από το Δημαρχείο Λουτρακίου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 28589, 23628. Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει σήμερα μεγάλη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας, και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του, το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας πραγματοποιεί σήμερα πορεία ειρήνης από τη Φαλάνη μέχρι τη Λάρισα.Αιχμή της κινητοποίησης η μη εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα.

Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει στις 5 μ.μ. από την κεντρική πλατεία με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ.

Η εκδήλωση στη Φαλάνη (κεντρική πλατεία) θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ.,ενώ η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.

Ενδιάμεσα στις 7.30 μ.μ. θα σταματήσει στο χωριό Γιάννουλη, απ' όπου θα αναχωρήσει στις 8 μ.μ.

Στη Λάρισα θα φτάσει στις 9.15 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα γίνει εκδήλωση με ομιλία του Γ. Μπαλασούλη,προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.Η αναχώρηση από τα Χανιά θα γίνει στις 4 μ.μ. από την πλατεία Αγοράς.

Στη Σούδα θα καταλήξει ένα πραγματικό καραβάνι της ειρήνης, που θα ξεκινήσει από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Το πρόγραμμα της παγκρήτιας κινητοποίησης έχει ως εξής:

- 9.30 π. μ.Αφιξη πούλμαν της Επιτροπής Ειρήνης Λασηθίου στο Ηράκλειο (Καπετανάκιο).

- 10 π.μ. Αναχώρηση πούλμαν Λασηθίου - Ηρακλείου για Ρέθυμνο (Καπετανάκιο).

- 11.15 π.μ. - 12.30 μ.μ.Στάση στο Ρέθυμνο (Αγνωστο Στρατιώτη).

- 12.30 μ.μ.Αναχώρηση για Γεωργιούπολη.

- 1 μ.μ. - 3.15 μ.μ. Στάση στη Γεωργιούπολη για φαγητό.

- 3.15 μ.μ.Αναχώρηση πούλμαν Ηρακλείου - Ρεθύμνου - Λασηθίου για Χανιά.

- 4 μ.μ. Στάση - συνάντηση με Χανιώτες στην πλατεία Αγοράς των Χανίων, αναχώρηση πούλμαν και των τεσσάρων νομών για τη βάση της Σούδας. - 4.45 μ.μ. - 6.30 μ.μ.Αποκλεισμός της βάσης της Σούδας (ομιλίες, χαιρετισμοί κλπ.).

- 6.30 μ.μ. Αναχώρηση από Σούδα και επιστροφή στα Χανιά.

- 7.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ.Συλλαλητήριο - συναυλία στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

- 8.30 μ.μ.Αναχώρηση επιστροφής για Ρέθυμνο - Ηράκλειο - Λασήθι.

Περικύκλωση του Αραξου

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν σήμερα φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο:

- 3 μ.μ. Αναχώρηση από την πλατεία Γεωργίου με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα.

- 4 μ.μ. Αφιξη στη βάση.

- 5.30 μ.μ. Αναχώρηση από Αραξο.

- 6 μ.μ. Στάση στην κεντρική πλατεία της Κάτω Αχαγιάς.

- 6.45 μ.μ. Αναχώρηση από Κ. Αχαγιά.

- 7.15 μ.μ. Στάση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών.

- 7.30 μ.μ. Αναχώρηση από τις Ιτιές.

- 7.45 μ.μ. Εκκίνηση πεζοπορίας από το εργοστάσιο της ΑΒΕΞ και, μέσω Ανθείας και Λεωφόρου Πράτσικα, τερματισμός στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών στην Πάτρα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία Ειρήνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξει στη βάση του Αραξου.

Τις εκδηλώσεις ειρήνης στην Πάτρα συμπληρώνει η διοργάνωση Αγώνα Δρόμου Ειρήνης.Οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 7.15 μ.μ. και μέσω των οδών Πατρών - Πύργου και Παπαφλέσσα θα τερματίσουν στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών.

Εκδηλώσεις ειρήνης παντού

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα:

Σήμερα
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων διοργανώνει πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την κοινότητα Πηγής και θα καταλήξει στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Τρικάλων, όπου θα λάβουν χώρα λαϊκό πανηγύρι με δημοτικά τραγούδια.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης διοργανώνει πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ. από το μνημείο της Παναγιάς έως την κεντρική πλατεία, όπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει αγώνα ανωμάλου δρόμου για τη νεολαία μήκους 3.000 στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Καπνεργάτη. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 837574 και 838058.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Βέροιας διοργανώνει πορεία ειρήνης αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, η οποία θα ξεκινήσει από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης της κοινότητας Πατρίδας και θα καταλήξει στη Βέροια. Η μεταφορά των πολιτών θα γίνει με αστικά λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν από την αφετηρία τους στις 9.30 και 10 το πρωί.
Τρίτη 20 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η τοπική "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν στις 8 μ.μ. στην παραλία Χαλκίδας φιλειρηνική συγκέντρωση.
Πέμπτη 22 Μάη
  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Αρτας διοργανώνει στο ΤΕΙ προβολή ταινίας, συζήτηση, έκθεση βιβλίου, φωτογραφικού υλικού και σκίτσου. Η έκθεση θα συνεχιστεί την Παρασκευή και το Σάββατο.
Κυριακή 25 Μάη
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Β. Δ. Ελλάδας και οι αντίστοιχες κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" διοργανώνουν στις 11 π.μ. πορεία ειρήνης από την Πρέβεζα στο Ακτιο,στη ΝΑΤΟική βάση των ιπταμένων ραντάρ τύπου ΑΒΑΚΣ. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Φάρο Πρέβεζας. Βασικό αίτημα της συγκέντρωσης είναι να κλείσει η ΝΑΤΟική βάση και να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης των Νομών Αν. Μακεδονίας - Θράκης και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", στέλνουν το δικό τους μήνυμα ειρήνης και αντίστασης στη Νέα Τάξη με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Κυριακή 25 Μάη στις 11 π.μ. έξω από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις της "Φωνής της Αμερικής" στο Εράσμιο Ξάνθης.Αναχώρηση από την Αλεξανδρούπολη θα γίνει στις 9 π.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.
Κυριακή 1 Ιουνίου
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης στις 11 π.μ. διοργανώνει συγκέντρωση και ομιλία μπροστά στο δημαρχείο. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Με την πορεία αυτή θα κλείσει το δεκαήμερο ειρήνης στην πόλη αυτή κατά τη διάρκεια του οποίου στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο θα υπάρχει χώρος με ταμπλό, φωτογραφίες, αφίσες και ανακοινώσεις.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ο πρωτοπόρος μαραθωνοδρόμος της ειρήνης

Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μάη, δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς

Σήμερα πορευόμαστε στα ίδια τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, που την Πέμπτη 22 Μάη συμπληρώνονται 34 χρόνια από τη δολοφονία του στις 22 Μάη 1963 από τους παρακρατικούς τραμπούκους στη Θεσσαλονίκη. Ενα μήνα πριν τη δολοφονία του, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στις 21 Απρίλη 1963,είχε πραγματοποιήσει κάτω από συνθήκες τρομοκρατίας την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.Ο φιλειρηνικός αυτός θεσμός, που σημαδεύτηκε με το αίμα του εμπνευστή του, ακολούθησε από τα πρώτα του βήματα ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο που φτάνει μέχρι σήμερα.

Στις 21 Απρίλη 1963, πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία.Ολος ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να εμποδίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συρρέουν από όλη τη χώρα. Ο λαός περιφρονεί την απαγόρευση. Το αποτέλεσμα είναι 2.000 συλλήψεις και 300 τραυματισμοί.Η πορεία, όμως, πραγματοποιείται από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, με συνοδοιπόρους τους Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Ενα μήνα μετά, στις 22 Μάη 1963,πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εκδήλωση για την ειρήνη, με κεντρικό ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη. Το κράτος και το παρακράτος βάζουν σε εφαρμογή τα φονικά τους σχέδια για κατάπνιξη κάθε φιλειρηνικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, δολοφονούν τον μαραθωνοδρόμο της ειρήνης και τραυματίζουν βαριά τον βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά.

Την επόμενη χρονιά, στις 14 Μάη 1964, πραγματοποιείται, στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, η δεύτερη Μαραθώνια Πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Πεδίον του Αρεως με τη συμμετοχή αμέτρητων χιλιάδων φίλων της ειρήνης. Η πρωτοφανής επιτυχία της πορείας αυτής αποτέλεσε σταθμό και έδωσε νέα ώθηση στο φιλειρηνικό κίνημα. Την πέμπτη Μαραθώνια Πορεία την προλαβαίνει η επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967.

Οι Μαραθώνιες Πορείες καθιερώνονται ως κορυφαίες εκδηλώσεις του προδικτατορικού, αλλά και του μετέπειτα φιλειρηνικού κινήματος. Η εξέλιξη των Μαραθώνιων Πορειών Ειρήνης φτάνει μέχρι σήμερα και βλέπει μακριά προς το μέλλον. Η σημερινή Μαραθώνια Πορεία βαδίζει πάνω στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και πρόοδο.

Εκδηλώσεις ειρήνης παντού

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα:

Σήμερα
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων διοργανώνει πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την κοινότητα Πηγής και θα καταλήξει στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Τρικάλων, όπου θα λάβουν χώρα λαϊκό πανηγύρι με δημοτικά τραγούδια.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης διοργανώνει πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ. από το μνημείο της Παναγιάς έως την κεντρική πλατεία, όπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει αγώνα ανωμάλου δρόμου για τη νεολαία μήκους 3.000 στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Καπνεργάτη. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 837574 και 838058.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Βέροιας διοργανώνει πορεία ειρήνης αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, η οποία θα ξεκινήσει από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης της κοινότητας Πατρίδας και θα καταλήξει στη Βέροια. Η μεταφορά των πολιτών θα γίνει με αστικά λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν από την αφετηρία τους στις 9.30 και 10 το πρωί.
Τρίτη 20 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η τοπική "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν στις 8 μ.μ. στην παραλία Χαλκίδας φιλειρηνική συγκέντρωση.
Πέμπτη 22 Μάη
  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Αρτας διοργανώνει στο ΤΕΙ προβολή ταινίας, συζήτηση, έκθεση βιβλίου, φωτογραφικού υλικού και σκίτσου. Η έκθεση θα συνεχιστεί την Παρασκευή και το Σάββατο.
Κυριακή 25 Μάη
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Β. Δ. Ελλάδας και οι αντίστοιχες κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" διοργανώνουν στις 11 π.μ. πορεία ειρήνης από την Πρέβεζα στο Ακτιο,στη ΝΑΤΟική βάση των ιπταμένων ραντάρ τύπου ΑΒΑΚΣ. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Φάρο Πρέβεζας. Βασικό αίτημα της συγκέντρωσης είναι να κλείσει η ΝΑΤΟική βάση και να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης των Νομών Αν. Μακεδονίας - Θράκης και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", στέλνουν το δικό τους μήνυμα ειρήνης και αντίστασης στη Νέα Τάξη με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Κυριακή 25 Μάη στις 11 π.μ. έξω από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις της "Φωνής της Αμερικής" στο Εράσμιο Ξάνθης.Αναχώρηση από την Αλεξανδρούπολη θα γίνει στις 9 π.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.
Κυριακή 1 Ιουνίου
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης στις 11 π.μ. διοργανώνει συγκέντρωση και ομιλία μπροστά στο δημαρχείο. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Με την πορεία αυτή θα κλείσει το δεκαήμερο ειρήνης στην πόλη αυτή κατά τη διάρκεια του οποίου στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο θα υπάρχει χώρος με ταμπλό, φωτογραφίες, αφίσες και ανακοινώσεις.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ο πρωτοπόρος μαραθωνοδρόμος της ειρήνης

Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μάη, δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς

Σήμερα πορευόμαστε στα ίδια τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, που την Πέμπτη 22 Μάη συμπληρώνονται 34 χρόνια από τη δολοφονία του στις 22 Μάη 1963 από τους παρακρατικούς τραμπούκους στη Θεσσαλονίκη. Ενα μήνα πριν τη δολοφονία του, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στις 21 Απρίλη 1963,είχε πραγματοποιήσει κάτω από συνθήκες τρομοκρατίας την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.Ο φιλειρηνικός αυτός θεσμός, που σημαδεύτηκε με το αίμα του εμπνευστή του, ακολούθησε από τα πρώτα του βήματα ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο που φτάνει μέχρι σήμερα.

Στις 21 Απρίλη 1963, πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία.Ολος ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να εμποδίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συρρέουν από όλη τη χώρα. Ο λαός περιφρονεί την απαγόρευση. Το αποτέλεσμα είναι 2.000 συλλήψεις και 300 τραυματισμοί.Η πορεία, όμως, πραγματοποιείται από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, με συνοδοιπόρους τους Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Ενα μήνα μετά, στις 22 Μάη 1963,πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εκδήλωση για την ειρήνη, με κεντρικό ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη. Το κράτος και το παρακράτος βάζουν σε εφαρμογή τα φονικά τους σχέδια για κατάπνιξη κάθε φιλειρηνικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, δολοφονούν τον μαραθωνοδρόμο της ειρήνης και τραυματίζουν βαριά τον βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά.

Την επόμενη χρονιά, στις 14 Μάη 1964, πραγματοποιείται, στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, η δεύτερη Μαραθώνια Πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Πεδίον του Αρεως με τη συμμετοχή αμέτρητων χιλιάδων φίλων της ειρήνης. Η πρωτοφανής επιτυχία της πορείας αυτής αποτέλεσε σταθμό και έδωσε νέα ώθηση στο φιλειρηνικό κίνημα. Την πέμπτη Μαραθώνια Πορεία την προλαβαίνει η επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967.

Οι Μαραθώνιες Πορείες καθιερώνονται ως κορυφαίες εκδηλώσεις του προδικτατορικού, αλλά και του μετέπειτα φιλειρηνικού κινήματος. Η εξέλιξη των Μαραθώνιων Πορειών Ειρήνης φτάνει μέχρι σήμερα και βλέπει μακριά προς το μέλλον. Η σημερινή Μαραθώνια Πορεία βαδίζει πάνω στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και πρόοδο.

ΒΟΛΟΣ
Πολύμορφες δραστηριότητες

Σειρά εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης έχουν προγραμματίσει το παράρτημα Βόλου της ΕΕΔΥΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", καλώντας τους πολίτες του Βόλου να πάρουν ενεργά μέρος σε αυτές. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

Τη Δευτέρα 19 Μάη σύσκεψη φορέων στις 8.00 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου (Εργατικού Κέντρου 7, 1ος όροφος) για την καλύτερη προετοιμασία της πορείας ειρήνης.

Την Τετάρτη 21 Μάη μοίρασμα διακήρυξης φιλειρηνικού περιεχομένου στο κέντρο της πόλης για ενημέρωση των πολιτών.

Την Παρασκευή 23 Μάη στις 11.30 π.μ. συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.

Το Σάββατο 24 Μάη στις 7.00 μ.μ. τα παιδιά ζωγραφίζουν για την ειρήνη στην πλατεία Ελευθερίας.

Την Κυριακή 25 Μάη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την καθιερωμένη Πορεία Ειρήνης,που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ανακασιάς του Δήμου Ιωλκού στις 18.00 και θα τερματίσει στην παραλία Βόλου, όπου θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για τον αλβανικό λαό στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου (Δημητριάδος - Εργατικού Κέντρου 7, 1ος όροφος).

ΒΟΛΟΣ
Πολύμορφες δραστηριότητες

Σειρά εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης έχουν προγραμματίσει το παράρτημα Βόλου της ΕΕΔΥΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", καλώντας τους πολίτες του Βόλου να πάρουν ενεργά μέρος σε αυτές. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

Τη Δευτέρα 19 Μάη σύσκεψη φορέων στις 8.00 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου (Εργατικού Κέντρου 7, 1ος όροφος) για την καλύτερη προετοιμασία της πορείας ειρήνης.

Την Τετάρτη 21 Μάη μοίρασμα διακήρυξης φιλειρηνικού περιεχομένου στο κέντρο της πόλης για ενημέρωση των πολιτών.

Την Παρασκευή 23 Μάη στις 11.30 π.μ. συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.

Το Σάββατο 24 Μάη στις 7.00 μ.μ. τα παιδιά ζωγραφίζουν για την ειρήνη στην πλατεία Ελευθερίας.

Την Κυριακή 25 Μάη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την καθιερωμένη Πορεία Ειρήνης,που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ανακασιάς του Δήμου Ιωλκού στις 18.00 και θα τερματίσει στην παραλία Βόλου, όπου θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για τον αλβανικό λαό στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου (Δημητριάδος - Εργατικού Κέντρου 7, 1ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ